V ktorom štáte dostanem pôrodné?
Zdravím vás všetkých,
V prvom rade nechápem ako môže niekto robiť na Upsv keď vlastne o svojej práci nevie nič.
Dneska som bola na Upsv sa pýtať či ja ako moravacka žijúca a pracujúca na území SR, mám nárok na pôrodné V SR pani na recepcii ma poslala slušne do prdele že si o to mam žiadať v CR.
Kto mate s tým skúsenosti? Pracujem a odvádzam dane, ZP a sociálku už 5 rokov v SR som majiteľom nehnuteľnosti v SR a mam pobytové právo od cudzineckej polície v SR. Žijem zo Slovákom ktorý má trvalý pobyt v SR a pracuje v SR.
Tak som si vzala do CR na Upsv a pani mi povedala, že v CR mi to nevyplatía, že mi to musí vyplatiť SR pokiaľ tu platím ZP, sociálku, mám tu všetkých lekárov.
Z logického hľadiska by to malo žena dostať v štáte kde odvádza odvody a má lekárov.
Prosím vás vie mi niekto poradiť?
Ďakujem.
@fidorka7 Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak má trvalý pobyt a bydlisko na území SR a dieťa sa narodilo.
Podmienka "bydliska" je relatívne novou podmienkou, podľa ktorej sa vylučuje vznik nároku na príspevok pri narodení dieťaťa pre osoby, ktoré nežijú na Slovensku, resp. centrum záujmov rodiny nie je v SR, avšak nezrušili si na území SR trvalý pobyt.
Bydlisko na účely príspevku je miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivost, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.
nikola0412
@tuqanqa tcoja skúsenosť je na ... sama píšeš pri citácii zákona, že musí mať TP na SK. Tak o čom?????
Bydlisko sa skúma viac ako dva roky tak by som to relatívne novou podmienkou nenazvala. A nemusíš ma poučovať o zákone, denne s ním robím. Mmch, nič nové si mi nepovedala, len to, čo stále hovorím aj ja, musí mať na území SR TP aj bydlisko,
Pani, slečny alebo dámy ďakujem vám veľmi za pomoc, ale zatiaľ sú to len dohady, ktorá z vás mi vie povedať či mám alebo nemám nárok na pôrodné? Samozrejme som aj majiteľom nehnuteľnosti V SR a tam mam trvalý pobyt.
Čo dosial viem ja ze v OP môžem mať SVK adresu až potom čo získam SR občianstvo a na to mam nárok po trvalom pobyte na území SR až po 5 rokoch manželstva, alebo po 8 rokoch pobytu v SR.
@nikola0412 ja neviem či nechceš alebo nerozumieš tomu čo píšem. Nepleť občianstvo s povolením na trvalý pobyt. Videla som tvoj doklad, máš tam trvalý a teda ak bývaš na SVK máš nárok na pôrodné u nás. Robím na úrade takže o tom nevediem žiadne dohady. Chceš alebo nechceš radu? Kontaktuj ma do IP. A to že máš nárok som napísala už niekoľkokrát.

@fidorka7 nenam cas to dohladavat a citat. Pisem z vlastnej skusenosti. Bez problemov som dostala vsetko co bolo mozne a vsade len s cudzineckym kde musi byt uvedena adresa pobytu. Pidla mna si to slecna zbytocne skomplikovala s tym ako pravdepidibne zle formulova prve info na prepazke. Stacilo predlozit cudzinecky, plus dalsie dokumenty k tomu potrebne a veci by sa pohli inym smerom.