icon

Veľmi krátka materská - zahraničie

nynna
21. jún 2016

Milé mamky (hlavne tie žijúce v zahraničí), chcela by som poznať váš názor a skúsenosti s 3-4 mesačnou materskou dovolenkou. Ako na to reagovali deti, na odlúčenie, na opatrovateľku/jasličky, ako a či sa zmenil váš vzťah, ako ste vy to prežívali, atď...Spolu s manželom už dlhšie žijeme vo Švajčiarsku, kde ženy majú nárok na 3-4,5 mesačnú materskú dovolenku (hradenú 80-100% z platu). Ak chcú zostať dlhšie, tak už stratia príjem úplne. Tu je bežné, že ženy odídu zo zamestnania a celá rodina žije z jedného platu. My máme teraz dvojmesačného chlapčeka, ja som na materskej a pravdu povediac, netuším ako ďalej. Pracujem vo výskume a robím si doktorát, čo je práca psychicky a v mojom prípade aj fyzicky veľmi náročná. S prácou by som sa aj rozlúčila, ale keďže je spojená s doktorátom, k ukončeniu ktorého mi chýba už len rok (prerušiť, či znížiť pracovný pomer sa, bohužiaľ, v mojom prípade nedá), tak neviem, čo a ako ďalej. Navyše, z jedného platu by sme nevyžili, maximálne pár mesiacov a potom by som si musela hľadať novú prácu, čo je tu sakramentsky ťažké. Na jednej strane, je ťažké odísť z práce (financie) a zo školy, lebo ja som typ človeka, že čo začnem, tak aj dokončím (školu-doktorát), ale na strane druhej, nechcem prísť o to všetko spojené s materstvom, nechcem spôsobiť drobcovi stres a ani nechcem s ním stratiť vzťah, či ho nejako sklamať. Ja poznám zopár žien, ktoré sa vrátili po pár mesiacoch naspäť do práce, ale sú to väčšinou ženy, ktoré v tomto systéme vyrastali (Francúzsky, Švajčiarky, Španielky,...3-4 mesiace a dosť, naspäť do práce). Bola by som rada, keby mi tu písali mamky, ktoré s tým majú vlastnú skúsenosť (alebo keď poznajú niekoho, kto to prežíval). A budem rada, ak nebudete súdiť. Túžili sme po dieťati, aj som bola rozhodnutá odísť z práce a zanechať školu s tým, že nejako sa to vyrieši po materskej, ale teraz neviem, ako ďalej...ďakujem

Strana
z3
dai
21. jún 2016

@nynna ahoj... konaj sa ako citis plus zapoj aj rozum... Ja osobne poznam niekolko zien ktore takto fungovali - su to belgicanky a francuzky - 3mesacna materska a do prace... ( niektore aj kratsie ) - prislo im to uplne prirodzene, vobec neriesili... U jednej z nich som bola doma na sluzobke - mala 3 deti, od kazdeho isla po tych 3och mesiacoch... vztahy so starsimi aspon na vonkajsi pohlad velmi pekne, ziadne traumy, vychovane krasne deti pekne sa spravajuce k rodicom...Ona dala deti do jasliciek.... Tu v sr som zazila kolegynu belgicanku - ta ma 2 deti so slovakom, po oboch sa vratila ked mali okolo 6 mesiacov... a tiez je v pohode...
Osobne by som to asi nedala, ale zaroven v tom nevidim ani taku tragediu ako 99% slovenskych zien. ak vyberies dobre jaslicky a po praci sa dietatku budes venovat tak to podla mna ziaden negativny vplyv mat nebude...
drzim palce

sissy27
21. jún 2016

@nynna ahoj, ja som sa vrátila do práce keď mala dcéra 5mesiacov... toto som si dovolila tu, na slovensku, nemusím ti asi písať, s akými reakciami som sa bežne stretávala... s odstupom viac ako 10 rokov musím povedať, že neľutujem - s dcérou mám úplne normálny vzťah, milujem ju a ani ona sa netvári, žeby ma chcela vymeniť 😀 a nemám ani pocit, žeby som o niečo z jej detstva prišla, žeby som seba alebo ju o niečo ochudobnila (dobre, priznávam, seba som ochudobnila o spánok, veľa spánku 😅 )
v tvojom prípade je veľké plus to, že krajina, v ktorej žijete, je na tento systém zrejme nastavená a pripravená, existujú zariadenia pre deti, overené opatrovateľky, atď. ... možno ak sa dá, tak na nejaký čas by nevedela tvoja mamina alebo svokra prísť k drobcovi?

