icon

Úrad práce ma odhlásil z poisťovne. Ako postupovať?

mata.g
21. feb 2015

Z mojej zdravotnej poiťovne mi jedného dňa prišla "výzva na zdokladovanie platiteľa poistného", pričom momentálne som na RD s 20 mesačným dieťaťom. V zdravotnej mi povedali, že z RD ma odhlásil ÚPSVaR, no však toto sa stalo bez môjho vedomia aj bez vedomia môjho zamestnávateľa !!!! Zdravotná poisťovňa chce odo mňa nejaký úradný doklad o tom, že som stále na RD, ale ja neviem, čo presne si mám na ÚPSVaR žiadať. Hrozí mi, že si nehradené poistné štátom budem musieť uhradiť sama. Nejde o malú sumu, je to poistné za 5 mesiacov, čiže cca 230 eur. Na preukázanie mám 8 pracovných dní a už som predložila potvrdenie o trvajúcom pracovnom pomere plus čestné vyhlásenie, že som na RD a mám nezaopatrené dieťa do 3 rokov.

Prosím poradťe ako mám ďalej čo najefektívnejšie postupovať??? ďakujem

kaktusik007
21. feb 2015

@mata.g ved si pisala ze si to budes brat z at a ze tu to zastavujete...... Akoze ja moc cezhranicnym veciam nerozumiem, ale ty sama si tu vzajomne odporujes a fakt teda nechapem, co sa stalo.... Poberas stale rodicovsky prispevok na slovensku?????
Tak chod na upsvar, vypytaj si potvrdenie o tom, dones na zdravotku a otrieskaj im to o hlavu - ze SI poistencom statu.

vevesh
21. feb 2015

@kaktusik007 lenze podla info tu ona neprestala poberat rd,jej muz robil do 9/ 2014 na sk,k 11/2014 v at- kedy to aj na upsvar nahlasila , a v 10/2014 neprisiel rd...bol vyplateny az 1/2015, a v 11/2014 boli pridavky pozastavene na zaklade uradnej info od @mala.g Spravne? Tak je otazne na zaklade coho ju upsvar v 10 /2014 odhlasil,ked ziadne Info nebolo ..

kaktusik007
21. feb 2015

@vevesh tak ale ked upsvar pozastavil vyplatu - dostala o tom rozhodnutie. A ak nepobera RP - lebo upsvar na zaklade jej info jej rp pozastavil, nemoze byt poistencom statu z dovodu piberania rodicovskeho prispevku - a logicky vyskocila v systeme dovery ako samoplatca, kedze sa neprihlasila na zdravotne poistenie ako osoba ktorej ho plati stat lebo sa stara o dieta do 6 rokov veku!

kaktusik007
21. feb 2015

Akoze beriem, pritiahnute za vlasy, ale myslim ze na 90% som sa trafila

vevesh
21. feb 2015

@kaktusik007 vobec nie - ona nedostala ziadne rozhodnutie za 10/2014, len jej neprisli peniaze, ktore boli ale vyplatene spatne 1/2015, bez udania dovodu ... Rd je aj v sucasnosti nadalej vyplacany z sk s doplatkom at.. Nieco sa stalo na upsvare v 10/2014 a jednoducho odvtedy ju zdravotna neeviduje.. A to je kamen urazu..

mata.g
autor
21. feb 2015

@kaktusik007 Aj sa tam tak ku mne spravali...... ta pani

ajdika
21. feb 2015

Ahoj, mne tiež prišlo z Dôvery a to cez 420,-€! Vydokladovala som všetko (zápočtovými listami, potvrdením o tom, že som na RD a pod)...nakoniec z toho boli len 4 €za dni, ktoré som nemala pokryté (napr.že ma zamestnávateľ bez môjho vedomia nahlásil o deň neskôr, že mi začal prac.pomer), všetko mi uznali.

mata.g
autor
21. feb 2015

@vevesh presne toto je problem a Dovera ma ziada o zaplatenie poistneho kedze za mna stat neplatil....katastrofa tato krajina!!!

kaktusik007
21. feb 2015

@vevesh ak je to takto -
@mata.g vypytaj si potvrdenie z upsvar a v dovere poriadne otrieskat zenskej o hlavu. Natvrdo.

mata.g
autor
21. feb 2015

@ajdika fuuu a dali ti lehotu 8 kalendarnych dni?

mata.g
autor
21. feb 2015

@kaktusik007 Drz mi palce, dufam ze to do par dni vybavim 🙂

vevesh
21. feb 2015

@mata.g normalne chod do dovery, nech ti tetuska da papier, na ci podnet a kedy si bola vyradena z evidencie poistenia, a na upsvare si daj najprv potvrdit pre zdravotku, ze si stale poberatelom rd na sk (od kedy- do kedy), a potom vyries tym papierom zo zdravotky kto a preco ta vlastne odhlasil- mozes im to aj o hlavu obuchat .. 😎

9lf9
21. feb 2015

ale @mata.g pisala na 1 strane ze jej rodicovsky zastavili na jej oznamnei eo prace manzela v AT a centrumu zaujmu tak ROzhodnutie musi mat a RP jej SK potom nemoze vyplacat..

