V ktorom štáte dostanem pôrodné?

nikola0412
21. feb 2018

Zdravím vás všetkých,
V prvom rade nechápem ako môže niekto robiť na Upsv keď vlastne o svojej práci nevie nič.
Dneska som bola na Upsv sa pýtať či ja ako moravacka žijúca a pracujúca na území SR, mám nárok na pôrodné V SR pani na recepcii ma poslala slušne do prdele že si o to mam žiadať v CR.
Kto mate s tým skúsenosti? Pracujem a odvádzam dane, ZP a sociálku už 5 rokov v SR som majiteľom nehnuteľnosti v SR a mam pobytové právo od cudzineckej polície v SR. Žijem zo Slovákom ktorý má trvalý pobyt v SR a pracuje v SR.
Tak som si vzala do CR na Upsv a pani mi povedala, že v CR mi to nevyplatía, že mi to musí vyplatiť SR pokiaľ tu platím ZP, sociálku, mám tu všetkých lekárov.
Z logického hľadiska by to malo žena dostať v štáte kde odvádza odvody a má lekárov.
Prosím vás vie mi niekto poradiť?
Ďakujem.

lavender21
21. feb 2018

@nikola0412 ja som Slovenka ktorá pracovala v Čechách, kde sa mi v júli narodilo bábo. Presťahovala som sa na Slovensko keď mala dcérka dva mesiace. Na Slovensku som šla na úrad práce požiadať si o pôrodné. Od dverí mi povedali že nemám nárok. Nedala som sa. Pýtala som sa na základe čoho nemám nárok a postupne mi pani vysvetlila aké papiere odomňa potrebuje, tie som jej doložila a pôrodné mi vyplatili. Musela som si požiadať prioritne v Čechách, keďže sa malá tam narodila a tak na Slovensku. Chceli odomňa potvrdenie že som pôrodné v Čechách nedostala, čo som už mala vybavené. Takže, daj si dokopy papiere k pôrodnemu a podaj si žiadosť na slovenský úrad práce. Pani od teba žiadosť musí vziať, prinajhoršom ti ju zamietnu, ale o tom určite nerozhoduje tá pani čo si za ňou bola 😉

nikola0412
autor
21. feb 2018

@lavender21 Ahoj.Napis mi o aké papiere si mam žiadať v CR a kde si to mam vybaviť, a samozrejme to mam vybavovať až PP pôrode?

nikola0412
autor
21. feb 2018

@lavender21 moja malinka sa narodí na území SR. Volal som si na Upsv do CR a tam mi povedali ze na to v CR nemám nárok a má mi to vyplatiť SR.

lavender21
21. feb 2018

@nikola0412 určite si podaj najprv na Slovensku, kde by ti ho aj mali vyplatiť určite. Ja som žiadala v Čechách len preto, že sa malá narodila tam. Žiada sa až po pôrode. Musíš vydokladovať, že sa zdržiavate na Slovensku. Po mne chceli potvrdenie o poistení malej, že má Slovenskú poisťovňu, potvrdenie od pediatra, že sa dieťa dožilo 28 dní. Chceli aj kópiu zmluvy s pediatrom. Chceli po mne potvrdenie, že nemám dlh na poistnom v slovenskej zdravotnej poisťovni ani ja, ani manžel. Manželovu pracovnú zmluvu, ako dôkaz toho kde sa zdržiavame. Na žiadosti o pôrodné je aj potvrdenie od gynekologa, že si absolvovala poradne v tehotenstve. Mne kvôli tomu nechceli vyplatiť, ale český gynekológ mi to potvrdil a nebol problém. Takže ak máš slovenského gynekológa problém vôbec žiaden nebude. Tú žiadosť o pôrodné ti dá vlastne matrika ktorá vystaví rodný list a s ňou potom ideš za gynekológom a pediatrom.