tyelde
21. jún 2016

ja osobne tiež poznám kopu žien, dokonca aj na slovensku, čo boli iba na materskej tých pár mesiacov, ale na rodičovskej už nie, vzťahy s deťmi majú úplne normálne, deti nijak neutrpeli....dá sa to v pohode zvládnuť, len si treba v sebe urovnať čo je ti prednejšie 🙂

pallacinka
21. jún 2016

@nynna Ahoj, ja som sa do prace vratila prvykrat po 2,5 mesiaca a druhykrat po 4 mesiacoch, tiez robim vo vyskume a pocas prveho tehu koncila doktorat. Ak by som to mala zhrnut jednou vetou, vobec nelutujem a spravila by som tak znova, deti su uzasne, sikovne a samostatne, a nas vztah tym nebol nijako poznaceny. Ja si myslim, ze prave naopak, jaslicky detom iba prospeli, su sikovnejsie a samostatnejsie ako vela ich rovesnikov. Ja som zasa spokojna a vyrovnana, ze sa realizujem aj mimo deti a domacnosti, svoju pracu mam rada a myslim, ze sa to potom spatne odzrkadli aj na spokojnych detoch 🙂

rebeka7501
21. jún 2016

som tiež matka, ktorá dala svoje dieťa v 7 mesiacoch do jaslí, neľutujem, tiež mám s dcérou veľmi dobrý priam kamarátsky vzťah. Materstvo je krásne ale z teplého vzduchu sa žiť nedá.
Aj v minulosti nebola v ČSSR materská 3 roky, max pol roka. A tu sme, nič nám nieje. Dokonca i ja som chodila do jaslí.
Nielen v zahraničí ale i u nás sa matky resp. rodičia musia rozhodnúť, či ostať doma bez prijmu alebo ísť do práce.
V práci predsa nie si 24 hodín 7 dní v týždni. Dieťa si užiješ po práci/škole, počas dovolenky, víkendov.....
a na záver na úsmev : Čo je domov dôchodcov ? Pomsta detí za jasle ! 😀

pragmaticka
21. jún 2016

tak ako sorry, ale nad tymto si mala uvazovat skor ako si zostala tehotna..nechapem preco si este nepockala s dietatom az kym si uz nemala doktorat!! Ja by som take male dieta cudzej osobe v zivote nedala. Take male babatko potrebuje matku! Tiez neuznavam byt 3roky s dietatom doma, ale 4mesacne dat prec od matky je teda podla mna hrozne nielen pre matku ale hlavne pre to dietatko!

Moja sestra zije vo svajci a tiez sa koli detom vzdala prace a je s nimi doma uz 4. rok. Je mi jasne ze nie kazdy si to moze dovolit zit z jedneho platu, ale ako fakt na to ste mali mysleit skor.

moja jedina rada, kedze vidim ze tvoja situacia za ktoru si sami mozete je komplikovana (dokoncenie doktoratu, financie usw.) zober k sebe, matku, svorku, sesternicu, sestru alebo proste niekoho z rodiny, kto sa ti o dietatko bude starat. urcite NIE ziadne jasle, ci cudzi ludia.

PS: Moja mala zacala chodit do jasliciek v 20mes. . a teda bola na to uz uplne vyzreta, tesila sa tam a nikdy mi neplakala..no videla som tam bohuzial aj ine male deticky, ktore tam hrozne plakali a bohuzial vychovavatelky pri tolkych detoch nemali cas sa im venovat stale, nieto este davat im lasku , kt. deti v tomto veku potrebuju citit!

