Výhody krátkej materskej dovolenky
Chcela by som poukazat na niektore vyhody kratkej materskej dovolenky, ktore som si vsimla pri pozorovani dlzky materskej dovolenky v zahranici. Mam kamaratky zijuce v zahranici, kde je bezna 3 mesacna dovolenka, ktora na SK pomery znie velmi negativne ale po blizsom pozorovani sme zistili ze z toho vyplyvaju mnohe vyhody: 1. zena nestrati ekonomicku nezavislost 2. zena nestrati socialny kontakt 3. zena sa nestava zavislou na muzovej pritomnosti a nevyzaduje jeho neustalu pozornost po navrate domov 4. partnersky zivot sa meni len minimalne, nedochadza ku vyraznemu zameraniu sa len na dieta a jeho potreby 5. dieta je samostatnejsie, kedze od malicka je zvyknute na pritomnost cudzich ludi. To je len niekolko vyhod ktore prinasa kratka materska, medzi nevyhody patri skratena doba dojcenia a mensi cas straveny s dietatom. Aky je teda idealne dlhy cas byt na materskej dovolenke?
@xenia555 hm, vidis - moja mama tiez robila karieru a napriek tomu mam s nou super vztah, dovolim si povedat ze je to moja najlepsia kamaratka a zaroven mam spoluziacku zo strednej ktora usla od svojej matky - cely zivot pritom bola jej matka doma...
Akovsom pisala mirkitaupratovacka sa na sk moc nenosi 🙂 - ako si ry jemne naznacila clovek ked ju ma je hned za leniveho a pod. Tu na fore casto prezentovany nazo r🙂 ja mam dost vysoke naroky na poriadok - upratovacka u nas robi tzv. Tyzdnove upratovanie - cize toalety, podlahy, okna, terasy a pod...o kazdodenny poriadok sa staram samozrejme ja😉 cize moje deti vedia co je to upratovat - moja dcera si napr. Sama upratuje izbu od 3-och rokov ' s mojou pomocou sice ale aj tak je to omnoho viac ako mnohokrat pozorujem v rodinach kde ziadna upratovacka nie je - toto je skor vec vychovy by som povedala...
Pride mi ze tu piseme o dost nepodstatnych veciach...to ake detstvo nase deti preziju a co z nich vyrastie zalezi len od nas - bitim do prs tu na stranke svoje deti stastnymi nespravime...
@ema72 dobre zamyslenie - chytim ta trosku za slovo - mamy si to viac uzivaju, hm ale davaju aj detom viac ako nam davali nase mamy?tak rad prezentovany nazor ze je to dobre pre deti - nie skor pre mamy? Ja mam totiz tiez vela zien v okoli ktore 2_hy a 3-ti rok svojho dietata prezivaju na navstevach , v materskych centrach a na ihriskach...na com by na prvy pohlad nebolo nic zle - problem je ze oni tam svoje deti len privedu a nasledne kavickuju s kamoskami - pricom ich deti rusia...cize ano ema, oni si svoju matersku urcite uzivaju...
@ema72 @dai no mne moja matka nedala tak straasne vela 😒 .skor ma naucila akou matkou ja byt nechcem.teda v dospelosti mame velmi nedobry vztah,sme si velmi vzdialene a najhorsie je,ze mne to tak vyhovuje.a to je to co ja nikdy nechcem aby citilo moje dieta.nesedim mu pri zadku 24/7,no travim s nim cas.ked sa hra,tak sedim pri nom,pozeram ako sa hra a ked ma zavola ku hre,tak sa rada pripojim.vela citame,staviame kocky,smejeme sa.nema problem sa vsak zabavit aj sam,ked si ja potrebujem poriadit ci navarit.nie je hodiny co by som mu nepovedala ako velmi ho milujem a ze je moje vsetko.a on mi to vravi naspat a to je neuveritelne krasny pocit.zatrial mame s malym krasny vztah a budem sa starat o to,aby taky navzdy ostal. 🙂
@dai btw ked matka po druhom veku dietata vodi dieta do materskych centier,tak to nie je na kavickovanie s kamaratkami,ale koli to,mu,ze vie,ze jej dieta pojde od troch do skolky a pomaly ho chce zaclenovat do detskeho kolektivu,aby to pre dieta nebol sok ist z domu do maminky hned do skolky.v niecom tie materske centra maju vyznam.tiez do takeho s malym chodim a ani raz som tam kavicku nevypila. 😉
@asasasa no, ťažko povedať, ja som si dala pracovnú pauzu 3 týždne po pôrode a hneď potom som začala pracovať. Mám výhodu, pracujem z domu, takže čas keď moje bábo spalo som využívala takto. No čím je moja dcéra staršia, tým je to náročnejšie, dnes sa mi podarí pracovať cez deň max. 1-2 hodiny, a tak väčšinou pracujem večer a v noci. Nie je to jednoduché, lebo vlastne pracujem na plný úväzok ... + mám dieťa na plný úväzok. Na spánok mi musí stačiť 6 hodín, už som si aj zvykla. Nemám veľmi na výber a občas mám toho naozaj plné zuby. Ale som aktívna, tak si ani neviem predstaviť byť len na materskej, iste by som si niečo vymyslela, v čom by som sa mohla realizovať 😉
@bobocka mne z toho vyplyva len to ze aky bude vztah medzi detmi a rodicmi ovplyvnuje milion faktorov, nielen to ci sme s nimi doma alebo nie...ja som moju mamu cely zivot obdivovala a stale obdivujem - za jej zivotny optimizmus, eleganciu, zato aka je dama v kazdej situaciietc...a strasne som vdacna ze ju mam...
