icon

Úrad práce ma odhlásil z poisťovne. Ako postupovať?

mata.g
21. feb 2015

Z mojej zdravotnej poiťovne mi jedného dňa prišla "výzva na zdokladovanie platiteľa poistného", pričom momentálne som na RD s 20 mesačným dieťaťom. V zdravotnej mi povedali, že z RD ma odhlásil ÚPSVaR, no však toto sa stalo bez môjho vedomia aj bez vedomia môjho zamestnávateľa !!!! Zdravotná poisťovňa chce odo mňa nejaký úradný doklad o tom, že som stále na RD, ale ja neviem, čo presne si mám na ÚPSVaR žiadať. Hrozí mi, že si nehradené poistné štátom budem musieť uhradiť sama. Nejde o malú sumu, je to poistné za 5 mesiacov, čiže cca 230 eur. Na preukázanie mám 8 pracovných dní a už som predložila potvrdenie o trvajúcom pracovnom pomere plus čestné vyhlásenie, že som na RD a mám nezaopatrené dieťa do 3 rokov.

Prosím poradťe ako mám ďalej čo najefektívnejšie postupovať??? ďakujem

Strana
z5
zamy
23. feb 2015

@mata.g z toho mi vyplýva čo si napísala, že nemáš zmluvu na slovensku na dobu neurčitú...? Nepísala si predtým že máš?

mata.g
autor
23. feb 2015

@liebling98 tak potom naozaj neviem, na urade prace mi povedali, ze ak mi na Slovensku pozastavia davky, stat nema preco platit zdravotne.....ze sa mam poistit v krajine, kde manzel pracuje. No to mi musi dat vediet vlastne zdravotna. Medzi nami je rozdiel asi v tom, ze moj maly aj ja mame trvaly pobyt mimo SR v rakusku a asi aj to sa berie v uvahu.....fakt neviem preco tebe plati stat zdravotne a mne sa to pravdeodobne zrusi....

mata.g
autor
23. feb 2015

@zamy mam zmluvu na dobu neurcitu a stale mi trva tpp na svk. Ale poistovna to asi nebude akceptovat. Urad prace mi prislubil ze mi vyda potvrdenie ze do 10/2014 som bola poberatelkou davok na dieta a teda tento mesiac za mna hradil poistne stat, to si mi mala Dovera v systeme opravit. Ale od 11/2014 som uz bud samoplatca alebo sa pripoistim k manzelovi na zdravotnu v rakusku. Uvidim co povedia v poistovni, ale uz mi to takto vysvetlila aj 33aduska33, ktora mi sem naisala tiez par prispevkov

mata.g
autor
23. feb 2015

@zamy plus mam trvaly pobyt v rakusku aj moj maly. Rozmyslala som, ze v Dovere asi natukli zly mesiac nastupu manzela do zahranicia. Lebo ked bol v oktobri odovzdat karticku poistenca (vyuzil dovolenku pred nastupom do novej prace v at) tak pracovnicka Dovery pozerala aj mna (mali sme obaja Doveru) ale neinformovala ho, ze pozor, od jeho nastupu sa mi rusi zdravotne poistenie. Asi natukla do systemu oktober namiesto novembra, inak mi to nedava zmysel. Lebo urad priamo so zdravotnou nekomunikuje, dnes mi bolo povedane ze oni im nic nenahlasuju 🙂 hehehe..... pripadala som si ako blb

liebling98
23. feb 2015

@mata.g a na Slovensku si z trvalého pobytu odhlásená? Si v Rakúsku prihlásená na trvalý pobyt, alebo len na pobyt z dôvodu evidencie osôb.
A ešte sa opýtaj aj na dieťa, či tam nie je nedoplatok.

