Výhody krátkej materskej dovolenky
Chcela by som poukazat na niektore vyhody kratkej materskej dovolenky, ktore som si vsimla pri pozorovani dlzky materskej dovolenky v zahranici. Mam kamaratky zijuce v zahranici, kde je bezna 3 mesacna dovolenka, ktora na SK pomery znie velmi negativne ale po blizsom pozorovani sme zistili ze z toho vyplyvaju mnohe vyhody: 1. zena nestrati ekonomicku nezavislost 2. zena nestrati socialny kontakt 3. zena sa nestava zavislou na muzovej pritomnosti a nevyzaduje jeho neustalu pozornost po navrate domov 4. partnersky zivot sa meni len minimalne, nedochadza ku vyraznemu zameraniu sa len na dieta a jeho potreby 5. dieta je samostatnejsie, kedze od malicka je zvyknute na pritomnost cudzich ludi. To je len niekolko vyhod ktore prinasa kratka materska, medzi nevyhody patri skratena doba dojcenia a mensi cas straveny s dietatom. Aky je teda idealne dlhy cas byt na materskej dovolenke?
my mame deti 3,5r od seba a tiez som sa stretla s nazormi ze ako fajne ste si to zariadili 6rokov doma..len malokto vie ze sme o jedno prisli a trvalo rok kym sme mali druhe ☹ . podla mna od tych max.2-rokov a vysie si viem predstavit dat dieta do jasli a vratit sa do prace, zalezi ovsem na situaci tej ci onej rodiny, no ako vrchol sebectva mi pride sa do prace vratit po 6tyzdnoch ci odist od niekolko mesacneho mimča. ved take male chce len mamku..rodinu.. ved ktovie kedy pojdeme do dochodku, narobime sa este dost a deti sme si nenarobili predsa na to aby prve mesiace a roky travili v inych rodinach či zariadeniach.
Ahojte 🙂 ja nastupujem akurát do práce, malinká bude mať 6,5 mesiaca. Nieje mi to po vôli, ale keďže lepšie zarábam ako priateľ zvolili sme túto alternatívu. Prácu mám chvíľu od domu, 7 hodín denne to by sme mali zvládnuť. Kojiť môžem kedy chcem, takže moja práca nás obmedzí čo najmenej. Jasné, veľmi by som chcela byť doma, navštevovať sa s kamoškami, v lete celodenné výletiky, ale proste sa nedá.
Nepríde mi správne spraviť si dieťa, a jednoducho ísť do práce, a dať ho na starosť niekomu inému..samozrejme, ak niekto nemá inú možnosť je to bohužial výsledok doby v ktorej žijeme.. 😔 je to smutné..
a čo tak založiť novú tému Výhody dlhej materskej resp.nevýhody krátkej materskej?...ja keby som mohla ,tak som s deťmi doma stále 😀 som takto šťastná.a nech si hovorí každý čo chce.veď čo može biť krajšie ako biť pri deťoch,sledovať ako rastú,ako sa učia chodiť,rozprávať,učiť ich na nočník,keď povedia MAMA,pozerať sa na nich ako spinkajú...toto mi nikto iný ,,nedá,,len moje deti.a všetky tie tvoje výhody možu ísť do r...oproti týmto ,,výhodám,Sú to naše deti a ani sa nenazdáme a vyrastú.a budeme potom horko ľutovať,že sme s nimi neboli viac.ale ten stratený čas nám už nikto nevráti.ale hold budeme mať podľa teba kopec priateľov-ktorí sa nám možno raz obrátia chrbtom, budeme mať vrecká plné peňazí a vraj lepší vzťah s manželom,lebo budeme chodiť do práce a po práci,keď navaríme,popratáme,požehlíme,najeme sa,pohráme sa s dieťaťom,... sa nám asi bude viac chcieť niečo s ním ešte ,,mať,,alebo padneme ,,mrtvé,,do postele od únavy a druhý deň opäť do práce...
@terina25 cely tvoj prispevok je o maminach terina - co moze byt pre mamu krajsie ako....? 🙂 to co si vymenovala - tie prve... sa deje v prvom roku, mozno prvych 2-och rokoch dietata ( teda moja to vsetko stihla do 2-och rokoch...samozrejme kazde dieta je ine, mam pocit ze pri malinkom to bude asi pomalsie) - znovu opakujem, ten 3-ti rok je len pohodka pre mamku - moja mala v 2-och rokoch bola zrela na skolku - a nie, nepozorovala v tomto veku deti pri hre ale sa aktivne zapajala, iniciovala uz v tomto veku hru s ostatnymi detmi etc. ... bola som s nou v tom veku v 3-och skolkach kde s nou boli aj psychologovia, kedze take male deti prijimali len na zaklade ps. posudku - vsetky mi povedali ze je zrela na skolku a velmi by jej prospela - nakoniec nebolo miesto, preto sa dostala do skolky az v 2.5 roku - adaptacia prebehla ale super - ziadne place neboli, velke tesenie na skolku, je tam velmi oblubena, ma kopec kamaratov ( aj medzi starsimi detmi ) - cize jej ta skolka v tom veku naozaj pomohla - podla mna by sme to nepokryli ani MC ani kruzkami a pod. ... ona uz potrebovala stabilny kolektiv...