Ver tomu ze este nepresiel den, kedy by moje deto nepocitili ako velmi su chcene a lubene-atento pocit nam naplno vracaju 🙂
Co sa tyka tych mc - mas pravdu, deti potrebuju v tomto veku uz kolektiv ale aspon co ja poznam matky tak tam aj kvoli tomu pokecu a kavickovaniu chodia - ci si to priznas alebo nie - par mc som aj ja navstivila a videla som co tam mamy robia...kavu inak nepijem ani ja, tiez si dam radsej mineralku 🙂
Vies ja to neodsudzujem len nemam rada take to - ja som super matka lebo nechodim do prace, to zdaleka neznamena ze sa matky detom aj venuju. Vela mam na materskej pocas dna zehli, upratuje, vari etc. Aspon to sa napr. Aj tu na mk docitavam na statusom kazdy den... ked som mala dovolenky tak som zvykla von vytiahnut aj kamosky co boli este na materskej a mnohokrat mi povedali ze su mi zato vdacne lebo ze sa detom kvoli domacnosti poriadne nevenuju...samozrejme kazda sme ina
@dai kazda je ina.ja som zacala s malym chodit od dvoch rokov do mc,zapisala som ho na hudobnu a tvorie dielnicky nech tam nechodi len hala bala,nech je to v ramci nejakeho kruzku a tancovanie ho strasne nebavi,tak netlacim na pilu a uz tam nechodime.ideme sa len tak zahrat.a na dielnicky chodime,len to ho tiez moc nebavi,sem tam nakresli co to,ale takisto netlacim na pilu.snazim sa najst co by ho asi mohlo tak bavit a k tomu ho viest.ked sme v centre na dielnickach,tak sedime s maminami za stolom v herni a rozpravame sa a popritom sledujeme ako sa nase deti hraju.vacsinou tam nie je naraz viac ako 5 deti na tomto konkretnom kruzku,teda nie je tazke si to svoje ustrazit.ako som povedala,nie som pri nom 24/7.necham ho sa tam aj sameho zahrat.sledujem ako sa sprava k inym detom,ako sa ine deti spravaju k nemu.ako reaguje ked ho nejake stuchne,ci mu ukradne hracku.je to pre mna dolezite,lebo viem ako cca bude reagovat na take iste veci v skolke ked tam uz ja nebudem. v skolke bude s nim spolu dalsich cca 25-30deti a dve panie ucitelky.no tie aj keby sa na hlavu postavili,tak to vsetko neustrazia.preto ja potrebujem vediet ako sa moje dieta v danych situaciach zachova,ked tam prave nebude dospely co by si ho bud zastal,alebo ho vyhresil ak daco zle spravi.
ja napr pocas dna doma aj riadim,ale to riadi maly so mnou.velmi ho bavi opakovat po mne a ked mu dam handru do ruky,tak s nadsenim vsetko utiera a potom sa tesi ked ho pochvalim ako mi krasne pomohol. 🙂 co sa varenia tyka,tak ja zas netravim cez tyzden za sporakom sialene hodiny.bud si vecer navarim ked maly spi a mam uz hotove na dalsi den,alebo je to nejaka rychlovka.a ked takto varim,tak nemam problem ho nechat sameho,zahra sa sam a stale mi chodi referovat do kuchyne co robi a co nie,najnovsie sa naucil sa ma stale pytat,ze ci sa moze zacat hrat s novou hrackou-maminka mozem si zobrat auticka,maminka mozem si zobrat kocky... 🙂 nejak extra som ho k tomu neviedla,no som rada,ze s tym zacal 🙂 no a nikdy pocas dna nezehlim.to sa moc bojim,ze by sa daco stat mohlo.predsa len zehlicka je tazka a horuca a dieta je velmi ihrave a staci sekunda nepozornosti a nestastie nastat moze,takze zehlenie pocas dna si nechavam na obdobie ked bude maly starsi a poriadne bude chapat ake nebezpecenstvo pre neho rozohriata zehlicka znamena.