radusiq
21. jún 2016

@nynna moja materska sice nebola az taka kratka, ostala som 9 mesiacov a potom som si dalsie dva hladala pracu. Ale sla som spat lebo na materskej mi velmi rychlo zacalo hrabat. Ked mal maly mesiac-dva-tri to som bola cela ze ostanem s mojim babatenkom doma, nejdem do prace. Po dalsich 2-3 mesiacoch som sa zacala nudit, spravila som si kurz, zapisala sa na vysoku, a po dalsich 2 som sa hnala do prace., Takze vobec sa necit zle a chod do toho, ved ak by bolo velmi zle a citila by si sa po par tyzdnoch/mesiacoch ze to takto nejde a chces byt doma, tak sa vratis domov. Opacne by to bol asi vacsi problem...

cichlida
21. jún 2016

Podla mna to vobec nie je na skodu, budete si vzacnejsi a cas straveny s dietatom mozte vyuzit efektivne. Ja som teda bola doma dlllho s dvoma detmi po sebe( 4 roky) a teda mala som toho uz dost, kazdy den sa mi zdal rovnaky, stale varit, upratovat, ihrisko, vylet, hranie, nic z toho ma uz nebavilo, mladsie som supla do skolky skor a ja zase zijem, pracujem, a na drobcov sa veelmi tesim z prace, pohrame sa, navarim im s laskou. Vlastne vsetky cinnosti, ktore som predtym uz robila nejak automaticky teraz robim s radostou. Akoze deti su uzasne, mne to cca do toho roka a pol kazdeho prislo normalne-ze nic nestiham, lebo plne som okolo nich lietala, to som nebola unudena, az ked sa viac osamostatnili, starsi nastupil do skolky, mala nebola taka narocna tak som sa citila taka nevyuzita, sice som mala svoje konicky, ale potrebovala som uz pracu. Takze nicoho sa nebat, urcite tam mate skvele jasle/ opatrovatelky, kedze system je tam zauzivany. Mat tretie som doma max. Do 7-8 mesiaca

lubi40
21. jún 2016

@nynna zijem v BE, materska 16 tyzdnov (tyzden pred porodom musis ostat doma). Ja som si to este predlzila o 2 mesiace za uplne mizernych podmienok a potom drobec isiel do jasiel. jasle mame 5 min od domu. Zvykol si asi za 2 tyzdne. Teraz ma rok a 3/4 a je tam velmi spokojny. Normalne vidim, ze mu cez vikend chybaju deticky a aj na ihrisku hned pokukava po detickach. S manzelom sme velmi spokojni, syn sa zahra (aj take veci, co by som doma nerobila - lebo by ma to nenapadlo), nauci kopu veci, vidi ako funguju ine deti. nema problem sa podelit s hrackami, atd. Vidim velmi vela pozitiv. No a nas vztah, neviem si predstavit lepsi🙂. Len, co ma zbada tak mi bezi naproti a krici mama mama. Vravi mi, ze ma lubi a pusinkuje ma. Pride sa pritulit, aj ked ho nieco trapi tak pride...
V jaslickach nam kazdy den napisu ako sa mal, co robil a ak sa nieco stane, tiez napisu a aj ako to riesili. Vacsinou ma napisane, ze bol pokladicek, ze sa mu nieco velmi pacilo, atd.
Tiez pracujem vo vyskume a musela som sa vratit, podobna situacia ako ty, len ja uz som mala po doktorate. Neboj sa, zvladnes to. Ten system je takto nastaveny a aspon tu v BE fakt funguje. Deticky chodia do jasliciek radi a fakt sa tam maju dobre🙂

siska53
21. jún 2016

@nynna poznam,u jednej som robila au-pairku.
Vyzera,ze maju v pohode vztah,nevahaju ist na opacnu stranu zemegule uplne v pohode..nasledne sa vratit domov..
Ale ta pani,hoci isla velmi skoro od nich,maal vzdy k detom.au-pairky,ja som bola asi 3.v poradi a k tomu femme de menage,ktora jej zehlila a 2x do tyzdna vyupratovala cely dom,lebo ona by to nestihala.