terina25, no cudovala by si sa ale vela partnerstiev sa upravi, hlavne pri prvom dietati , az potom ako zena nastupi do prace ( pokial je to teda praca ktora ju bavi )... ja osobne poznam teda malo muzov ktori su nadseni recami o detskych hovienkach a pod. ... mozno vy mate nejakych inych muzov ako ja poznam a dokazu s vami debatovat donekonecna na tieto temy... Moj muz sa ale napr. spolocensky velmi angazuje a nase vecery boli vzdy plne debat na rozne temy -priznam sa ze pri malinkej sa nam to nedarilo - bola som taka unavena ( mala bola velmi zive tzv. narocne dieta ) - ona mi nespavala cez den ani v noci, nevydrzala v kociku dlhsie ako 30 minut, vlastne bola cele dni a noci len na rukach a prse..., cele moje dni boli poznacene tym, ze som si robila starosti ci je vsetko ok, riesila som preco ine deti vydrzia aj 3 hodiny na vychadzke a moja mala ani nahodou atd. ... a vecer som nebola schopna ziadnej inej debaty ako o malinkej - nehovoriac o nejakej chuti na neznostky a pod. ...
asi zalezi aj od dietata, lebo teraz pri malinkom je to uplne ine - maly je pohodove dietatko aj ked tiez malo spava, ale nevyzaduje tolko pozornosti, krasne sa kocikuje etc. ...
fakt ale je ze pri malej som si v praci nenormalne oddychla, zrazu boli ine temy, vklude som sa najedla a vecer som fakt chodila domov oddychnuta - nech to znie akokolvek paradoxne 🙂
ja osobne vyhody kratkej materskej nepoznam..hoci som stihla za 3 roky si odkrutit 3 materske s 3 detmi a mne tych 6 mesiacov je veru poriadne malo a co by som dala za taky SK system,ze mozem byt doma 3 roky....to by som bola furt doma este aj s druhym dietatom a niektore mamicky su doma 5 rokov na SK...to by som bola doma este aj s prvym dietatom 😀
@asasasa
@estterka
aj ja zijem v zahranici kde je tzv. povinna materska 2 mesiace pred porodom a 3 mesiace po porode, na 80% platu, plus je moznost dalsich 6 mesiacov na 30% platu, zamestnavatel ta nemoze prepustit do veku 1 roka dietata, cize suma sumarum mozes byt doma rok. Vacsinou sa kto pracuje na dobu neurcitu vrati po 5 - 6 mesiacoch...potom bud jasle (takmer nemozne, lebo su vsetky preplnene) alebo opatrovatelka (draha) alebo to vela zien proste vzda a do prace sa nevrati.
Ja som si vybavila tak ze sa po 3-4 mesiacoch vratim na dva dni tyzdenne, pocas ktorych bude doma manzel, ale to je mozne len preto, ze mame typ roboty ktora nam to dovoli. Ja robim v neziskovke, on ma postgradualne granty, z jedneho platu (moj okolo 1100 eur, jeho 1200) nevyzijeme, lebo len hypoteka nas stoji 800 eur mesacne...okrem toho praca ma bavi.
Kazdopadne tie 3 mesiace su malo, ten rok sa nejako uskromnime, snad nam pomozu svokrovci, mne by tiez srdce trhalo vratit sa naplno do prace tak skoro...
Ten rok je podla mna tak akurat, ked rozmyslam aj ako zamestnavatel, lebo za tri roky sa toho vela moze zmenit, okrem toho ze aj zena potrebuje do spolocnosti, napr. aj firma moze skrachovat alebo zmeni typ aktivity...podla mna je idealne vratit sa po roku, na part-time.
ako tu citam nazory niektory matiek,tak vsetko je o financnom zabezpeceni rodin.vela z vas chce byt v domacnosti.
toto by bola zaujimava skutocnost aj pre vasich manzelov 😉 vedia vasi manzelia o tom,aky model rodiny si zelate?
pretoze je vidiet,ako pisala aj dai,ze toto je vlastne o zelani maminy.pre nu samu.pre je vlasne pohodlie a pocit stastia.samozrejme ako to tak zena citi,je to v poriadku.tak to treba zrealizovat.vytvorte si podmienky s manzelom na to,aby ste viac rokov boli doma.mam priatelku,ktora sa takto rozhodla byt doma .ale predtym si vytvorili financne podmienky s manzelom na to,aby v pohode mohli nastartovat a udrzovat tento model.jej dcerka je uz skolacka.v podstate sa stale viac osamostatnuje.ma rozne zaujmy a kruzky.matka je sice na ne vozi,ale stale viac dcera potrebuje vlastnu nezavislost.moja priatelka sa rozhodla svoje povolanie a vzdelanie odsunut do uzadia.a uz nie je mozny navrat spät.ona sma bola takto spokojna.s dcerkou zdelala rozne zaujmy,cestovali,mala svoje hobby.aj ma.ale ako roky plynu,citi ,ze nieco v jej zivote chyba.aj ked nikdy nelutuje tie roky ,co venovala plne rodine.povedala mi,ze keby to vratila spät,tak by to riesila trochu inak.