ja ako som uz pisala,stale aktivne udrziavam kontakt s bezdetnymi priatelmi.v mojej "partii" co sme kamaratky uz od mala, som ja jedina mamina.zo zaciatku ma baby vo vela veciach nechapali a niekedy ma ich komenty zaboleli,no to len preto,ze ony naozaj nevedia co je to mat dieta a on a starat.dokym ho clovek nema,tak to nevie,vie si to len cca predstavit a to je uplne nieco ine.teraz su uz baby zvyknute na to,ze som mamina a mam iste povinnosti a isty rezim.ked sa da,tak sa vidime,ale je to bud tak,ze ja vecer vybehnem von na dve hodinky ked uz maly spinka(teda nema ani ponatia,ze maminka doma nie je) a aj to je tak max raz za 4-5tyzdnov.a aj to som asi pricasto povedala.a tiez to zacalo az po jeho roku a pol ci dvoch rokoch.dovtedy som cucala doma a vobec mi to nevadilo 🙂 ale baby vedia,ze mi je prijemnejsie ak pridu ony ku mne domov nejak cez vikend,ked je doma aj drahy,teda sa ja venujem navsteve i malemu,no aby som sa viac vedela na navstevu sustredit,tak je tam aj drahy co maleho zamestna. a drobec je velmi spolocensky a uz je v tom veku,ked dava kadejake otazky a sa chvali s tym co ma a co uz vie,tak uz aj kamaratky dostali chut na deti ked ho vidia 😀 ja som naozaj max spokojna s tym,ze som doma,nemam pocit,ze by mi nieco uslo.mozno aj preto,ze som mala "bohatu" mladost,hyrila som o sto sest,aj som si pocestovala,aj zila v zahranici a aj som s partnerom bola 9 rokov predtym ako sa nam maly zadaril,teda aj vztah bol uz dostatocne silny a stabilny,kadecim preskusany.co sa mojho sukromia tyka,tak som naozaj velmi spokojna.uzasny manzel,fantasticke dieta.mat len viac bubakov a niet o com 🙂
ako ale povedzme si rovno...je praca a praca...ja keby som mala možnost chodit na 2-3 hodiny denne do prace, ktorú som robila pred materskou, tak beriem vsetkymi 10...aj koza by bola cela aj vlk syty...alebo trebars raz tyzdenne....človek nevypadne z cviku, ide s dobou, zrelaxujes, a v pohode sa stiha vsetko okolo domacnosti...
aj za cenu toho, že čo zarobim, dam na opatrovatelku...
brala by som to ako psychohygienu a este by mi ostalalo kopec casu aj na maleho aj na rodinu...
ja som skor myslela, že cela diskusia sa tyka komplet ukoncenia rodicaku/resp. materskej/ a byt v praci 8-10 hodin denne
a kebyže mam babku a dedka " pod nosom" tak to by som vobec nerozmyslala nad tym, že dieta o nieco ochudobnujem...
napr. moji rodicia este pracuju a byvame daleko, takže tam fungujeme v podstate len cez vikendy, a svokrovci byvaju bližšie, ale už maju cez 75 rokov...využívam ich fakt len v najnutnejsom pripade a len svokra, lebo svokra je po vymene umeleho klbu a ona k nam ani nedojde od zastavky autobusu ☹
ale svokor, na to, že ma 75 rokov je fakt vitalny, ked pride, /tak raz do mesiaca/ je s detmi nonstop, ale vidim, že mu odhladne, ked pridem...predsa len ma strach...
@mima595 ano suhlasim,nie je praca ako praca a uz vobec sa to neda porovnavat u nas a v zahranici.je uplne ine ked ma mama 1 alebo 3 deti,a je ine ked ma zena prac.dobu na par dni a rozdiel ked ma pevnu kazdy den tych min.8hodin.vsetko je to konkretnej situacii,napr.ja sa nemozem porovnat s babou ktora chodi do prace na 4 hodky alebo pracuje na striedacku doma a v praci,a ja musim sediet ako priklincovana 8hodin denne v praci,a upratovacku nemam takze po prichode robit s detmi ulohy,pritom chystat veceru,poupratovat len to najnutnejsie aj to zaberie cas 😝 takze ja neodsudzujem matky co idu skor do prace,skor mi vadi ze na nas ostatne co sme s detmi doma sa oni pozeraju ako na lenive alebo co.ja v mojej situacii som rada ze mozem,a aj budem 3 roky na materskej,ak by sa dalo tak by som bola v klude aj dlhsie 🙄
btw tiez mam rodicov 100km odtialto a svokru ktora je tazko chora takze s ich pomocou moc pocitat nemozem.takze aj to je plus ak ma zena takuto pomoc 😉
@bobocka chcela som ti v noci este odpisat ale sa mi maly akurat zobudil tak som sa mu musela venovat a uz som s nim potom zaspala - tak prepac ze som neodpovedala... 😉
no, u nas vztah podobny ako si ty pisala - tiez sme s muzom dlho spolu, mame krasne 2 dietky, sikovne a lubene, pocestovali sme si vela ked sme boli sami dvaja a mam pocit ze odkedy mame deti tak cestujeme este viac ( sice to uz nie su take tie dobrodruzne, kde som tam prespim cesty, skor uz viac planovane pobyty... 🙂 ) ale moje deti uz videli viac krajin ako vaecsina ludi v mojom okoli ( teda starsia, malinky zatial len okolite staty...)
