Ukončenie RD pri dovršení 3 rokov dieťaťa a evidencia na úrade práce

myryjam
7. jún 2018

Ahojte. Kedze ma dnes syncek 3 roky, konci mi RD. Zajtra pojdem na urad prace oznamit, kto sa bude o dieta dalej starat kvoli pridavkom vo vyske 23 EUR. Zaroven sa pojdem zaevidovat na urad prace, kedze som nezamestnana. Mam povinnost sa hlasit este niekam (socialka, zdravotna...)? Vopred dakujem za odpoved!

conspi
7. jún 2018

Myslím, že z úradu práce pôjdeš ešte do zdravotnej

rachel36a
7. jún 2018

Ano, kwd ti daju na Urade prace rozhodnutie tak s tym pojdes na zdravotnu poistovnu...ak mas narod na podporu v nezamestnanosti tak aj na socialnu poistovnu

sipomar
7. jún 2018

Najprv pojdes na urad prace, tam vypises dost podrobne papiera na zaradenie do evidencie, ak chces nahlasovat este aj starostlivost o dieta, to sa tusim ide do inych dveri, ja som to posielala postou. Inak tych vypisovaciek je tam dost, este vo vonutri ti pani da dalsie 3 papiere vypisat. Pani uradnicka ti da novy termin asi cca o 2 tyzdne a budes musiet teda pist znova, kde budes mat pripravene papiere a az s tymi papiermi ta poslu do socialnej poistovne, do zdravotnej nemusis, kedze zostavas nezamestnana a zdravotne poistenie ti bude nadalej platit stat. Aspon takto to povedali mne, bola som ta cca pred tyzdnom. Jedine co som sa zabudla opytat je dochodkove poistenie, ale ratam, ze logicky, tiez nebude treba odhlasovat, kedze sa hlasime za nezamestnane.

myryjam
autor
7. jún 2018

@sipomar Dakujem za podrobny popis. Ohladom dochodkoveho ti dam vediet, ked sa nieco dozviem.

rachel36a
7. jún 2018

@sipomar dochodkove sa uz od prveho januara neodhlasuje to sa robi automaticky...na socialnu poistovnu pojde iba ak ma narok na podporu v nezanestnanosti...na zdravotnu poistovnu musi zaniest rozhodnutie o tom ze je zaradena do evidencie uchadzacov o zamestnanie

myryjam
autor
7. jún 2018

@rachel36a O tom dochodkovoom som citala, len som to nemala osobne overene. Dakujem.

sipomar
8. jún 2018

@rachel36a vdaka za info, ano aj na zdravotnu treba ist? , lebo ked som sa pytala, tak pani na urade mi povedala, ze len na socialnu, vsak sa jej opytam este raz, ked uz dostanem papiere, inak tiez som si myslela, ze by sa malo ist, preto som sa jej pytala.
@myryjam niet zac, este mozno bude treba ist na tu zdravotnu, mne povedala pani na urade, ze nie, ale aj ona sa moze seknut, vsak uvidime, ked tam pojdem o tyzden.

myryjam
autor
8. jún 2018

@sipomar
Mne dnes pani povedala, ze ked si nabuduce pridem po papiere, tak este do zdravotnej bude potrebne zajst.

sipomar
9. jún 2018

@myryjam tak vidis, kazda nieco ine, ale tiez sa mi zda logicke tam ist

sipomar
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sipomar
13. jún 2018

@myryjam
@rachel36a takze dnes som sa vratila z uradu prace a pani mi znova potvrdila, ze na zdravotnu netreba ist, lebo mam vsetobecnu, vraj je to najnovsie nariadenie, ak mas ale inu poistovnu ako vseobecnu, tak tam vraj este stale posielaju odovzdat papiere. Takze ja musim len na socialku.

myryjam
autor
13. jún 2018

@sipomar Ja mam tiez VZP 🙂 a mne vravela, ze na socialku by som sla iba vtedy, ak by som sa rozhodla, ze idem na predlzenu rodicovsku. Tak uvidim, co mi povie, ked si pridem pre papiere. To je fakt zaujimave tie pravidla a postupy...

sipomar
13. jún 2018

@myryjam ja som dnes bola aj na socialke, takze tam treba urcite ist, ak chces podporu v nezamestnanosti, lebo to vyplacaju oni a nie urad prace.

lenka369
5. okt 2018

Ahoj mamicky potrbujem radu. 28.10 mi konci rodicovská dovolenka, chcem sa opytat je mozne ist sa zaevidovat na urad práce aj skor? tak aby som este za oktober rodicak dostala. potrebujem sa zaevidovat cim skor pretoze do kazdého zamestnania vyzaduju evidenciu na upsvar aspon 3 mesiace. Dakujem za odpoved.

rachel36a
5. okt 2018

@lenka369 zaevidovat sa mozes skor ak si ukoncis skor rodicak...ale za oktober dostanes len rodicak a podporu ak ti vznikne narok az o mesiac neskor

lenka369
6. okt 2018

@rachel36a dakujem, a rodicak ukoncim kde? na podporu narok nemam.

anjika44
6. okt 2018

Ja neviem, či mám ako poskytovateľa starostlivosti o dieťa napísať materskú školu alebo seba ...totiž ak bude dieťa často chorľavé, tak to nie je ani pre mňa dobré, keďže som onkologická pacientka s mts...ale radšej sa pôjdem opýtať na úrad.

rachel36a
6. okt 2018

@lenka369 na UPSVaRe..tam kde si aj ziadala 😉

evittam
6. okt 2018

@lenka369 Do každého zamestnania vyžaduju evidenciu na UPSVaR? No ja som sa s nicim takym nestretla.

lenka369
7. okt 2018

@evittam no bohuzial ano, vo väčšine pripadov si vyzaduju evidenciu min. 3 mesiace.

evittam
7. okt 2018

@lenka369 Kto? A z akého dôvodu? Jedine,ze by z toho mali nejaky benefit -zamestnavatel-ale ak sa nemýlim tak na to je potrebna dlhšia evidencia ako len 3mesiace.
@arwizu 🤔😉

lenka369
7. okt 2018

@evittam maju z toho benefit, je vela projektov ktore podporuje Upsvar a myslim ze aj nejaku ulavu maju zamestnavatelia na odvodoch pre zamestnanca...neviem presne nie som zamaetnavatel. podmienkou je byt zaevidovaný 3 mesiace do 25 rokov a pol roka do 29 rokov.

evittam
7. okt 2018

@lenka369 Vdaka za info. Ale potom, prosím,netvrd,ze kazdy zamestnávateľ to vyžaduje. Mozno vo vasom regióne alebo v tvojom pripade.

arwizu
7. okt 2018

@evittam su projekty pre zamestnavatelov, najvyhodnejsie pre tych, ktorý majú do 29 rokov a podla toho zavisi az dlzka evidencie, ine su nad 50r

arwizu
7. okt 2018

@lenka369 zaevidovat sa mozes aj popri rodicaku, mozes ísť hocikedy a rodicak ti ostava

evittam
7. okt 2018

@arwizu Dik, viem o tom, len som si myslela,ze to musi byt dlhsie evidovana.😉

lenka369
7. okt 2018

@arwizu dakujem