Osobne obdivujem vsetky,co idu tak skoro,uprimne,neviem si to predstavit, teraz mam problem.ako vyriesit domacnost a to su uz samostatnejsi a zahraju sa aj spolu..
Uz len ked si predstavim,ze mala bola 3,5mesiaca kolikova,v noci aj hodinu-dve hore.. Uf.. Ja prosto spanok potrebujem,kebyze mam este o 6 ci skor vstavat aj do prace...a sustredit sa... Stacilo,ze starsi vstaval tak okolo 6:30.. Ale doma som si mohla dovolit byt vymleta,v praci nie.. Takze preto fakt obdivujem vsetky,co skoro sli od dietata...

guinevre
21. jún 2016

@nynna Neries kto co povie, ja sa do prace tiez vratim po 4 mesiacoch a to tu na SK, ale vyhodu mam v tom, ze mozem pracovat z domu a mam flexibilny pracovny cas. Kolegyna sa vratila po 6 mesiacoch, ale mala doma opatrovatelku, a ziadny problem vo vztahu s dcerou nema, venuje sa jej naplno ked je doma, a cez vikend a je super matka.

nynna
autor
21. jún 2016

@lubi40 ďakujem za povzbudivú odpoveď a hlavne, že vieš, čo prežívam (rovnaká krajina, podmienky, práca, dieťa). A to privykanie prebiehalo ako? A ako sa správal doma? Narušilo vám to režim (kolegyňa vravela, že je syn si vymenil deň a noc, deň v jasličkách prespal, aby si mohol užiť mamu v noci) Ja sa najviac bojím, že drobec bude veľa plakať a že ho nebudú vedieť upokojiť a že ho nechajú vyplakať. Ešte ma len čaká pohovor s jeho opatrovateľkou v jasličkách a chcem sa popýtať na všetky metódy a tak, ale i tak mám z toho stiahnutý žalúdok.

nynna
autor
21. jún 2016

@sissy27 viem si predstaviť reakcie okolia, musela si sa fakt obrniť a držať sa svojho. Ja sa tu reakcií až tak moc nebojím (aj keď aj tu, keď nežijete vo väčšom meste, tak je to dosť konzervatívne, že otec zarába, mama je s deťmi), u mňa ide skôr, ako to zvládne dieťa. O ten konkrétny moment odlúčenia, plus to privykanie dieťaťa aj matky na to "byť od seba". Ako to prebiehalo u vás?

jolinka
21. jún 2016

@nynna je to sice zvlastne ze ti to pisem ako mama , co ostala s detmi dlhodobo doma 😉, ale myslim ze vo veku par mesiacov odlucenie horsie preziva mama ako dieta. Taketo malicke dieta este nema pojem o case, nevie si niektore veci premysliet rozumcekom , nema este vzdor ...takze veci len jednoducho prijme ako sa maju, ine podmienky nepozna. Ak ma bezpecny vztah s rodicmi, dostatok lasky a zaujmu po vyzvihnuti od opatrovatelky ci z jasli, a opatruju ho dobre a spolahlive osoby, myslim ze to nebude mat nejaky tragicky vplyv na jeho vyvoj.

To ti tu potvrdi hociktora mama, ze dat do skolky ci jasli 2 ci 3 rocne dieta, je zaruceny plac, cirkus a velky odpor, tieto deti si uz dobre uvedomuju co sa deje a vedia aj ako zaposobit na mamu aby zmakla. 😕 A dokonca ucitelky zo skolky potvrdia, ze casto si deti iduce do skolky neskor, v 4-5 rokoch zvykaju horsie a viac placu ako mladsie.

na tvojom mieste skusim sklbit materstvo i pracu, dokoncit ten doktorat, v pripade ze by to dieta extremne zle znasalo, zacali sa unho rozvijat nejake nasledky, co ja viem nespavost, tiky, estremny plac i po nociach, uzkostlive reakcie...atd. lebo zase su aj citlivejsie deti, co veci a zmeny zle znasaju... tak v takom pripade sa stale da urobit zmenu, bud prerusit pracu ale zaobstarat ako opatrovatelku jednu blizku osobu.