v niektorych statoch pojem ´´materska dovolenka neexistuje´.vsetko je to na dohode so zamestnavatelom.na zmluve medzi zenou a nim.a j vyska platenia je na dohodde.a to je ozaj super system.stat by nemal suplovat ulohy rodiny .ale vytvorit podmienky,aby sa rodina mohla rozhodnut,aky model chce.teda aj aby zena zostala doma,ak si to zela.aby druhy rodic mal moznost zamestnania ,co zabezpeci cely chod rodiny.to je lepsi model,ako pripevok od statu.pretoze pre dobry vyvoj dietata nie je dolezite len to,aby mama bola pritomna doma.aj ked sa stara prikladne.ale aby bolo aj financne krytie rodiny take,aby uspokojilo potreby nielen dietata,ale aj zeny v domacnosti.a na to vela zien zabuda.mnohe zeny pocituju financnu zavislost na manzelovi.a to zle.pretoze ak sa uz rodina rozhodne pre model matka doma,otec v praci alebo opacne,malo by byt prirodzene,ze prijem z prace jedneho partnera je automaticky brany ako aj prijem pre druheho partnera.bez rozdielu,od koho prijem plynie.a z mojej skusensti viem,ze drviva väcsina rodina hlavne na sk takto nefunguje.zial.
@dai ,naozaj si citila odpocinok v praci?to si totiz neviem predstavit.pri mojom povolani je treba maximalne pracovne nasadenie a pozornost.neviem si predstavit,ako by som si odpocinula v praci.aj ked starostlivost o male dieta moze byt narocna.ak dietatko nespi a pod.ja som toto rieslila opatrovatelkou.aby rodina aj ja sama a najmä dieta netrpelo tym,ze som unavena,nevyspata.pretoze aj manzel potreboval po narocnom dni relax.aj ked je bajecny otec.ale ma narocnu pracu.a tiez si vyzaduje maximalne sustredenie.tiez obaja mame aj ine temy,co nesuvisia s dietatom.a takzer potom je nemozne,aby sa vztahy narusali pre disharmoniu jednostranneho zaujmu.ved tym,ze som matka som neprestala byt zenou a manzelkou.ani priatelkou.len som sa stala matkou.jasne,ze urcite priority sa zmenili.to je normalne.uz myslim v intenciach 3 -clennej rodiny.
väcsinou zeny,co su len doma,nemaju cas alebo podmienky na stretavanie s priatelkami na cas bez deti.trpia socialnou izolaciou.a ta sa prehlbuje casom stravenym v takachto podmienkach.skoda,ze ani jedna reakcia tu nebola od zeny,co je doma dlhsi cas.co sa rozhodla dobrovolne a deti ma uz skolopovinne,napriklad.ako to znasa ona po rokoch stravenych len doma.to by bolo zaujimave pricitat si.
@bebemaly no ved to, ze bohuzial niekedy ina moznost nie je, ale zase by som neodsudzovala jednoznacne ani tzv. matky karieristky (tam je to tiez o jednotlivcoch, ake su dovody tej kariery atd.) mozno tie matky sa zase snazia travit kvalitne ten volny cas ktory s tym dietatom maju...
Trochu off topic, ono by bolo idealne, keby dieta mohlo sprevadzat matku v jej kazdodennych aktivitach mimo domu, cize aj v praci, (to mam z knihy Koncept kontinua 🙂 ) lebo zase podla mna nie je dobre ani ked sa cela pozornost zeny zacne tocit len okolo dietata...ked sa dieta nemoze pohnut bez toho ze by nanho nebola sustredena pozornost...
To bohuzial mozno bolo mozne tak akurat pred kapitalizmom 😀 ked zeny napr. robili v poli, vacsina dnesnych zamestnani hlavne tie v kancelariach to neumoznuju...
baby, mna niekedy zaraza jedna vec - vravime si, ze u nas je super system, ze mozeme byt 3 roky doma..no ale co to znamena, ze mozeme? Moze byt ktorakolvek matka v ktorejkolvek krajine. U nas je rozdiel v tom, ze zakon nam hovori, ze ak sa vratime do 3 rokov dietata, tak nam je zemastnavatel povinny drzat pracovne miesto - teda miesto adekvatne tomu miestu, ktore sme opustili pred nastupom na matersku.
.Zamestnavatelia ako velke nadnarodne spolocnosti napriklad este podporuju rodinu a podobne, tak tam je navrat jednoduchsi, ale mensie firmy v mensich mestach, kde je velka tlacenica, kde su "vlastne zakony" si robia co chcu a mamicky na materskej a celkovo s detmi su nezelani zamestnanci.
Sledujuc len moje okolie - dovolujem si tvrdit, ze sa mozno len tak 20-30% mamiciek vratilo do prace k tomu istemu zamestnavatelovi po 3 ci viacerych rokoch materskej, kde mala byt tato "zaruka". Vacsina si musi hladat novu pracu, co nie je lahke..