mne napr. tie kontakty s inymi maminamy nikdy moc nevyhovovali, neviem preco... ani teraz ich okrem MK moc nevyhladavam - mam kamosky co maju male deti, ale nestretavame sa kvoli tomu ze maju male deti, ale kvoli tomu ze sme kamosky... Mna vzdy zaujimali spolocenske temy, aj ta politika, kultura, cestovanie etc. ... a ten kontakt s maminami a rozoberanie plienok ma moc nikdy nechytal - ja mam lekarku na telefon, takze ked je problem volam v prvom rade jej, nerozoberam to na anonymnych forach, deti nerada porovnavam s inymi, preto ma nejak nechytaju ani tie rozhovory co ktore dieta uz vie a pod. ... Malokedy najdem mamu ktora by mala podobne pracovne zazemie ako mam ja a riesila podobne problemy ( mam taku len jednu...tiez kamaratka z cias minulych 🙂 ) - takze ako pisem, mna to kavickovanie v MC, ihriskove kamaratstva a podobne nejak nikdy nechytali... Ked ma aj tu na stranke nejaka mamina zaujme tak nie kvoli tomu ze mame rovnako stare deti skor kvoli tomu ako rozmysla, co robi etc. ...
k tomu je moja praca pre mna velmi zaujimava a nerada by som o nu prisla - uvedomujem si ale ze vypadnut na 3 roky z nej je velmi riskantne - zeny tu pisu co vsetko musia riesit na materskej a nezakrpatievaju - ja si tu dovolim oponovat - vaecsina sa nevenuje sama sebe, nepracuje na sebe, straca disciplinu, hlavne ten 3-ti rok ako to tu niekto napisal je uz len taka odmena pre mamu - ano, ked mala moja mala 3 roky, tiez som si priala byt s nou doma, lebo som si hovorila aka by to uz bola pohodka, vidim to ked sme teraz spolu, ked ju necham doma ako je nam spolu fajn... Pripadne mne s nou - mala konecne dobre spala v noci, netrebalo riesit jedlo , no pohodka ako pisem - myslim ze hlavne tento 3-ti rok zeny moc stracaju na discipline a pracovnych navykoch... Zena ktora pracuje vlastne uz zvlada vsetko to co tu maminy na materskej robia full time popri praci...
ja ako som pisala sa snazim sklbit pracu aj rodinu a k tomu aj manzela 😀 Mame obaja rodicov sice daleko ale uz na dochodku a ochotnych pomahat, decka ich velmi lubia a oni lubia ich... takze ked treba tak vzdy pricestuju... K tomu mi moja praca umoznuje pracovat aj z domu ( pracovala som tak skoro cele tehotenstvo kedze som mala velke nevolnosti pomaly az do porodu...) - nie je to samozrejme take efektivne ako ked som v kancli, ale zamestnavatel mi to umoznuje - moja praca je o vysledkoch nie o case stravenom v praci, takze sa to da... Moj muz ma vlastnu firmu a dovolenky si dava ako chce, moja mala je tym padom za rok niekolko mesiacov doma dokopy, kedy nesedime na zadkoch ale vzdy niekde ideme, venujeme sa sebe... Mam upratovacku prave preto aby som domacnostou nestravila to malo casu co mi zostava, preto aj byvam blizko pri skolke aby som pol dna neprecestovala etc. ...