lavender21
21. feb 2018

@nikola0412 http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado... tieto tri dokumenty sú k tomu potrebné. Pani na úrade nerieš, nemusí vedieť všetko. Žiadosť si určite podaj a nevidím dôvod prečo by ti to nemali vyplatiť. Určite sa nedaj 😉

nikola0412
autor
21. feb 2018

@lavender21 si milá ďakujem ti veľmi pekne za tvoje rady

nikola0412
autor
21. feb 2018

@lavender21 a gynekológa navštevujem tu v Novom meste nad Váhom a vlastne všetkých lekárov.

tuqanqa
21. feb 2018

@nikola0412 ahoj, ja žijú na SVK 10 let. Mám povolení na pobyt, platím dane, zdravotné, sociálni všechno na Slovensku, jedine čo mám je české obcanstvi. Když sem nám narodil syn tak jsme jeste nebyli manzele. Mám nárok na všechno čo Slovenska rodička. Dostaneš pôrodné, materskou, rodicak a prídavky na dieťa.

lavender21
21. feb 2018

@nikola0412 tak potom to ozaj nebude problém vybaviť, keď máš aj doktora na Slovensku. Riešila som to nedávno, mám info tak rada pomôžem. Tým že sme sa sťahovali keď malá mala dva mesiace na úradoch som si zažila svoje...

tuqanqa
21. feb 2018

Ve všechn náležitostech postupuj stejne jak slovenské baby. Nepamatuju si všechno presne tak ti to nebudú psat podrobne abych te nepomýlila a a možna že nejake veci odvtedy zmenili. Dite dostane SVK rodný list, pokud se narodí tu a na ambasáde muzes pozadat o český. Ja jsem synovi vybavila a má dva rodné listy, dve rodné čísla a dokonce obratem prišla evropska kartička pojistence ČR.

tuqanqa
21. feb 2018

@nikola0412 ..oprava... Máš nárok na vsechny dávky ktere dostávajú slovenské baby.

nikola0412
autor
21. feb 2018

@tuqanqa ďakujem ti veľmi pekne už sa teším na toho debila na Upsv čo mi povedal ze to môžu dostať len ženy ktoré majú trvalý pobyt ma území SR

nikola0412
autor
21. feb 2018

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne vidím že ľudia na Upsv by mali viac študovať slovenské zákony.

tuqanqa
21. feb 2018

@nikola0412 podstatné je že odvádzas daň, máš odrobenych 270dni behom dvoch rokov. Materskú ti vyrataju zo mzdy, tu poberas 6 mesiacoch, potom rodicak...A na pôrodné tuším potrebuješ potvrdenie gyndosa, pediatra a dieťa sa musí dožiť min 28 dní. Ešte si to popozeraj lebo sa to mení každý rok ale 100% máš nárok na VSETKO. Keď ti bude tetuska na prepazke robiť problém, pýtaj sa k nadriadenému.

tuqanqa
21. feb 2018

Kde na SVK bydlis?

jessica353
21. feb 2018

Prosím, venujte chvíľku vášho času vyplneniu dotazníka na tému: motivačné a demotivačné faktory na pracovisku..... prosím iba zamestnaní .... ĎAKUJEM 🙂 phttps://www.survio.com/survey/d/I3L5M9B8I3A1P9Q7R

nikola0412
autor
21. feb 2018

@tuqanqa bydlim v Novom Meste nad Váhom, pracujem tu už od roku 2014 nonstop bez Upsv alebo nejakej sociálnej dávky, pán ma Upsv ma odbil tým že pokiaľ nemám trvalý pobyt v Op nemám nárok na nič. Všetkých doktorov tu absolvujem od doby Čo pracujem v SR.

sense
21. feb 2018

@nikola0412 nenechaj sa odbit aa poziadaj ,ono sa pise o trvalom bydlisku ale dolezity je aj stred zaujmov a to mas na svk, pracu, poistenie,lekara vsetko...

lula313
21. feb 2018

No tiež som niekde citala, že je treba mat trvalý pobyt na sk, prečo si ho neprehlasis?

nikola0412
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lavender21
21. feb 2018