sissy27
21. jún 2016

@nynna no úplne v pohode 🙂 žiadne problémy neboli, skôr si myslím, že to bolo lepšie, že si od malinka zvykla na ľudí, že mama nie je jediný človek na svete, ktorý jej môže dať jesť alebo vymeniť plienku, že aj iní ľudia ju ľúbia 🙂 možno to malo vplyv aj potom na adaptáciu v škôlke - tiež bez problémov... asi vnímala to, že síce odchádzam, ale o chvíľu prídem 🙂 u detičiek, s ktorými boli maminy 3roky doma, je potom tá adaptácia na škôlku asi krutejšia, deti už viac vnímajú, sú viac naviazané na matku a zrazu majú byť bez nej...
ja za seba som to nijak tragicky nebrala, vedela som, s kým dieťa nechávam, nebol dôvod na pochybnosti... ono aj toto je častý trend mamičiek (neviem, či len tých slovenských, alebo globálne), že vedia všetko najlepšie a úplne prirodzene, kdežto chlapi, ich vlastní rodičia, svokrovci alebo ktokoľvek ďalší nie je absolútne spôsobilý vymeniť dieťaťu plienku či dať najesť, všetci to robia zle a tak to radšej nikomu nedovolia... potom sa nezabudnú na diskusnom fóre posťažovať, ako sú na všetko samé a nikto im nepomáha 😅 ale to už odbočujem od témy...

rheuska
21. jún 2016

Kašli na reakcie ľudí. Iba Slováci budú toto riešiť. Ja žijem v Írsku. Materská 6 mesiacov a ešte sa da neplatene ostať ďalšie 3. Veľa rodín tu tým prešlo. Detičky to berú lepšie ako rodička. Akurát sú trosku chorlavejsie, lebo sa nákazu ju jeden od druhého. Tieto jasle (platí sa okolo 900€ mesacne) kazdyou deň posielajú report co dieťatko spájalo, ci malo stolicu a dve fotky denne. Detičky nemajú problém s rečou. Akurát kojiť sa da už iba v noči. Takže väčšina matiek odstavuje.

janickacrazy
21. jún 2016

@nynna Ako samozrejme je to na tebe, ako si urobíš, ja mám kamarátku, býva vo Francúzsku a tam je to podobné a veľa mi o tom rozprávala a z jej skúseností by som ti teda skor doporučila opatrovateľku ako jasle. Ona mala 2 deti u opatrovateľky a tretie potom v jasliach a vravela, že malá ako 4mesačná tam prvé dni celé prerevala a oni ju proste nechali revať. No ved čo mali robiť, ked tam mali aj dalšie deti, že? Ešte sa aj sťažovali, že im ostatné deti budí, asi tak. Potom si zvykla, no musela. Dieťa v takomto veku potrebuje jednu osobu, ktorá sa onho prevažne stará a už len z tohto dovodu by som volila radšej tú opatrovateľku.

vierkac
21. jún 2016

@nynna Zijem vo Fr a uplne chapem ako sa citis. Ja som sice doma, lebo moj zamestnavatel je stale na SVK takze mi plynie aj materska, a teda si musim pracu tu vo FR hladat. Do toho sa neponahlam, beriem to tak, ze je to osud a uzivam si deti. Ale ak by som mala zamestnavatela tu, asi by som sa po takom roku vratila. Lenze doktorat je este ine kafe...
Tiez by som radsej hladala opatrovatelku, je to individualny pristup, tvoje babo bude mat plnu pozornost, plne sa prisposobi jeho potrebam. A co je hlavne - dieta sa musi na niekoho naviazat. V jaslickach je to tazsie, personal sa meni, deti je vela, musia cakat (a plakat). Ja tu mam na ihriskach okukane opatrovatelky, urcite by som si vedela vybrat. Chod na detske ihriska, sleduj ako sa spravaju, ako reaguju na deti. Nejaku oslov, popytaj sa nenapadne na nazory. Uvidis, najdes. A osobne - mne sa najviac pacia arabky, to su vyslovene mamy 😉

pallacinka
21. jún 2016

@rheuska Suhlasim s tebou, ze Slovaci (a hlavne ta starsia generacia) toto tazko pochopia. Podla mna ale co sa tyka chorobnosti je prave lepsie dat dieta co najskor do kolektivu, aspon tolko moja skusenost, cim mensie, tym su odolnejsie, hlavne kym je kojene. A nemusi to automaticky byt koniec kojenia, ani jedno z mojich deti nikdy ani len neochutnalo umele mlieko, kym boli mensie som odsavala a kazde kojila dlhsie nez rok.