Teraz som si inak precitala prispevky od zaciatku a zial sa mi dost dosvedcilo co som si myslela - vaecsina mamin ktore su doma 3 roky otvorene priznava ze ma zlu pracu, pripadne nema ziadnu, pripadne by sa im financne nastup do prace neoplatil - v takychto pripadoch samozrejme nie je o com, asi kazda zena by vyuzila ten cas sa deti... ale potom netvrdte ze to robite len z nesebeckych dovodov kvoli dietatu - skuste si predstavit ze mate super pracu, dobre platenu ktora vas naozaj bavi - naozaj by ste rozmyslali rovnako? to je len otazka do plena... verim ze niektore ano ale myslim ze vela nie - len to samozrejme tu na fore nepriznate 😉
tak som sa rozpisala , sorry za dlhy prispevok - to je tym bobocka ze som ho uz mala spolky v noci napisany
najlepsie je asi sa riadit heslom zi a nechaj zit - kazda sme nejaka - tie najlepsie z nas nikoho neodsudzuju a neposudzuju - tie ktore tuto potrebu citia pravdepodobne nieco vo vnutri zoziera s cim sa nevedia inak vyrovnat ako odsudzovanim inych - howg 😀
Podla mna to nie je o dlzke, ale o kvalite MD. A o tom, ako si tu MD mamicka predstavuje, po com tuzi, co ju naplna. Medzi kvalitu radim narocnost dietata, zdravotny stav, ci je dieta spachtos, alebo matka spava denne 3 hodiny atd. Co sa tyka fin. situacii, tak ked som nevyspata, je mi uplne fuk, ci si nemam zaco kupit nieco na seba, alebo mi da muz peniaze na nove saty. Kaslem na saty, chcem spat. Co sa tyka partnerkeho vztahu, aky si ho urobia, taky ho budu mat. Ked je zena vynervovana z prace a pride domov, caka ju druha sichta, asi naladu na manzela moc nema a to plati aj o zene, ktora je cely den doma s dietatom a je total znicena, lebo jej dieta nespava alebo je hyperaktivne a kapitola sama o sebe su chore deticky. Osobne si myslim, ze dieta si zasluzi v prvom rade istotu, a podla mna tu mu cudzi ludia neposkytnu. Ja som osobne z materskej na nervy, ale to preto, ze mala nespava, aj tuto noc som spala len 3 hodiny a cez den mala nespi. Takze som unavena a zrela na prasky. Keby som chodila do prace, prebdenym nociam sa nevyhnem, nic by sa tym nezlepsilo. A zas ja som taka, ze mne by bolo velmi luto, keby mi usli malej prve krociky, prve slovicka, prve grimasy a vsetko to prve, co casom skonci. Aj napriek vsetkym negativam, ktore si "uzivam" by som od nej neodisla, pretoze som sa cely zivot tesila na MD, hoci som nemala ani sajnu, ake to bude, ale nelutujem, hoci ked rozpravam z unavy, poviem kadeco, ale ked sa mala zacne so mnou maznat a vidim aky je z nej maznac (ako miluje telesny kontakt so mnou alebo s manzelom) ako sa potrebuje tulit, to su pocity k nezaplateniu. Neviem sa dockat kedy pojde do skolky, ked mame blby den, ale inak si vobec nedokazem predstavit ani to, ze ju neuvidim cely den. Ale ta skolka jej da uz zrejme viac ako ja. Keby som sa vyspala pocas MD do ruzova, mala k dispozicii auto a plnu nadrz a mohla si jazdit s malou kam chcem, kedy chcem (rozne kruzky, na kavicku sem tam s kamoskou), rozne aktivity, kt. su pre malu, ale mala musi chciet ist a nie hodinu cirkusovat, ked ju chcem obliect) ja by som kludne bola na materskej aj 10 rokov, samozrejme nie s jednym dietatom, lebo od 3 rokov je skolka fajn) a samozrejme, aby som mala aj trosku casu pre seba, co vobec nemam. Vtedy by ma nikto neukecal na ukoncenie materskej. A ja sa uz tesim na tohtorocne Vianoce, mala bude starsia, rozumnejsia a Vianoce budu o nieco lepsie ako posledne, budeme vypekat..... jaj ale som sa nechala uniest. Tak co, dnes som jak v bdelej kome, ale mala je dobrucka 🙂 A fakt je ten, ze sa mi mozgove bunky rapidne scvrkli, lebo uz dlho zijem len zivot malej a som dost mimo reality, ale to je ako ked nepouzivate cudzi jazyk, mate pocit, ze ste vsetko zabudli, clovek sa skor ci neskor vrati do reality a verim, ze raz budem nadavat a lutovat, ze mi MD skoncila. Ale za spanok by som dala vsetko :( A este jedna vec, s manzelom sme na malu absolutne samy, o to je to tazsie, ale na druhej strane je fajn, ze sme to aj samy zvladli, hoci sme zniceni, ale zvladli sme to 🙂
ako citam tie prispevky, tak pre kazdu je 'kratka materska' nieco ine 🙂 Ja mam narok na 26 tyzdnov, tj. 2 tyzdne pred porodom a 6 mesiacov po porode a to je sialene malo. Vlastne budem odchadzat od dietatka, ktore este nebude ani sediet. Nehovoriac o tom, ze najst niekoho vhodneho na strazenie je problem a jasle stoja 60 Euro na den.
@dai tiez si myslim, ze laska k dietatu nie je len o tom zostat doma tri roky. Kazda zena je ina. A dovody navratu do prace su ine, aj ked najcastejsie to byvaju peniaze. Casto to byva velmi dobre pracovne miesto.