Zvysne vsetky dostali vypoved bud priamo po nastupe spat do prace alebo este aj pocas rodicovskej dovolenky. Ved samozrejme, ze sa to nesmie, ale ako vieme, nasi zamestnavatelia si vzdy najdu sposob a vacsinou je to zrusenie miesta, hromadne prepustanie, ci skrachovanie firmy. Teda potom sa stalo, ze sestra sla dokonca po 2 rokoch naspat do prace, ktora jej mala byt garantovana a cakala ju vypoved, lebo jej miesto akoze zrusili, kamaratka v statnej sprave dostale vypoved uz pocas rodicovskej, kedze sa znizovali stavy o 20% a tak prve na zozname boli mamicky na rodicovskej (opat jej zrusili miesto), dalsia sa uz nemala kde vratit, lebo firma skoncila..pripadne ani nespominam, ze zamestnavatelia stale viac s oblubou podporuju zamestnanie cez personalne agentury pripadne inym sposobom na dobu urcitu, kde ste skoncili uz viacmenej pred nastupom na matersku. Je potom pre mna otazne, ze ako je mozne, ze aj napriek tomuto drviva vacsina mamiciek ostava doma tie 3 roky, poberajuc 190 EUR rodicovsky prispevok. Ved aj v takom Irsku, Taliansku ci Holandsku nech mamicka ostane doma, kedze tiez jej nik negarantuje navrat do prace ( co naozaj u nas ako argument casto neobstoji) a nech pobera len nejake socialne davky ( co neviem co cini v ktorych statoch, ale nejaka miziva suma je to vsade). Vychadza mi z toho len to, ze v zahranici si to ziadna maminka nemoze dovolit, lebo by nevyzili..kdezto u nas cuduj sa svete, mame sa zle, sme chudobny narod, ale ostavame doma s detmi....nadavame na stat, ze nam neda viac, ale mam pocit taky, ze jedina vyhoda slovenskeho systemu je v tom, ze za tych par drobnych tu v tomto state dokazu mamicky vyzit 3 roky, pricom v inych statoch by to nebolo mozne...
@m.i.r.i ,podla zakonnika prace na sk je zamestnavatel povinny zaradit zenu na materskej dovolenke a zamestnanca na rodicovskej dovolenke na povodne miesto.§166 ods1.to znamena,ze miesto zamestnankyni garantuje len pocas materskej dovolenky.to je.34 tyzdnov.ods.2 hovori o pripade ,ak dieta ma nepriaznivy zdravotny stav.
v taliansku a holandsku pojem materska dovolenka neexistuje.v inych statoch je matersky prispevok v dlzke 3 mesiacov,inde existuje aj rodicovsky prispevok.zalezi o aky stat ide.ale vzdy je to o financnom zabezpeceni rodiny.
v zahranici ,ak si to rodina nemoze dovolit,alebo su zvyknuti na urcity standart,tak sa zena velmi skoro vrati i po porode do prace.ale su rodiny,co zena nemusi pracovat,aj ked nic neodostava od statu.
vydavky a zivotne naklady su ine ako na sk.preto nemozno ani prijmy,ani vydavky porovnavat.
vsetko zalezi na rodine,ako sa rozhodne a ake podmienky pre zivot si vytvori.ani vzapadnej casti eu urcite zamestnania ako kadernicka,pokladnicka v obchode a pod.nie su dobre platene.niekedy tie zeny musia ziadat o dorovnanie prijmu socialnou davkou.takze vela zien s nizkym vzdelanim berie soc.davky.zalezi aj od prijmu manzela.zit so soc,davky nie je ziadna vyhra.ale su zeny,coi radsej dlhodobo poberaju davky a su doma.
je to individualne.
@alice107 ja viem..som si toho viacmenej vedoma.
Ja som mala tu moznost zit niekolko rokov v Nemecku a tiez v Irsku...v Irsku hlavne moje kolegyne z prace odchadzali na matersku...viacmenej na 6 mesiacov co mali ak bol dobry zamestnavatel vlastne 100% prijmu, lebo napriklad nasa firma dorovnavala "matersku" do vysky platu po dobu celych 6 mesiacov....vacsina zien sa potom vracala spat do prace, pricom deti strazili stari rodicia ak sa dalo, lebo jasle boli velmi drahe..ale ktori nemali na vyber tak davali pomaly cely plat na jasle..ale boli aj take, co ostali doma a zili len z muzovho platu..aj ked neboli neviem aki bohati, ale vyzili...takze "na vyber" mali..mam tam tiez kamaratku co je teraz 4ty rok doma, uz s druhym dietatom...takze tym presne chcem povedat to, ze ostat doma mozu aj tam, len to asi financne tak dobre nevyjde ako na SK..teda mi to tak pripada z toho co vidim🙂 My sme tiez odtial odisli vtedy, ked sme sa rozhodli zalozit si rodinu, lebo aj toto bol pre mna dovod...ze na SK sme schopni vyzit z jedneho platu tie 2-3 roky, pricom tam by to bolo ovela tazsie..ale mohli sme..
