icon

Úrad práce ma odhlásil z poisťovne. Ako postupovať?

mata.g
21. feb 2015

Z mojej zdravotnej poiťovne mi jedného dňa prišla "výzva na zdokladovanie platiteľa poistného", pričom momentálne som na RD s 20 mesačným dieťaťom. V zdravotnej mi povedali, že z RD ma odhlásil ÚPSVaR, no však toto sa stalo bez môjho vedomia aj bez vedomia môjho zamestnávateľa !!!! Zdravotná poisťovňa chce odo mňa nejaký úradný doklad o tom, že som stále na RD, ale ja neviem, čo presne si mám na ÚPSVaR žiadať. Hrozí mi, že si nehradené poistné štátom budem musieť uhradiť sama. Nejde o malú sumu, je to poistné za 5 mesiacov, čiže cca 230 eur. Na preukázanie mám 8 pracovných dní a už som predložila potvrdenie o trvajúcom pracovnom pomere plus čestné vyhlásenie, že som na RD a mám nezaopatrené dieťa do 3 rokov.

Prosím poradťe ako mám ďalej čo najefektívnejšie postupovať??? ďakujem

zamy
21. feb 2015

@mata.g napíš výsledok , iní sa poučia... 😉

mata.g
autor
21. feb 2015

@zamy ja som skor myslela ze ci sa nenajde niekto co riesil obdobnu situaciu a poradi 🙂 Len dufam, ze na urade mi budu schopny dat potvrdenie obratom, lebo do 25.2. musim predlozit doklady zdravotnej, inak mi to pripisu ako nedoplatok. Velmi sa tesim

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fcchelsea
21. feb 2015

@mata.g mne prišlo skoro to vraj som dlžná za poistne 168 eur čož mi po prepočte vychádza za tri mesiace na rodíčáku som skoro pat rokov tak potom neviem o čo vlastne ide v poistovni vedia že je štát zodpovedný za platenie poistného tak nechápem čo stým otravuju mna nech si to vybavia s nimi sa som si svoju povinost splnila len poviem na rovinu je to od štatu svinstvo pretože ja mam kvoli ich humbuchu pozastavenu zdravotnu starostlivosť ale aj tak sa mozem na to vykašlať lebo mi aj tak nepomohli

drinka
21. feb 2015

@mata.g Necitala som ostatne prispevky, ale pokial Ti pracovny pomer na Sk trva, tak mas narok na davky na Sk. Nie je dovod na odnatie RD. My to mame rovnako. Vzdy ma upozornuju, ze keby mi skoncil pracovny pomer na Sk, tak poberanie davok prejde na At, kde pracuje manzel. Dorovnanie z At na tom nic nemeni... Cele je to nejaka blbost. Ved aj keby Ti UPSaV RD odnal, tak Ti snad poslu rozhodnutie, nie? A Dovera Ti tiez nic nedala vediet? No cudne... Podla mna to lahko vybavis, drzim palce! 🙂

liebling98
21. feb 2015

@fidka79 rodičák a prídavky spadajú pod UPSVAR, pod Sociálnu poisťovňu spadá materské

liebling98
21. feb 2015

@drinka nie je to také jednoduché, záleží od krajiny záujmu. Ale Ty snáď budeš vedieť, lebo autorka mi nezodpovedala otázku, či je v AT rodičák. Nemyslím prídavky (Kindergeld), ale konkrétne obdoba nášho rodičáku.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
liebling98
21. feb 2015

@fidka79 no neviem, ja mám tri deti a vždy rodičovský príspevok a prídavky vybavujem na UPSVAR. A to tam teda chodím ako na klavír.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
drinka
21. feb 2015

@liebling98 Ano, v At je obdoba nasho rodicaku. Autorka pise o dorovnani, neviem ci im dorovnali len pridavky na deti, alebo uz aj rodicak. Co sa tyka krajiny zaujmu, ak ma zakladatelka trvaly pobyt a pracovny pomer na Sk, tak podla mna nie je o com. My to mame rovnako a nie je s tym ziadny problem.

liebling98
21. feb 2015

@drinka Ďakujem za odpoveď. To som sa aj ja snažila zistiť, či riešila rodičák aj prídavky, ale ma odbila, že to nie je problém, že ona rieši zdravotnú poisťovňu.
Ja píšem z vlastnej skúsenosti. Mne zastavili rodičák aj prídavky, keď sa krajinou záujmu stala iná krajina EÚ (syn tam začal chodiť do škôlky). Prídavky som chápala, dali mi celú sumu v zahraničí. Ale tam neexistuje rodičák, tak som to musela zdokumentovať na UPSVAR, aby mi ho potom spätne vyplatili. Trvalý pobyt aj TPP mám stále na SK, aj zdravotné poistenie.