@cobhan moja opatrovatelka dostane mesacne 500 eur a je stastna ako blcha. 60 e dnes nedostanu ani tesari, ktori robia nebezpecnu pracu vo vyskach. Zarobim dost aj pre nas aj pre nu, tak snad budeme vsetci spokojni. Rada by som zostala s malou ale nebudem tu, ked to tak prezeniem o chlebe a vode. v 40. rokoch som zvyknuta na isty zivotny standard a ten si chcem zachovat pre nas vsetkych aj pre malu.
aj tak je tato tema od veci, 3 roky je platena materska dovolenka, ci zena ostane dlhsie, alebo kratsie je len na nej a jej rodine, ci si moze dovolit ostat dlhsie aj z financneho hladiska, ci ma miesto,,, ja som rada, ze mam moznost ostat doma s malym cim dlhsie, ved napokon matka ma byt ta, ktora nauci dieta rozpravat a chodit,,, to ze je platena materska je len rozhodnutie par ludi tam hore, neznamena, ze, ked zena ostane kratsie, ze je zla matka, a rovnako, ked ostane dlhsie ako 3 roky ze je leniva a nechce pracovat, je to osobna a rodinna zalezitost 😉 k 😉 azda matka robi to najlepsie co moze pre svoje dieta, deti 😠
@dai tuto problematiku vystizne zhrnula.byt dobrou matkou znamena ,ze dietatu dame lasku a porozumenie a vytvorime mu stabilny domov.a to moze len zena,co je spokojna sama so sebou.vyrovnana.a ma vsetky podmienky na to,aby dietatu dala to najlepsie po materialnej aj podnetovej stranke.presne ako tu bolo zhrnute,vela zien je doma s detmi z nutnosti.nie preto,ze sa rozhodnu byt v domacnosti.ato je ten najhorsi impulz.
a v niektorych povolaniach ozaj nie je mozne,aby zena bola mimo pracovny pomer 3 a viac rokov.tie zeny,co to tvrdia,tak nikdy take povolanie nevykonavali.isli by ste k lekarke,o ktorej viete,ze uz 3 roky je mimo svoj odbor? alebo by ste sa s doverou obratili na sudkynu? ak by spickova mamgerka sa mohla vratit po 3 rokoch znovu na svoj post bez toho,aby to znovu perfektne zvladla?to iste detto sudkyna. a tak by sme mohli pokracovat dalej. prax je velmi dolezita v niektorych odboroch.poznatky napreduju velkou rychlostou.a teoria nie je prax.aj ked by sa dala doma sledovat.
ja neviem,preco este na sk je taky ´´blok´´ v mysleni,ze opatrovateka/ak je dobra/ je vyborna volby pre dieta aj celu rodinu. z vlasnej skusenosti mozem napisat,ze dietatu takyto model moze vyhovovat.a to zena nemusi ani pracovat.aj zena,co sa rozhodla zostat v domacnosrti,nemusi mat obzor zaujmu len zuzeny na problematiku okolo deti.dieta,ked je uz trosku starsie,potrebuje tiez svoj ´´priestor´.zena,co place,ked dieta ide do skolky ma problem sama so sebou.nie to dieta.fixacia na dieta je vlasne nenaplnenie jej vlastneho zivota.a aj take zeny poznam.
takze skutocne zalezi od konkretnej osobnosti zeny.ale tvrdenie,ze deti,ktorch matky pracuju o nieco ukratene,je nezmysel.deti su ukratene,ak ich matka je nespokojna sama so sebou.ci uz musi do prace/a nechce/ alebo naopak musi zostat doma a tiez nechce.
a ako som si precitala,tak vela je tu o tom,ake podmienky ta zena konkretne v zivote ma.od toho sa odvodzuje jej postoj k danej problematike.a tak je to aj v realnom zivote.
@dai len odpoviem na otazku do plena, volali ma do prace ked mal starsi rok a aj ked mali dvojkz rok a pol a odmietla som...
@juliagregor ako som pisala julia - mozno si ta co naozaj doma chce byt... neviem ci ta tvoja praca naplna, ci ta naozaj bavi - na moje miesto by ta po 5-tich rokoch na materskej napr. nikto nevolal 😔 ja pracujem v jednom z odborov ktore menovala alice a ano, da sa vratit aj po dlhsej dobe ale potom musis nenormalne makat aby si sa znovu dostala na taku uroven na akej si bola pred materskou - to znamena aj praca cez vikendy, po nociach... cim teda nasledne ukracujes svoju rodinu podla mna... a otazka je , ci ta tvoj zamestnavatel este bude chciet s riskom ze jednoducho uz na svoju staru uroven nenabehnes...
@dai presne aj v mojom povolani nie je mozne byt mimo 3 ci 5 rokov. poznam zeny,ktore mali prerusene posobenie pre politicke aktivity.a navrat spät bol narocny. zamestnavatel v profesiach,ktore som menovala nemoze cakat,ak zena sa rozhodne byt dlhsie doma.profesionalita prace by tym utrpela.a nie je mozne to miesto suplovat a uz nie dolhodobo.takze zena v takomto povolani si musi zvazit,co ozaj aj do dalekej buducnosti planuje.ci sa zriect prace a kariery a venovat sa len rodine,pripadne svojim zaujmom,alebo zladit rodinu a pracu.
