icon

Úrad práce ma odhlásil z poisťovne. Ako postupovať?

mata.g
21. feb 2015

Z mojej zdravotnej poiťovne mi jedného dňa prišla "výzva na zdokladovanie platiteľa poistného", pričom momentálne som na RD s 20 mesačným dieťaťom. V zdravotnej mi povedali, že z RD ma odhlásil ÚPSVaR, no však toto sa stalo bez môjho vedomia aj bez vedomia môjho zamestnávateľa !!!! Zdravotná poisťovňa chce odo mňa nejaký úradný doklad o tom, že som stále na RD, ale ja neviem, čo presne si mám na ÚPSVaR žiadať. Hrozí mi, že si nehradené poistné štátom budem musieť uhradiť sama. Nejde o malú sumu, je to poistné za 5 mesiacov, čiže cca 230 eur. Na preukázanie mám 8 pracovných dní a už som predložila potvrdenie o trvajúcom pracovnom pomere plus čestné vyhlásenie, že som na RD a mám nezaopatrené dieťa do 3 rokov.

Prosím poradťe ako mám ďalej čo najefektívnejšie postupovať??? ďakujem

9lf9
21. feb 2015

@mata.g lenze zdravotna sa odvija pocas poberanie RD od jeho vyplaty na SK a ked tebe bol na Sk rodicak zastaveny alebo odnaty kvoli zahraniciu tak je to podstatne

mata.g
autor
21. feb 2015

Prosim, pokial mi chcete pomoct, prosim reagujte na skutocnost, ze v case odhlasenia sme boli obaja manzelia zamestnani na SVK a za rok 2013 nam riadne vyplatili dorovnavacie davky, vsetko sme mali v poriadku, vsetky formulare aj ziadosti

mata.g
autor
21. feb 2015

@9lf9 no ja v tom opodstatnenie nevidim. Preco by ma odhlasovali zo zdravotnej poistovne kvoli presmerovaniu davok? A preco az v tomto case ma odhlasili?

mata.g
autor
21. feb 2015

@maznacik007 OK nechcem ti protirecit, nemam prebranu tuto problematiku lebo este som to neriesila, Dakujem za info 🙂

9lf9
21. feb 2015

@mata.g vobec si nepisala kedy vznikol manzelovi pracovny pomerv AT , kedy si to nahlasila na urad, potom si nieco spominala s centrumom rzaujmu rodiny, potom s vypaltenim dorovnania zo zahraniciu, potom ze uz neboli vyplatena... ci mas rozhodnutie o zastaveni alebo odnati...potom sa tazko nieco radi
A preto lebo pokial na Sk RP nie je vypalcany tak Sk stat predsa ze teba nebude platit zdravotku- ako za matku ktorej je RP vyplacany...takze ked uz na Sk nejde RP tak tym padom Sk stat za teba neplati zdratone odvody ako za matku na RP- takze zdravotka daky datum zastavenia/odnatia musela vidiet ked ta na zaklade neho odhlasila

mata.g
autor
21. feb 2015

@9lf9 maznacikovi som popisala situaciu. Ale dakujem ti za tvoje prispevky, z nich som vsak radu nenasla.

mata.g
autor
21. feb 2015

@liebling98 Nás posudzuju ze krajina zaujmu je momentalne uz AT. Ja som zamestnana na SVK aj sem chodim k lekarke aj maly chodi sem k pediatricke a nemienim to menit. Tebe sa to nestalo, ze by ta odhlasil niekto zo zdravotnej na zaklade ziadania davok z ineho clenskeho statu? dakujem