@nikola0412 asi by som takýto doklad na net nedávala, radšej ho vymaž... my sme obaja s manželom boli v čechách a tam som si požiadať mohla, nevadilo im že tam nemám trvalý pobyt...

lula313
21. feb 2018

@nikola0412 radšej si tie fotky vymaž kvôli osobným údajom. Jasne, chapem, podľa mna aj táto kartička by tá mala opravnovat k získaniu pôrodného.

nikola0412
autor
21. feb 2018

@lula313 ďakujem už sa stalo.

fidorka7
21. feb 2018

@nikola0412 ale áno, trvalý pobyt je jednou z podmienok nároku takže ti to nepovedal na úrade debil... Ale ty máš trvalý pobyt podľa tých fotiek čo si dala vo vedľajšej téme. Ak by si mala len prechodný, nárok by si nemala.

fidorka7
21. feb 2018

@sense nie celkom, podmienkami nároku okrem iného sú trvalý pobyt a bydlisko na území SR. Ale ona to všetko splňa takže nie je o čom.

tuqanqa
21. feb 2018

Trufam si tvrdiť že trv.pobyt s tým nemá nič spoločné. Ja mám dva trvalé, jeden tu lebo ako cudzinec musím byť niekde nahlásená a druhý v ČR lebo tam mám hypotéku, po vyplatení trv.pobyt v ČR zrusim. Ozaj je dôležité aby si tu odvádzala dane a pre získanie pôrodného splniť tie podmienky čo som ti písala. Nehovor na Upsvare kde máš trvalý ale predlož im iba tento cudzinecky s adresou ktorá tam je.
Napr. Moja slovenska svagrina rodila v ČR ale trvalý pobyt mala na SVK. V ČR aj pracovala a odvádzala dane a normálne dostala všetko ako keby bola češka.

tuqanqa
21. feb 2018

Ešte ma napadlo...v Novom Meste nad Váhom si prihlásena na mestskom úrade? Ak áno potom si regulérne evidovaný cudzinec s pobytom na SVK, cemu aj nasvedcuje doklad s cudzineckej polície.

fidorka7
21. feb 2018

@tuqanqa tak ja si trúfam tvoje trúfalé tvrdenie spochybniť. Toto čo píšeš ty sa vzťahuje na prídavok a rodičovský príspevok, pretože sú to koordinovateľné dávky a tma naozaj ako prvé kritérium platí vykonávanie zárobkovej činnosti.
Prosím prečítaj si podmienky nároku na príspevok pri narodení a dočítaš sa, že žiadateľka nemá nárok naň, ak nemá na území SR trvalý pobyt a bydlisko. A nemienim ťa o tom presviedčať, denne s tým robím a podpisujem rozhodnutia o týchto dávkach. Príspevok pri narodení nie je koordinačnou dávkou, je podľa nariadení len sociálnou výhodou a preto výkon zárobkovej činnosti len dokresľuje situáciu okolo bydliska rodiny, nie je rozhodujúcim kritériom.
A niečo také ako "nehovor na úrade kde máš TP", to snáď vážne ani nemôžeš myslieť, pri predkladaní každej žiadosti musíš predložiť OP, v prípade cudzincov tiež jemu obdobnú identifikačnú kartu a na nej je vyznačený druh pobytu v SR. Autorka má TRVALÝ, ale ak by mala len prechodný, príspevok určite nedostane.

nikola0412
autor
21. feb 2018

@tuqanqa áno som vedená aj na sociálke aj na urpsv,takže jedným slovom mám na to nárok pretože.mam trvalý pobyt od Cudzineckej polície.

tuqanqa
21. feb 2018

@fidorka7 Ona je povina za 1. Predlozit povolenue na pobyt, ci sa vobec moze zdrzovat na uzemi daneho statu. Tam ma uvedenu adresu cize miesto pobytu. Tento preukaz ma ev.cislo a vsetky osobne udaje. Je to nahrada za slovensky ob.preukaz takze vobec nemusi predkladat CR obcanku. Napr. ceska obcanka mi je v banke k nicomu, tak ako aj v inych institucich. Vsade len cudzinecky preukaz.