@m.i.r.i - reakcia na tento tvoj prispevok: " Vychadza mi z toho len to, ze v zahranici si to ziadna maminka nemoze dovolit, lebo by nevyzili..kdezto u nas cuduj sa svete, mame sa zle, sme chudobny narod, ale ostavame doma s detmi....nadavame na stat, ze nam neda viac, ale mam pocit taky, ze jedina vyhoda slovenskeho systemu je v tom, ze za tych par drobnych tu v tomto state dokazu mamicky vyzit 3 roky, pricom v inych statoch by to nebolo mozne... " - presne toto je ta zahada nasich slovenskych mamiciek , ktoru sa snazim rozlusknut aj ja 😀 ako som hovorila, neodsudzujem nikoho, ak sa matka rozhodne byt zenou v domacnosti, oukej, ale nech sa nepoukazuje na potreby dietata, lebo tie su uplne inde ... Ja som sa stretla este s dalsim paradoxom mamiciek - dala som svojho krpca do jasiel ako 16 mesacneho - a ich nazor - Ty sa mas, dieta sa lepsie adaptuje v jaslach take male, ako to moje, ked bude mat 3 ... tebe je fajn, ty si v praci, maly v jaslach .. atd atd ... moja otazka - tak preco nejdes aj Ty do prace? Odpoved - mne je luto maleho, alebo ja si ho chcem este uzit ... niekedy sa naozaj pozastavujem nad reakciami mamiciek .. Dai to s tou pracou a odpocinutim myslela tak, ze si odpocinie od mamickovskych povinnosti, ja to citim podobne, lebo krpec bol tiez velmi narocne dieta (, a vlastne az kolektiv a pravidelnost poznavania niecoho ineho ho uspokojili , ) mam velmi narocnu pracu, zamestnavatel ma vycicia do poslednej kvapky energie , ale to je ina unava, nie je to unava z mamickovskych povinnosti ... avsak akonahle o piatej idem pre krpca, tak som opat plna energie ... proste je to iny zivot, ked sa chce, da sa zvladnut vsetko, clovek sa tak nastavi a ide to bez toho, aby niekto pocitoval ze je o nieco ochudobneny ... ked sa maminka chce lutovat, tak sa bude lutovat a bude to prenasat na dieta , ktore je automaticky lutostive ... ked chce maminka zvladat veci ako hrdinka, tak sa bude spravat hrdinsky a bude sa tak spravat aj jej dieta ... that´s all ... 🙂
@alice107 naozaj alice - asi to neuveri ziadna mamina ktora nemala narocne dieta - tie ktore mali vedia o com pisem - ja som malu mala na rukach pomaly 24 hodin vkuse, strasne vela plakala prve mesiace - bola aj velmi sikovna, vsetko sa rychlo ucila ale vyzadovala si ma stale mat pri sebe... Jej hlasivky pritom maju intenzitu opernej spevacky ( uz ked sa narodila tak nezaplakala ale to na cele kolo pomaly na 30 minut roztocila 😀 to nam hned oznamili ze budeme mat spevacku s takym hlasom ) - cize som mala casto pocit ze ohluchnem, o jedeni nebola ani rec - schudla som na nejakych 43kg za mesiac, do restauracie, na vychadzku nikde sa s nou nedalo ist ... tazko to popisat, ako pisem, kto nezazil neuveri - ani ja by som neverila keby bol moj malinky moje jedine dieta 🙂
takze ano, mne stacilo ze som vedela 20 minut vkuse jest a uzivala som si to nenormalne, ze som mohla hodinu sediet v tichu... 😔 a o to viac som sa nanu tesila, lebo mi samozrejme aj napriek tomu strasne chybala a vecer som bola plna sil vypnut hlavu od prace a venovat sa zase malej - tak sa mi to nejak doplnalo - ze stres z prace odburavala malinka a naopak...
teraz je to uz samozrejme ine - mala je obrovska sikovnica, mojkacia, usmievava... ale ten prvy rok bol zabijak 🙂
@wild_child presne ako pises.da sa vela,,len treba rozoznavat podmienky a potom nasledky .som i ista,ze vela z tych zien na sk vobec neprediskutovavalo model rodiny s partnerom este predtym,ako mali deti.ci vobec ten manzel je schopny a ochotny takyto model rodiny/zena v domacnosti/akceptovat.alebo naopak.pracu a pracovne vytazenie zeny-matky.potom sa stava,ze zeny maju ine predstavy,ako je mozne zo strany muza realizovat a akceptovat.aj o tom je to.maju deti a nie su pripravene na to,co to obnasa.ze to niekedy znamena 24 hodinove vypätie sil.ze finacne dieta mat je narocne.mnohe si neuvedomuju alebo nedbaju na to,ze ci bude mozne s jedneho priemerneho platu plus rodicovskeho prispevku zabezpecit dostatocne financne krytie rodiny.a problem je na svete.treba uvazovat realne ake su moznosti.a nie sa lutovat.to mas uplnu pravdu.lenze ako vidim casto,prevziat zodpovednost za svoj zivot sa velmi nenosi.v zap.eu zeny su zeny rozdelene tiez do viacerych skupin.su zeny,co proste pracovat nebudu a nechu,aj keby zili so soc.podpory 20 rokov.aj ich deti.hlavne tie bez vzdelania potrebneho k dobrej praci.pre taku je napr. vyhodnejsie poberat so.davku.aj ked to zmenili ciastocne.i,stale sa to velmi zneuziva.a mnohe zeny maju predstavu,se stat je ten,co ma prispievat na vyzivu rodiny.a to je prave to kontraproduktivne.