drinka
22. feb 2015

@liebling98 No tak to si ma nepotesila, prave tiez ideme riesit skolku. A ako ste to vyriesili? Maly ma trvaly pobyt v zahranici a ty na Sk? Mne ide hlavne o zdravotnu poistku chcem, aby detom aj mne ostala slovenska. A kto ti potom plati poistku, ked Ti rodicovsky prispevok odnali?

liebling98
22. feb 2015

@drinka mne ho vrátili naspäť, lebo krajina prvotného záujmu rodičák nemá, čiže Slovensko mi ako krajina druhotného záujmu doplatila plnú sumu spätne. Z poisťovne ma nikto nekontaktoval, že by som mala nejaké nedoplatky. Ale pre pokoj duše im tam asi zajtra zavolám.
Keďže som otehotnela a rodiť som chcela na SK, tak som s deťmi prišla späť na SK, manžel pracuje stále v zahraničí (na tri deti treba makať). Každé 3-4 mesiace si na UPSVAR chodím dávať potvrdzovať E411, aby mi v zahraničí doplatili prídavky. Rodičák mi ide normálne slovenský. Zakaždým musím vypĺňať to vyhlásenie o bydlisku, kde vypisujem, že syn tu chodí do škôlky, deti tu majú dr. Každý rok musím dávať potvrdenie od zamestnávateľa, že som stále v TPP. Musela som dať potvrdenie zo SK škôlky, že tu syn chodí, tiež od pediatričky, že deti sú od narodenia nepretržite v jej starostlivosti, pravidelne na poradni atď (cítila som sa ako socka). Kopie zdravotných preukazov, potvrdenie zo zahraničia, že som aj s deťmi odhlásená z pobytu. Keď ideme za manželom, ideme len na návštevu. ☹
Obávam sa, že akonáhle napíšeš, že Ti dieťa chodí v zahraničí do škôlky, je to každodenná aktivita, tak tu Ti zrušia aj prídavky aj rodičovský. TPP, trvalý pobyt a zdravotné poistenie na Slovensku je druhoradé, keďže na rodičáku nechodíš do práce, ani denne k lekárovi. Môžeš byť kdekoľvek na svete. Čiže tam rozhodne tá škôlka. Aspoň u nás to tak bolo.

drinka
22. feb 2015

@liebling98 Fakt neznasam tieto komplikacie, prisposobit sa, aby to sedelo uradom v oboch krajinach. Nam to zatial takto funguje, tak sa mi nechce menit cely "system" kvoli skolke. Na Sk som doteraz nemala ziadny problem, nic specialne som nedokladovala a v At nam na zaklade E 401 a 411 podaneho raz rocne, kazdy mesiac platia dorovnanie pridavkov.Tak uvidime ako z toho vykorculujeme 🙂

mata.g
autor
22. feb 2015

@fidka79 Ahojky, ja mam 20 mesacne dieta, nemam dovod sa z RD odhlasovat. Musim zistit, ci na socialke niekto nespravil chybu, kedze oni vyplacaju davku....

mata.g
autor
22. feb 2015

Pre doplnenie: mne sa nejedna o EU zalezitosti. Ja som len uviedla odpoved na otazku, ze ci som si nevsimla, ze mi par mesiacov nechodia davky.... Nie nevsimla, lebo hned na to som riesila manzelovu pracu v zahranici a vtedy ma informovali, ze davky budu pozastavene.
Ide vsak o to, ze zdravotne poistenie mi niekto odhlasil este pred nastupom manzela do prace v zahranici. V pondelok sa dufam nieco dozviem a budem mat nieco v ruke aby som sa preukazala Dovere, ze narok na poistenie statom mam 😖 Nechapem vsak celkom vedenie Dovery, ked musia v systeme vidiet, ze mam male dieta, ze si to spatne na urade prace neoverovali a hodili to na moje plecia toto dokazovanie!!!! Vsak co ze som ich klient, nech pendlujem a vybavujem!

mata.g
autor
22. feb 2015

@fcchelsea Ahojky, tak nakoniec ti poistovna dala uhradit nedoplatok alebo ako sa to vyriesilo? Ako sa vyjadril urad? Dik

mata.g
autor
22. feb 2015

@liebling98 no ako citam, mas to teda pestre s tymi uradnymi zalezitostami. Ak ti deti pojdu do skolky v zahranici, tak ti "odnaju" davky? Podla mna iba pozastavia, cize budu vyplacat nulu a davky sa presmeruju na krajinu zaujmov, nie?