33aduska33
21. feb 2015

Moze urad prace vyplacat rodicovsky prispevok v pripade, ze manzel pracuje v zahranici? Lebo ak nie tak tym sa poberatek rodicovskeho prispevku stava nezaopatrenou osobou spolu s dietatom a musi byt zdravotne poistena prostrednictvom manzela pracujuceho v zahranici.

9lf9
21. feb 2015

@33aduska33 zalezi na prace druheho rodica inym oj´kolnosi, ja osm sa zakladatelky temy na to pisal, lebo raz pisala tak druhy krat inak ..ale datum vzniku prace muza v At nie to ze to v 11/2014 nahlasila neznamena ze v 11/2014 aj ta praca ...raz pise ze vyplacaju RP na SK potom ze je zastavena..ale urad nemoze zastavit vypaltu bez vydania Rozhodnutia a to ona musi mat a tam je aj datum odkedy ju potom na zdravotke tym padok neeviduju ako osobu za ktoru plati poistenie stat..ale dane info nenapisala a evidentne bude najlepsie ked zajde na Upsvar a tam maju cely spis a vytlacia jej odkedy dokedy na SK poberala ..cely zmyslem tejto diskusie mi unika

33aduska33
21. feb 2015

@mata.g

ja si myslim ze najjednoduchsie riesenie by bolo, keby si mala potvdenie z UPSVaR dokedy si poberala rodicak v SR, a potom to ostatne obdobie by som riesila E106 tj. bola by si poistena cez manzela v AT - Dovera to tak v systeme upravi a budes to mat vybavene.

ajdika
21. feb 2015

@mata.g vieš čo, nie...mne proste len prišiel "pozdrav", že im dlhujem peniaze. bolo to síce pred 3 rokmi, ale spätne mi tam vyrátali dátumy od skončenia VŠ, čo bolo v roku 1999! Našťastie ja si všetky papiere odkladám, jediné, čo som musela , tak ísť si pre potvrdenie na ÚPSVAR, že som poberala rodičák.Najsmiešnejšie na tom bolo, že nemali info ani o dobe, kedy som odchádzala na MD a keďže som robila personalistku, ja sama som si tam niesla odhlášky a prihlášky, čiže viem, že som im to tam odovzdala a napriek tomu tam nemali žiadny záznam, no bordel, čo Ti poviem. A tiež si pamätám, že mi prišlo najprv na nejakých 200€ (aj za dobu rodičáku)...tak som im všetko pozháňala a poslala...a mesiac mi prišiel pozdrav č.2 (už na cez 400€) opäť na iné dátumy (a samozrejme aj na ten, čo som im mesiac dozadu poslala,jednoducho to odignorovali)...tak som si tam zašla osobne a všetko predo mnou zapísala do tých svojich programov a odvtedy je pokoj.

mata.g
autor
21. feb 2015

@33aduska33 ano ale mna nemal pravo nikto odhlasit v 09/2014 ked manzel pracoval na SK a ani my sme nevedeli, ci a kedy sa zamestna v zahranici. Bezohladu na to, ci sa zamestnal v zahranici, ak by zostal zamestnany na SK, doteraz by som nebola vedena ako poistenec statu. Niekto spravil chybu a ja ju musim teraz hladat....

ajdika
21. feb 2015

@mata.g vieš mne to príde, akoby zháňali, komu čo naúčtovať a niekto nevie, tak zaplatí..tak ma to vytáča, že niekto za celý život prstom nepohne a nemusí nič,lebo štát ho platí a človeka, čo niečo do kasy aj vloží budú buzerovať pre nejakých 8 dní kvôli oznámeniu...celé zle

mata.g
autor
21. feb 2015

@9lf9 ja hladam riesenie spred zamestnania sa manzela v AT, to ty si sa chytil ze manzel je zamestnany v zahranici..... prosim uz ziadne komenty, dakujem