ale su zeny,co proste pracuju na ciastocny uväzok.a mozu sa venovat plnohodnotne aj detom.na ten cas su deti u tagesmutter,ci v skolke,jasle su väcsinou sukrome a drahe.skolky su aj dopoludnajsie.takze dieta ma soc.väzby a matka sa mu potom moze venovat.ako som pisala,vsetko je o tom,ako zena pristupuje k rodicovstvu a zivotu.je uplna blbost povedat,ze opatrovatelke dieta zverit je zle.niekedy vidim,ze prave zle su na to deti zien,co su nespokojne so svojim zivotom.ako pises ,prenasa sa to aj na deti.
pretoze toto vsetko je hlavne o nespokojnosti a zelani zien.mnohe si neuvedomuju,ze dieta potrebuje viac,ako len pritomnost matky doma.potrebuje financnu istotu,pokojny a vyrovnany domov.a hlavne spokojnu mamu.
@m.i.r.i ,ano,niekedy je otazne,ci zaplatenie opatrovatelky alebo jasiel je produktivne z fin.hladiska.ak ta zena ma prijem,z ktoreho polovica alebo aj viac ide na opatrovatelku alebo skolku a jasle.tam potom zalezi od toho,aky prijem ma celkovo rodina.a to tiez mnohe zeny vedia.ze ich pracovny prijem je slaby.takze sa im ´´neoplati´´ pracovat.su staty/napr.usa/ kde take zeny maju aj viac pracovnych pomerov.ak musia doplnit prijem rodiny. pretoze vedia,ze ak by zostali doma,tak z jedneho prijmu alebo aj sich slabeho k tomu nemozno zabezpecit rodinu.a teda aj deti.pretoze maju predstavu o potrebach dietata.len velmi vynimocne zena s takym nizkym predpokladanym prijmom pracuje len pre svoje uspokojenie a naplnenie.ale to vsetko si musi zena realne zvazit.a nelamentovat,ci musi ci nemusi do prace.ved podstatna cast jej zivota je na nej.ak zarobi v jednom povolani malo,treba sa preorientovat.ale to znamena vynalozit usilie.a ak chce byt v domacnosti,tak nevidim dovod nebyt. ale aj ona musi aktivne posobit na to,aby tak mohla urobit.ved vie,koho si berie.teda ake ma jej buduci manzel moznosti uzivit rodinu a sama mat tiez predpoklad prijmu na usetrenie,aby si to mohla dovolit.a ake ma ambicie.vsetko treba vidiet v kontexte.
@dai skutocne ti verim,ze tvoja malicka bola narocna na starostlivost .a myslim,ze viem,ako si to myslela,ze si si odpocinula v praci.proste bolo to o inom napäti v praci,ako doma.prostte si potrebovala protipol k tomu ,co si musiela riesit doma.takze viem si predtavit,ako si to myslela.zamyslela som sa teraz nad tym. 😉 🙂
ja sa poznam,zetoto by pripadne bolo nad moje sily.preto som riesila opatrovatelku aj popri mojej starostlivosti este.
@alice107 presne tak som to myslela - asi ako ked sa clovek potrebuje ucit na skusky a radsej ide vytepovat vsetky koberce v byte - v danom momente je to obrovsky dusevny relax 😀 ( to som casto robila ked som studovala 😉 )
ja mam upratovacku vlastne vdaka malinkej - popri nej sa nic nedalo stihat, tak sme si ju zabezpecili ked mala asi 2 mesiace a odvtedy sa postupne stala sucastou nasej rodiny - tym ze su babky daleko tak bola pre malinku taka dalsia babka - je to starsiia pani ktora malych oboch velmi lubi a ked chceme len vecer niekde vybehnut tak je ochotna sa postarat - to je pre nas obrovska pomoc ( na dlhsie chodia stary rodicia, ale tak na rychlo a na chvilu ich nechceme volat kedze su daleko ), Ked som nastupila do prace tak sme mali opatrovatelku, ktora nam tiez vypomahala ( chodili sme napr. na tanecnu s muzom raz do tyzdna o 8-mej vecer, tak vtedy chodila davat pozor a tak ) - takze som sa necitila nejak sama - hlavne moj muz pochopil nastastie skoro ze ak chce travit nejaky cas aj so mnou a chce aby som bola ako pred porodom, tak potrebujem v domacnosti pomoc - vlastne on prisiel aj s tym napadom...
inak suhlas s tvojim prispevkom co sa myslenia do buducnosti tyka - tiez si myslim ze sme si kazdy strojcom svojho osudu - detto co sa statu tyka - ja suhlasim ze stat ma byt solidarny - ale k nudznym - tam ratam starych ludi a chorych ludi... neviem preco by mal davat nieco zdravym mladym ludom 😖
@dai ja sa uz tiez pomaly obzeram po nejakej opatrovatelke. Termin sa pomaly blizi, matersku mam len 6 mesiacov a pred koncom roka hura naspat do roboty. Ale zatial som v dosahu nikoho vhodneho nanesla...jedna sa mi sama nuka, ale zrovna tu nechcem. Mozno sa nam zadari a babinka sa prestahuje za nami do Irska a to by bolo najlepsie riesenie 🙂. Podla coho si vyberala opatrovatelku, pretoze ja mam asi vysoke naroky alebo co 😝
@dai no,ja mám 3 ročnú dcéru a poviem ti,že pre mňa to vobec s ňou nie je ,,pohodka,,ako si napísala 😉 a určite nie,ak mám ešte doma syna 19 mesačného...a aj keď má 3 roky,stála chce byť so mnou,chce sa mojkať,túliť sa,chce,aby som tu bola pre ňu.mohla som ju dať do školky,ale nedala som.