marylis
21. jún 2016

Pozri, tu na SR sa maju ludia asi velmi dobre, ked si skoro vsetci mozu dovolit byt na rodicovskej do 3r bez prijmu (to 200€ vsimne neratam- to je len davka). Zapad si z nas moze brat priklad :D a teraz vazne.. Urcite to zvladnes aj ty aj babo. Dobry vztah sa buduje inac ako tak, ze matka sedi dietatu za zadkom 24/7 ;) Ja som zastanca 1r. materskej, pre mna to je taky ideal. Drzim paste 🙂 Ja som zastanca

charlie1980
21. jún 2016

Nastupila som po 3.mesiacoch a nikdy som sa viac nenaplakala. Znasala som to tazko. Kazda cesta do roboty bola prve tyzdne sprevadzana slzami. Mala som pocit, akoby som si dieta opustila. Musela som tak isto dieta odstavit a zastavit laktaciu. 3r je podla mna dlho a viacmenej zbytocne zostavat doma s dietatom, idealne to vidim 1r...nechcem ist velmi do detailov, mozno to bolo pozostatkami hormonov, ale mna by uz za pana nikto neprehovoril.

cawes
21. jún 2016

@nynna ahoj aj ja zijem vo Svajciarsku a viem o com hovoris. Ja som mala matersku 4mesiace potom 5tyzdnov dovolenky a potom 3mesiace neplatene volno do prace som sa vratila v polovicke aprila maly sa narpdil v auguste. Nebolo to lahke ale inak sa mi tiez nedalo a z odstupom casu to bolo fajn tak ako to bolo. Nerozmyslala si nad tym si zobrat na rok aupair takto by si mala maleho doma a ked skoncis v praci mozes byt s nim? Moj chodi do jasli od tych 8mesiacov ale ja som mala moznost znizit uväzok na 50%

natalym
21. jún 2016

Ja žijem v SR. Pri prvej som išla po 2,5 rokoch v tej dobe nevídané, pri druhej po roku. Tú druhú ľutujem veľmi, nič si nepamätám ako rástla.

pallacinka
21. jún 2016

@charlie1980 Preco si musela prestat kojit? To bola naozaj vysoka dan, verim, ze to bolo tazke ☹

cawes
21. jún 2016

@rheuska 900€ mesacne wau super ja platim vo svajci tolko za mesiac ale s tym je nechodi mesiac kazdy den ale len strvtok a piatok cize 10-12dni a ked je chory alebo sme na dovci tak pöatim tak ci tak

celasapremenim
21. jún 2016

@charlie1980 no ja by som mala rovnaky pocit, keby som isla od rocneho
nestanovili tie tri roky tu nahodou, ale si nad to poriadne sadli a dobre to je
s momentalnym pohladom na vec by som v takej krajine, kde mi to neumoznia a nemozem kvoli financiam byt do troch rokov s dietatom nechcela zit, je to obrovska strata pre zivoty mojich blizkych aj pre moj
nezavidim ti, co si prezila, ale nech na to clovek pozrie akokolvek, s odstupom, je to kazdeho slobodna volba

celasapremenim
21. jún 2016

@natalym presne

natalym
21. jún 2016

Podľa mňa tak dva roky je v pohode. Rok je málo, to je akurát najkrajšie, rozpráva, chodí, vníma, učí sa.
Dva sa dá už má svoj rytmus, vydrží bez mamy.

bluka2
21. jún 2016

Ja som isla ked mala mala 7 mesiacov a to bolo fajn, aj ked narocne. Vlastne mi to pride uplne najskor ako sa da odist do roboty. Lebo to uz zacali aj prikrmy a tak sa dalo pokracovat v kojeni. S dietatom co pije iba mlieko si to velmi dobre predstavit neviem, ale to neznamena, ze sa to neda. V kazdom pripade drzim place, ten doktorat dokonci. Neda sa s nimi dohodnut na napr. dalsich 3 mesiacoch neplateneho volna? Podla mna tych par mesiacov urobi v zivote babatka velky rozdiel. 3 mesacne babatka si podla mna este myslia, ze su cast matky a tie polrocne uz vyzeraju, ze zacali vnimat svet naokolo..

bluka2
21. jún 2016

@charlie1980 Aj po mojej skusenosti je ideal byt doma 1 rok

Strana
z3