@dai presne si trafila do cierneho, myslim ze 3 rocna materska nieje o detoch ale o mamickach ... myslim ze oni si chcu svoje dietky uzivat a nepriamo sa tak poukazuje akoze na potreby dietata ... cas straveny na materskej je podla mna silno individualna zalezitost, avsak na SK sa podla mna akoze najvrhodnejsi cas na materskej pausalizuje na 3 roky ... podla mojho vedomia 3 roky materskej urcila pred mnohymi rokmi vlada SR z jednoducheho dovodu - financneho - tento stat lacnejsie vyjde mesacny prispevok 190 eur ako plne dotovat jasle ... trosku sa to udomacnilo a maminky si z toho urobili vyhodu ... co by mi nevadilo - vadi mi skor, ze sa odsudzuju matky, ktore dieta daju z roznych dovodov do kolektivu skor ... tiez som sa stretla s nazorom - das dieta do jasli, ono sa ti odmeni starobincom ... trosku smiesne .. je viac ako dokazane, ze dieta od 18 mesiacov uz potrebuje kolektiv, pre dieta od 24 mesiacov je to nutnost a preto maminky navstevuju rozne kruzky, centra, aby to dietkam umoznili .. a pritom , dieta by bolo maximalne spokojne v skolke , maminka by si este privirobila a nestazovala sa zo stereotypu ... mam v okoli 90% matiek, ktore su doma, ked sa stretneme, tak kazda, ved to poznas , stereotyp .. preco nejdes do prace? Jednoznacna odpoved - nechce sa mi, alebo , takto mi je dobre, alebo len mlci a prehodi temu .. to hovori za vsetko .. myslim si , ze je to viac o potrebach maminky , ako dietata ... samozrejme, ako som uz pisala, akceptujem vynimky .. 🙂
@wild_child suhlasim s tebou.je to v mnohych pripadoch o zelani zeny nepracovat.a nie o potrebe dietata.preco tie zeny nepovedia na rovinu ,ze chcu zostat dlhodobo v domacnosti?ako ja viem,tak je to vsetko o finacnych moznostiach.pretoze do urciteho veku dietata maju zabezpeceny urcity prijem.drviva väcsina potom chtiac -nechtiac ide do prace.aj ked ich ta praca nebavi .teda tomu je zväcsa tak na sk.v zahranici omoho viac zien zostava v domacnosti.hlavne tie menej vzdelane a potom tie,ktore su perfektne zabezpecene .aj aj ked maju vzdelanie rozhodnu sa nepracovat dlhodobo.pretoze ak zena ma potrebu robit zazemie manzelovi a detom doma,nie je to ohranicene vekom 2 ci 3 rokov.ale dlhodobo.a svoje vedomosti ci ambicie realizuju ako hobby ,charitativne cinnosti a podobne.
no ako kukam debata sa rozmohla.... kazdy pise o kratkej materskej inak... ja som si pod pojmom kratka materska predstavovala 6 mesiacov.. preto som mala k tejto teme negativny postoj.. no teraz tu citam o 18 a viac... to ej uplne ok, s tym nazorom sa stotoznujem ze vtedy dieta potrebuje aj kolektiv.... ja viem ze budem doma plne 3 roky nakolko u nas praca pre mna nie je.. mm na tyzdnovkach a nikoho, kto by mi drobca postrazil a k tomu byvam na dedine kde polovica mamiciek je zian v domacnosti doma s ratolestami.. cize problem s kolektovom nebude ziaden... 😀 co sa taky tych jasli.. poviem uprimne.. keby byvam v meste a ktosi pride za mnou , ked bude mat drobec 18 mesiacov ze mi ponuka pracu a jasle.. tak idem bez vahania... dom. rozpocet sa tym vylepsi a ja po dlhej dobe konecne budem vediet co je to PRACOVAT ...
@mima595 o tom som presne pisala a takto to funguje v zahranici.
Zlata stredna cesta.
A moznost vyberu.
Ziadne odmietanie. Naopak, zamestanvatelia to vitaju. A je to taky plynuly prechod medzi plnou materskou a casom po skonceni materskej. U nas su zeny zvyknute byt 3 roky doma a zrazu boooooom, davky skoncia, treba ist do prace na 8 hodin denne, alebo prace vobec niet. Je to taky "sok".
