Vrátenie sa do práce počas rodičovskej
Prosim o radu. Syn ide do sukr. skolky od 1.9.2016. Ja nastupujem spat do prace od 6.9.2016.
Kedy si mam poziadat o ukoncenie rod. Prispevku? K 30.8. Alebo k 5.9.? Ak poziadam k 30.8., co s tymi dnami do 6.9.??? Ak poziadam k 5.9. Vyplatia mi za september rod. Prispevok aj prispevok o starostlivosy na dieta za jeddn mesiac? Asi nie. Ide mi o to ze potrebujem aby mi za sepr. dal 280 eur za staroslivost o dieta.
Ak chceš miesto rodičku príspevok na starostlivosť o dieta, výpis formulár, zanes na UPSVaR spolu s ostatnými potrebnými tlačivami a odo dňa podania žiadosti už budeš mat na to nárok (keď teda drobec nastúpi do škôlky a obdrzis od nich faktúru, na základe ktorej ti ho vyplatia). Neviem, či som to napísala zrozumiteľne .
@simonkazga Pani potrebuje ukoncit rodicovsky prispevok, aby mohla poberat prispevok o starostlivost na dieta, kedze ho dava do sukromnych jasli, a ten je vyssi ( 280€). Vzdat sa ho urcite nechce.
@zuzana2706 Podľa mna by ste mali poziadat od 1.9. ked nastupuje v ten den, ale nie som si uplne ista? Na urade prace Vam nevedia poradit?
Logicky mi to vychadza od 1.9. Dolezity je datum, kedy dieta ide do skolky, nie kedy ty nastupujes do prace. Ak by dieta ostalo doma, napr. so starou mamou, tak rodicak beries stale...Treba to ale overit na upsvar.
@zuzana2706 Ono, myslím môžeš požiadať o ukončenie poberania RP aj od 1.9.2016, lebo v tom mesiaci už budeš pracovať Ale čo sa týka zdravotného poistenia, tak je možné, že by si si musela doplatiť zdr.poistenie za obdobie 1.9.-5.9. ak dieťa do škôlky bude chodiť na viac ako 4hod denne, ak do 4hodín, malo by to byť ok. Ono aj záleží, či to nahlasuje mzdárka a má o tom údaje, lebo do zdrav.poistene treba nahlásiť začiatok a ukočnenie poberania rodičovs.príspevku. Mala by to vraj mamička sama, no robia to zo zostrvačnosti mzdárky, t.j. aj na tom záleží. Neviem, kolko je to zdr.poistenie, či je to len tých cca70eur na mesiac a rozpočíta sa :30 x 5dní ?? či to je v ročnom zúčtovaní potom aj inak, v tom sa nevyznám.
@zuzana2706 ja si tiež myslím,že ked ukončis RD pred tým ako ti zacina pracovná zmluva,tak tých pár dni si musíš doplatiť sama. Išla by som sa opýtať na Upsvar. U nás sú tetusky milé a vždy poradia.
Baby. Nastupila by som od 1.9. Ale nemam dovolenku na 2. A 5.9. Kedy potrebujem este volni. Preto nastupujem az od 6.9. Dieta ale bude chodit od 1.9. Len som nevedela co s tymi dnami 1.2.3.4.5. Sept. Ked este nebudem v praci.
@zuzana2706 už si to presne na 100 % nepamätám, ale príspevok na starostlivosť môžeš poberať až od nástupu do práce, t.j. od 1.9.2016. tak mi to povedali pred rokom.
@zuzana2706 o odnatie RP poziadat k 1.9.2016 a od toho datumu uplatit ziadost o prispevok na starostliost- je jedno zen do prace ides az 6.9.2016 na vznik naroku staci splnat cast mesiaca, len nemozes poberat aj RP aj starostlivost a ak ide dieta do jasli od 1.9 tak je vyodnejsie prejdst od 1.9. na prispevok na starostlivost.

prečo chceš požiadať o ukončenie rodičáku? Na rodičovský príspevok máš národ do dovŕšenia 3. roku života dieťaťa bez ohľadu na to, či robíš, alebo nerobíš. Môžeš nastúpiť do práce a rodičák ti budú vyplácať riadne ďalej.