@xenia555 že stará, koľko máš? Ja 37. Tiež by som toho občas mala rada menej, ale keď to nejde, nemôžem si dovoliť nepracovať, hypotéka nepustí ... Manžel pracuje nepravidelne, takže je vlastne doma so mnou a starostlivosť o dcéru si delíme podľa toho, kto práve musí pracovať ... Inak si to ani neviem predstaviť, lebo niekedy mám za deň aj 20 telefonátov, občas treba ísť na jednanie. Už aj také bolo, že som na jednanie zobrala dcéru ... 🙂 , zobudila sa až na konci, našťastie. A občas keď to nejde a oni trvajú na stretnutí, tak upozorním, že jedine s dieťaťom - ešte nikto nemal problém. Čo si rozprávajú za mojim chrbtom neviem ... 😉 .
A niekedy som taká unavená, že aj 4 večery vôbec nedokážem pracovať - ako aj dnes. Keď nevládzem, poplačem si, muž ma poľutuje, nájdeme na tom spoločne všetky pozitíva, zabudneme na negatíva a svet je hneď krajší 😵
@cobhan my sme tiez mali vysoke naroky a az 3-tia bola ta prava. Nastastie na prve 2 si mala nestihla zvyknut...prva bola nezodpovedna - mala som pri nej zly pocit - hm, materska intuicia - rychlo sa ukazala ako spravna - ked mi po tyzdni klamala do oci dostala hodinovu vypoved...druha mi zase po tyzdni povedala ze malinka je na nu moc narocna, ze to nezvlada - ta bola fajn, ale nie pre moje dietatko 🙂 na tretiu sme si potom mesiac pockali - nastastie boli vianocne dovolenky a aj babiny vypomohli. Tato bola overena, robila opatrovatelku u nasej znamej ktora si ju velmi pochvalovala - jej dieta akurat nastupovalo do skolky, takze sme mali stastie...boli sme s nou tiez velmi spokojni - vlastne toto je zaklad ked chces v praci podavat nejaky vykon - musis opatrovatelke doverovat, inak to nema vyznam.samozrejme ze pani si aj zapytala prijemnu sumu - stala nas cca. 1000euro mesacne.
Terina25- co k tvojmu prispevku - neviem, podla mna 90percent 3-rocnych deti do skolky patri, prospieva im a potrebuju ju. Ak je dieta zdrave a ps. V poriadku tak budes mat asi ty skor problem s odlucenim ako tvoja mala...ako som pisala, moja ma samozrejme tiez potrebuje, tiez je mojkacia a tiez niekedy vymysla ze chce byt s nami doma, ale vidim ako sa zabava ked pre nu pridem, ako nechce ist doov, co vsetko sa tam nauci, ake rozne veci vidi, robi etc...uz vie napr. Korculovat, uci sa plavat, krasne kresli, ovlada milion pesniciek, skoro plynule hovori nemecky etc., nehovoriac o tom ze sa vie spravat v kolektive rovesnikov - nie so mnou za chrbtom ale spoliehajuc sa sama na seba, ma uz stabilne kamaratky - opaet bez mojho moderovania si vybudovala tieto vztahy sama-tymto asi prechadza kazde dieta v skolke a ja osobne tuto socializacnu funkciu skolky pokladam este za dolezitejsiu ako tu kognitivnu.
Samozrejme ze nedat dieta do skolky je tvoja vec ale nechapem preco mi pises ze to nie je pohodka - moznost vyberu si predsa mala...predpokladam ze ako rozumny dospely clovek si si vybrala to, co je pre vas vsetkych to najlepsie - potom ale s tym rozhodnutim by si mala byt spokojna a nestazovat sa ze to nie je pohodka 😔
@bebemaly Suhlasim. S dietatom treba nejaku chvilu zostat. Dieta do jedneho roku potrebuje prevazujucu straostlivost od jednej materskej osoby. Museli by sme byt uplne v hranicnej situacii, aby som isla pred 1 rokom do prace. Po tom 1 roku si myslim, ze sa to uz da pracovat na ciastocny uvazok, zalezi od dietata, manzela a takych veci. Ale do roka nie.
@dai "no cudovala by si sa ale vela partnerstiev sa upravi, hlavne pri prvom dietati , az potom ako zena nastupi do prace ( pokial je to teda praca ktora ju bavi )." Inak s tymto suhlasim. Ale my sme to inak riesili, ako si spomenula. A prave riesenie typu "ist do prace" mi nepride idealne. problem nie je v hovienkach, ale v tom, ako si manzelia rozdelia napr. domace ulohy, starostlivost o deti, ci sa navzajom pocuvaju, riesia problemy spolocne atd...