9lf9
21. feb 2015

@mata.g tazko radit ked nie su vsetky info, ja osm si prispevku precitala, ale sama nezhoda a nic presne tak potoms a necuduj ze ti clovek neviem poradit..najlepsie bude ist na urad maju cely spis, aj podklady a budu vediet presne kvoli comu i peniaze nesli ale o tom ti muselo prist rozhodnutie aj domov a aj potvrdenie ti spisu na pockanie ze odkedy do kedy si bola na SK na rodicaku

mata.g
autor
21. feb 2015

@9lf9 Dovera jednala na zaklade ÚPSVaR ale na zaklade coho jednal ÚPSVaR si mozem len piskat. V pondelok sa dozviem, len som chcela nejaku radu, na co sa mam zamerat, aby som to co najrychlesie vybavila. Tak dik

mata.g
autor
21. feb 2015

@9lf9 Neprislo. V januari mi za 10/2014 doplatili, pisomne ma neinformovali. Co ti mam viac povedat. Ja riesim mesiac 10/2014, ostatne veci su mi jasne, preco mi pozastavia davky. A riesim hlavne tu zdravotnu. prosim precitaj si prispevok z 1.strany napisany maznacikovi....

9lf9
21. feb 2015

@mata.g pises ze mate krajinu zaujmu AT tak vam musela byt vyplata RD odnata ROzhodnutim a to rozhodnutie je od dakeho datumu a od toho ta zdravotka odhlasila..ale to ze kde rodina zije si na urade muslela dat ty dake vyhlasenie..aj ked by sa dalo polemizovat ze ked tebe trva TPP na SK a amte tu aj s dietatom zdravotne poistenie, ci ti ich mozu odnat..keby tam ten prac. pomer nemas tak jasne ze mozu..

mata.g
autor
21. feb 2015

@9lf9 Este raz, vsetky tieto zalezitosti mam riadne nahlasene od narodenia mojho maleho. V 09/2014 ma niekto odhlasil zo zdravotnej, neviem na zaklade coho.... end of storry

mata.g
autor
21. feb 2015

@9lf9 Rozhodnutie o pozastaveni davok mi prislo na zaklade nahlasenia, ze mnazel pracuje v AT. To mi je jasne. Ale to mi plynie az od 11/2014...

9lf9
21. feb 2015

@mata.g tak to ti povedia jedine na urade tu ti nema kto poradit s tym na zakalde coho urad konal ak si im tam ty nieco nenahlasovala, ci im prisiel daky podnet z AT a na zaklade toho konali...takze tebe neprisli peniaze za september 2014 v oktobri 2014

9lf9
21. feb 2015

@mata.g a ked ymanzel zacal robit v AT to je podstatne lebo davka sa zastavi od mesiaca kedy ty nahalsis zmenu leninie kazdy to nahlasuje do 8 dni ako by mal....ale ked tebe trva pracovny pomer nechapem zastaveni davok na zaklade prace tvojeho manzela v AT

vevesh
21. feb 2015

@mata.g otazne je, preco alebo na zaklade coho ti neprislo rd za 10 /2014, kedze tvoj muz zacal pracovat az 11/2014 v at , kedy to bolo aj na upsvar nahlasene...

mata.g
autor
21. feb 2015

@vevesh Ved prave toto mi nedava zmysel. Ale uz mi tu davku za 10/2014 doplatili ako som sa dozvedela pri osobnej navsteve uradu oddelenie EU davok. Tam mi vsak nevedela povedat dovod, preco ma odhlasili z Dovery a vraj oni ani nenahlasuju na zdravotku nic.... som z toho blb.

mata.g
autor
21. feb 2015

@9lf9 presne, ja som tu zamestnana hoci som na rodicaku, takze neviem kto by dal podnet. Ani rakuska strana nemala dat preco podnet. S rakuskymi uradmi komunikujeme vacsinou na konci roka.

33aduska33
21. feb 2015

ahoj mata.g

precitala som si zopar riadkov, ktore tu pises. V pripade, ze poberas rodicovsky prispevok v zdravotnej poistovni nie si evidovana pod statusom zamestnanca a platenie zdravotneho poistenia prebera stat - UPSVaR. V pripade ze tvoj manzel pracuje v zahranici a ty nemas ziadny iny prijem ako rodicovsky prispevok budes musiet byt ty aj dieta poistene prostrednictvom manzela v AT. Budete vsak moct vyuzivat aj plnohodnotnu zdravotnu starost. v SR na zaklade formularu (ktory presne ti upresni Dovera)

Co sa tyka obdobia, ktore mas teraz v Dovere ako neuhradene, je potrebne aby si vydokladovala ze v danom case bol tvojim platitelom stat - UPSVaR. UPSVaR ta odhlasil v Dovere zrejme na zaklade toho ze ti zacal plynut narok na soc. davky z ineho statu.

