icon

Tehotná na Úrade práce

laura222
9. aug 2018

Ahojte, som odhadom 4tt, este to nemam potvrdene doktorom. Pracovala som cca 6rokov vo firme a dostala som vypoved k 30.4.2018. Od 1.maja som vedena na UP. Pracu zhanam aktivne avsak vyzera to tak ze sa nam podarilo otehotniet. Ake su podmienky toho aby som mala narok na matersku? Ratam ze 270 dni nemocenskeho poistenia vramci 2 rokov pred porodom by som mala splnat ak termin bude 4/2019. Pracovala som nepretrzite do 4/2018. Avsak zaroven som sa docitala ze narok na matersku by som mala iba v pripade ze si najdem urychlene pracu, pripadne ze je nejaka moznost pripoistenia? Mate s tym niekto skusenosti? Nerobi mi problem nastupit do prace ak nejaku takto narychlo najdem ale pride mi to trochu nefer aj voci buducemu zamestnavatelovi ze nastupim uz tehotna. Bohuzial asi nemam na vyber. Viete niekto poradit ako postupovat? Clovek robi dlhe roky a odvadza velke peniaze statu a zrazu sa citi jak nejaka socka lebo zisti ze nema narok na matersku a este aj musi zamlcat informacie pred pripadnym buducim zamestnavatelom? 😤

Strana
z2
majusqa77
9. aug 2018

@laura222 teraz nie, ale potom po obnove poistenia ano. Ochranna lehota plati aj na pn. Takze ked sa teraz zamestnas, mozes potom dobrat podporu, potom ist na pn a md

laura222
autor
9. aug 2018

@miskak33 pockaj pockaj tak este raz ci spravne chapem. Teraz som na UP 4ty mesiac, ano poberam podporu, mam na nu narok este 2 mesiace. Cize dajme tomu by som ostala na up este zvysne 2 mesiace a potom by som si k 1.10 dohodla niekde zmluvu, na 1-2 dni. Potom co? Znamy mi da vypoved alebo ako sa to robi? A ja po tom ako dostanem akoze vypoved pojdem kam? Na urad a potom z uradu na pn? Ci ako? Tejto casti sice rozumiem ale neviem si predstavit ze 2 oktobra stojim s bruchom a vypovedou pred nejakou firmou, kam mam potom ist? Cez koho a co vybavovat?

laura222
autor
9. aug 2018

@majusqa77 oki len medzi tym dobratim podpory a pn som stratena. Doberiem podporu na urade a potom donesiem potvrdenie a PN zas na urad? Tak to uz bude v pohode lebo som mala aktivne poistenie par dni?

miskak33
9. aug 2018

@laura222 Ano ja som dobrala teraz 6 mesiacov podporu. Isla som k znamemu zamestnal ma. odniesla som papiere na urad prace vyradili ma na druhy den mi zacala zmluva u znameho. Dala som vypoved (streda) a isla k lekarovy( stvrtok) na urad prace sa už nehlasim (Počas trvania dočasnej práceneschopnosti občan nemôže byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, je však povinný splniť oznamovaciu povinnosť voči zdravotnej poisťovni, t.j. oznámiť skutočnosti rozhodujúce pre vznik alebo zánik povinnosti štátu platiť za neho poistné.) a na PN ostavam paru týždnou do nastupu na MD.

laura222
autor
9. aug 2018

@miskak33 cize vlastne teraz dostavas PNku a tu rataju z coho? Podla tohto to vyzera ze asi by mi bolo najlepsie cerpat to kym mam narok na up cize aj zvysne 2 mesiace a az potom poriesit zmluvu a rovno tu PN.. cize vtedy s tym uz UP nema nic? A co si teraz ako na rizikovom ci?

majusqa77
9. aug 2018

@laura222 pocas pn ta spat nezaeviduju

miskak33
9. aug 2018

@laura222 z coho asi predchadzajuceho zamestnania toto netusim popravde lebo mi papier este neprisiel 🙂 ale myslim ze z byv.prace...No nie lebo pocas PN nemozu evidovat. Ja som odisla z prace kvoli problemovemu tehu takze PN nebol problem od lekarky kedze sa stale pýtala ci som doma lebo som donedavna len lezala 🙂

laura222
autor
9. aug 2018

@miskak33 aha tak to ti rozumiem, ja som v praci uz neni okrem ineho aj preto ze som pri tych stresoch nedokazala otehotniet 🤷‍♀️ Teraz sa zadarilo tak sa snazim poriesit to nejak rozumne aby som neskoncila uplne bez penazi

miskak33
9. aug 2018

@laura222 tak toto je take riesenie ze viac menej pn je rovnako ako podpora hodnota 🙂 takze nebudes uplne bez peniazkou

laura222
autor
9. aug 2018

@miskak33 ved prave o to mi ide, nemozem skoncit uplne bez koruny

laura222
autor
22. aug 2018

Baby a ako to je s tou PN? Doktor vas vypisal bez problemov? Ked napr nemate rizikove?

mimiqa
22. aug 2018

@laura222 jojo bez problemov..som vysvetlila situaciu a bolo

laura222
autor
23. aug 2018

@mimiqa akoze povedals si na rovinu ze kvoli peniazom? To sa bojim ze by ma otocili rovno..

Strana
z2