mata.g
autor
23. feb 2015

@liebling98 jezisko nestras????? Este aj za dieta? Myslim ze za dieta plati stat az do 25/26r. ak je skolopovinne (cize aj vysokoskolak). Aj ja som to tak mala na vyske. Ja mam pobyty obidva 🙂

liebling98
23. feb 2015

@mata.g nie, nechcela som Ťa strašiť, len ma to napadlo, že keď máš také problémy. Podľa mňa by Ti mal ďalej štát platiť zdravotné poistenie, máš TPP na Slovensku, si na RD, máš tu trvalý pobyt.

mata.g
autor
23. feb 2015

@liebling98 som sice na RD, ale davky mam pozastavene od 11/2014 a presmerovane na at, tym padom stat SR odpada asi a nema povinnost za mna platit zdravotne poistne..... mne to pride divne, ze doteraz ho platil iba na zaklade tych davok na dieta....

mata.g
autor
23. feb 2015

@liebling98 este ma napadlo: tebe tiez zastavili davky na svk?

liebling98
23. feb 2015

@mata.g
https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...
pozri bod c. Je to síce VšZP, ale poistenca štátu upravuje zákon.

A tu to máš aj priamo z Dôvery
http://www.dovera.sk/najcastejsie-otazky/a399/z...

veriiii
23. feb 2015

@mata.g ked poberas rodicovsky na Slovensku -tak si poistenec statu,cize stat za teba plati zdravotne..tak mam dojem,ze nie zamestnavatel ,ale stat plati zdravotne pokial si na rodicaku..,cize s tpp to asi nema spolocne nic?nie som ale ekonom, ci pravnik....
ale -niekto urobil chybu,ze ta neinformoval o zruseni zdrav.poistenia....poistovana ti mala skor dat vediet,ze za teba nik neplati..nie som pravnik,ale ...skus sa opyta v zdrav poistovni na Slovensku..mozno bude stacit vydokladovat,ze si od novembra -resp ked ti zaniklol rodicak poistena v rakusku ako zdravotny poistenec. neviem...ci ty si bola cely cas v tom,ze ako zamestnanec na Slovensku si automaticky zdravotne poistena na Sk?
k tomu pobytu-ale ved trvaly mozes mat len jeden...ak nemas trvaly pobyt na Slovensku , resp ho mozes mat,ale sa nezdrziavas urcitu dobu na Sk ,tak nemas aj tak narok na rodicovsky na Sk..

mata.g
autor
24. feb 2015

@veriiii manzel pracoval na Slovensku, preto som mala narok na davky. Otazky otazky.... 🙂 a v rakusku zatial poistenie nemam, o to treba najprv poziadat, ale kedze som nevedela, ze mi asi zanikne poistenie u nas, zatial sme o poistenie v at neziadali.

mata.g
autor
24. feb 2015

@liebling98 nasla som tam dva body -za poberatela RD a -za osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov. Ale ohladom zahranicia tam nie je nic. Prvy bod nesplnam podla posledneho rozhonutia

liebling98
24. feb 2015

@mata.g prečítaj si ten link VšZP. Tam je uvedené aj poberanie RP zo zahraničia. Treba pozrieť, ako je to ustanovené v zákone.

zamy
24. feb 2015

@mata.g ahoj mata bola si na upsvare odniesť potvrdenie od zamestnaváteľa že ti trvá pracovný pomer? Ak je manžel v zahraničí musia sa riadiť podľa eur. nariadenia č. 803/2004, už ti to celé vysvetlila liebling na strane 3 , niet už čo k tomu dodať len sledovať na čo máš ešte nárok v rakúsku čo naši nedávajú aby si o to neprišla.

mata.g
autor
24. feb 2015

@liebling98 bod c) u vzp je zaujimavo napisany, ale kedze mne zastavili obe davky tak sa to na mna nevztahuje. Tebe rodicovsky nezastavili? Nieco si pisala, ze ti ho plati slovensko...