Mozno je to tak, ze ak manzel zacat pracovat v AT musi tam byt zdravotne poisteny, a ty a dieta ako nezaopatrene osoby budete poistene formular E106/S1 a zaroven budete poberat davky z ineho statu. Myslim, ze vsetko sa to odvija od datumu nastupu tvojmu manzela do zamestnania v AT.

pozri toto http://www.dovera.sk/platitel/poistenie-v-zahra...

vevesh
21. feb 2015

@mata.g ked.tam pojdes zameraj sa hlavne na toto- ako poznam sk urady, tak ti povedia a vsak vy ste v zahranici... treba im povedat, ze oficialne si to oznamila az k 11/20, tak co sa stalo v 10/2014 ... stava sa, ze sa pride zaucat nova osoba na pracovisko a tukne nieco v kompe, co by nemala... Len ci takuto vec priznaju, to neviem..

mata.g
autor
21. feb 2015

@33aduska33 Dakujem za tvoj prispevok. Lenze v 09/2014 pracoval manzel este na SK, ja som detto zamestnana na SK (rodicovska dovolenka). Manzel nastupil az v 11/2014 a to som riadne nahlasila...

mata.g
autor
21. feb 2015

@vevesh Ved prave, obavam sa ze nepriznaju

mata.g
autor
21. feb 2015

@vevesh Ako ale z tohoto vyjst von bez ujmy 🙂 Dakujem za radu

9lf9
21. feb 2015

@mata.g tak ale potom ti RP nemal byt zastaveny ked ti trva TPP na Sk..len si MOZETE v AT ziadat o doplatenie do ich vysky soc. davok

kaktusik007
21. feb 2015

@mata.g a nebude to cisto pre to, ze si poberala rodicak a si ho prestala???? Bola si sa na zdravotku do 8 dni prihlasit ako osoba celodenne sa starajuca o dieta do 6 rokov veku?????

Akoze rovnako plati stat, akurat si poistena pod inym pismenom v paragrafe..... A ked pises o dovere - celkom mi to tam zapada, stat za matku zaplati menej ako samoplatca takze dovere je financne lepsieto vymahat od teba..... Vo vszp by ti vzali prihlasku aj spatne, dovera je striktne v tomto hnusna a sotva pochodis.

A uz som sa viacktrat stretla so striktnym pristupom u dovery, co sa tyka vyhodnosti pre klienta....

vevesh
21. feb 2015

@mata.g mas oficialny papier, kde je napisane, ze na zaklade info/ziadosti upsvar ta odhlasili? Ak ano, tlac na nich tymto.... Ak nie, vyziadaj si to pisomne v poistovni pred tym ako pojdes na upsvar...

mata.g
autor
21. feb 2015

@33aduska33 Dakujem za radu, uvidim teda kde je skutocny problem. Ale tu nevyplatenu davku mi ÚPSVaR doplatil v 01/2015 takze to zase nesedi so zdravotkou, preco to tam neneviduju

kaktusik007
21. feb 2015

@vevesh ak prestala poberat k nejakemu datumu rp - nie je uz poistencom statu.... Podla mna TOTO je ten problem, co jej vznikol. Neprehlasila si paragraf.

mata.g
autor
21. feb 2015

@vevesh Ved dnes som bola na Dovere a len ma poslala na urad po papier, ale ziadny podklad mi ta zenska nedala, mam len vyzvu z Dovery

mata.g
autor
21. feb 2015

@kaktusik007 NIE neprestala som brat RP, mam 20 mesacne dieta