33aduska33
21. feb 2015

@mata.g zial je to niekedy tak, ze v tychto instituciach niekedy spravia chyby a ani sa ti nikto neospravedlni aj ked zistia ze mas pravdu. zelam ti aby si to co najrychlejsie doriesila a dotiahla do uspesneho konca 😉

mata.g
autor
21. feb 2015

@kaktusik007 neodporujem si.... len si si neprecitala vsetky moje prispevky a datumy ktore som uviedla

liebling98
21. feb 2015

@mata.g neviem, prečo reaguješ podráždene na @9lf9 jej komentáre boli k veci. Niečím podobným som si prešla (zo zdravotky ma však neodhlasili, mám VšZP). To, že vaša krajina záujmu je AT je dostatočný dôvod na to, aby Ti odňali rodičák, pokiaľ krajina záujmu vypláca rodičák (pozor, nemýliť si s pridavkami). Ak krajina záujmu niečo ako rodičák nevypláca, máš z titulu svojho TPP a zdravotného poistenia na SK nárok na rodičák zo Slovenska (tých cca 203€), ale prídavky na deti vypláca primárne krajina záujmu, v tvojom prípade AT. A keďže predpokladám, že sú vyššie ako našich úžasných 23€, tak SK Ti nemá čo doplácať. Ešte na objasnenie - odňali Ti aj prídavky aj rodičovský?
Ako písala @maznacik007, nemôžeš mať zdravotné poistenie v dvoch štátoch EÚ. Môžete byť ako rodina pripoistená k manželovmu doplnkovému poisteniu (to máme aj my).
Moja rada, vypíš si za celý minulý rok dátumy a sumy, koľko Ti kedy UPSVAR vyplatil. Nezabudni, že vyplácajú mesiac dozadu, čiže v marci dostaneme za február. Choď na UPSVAR na oddelenie európskej agendy a vyžiadaj si informácie, kedy Ti čo vyplatili a kedy čo zastavili a z akého titulu. Pýtaj si potvrdenie o poberaní dávok (RP+prídavky) za celý minulý rok, aj za prvé mesiace tohto roka. Opýtaj sa ich na to, či nahlasovali poisťovni nejaké Tvoje zmeny. Choď do Dôvery, predlož potvrdenia a vypýtaj si od nich konkrétnu informáciu, kedy, kto a z akého titulu Ťa odhlásil zo zdravotného poistenia.
Ja som si takto vydupávala zastavený rodičák za 4 mesiace, doplatili všetko do posledného centu.
Veľa šťastia prajem!

mata.g
autor
21. feb 2015

@liebling98 Ahoj a z akeho dovodu ti pozastavili rodicak? Myslis ze som sa nepytala na Dovere z akeho dovodu im prislo hlasenie z uradu prace? Odpoved som nedostala len ma poslali na urad po ich vyjadrenie. Na oddeleni EU agendy som bola uz cez tyzden, aby som sa dozvedela, preco mam odhlasenu poistovnu a tam mi povedali, ze oni nic zdravotnej nenahlasuju. Staci takato odpoved? Otazky EU agendy su mi jasne, ja tu riesim iny problem... dakujem za prispevok.

liebling98
21. feb 2015

@mata.g rodičák mi pozastavili, lebo sa krajinou záujmu stala iná krajina ako EÚ. Musela som ich donútiť, aby si zistili, že táto iná krajina však rodičák nemá, platia mi len prídavky. Potom mi to uznali a vyplatili spätne. Ale naštvalo ma to strašne, lebo pred Vianocami mi chýbalo v rozpočte 800€ (september až december).
Pýtaj si všetko na papieri a s podpisom zodpovedného pracovníka. Presné dátumy, sumy, mená.

mata.g
autor
21. feb 2015

@liebling98 dakujem za radu, ale ja musim vyriesit nedoplatok v zdravotnej poistovni z ktorej ma bez vedomia odhlasili.

zamy
21. feb 2015

Má upsvar tvoju zmluvu pracovnú ktorá ako hovoríš trvá na SK ? Ak áno nemôže ťa vyradiť z evidencie a ani odhlásiť z verejného zdravotného poistenia minimálne do 3 rokov dieťaťa.

mata.g
autor
21. feb 2015

@zamy Ahojky, ano ma to oddelenie EU davok, ziadali to odo mna v decembri 2014, dolozila som to aj teraz Dovere. Oktobrovu davku mi doplatili v januari 2015 ale na Dovere sa nic nezmenilo, stale nie som poistena od 10/2014. Drz mi palce nech sa z toho vymotam, kazda rada vzacna hmmm....

zamy
21. feb 2015

@mata.g potom žiadaj vyjadrenie písomné na akom základe ťa ako poistenkyňu štátu odhlásili zo zdr. poistenia. či je to už vyriešené?

mata.g
autor
21. feb 2015

@zamy az v pondelok budem na urade,.ale asi pojdem na oddelenie davok, nie na oddelenie EU davok. Dik 🙂