Úrad práace - skončenie materskej a nástup na rodičovský

28. nov 2022

Prosim o radu. Pracovny pomer mi skoncil pocas tehotenstva. Poberala som matersku a idem ziadat o rodicak.

Aby som neprisla o prispevok statu na zdravotne poistenie, som povinna ziadat o zaradenie do evidencie uchadzacov o zamestnanie?

A ake doklady potrebujem k ziadosti o rodicak? Aj rodny list?

alenah31
28. nov 2022

Končíte MD a nastupujete na RD. Ak budete na RD nemôžete byť súčasne evidovaná na ÚP ako uchádzač o zamestnanie. Ako osoba na RD ste tiež poistencom štátu. K žiadosti o RP sa prikladal aj RL dieťaťa a tiež rozhodnutie o priznaní materskej (aby vedeli, že máte nárok na ten vyšší RP) - to sa už nedokladá, úrady si to medzi sebou prepošlú - ak máte OP s čipom stačí poslať elektronicky cez schránku, inak kľudne poštou - najlepšie doporučene.
V prípade, že máte po ukončení PP nárok na podporu - potom áno - treba sa zaevidovať na ÚP, požiadať o podporu a RP zatiaľ prepísať na otca dieťaťa - ak totiž nepožiadate o podporu do 2 rokov od ukončenia PP - prepadne. Po ukončení podpory - on požiada o odňatie RP, vy sa necháte vyradiť z ÚP a nastúpite na RD + požiadate o RP - budete mať ten vyšší nakoľko ste mali nárok na materské.

autor
28. nov 2022

@alenah31 dakujem krasne za komplexnu odpoved. Ked som tam volala povedali mi, ze elektronicky im to zial nefunguje a vela razy "droppne" system, ze radsej osobne.
Zvolim asi formu pisomne doporucene a dam to aj cez dorucenku.

Mam narok na davku v nezamestnanosti aj ked mi uz uplynula lehota materskej? Narok na materske koncil v polke novembra, nevztahuje sa na mna ta 7 dnova lehota? (Asi to bude len na ziadost o uchadzacov na zaradenie do evidencie, spravne?)

alenah31
28. nov 2022

ešte raz - čo sa týka podpory - tam je možné požiadať o čerpanie do 2 rokov od ukončenia PP. Čiže si pozrite kedy Vám presne skončil PP a spočítajte si dni - ak ste to neprešvihli (čo asi nie keďže PP skončil počas tehu) treba sa zaevidovať na ÚP a o podporu požiadať. 7 dňová OL by sa Vás týkala keby ste po MD chceli napr. na PN a chceli mať aj vyplatené nemocenské.

autor
28. nov 2022

@alenah31 velka vdaka za spresnenie 🙏. Keby sa dalo, poslala by som Vam bombonieru 🤗