liebling98
24. feb 2015

@mata.g tak ako to je na stránke VšZP je to uvedené v zákone.
Mne odňali rodičák aj prídavky na SK, keď syn začal chodiť do škôlky v zahraničí. Ale keďže krajina, kde sme boli nemá rodičák, spätne mi ho slovenská strana doplatila, ako sekundárne povinná na výplatu dávky. My teraz žijeme na Slovensku, syn tu chodí do škôlky, rodičák a prídavky mi platí SK, akurát manžel pracuje v zahraničí. Zahraničie mi dopláca len prídavky na deti.

mata.g
autor
24. feb 2015

@liebling98 ano a to je to, ze mas spat rodicovsky. Kdezto at vyplaca vsetky davky tak na svk mi ich pozastavuju. Nemame rovnaky pripad, si myslim

liebling98
24. feb 2015

@mata.g paragraf 11, odsek 7, písmeno c zákona 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-580

zamy
24. feb 2015

@mata.g ahoj nedá mi nepovedať že ty si komplikovaný prípad, keď berieš z rakúska dávky v plnej výške ? či len doplácajú? Na základe čoho ti ich na slovensku pozastavujú? A na druhej strane štáty fungujú na báze E formulárov . Tak je pre mňa záhada ako si dávky vybavovala v AT, nepýtali fomulár E401 , 411 zo slovenska?

mata.g
autor
24. feb 2015

@zamy samozrejme ze pytali formulare 🙂 ja nemam problem s dorovnavanim davok, ale ked sa mnz zamestnal v zahranici v at, pozastavili mi vsetky davky na svk. Odteraz to riesi at. Ale neviem ako to bude so zdravotnym poistenim u mna. Mnz ma uz len rakuske poistenie, kartu poistenca na svk uz odovzdal 😉 Ja potrebujem riesit to zdravotne a este aj ten omyl v jednom mesiaci. Asi sa tu zamotavame uz baby. Ale ste velmi mile, dakujem za cenne rady 🙂

zamy
24. feb 2015

@mata.g vieš všetko so všetkým súvisí to znamená že dávky slovenské súvisia so zdr. poistením, ak ich budeš poberať z SK tak budeš aj zdravotno poistená ty aj deti na SK aké jednoduché

mata.g
autor
24. feb 2015

@zamy mamicky ktore su doma s detmi od 3 do 6 rokov takisto nemaju davky a stat im napriek tomu plati zdravotne poistne.....na urade mi poradila jedna velmi mila pani, ze prehlasenie o opatrovani dietata do 6 rokov by mi mohlo stacit, uvidime

zamy
24. feb 2015

@mata.g a tvoje dieťa má koľko rôčkov?

maznacik007
24. feb 2015

@mata.g to ti zle poradila ..... take prehlasenie v tvojom pripade nestaci 😉 a na zaklade neho za teba stat platit odvody nebude 😉

problémom je dlhodoby pobyt v cudzine .. kedze v Rakusku zijes a podla inej diskusie mate prideleny od roku 2012 socialny byt v Neusiedl... 😉 😉 😉
a uz nie ste na SVK ani zamestnany vase centrum zaujmov je AT
uplne zbytocne sa tu hadas .. ak mas pravdu tak daj to tlacivo a hotovo .. netvrdim ze na uradoch a v poistovniach je vsetko koser.... a v pohode ... ale tu si nevyberies... nesplnas podmienku zakona .. si dlhodobo v cudzine kde si prihlasena. 😉 😉 😉

zamy
24. feb 2015

z toho vyplýva, že ked chceme dostať radu, baby su tú zbehlé vedia pomôcť, treba popísať problém presnejšie a nie dávať indície na požiadanie...

mata.g
autor
24. feb 2015

@maznacik007 Dakujem, ale nevsimla som si ze by som sa tu s niekym hadala, zacinam mat pocit, ze tu na mna zbytocne utocis. Dakujem za vysvetlenie.

lubkasungirl
2. mar 2015

Baby.duplicita zdr.poistenia nie je povolena..viem to nabeton.staty si davaju echa o tom.

Strana
z5