@alice107 väcsinou zeny,co su len doma,nemaju cas alebo podmienky na stretavanie s priatelkami na cas bez deti.trpia socialnou izolaciou.a ta sa prehlbuje casom stravenym v takachto podmienkach.skoda,ze ani jedna reakcia tu nebola od zeny,co je doma dlhsi cas.co sa rozhodla dobrovolne a deti ma uz skolopovinne,napriklad.ako to znasa ona po rokoch stravenych len doma.to by bolo zaujimave pricitat si.
Neviem, ci patrim do tejto kategorie. Ale som "doma" uz 8,5 roka. Takmer tolko ma najstarsia dcera. Najmensie ma 2,5 roka. A ja som velmi rada, ze je to tak. Ale nie som taka typicka zienka domaca. Mam aj ine aktivity, ale vasinu casu venujem domacnosti a detom. Este by som zostala doma aj po MD, no uvidime.. potrebujeme peniaze aj odo mna. Ak by finance stacilo obcas urobit nejaku pracu (fusku), tak ani nevaham a zostanem tak nadalej. Tiez vidim, ze mam na deti viac casu, ako maminy, co chodia do prace. Aj nedavno ma takto isnpirovala jedna moja znama, co ma najmensiu dceru 5-rocnu, a ze az teraz planuje hladat si pracu. Starsie maju 8 a 16 rokov.
Takze asi tak, ja mam VS - odbor matika. "Len doma", teda nic okrem domacnosti nerobit by som nevydrzala, Aktivne som pracovala v MC, obcas doucujem a tak podobne.. a to mi staci pre moje dusevne uspokojenie 🙂 Deti - to je tiez uspokojenie 🙂 ale ine - ze nam rastu a ze mame vcelku peknu harmonicku rodinu.
@xenia555 to je prave o tom ako sa o seba starame - my mame s muzom tiez 33, male deti , zmenili sme ale zivotospravu, cvicime, chodime na masaze, aj plesy a tak - uprimne, tak dobre fyzicky aj psychicky ako teraz som sa uz davno necitila 🙂
xenia555 no ale to musis mat muza ktory ma na toto cas - ak to mas ako napr. anjelicek tak tam vela neporiesis s rozdelenim uloh a pod. ... moj muz napr. tiez chodi vaecsinou domov okolo 7-mej, 8-mej vecer, rano dceru vozi do skolky, ale to je asi tak vsetko... niekedy vecer pomoze s malym, ale inak je cez tyzden domacnost vaecinou na mne. Cize kazdy to ma inak zariadene ... Inak to partnerstvo som neriesila odchodom do prace, neviem ci som sa spravne vujadrila... my sme nase partnerstvo riesili hned od zaciatku, hlavne muz sa snazil najst nejake aktivity ktore budeme robit len sami dvaja - zacali sme vtedy tancovat a cvicit napr. ... to dost pomohlo nastartovat znovu komunikaciu na tie ine temy, nielen dieta a tym aj obnovit nase priatelstvo a partnerstvo 😉
@xenia555,takze si v domacnosti uz nepretrzite 8 ,5 roka? to bola moja uvaha ,ze by som chcela pocut mienku zeny,co sa rozhodla byt v domacnosti.aj ked jej uz deti odrastli.ale ty si vlastne este na rodicovskej dovolenke,nie?
preto ma zaujimalo aj vyjadrenie inej zeny..suhlasim,ze kazdy sa zariadi podla seba.
co sa tyka mna,ja som v case ,ked som zakladala rodinu bola na vrchole svojej kariery. 🙂 jasne,ze vzdy sa da ist dalej ja som ale podla mojej mienky dosiahla hranicu,ked som mohla povedat,ze teraz mozem a chcem preniest tazisko svojho zaujmu viac na moju rodinu.moja praca vsak zostala moje hobby ,takpovediac. 😉 mam vsak dalsi zaujem.cestovanie a plachtenie .a teraz sa im mozem venovat intenzivnejsie.mm ma narocnu pracu. ja plne chapem jeho vytazenost.ale vzdy sa snazime urcity cas travit spolu. aj on potrebuje vypnut.aj len my dvaja.snazime sa vikendy travit vzdy ako rodina spolu.u nas sa vlastne partnerstvo nezmenilo prichodom dietatka. mm je dospely muz a chape,ze je to ina uz dimenzia vztahu. sme aj rodicia.a vie,co to vsetko obnasa.ja som vedela/a aj mm/ ,kolko toto stihnem a kde uz je hranica neunosnosti.preto som volila pestunku.a osvedcilo sa mi to.tak som mohla byt popri matke aj manzelka a mat aj svoje zaujmy. 🙂

@jarkam2 Hm, ja tiez castokrat spim kvoli nocnej praci za PC len 6 hodin. Ale mam pocit, ze som uz asi stara, lebo casto sa citim velmi unavena. Aj by som tym hodila, ale neda sa. 😒