liebling98
23. feb 2015

@mata.g Ahoj, mám to pestré, mne robí problémy hlavne zahraničie, stále si vymýšľajú ďalšie potvrdenia, ktoré potrebujú, nestačí im raz za rok, vyplácajú mi to spätne. Teraz mi napríklad už dlžia prídavky od októbra. Takže zas pôjdem na UPSVAR pre pečiatky.
Ale iné som chcela. Volala som do svojej poisťovne (VšZP), či ja nemám nejaké nedoplatky, keďže mi vtedy pred rokom zrušili prídavky na pár mesiacov. Mám všetko v poriadku, pani mi povedala, že pokiaľ mi stále trvá TPP, tak je to automaticky. Že prihlasovanie a odhlasovanie je v kompetencii zamestnávateľa. Takže tip aj pre Teba. Spýtaj sa u zamestnávateľa. A v Dôvere sa nenechaj odbiť, žiadaj si vidieť odhlášku, aby si vedela konkrétne kto a kedy Ťa odhlásil! Možno sa jedná len o omyl, zhoda mien a pod.
Držím palce! Daj vedieť, ako si dopadla.

mata.g
autor
23. feb 2015

@liebling98 zamestnavatel ma neodhlasil, to som sa pytala na personalnom. Uz ma napadli rozne scenare 🙂 To je naozaj vyborna rada, dakujem ze si mi dala vediet. Na Dovere som predlozila potvrdenie o trvajucom tpp na svk, ale pani pracovnicka v Dovere mi to vratila, ze mam priniest doklad z uradu....

jasminet
23. feb 2015

@fidka79 cele slovensko vybavuje rodicovsky a pridavky na deti na urade prace, soc. veci a rodiny a matersku v socialnej poistovni, iba ty opacne? 😉

klemente
23. feb 2015

@fidka79 ked si na RD patriš pod úrad práce

liebling98
23. feb 2015

@mata.g určite žiadaj vidieť tú odhlášku. A skontroluj, či sedí Tvoje meno, rodné číslo, atď. Je možné, že sa jedná o omyl, zhodu mien s nejakou mamičkou, ktorej skončila RD, je nezamestnaná, nebola sa hlásiť na UP. Smola, že dokazovanie hodili na Teba. Ale hlavne, nech sa to vyrieši, aby si nič neplatila. Daj vedieť, normálne ma to zaujíma. A držím palce!

mata.g
autor
23. feb 2015

@liebling98 ahojky a ty mas teda trvaly pobyt na svk, nie v zahranici? Lebo ja mam aj v zahranici....to mi asi neuznaju to zdravotne poistenie vsak?

liebling98
23. feb 2015

@mata.g ja mám trvalý pobyt na SK. Oficiálne nemôžeš mať trvalý pobyt na viacerých miestach, lenže niektoré štáty nepoznajú niečo ako prechodný pobyt. V čase, keď som bola prihlásená na pobyt aj v zahraničí, uvádzala som ten zahraničný ako prechodný.

zamy
23. feb 2015

ahoj Mata, sa mi zdá že tápeš... zbytočne chodíš do zdravotnej poisťovne a mrháš svojou energiou. sú len 2 možnosti
1. trvá ti pracovný pomer na Slovensku a máš to dať ešte raz vedieť na UPSVARE to znamená prefotiť pracovnú zmluvu. Ty si poistenec štátu a nemáš čo chodiť na zdr. poisťovnu presviedčať úradníčky .
2. druhý prípad by nastal že nemáš platnú zmluvu na slovensku a to sú manželky a deti poistené v mužovej poisťovni zdravotnej v zahraničí / tak to funguje v nemecku/.
to znamená že v ani jednom prípade si sama na zdravotnej platiť nič nebudeš. Ak dokážeš upsvaru že máš platnú pracovnú zmluvu tak musia napraviť omyl doplatiť ti rod. príspevok a zdravotná poisťovňa je v ich kompetencii.

liebling98
23. feb 2015

@zamy len Ťa poopravim, na UPSVAR nedáva odfotenu pracovnú zmluvu, ale potvrdenie od zamestnávateľa s aktuálnym dátumom, že je zamestnaná od toho a toho dátumu v TPP, na dobu neurčitú, momentálne na rodičovskej dovolenke. Vlastná skúsenosť.

mata.g
autor
23. feb 2015

@zamy Dakujem zamy. UPSVaR mi da potvrdenie do kedy som poberatelka rodinnych pridavkov a prispevkov. Od chvile ked manzel zacal pracovat v zahranici mi zdravotne uz nebude hradene, musim sa pripoistit u manzela v zahranicnej zdravotnej. Iba ak by som sa zamestnala na dohodu, vtedy by mi musel stat zriadit zdravotne poistenie tu na svk.

liebling98
23. feb 2015

@mata.g ak máš TPP na Slovensku, ktorý Ti stále trvá, počas RD si zdravotne poistená. Zamestnanie manžela v zahraničí s tým nič nemá. Ja to tak mám už niekoľko rokov.