Ani jeden extrem, ani druhy nie je dobry. Takze ta stredna cesta keby u nas bola mozna, by bolo super pre vsetkych. Kto chce, nech ostane kludne s cistym svedomim doma a venuje sa plne detom aj ked na ukor prijmu, ale kto nechce nech ide do prace na par hodin a ma zo vsetkeho trochu 😉
tiez si myslim, ze 3 ci 6 mesiacov a sup do prace je zalostne kratko..ak hovorime o plnom uvazku, dieta s niekym inym...ale po tom roku-roku a pol je to uz v pohode a od dvoch rokov pre vacsinu deti podla mna aj lepsie...tiez si myslim, ze hranicu 3 rokov u nas proste vytvorila vlada a tak sa toho maminky velmi drzia..mam kamaratky co si potom robia 3 rocny vekovy rozdiel, nech supnu z jendej rodicovskej na druhu, ale vacsinou ide o take, co nevedia kde by sa potom zamestnali..niekedy mi to pripada aj cudne, ci uz z pohladu rodiny ale aj z pohladu toho ako sa stat "stara", ze matka ako riesenie nebyt nezamestnana ma deti za sebou najlepsie s 3 rocnym rozdielom...potom ale takmer u kazdej dojde k tomu, ze po 3, 6, ci 8 rokoch doma s detmi musi ist do prace a lamentuje nad tym, ze ju nikde nechcu, ze do CV nemoze dat to, ze bola tak dlho na materskej lebo ju ani na pohovor neprijmu, pripadne ak jej zamestnavatel miesto drzi, tak dostava vypoved hned po nastupe ( dovody sa najdu vzdy preco to zamestnavatel spravi). Je to rozhodnutie kazdej maminky ci to chce takto, lebo si povie, ze ten cas s detmi jej nik nevrati ale u mna napriklad to neobstoji, lebo ja som clovek co pozera do buducnosti...ja potrebujem mat istoty a iste zabezpecenie, nedokazem zit zo dna na den, ze ved uzivajme si teraz, nejako uz bude...samozrejme, ze nikdy nevieme co nas moze postretnut, ale pokial sa da, ja mam rada vo veciach poriadok a tak aj co sa tyka vlastnej buducnosti
Tiez mam pracu, z ktorej by som len tak na dlhsie neodisla...vratit by som sa mohla, ale uz by som nemala take podmienky, vyhody a buducnost ako mam teraz...Ja tiez podobne ako niektore maminky co pisali hore, pracujem z domu od maleho 9 tyzdnov..teda mal 2 mesiace, ale na matersku a neskor rodicovsku isiel manzel. Teda doma sme s malym obaja, ja pracujem flexibilne, doma, venujeme sa mu obaja...vdaka tomu sme sa mohli prestahovat na vidiek a maly tu ma uz 2 roky velky priestor a oboch rodicov doma..ja by som nemenila...mam styk s pracou aj s dietatom a nas maly nema vobec pocit, ze maminka nie je doma..iba teraz ked je starsi tak uz vnima, ze maminka ide pracovat a nema ma nejaky cas rusit..
Tiez druha vec- nas pojde do skolky ako 2.5 rocny a uz sa na nas niektori pozeraju, ze co tak skoro..a pritom mam pocit, ze by mohol ist uz aj teraz ako 2 rocny...tento vek je presne o tom co ste tu pisali, ze uz je to doma s dietatom super, nas maly uz rozprava ako radio, nema plienky, krasne papa..pohra sa..tie aktivity su o skladani, spievani, tancovani..neskutocne vela sme ho naucili s manzelom, ale ja mam uz pocit, ze by mu ovela viac prospela skolka..nie ani v zmysle kolektivu, kedze taketo deti sa aj tak este az tolko nehraju spolu, ale aktivity ktore tam maju, tie ucitelky nemusia varit, upratovat a neviem co este, ale len sa venovat detom, maju na to aj priestory, vybavenie...proste vidim ako nase dieta dychci po informaciach, novych veciach, cinnostiach a urcite by to v skolke bolo ovela lepsie.. moj pocit je, ze hranica by mala byt max 2 roky, nie 3...Bolo by to lepsie pre dietatko aj pre maminku..ale to je len moj nazor....
Mne sa vzdy pacila predstava mat aspon 5 deti, ako mali v Siedmom nebi, uzasny dom, krasna velka rodina, uzasne vztahy..mama v domacnosti..ale realita je ina v mnohom...a ja ani nie som nakoniec ten typ co by sa venoval len detom..
Aj ked predstava, ze dam maleho do skolky ma uz teraz desi 🙂 Ale je to len o zvyku..uz su tie deti na nas velmi naviazane...kedysi to bolo "normalne" ze sme boli v jasliach a nijako to napriklad moj vztah s rodicmi nepoznacilo...
ahojte, nas maly ma necele 3 mesiace a ja osobne zastavam nazor, ze doma s dietatom treba byt min. rok. ja teraz hovorim, ze chcem byt max. dva. sudim podla kamaratkinej malej, ktora ako 2-rocna bola uz pripravena na skolku, tesila sa, pripadala si ako "velkacka", a v kolektive sa rozvijala. je to ale samozrejme individualne, zalezi to od dietata, kedy je pripravene na kolektiv a netrpi odlucenim od mamy.
iny extrem je jedna osoba z mojho okolia, ktora prve dieta dala do opatery nejakej zene ako 4-mes. a pri tom druhom bola doma len povinnych 6 tyzdnov po porode, dalej sa jej o dieta starala mama... ano, dobre citate, a to sme na SK, nie je to ani zahranicie a to len preto, aby jej neunikla sefovska pozicia vo firme. na peniaze odkazani neboli, pretoze jej manzel tiez zastaval aj zastava sefovsku poziciu. ja sa pytam, ako to ta zena dokazala... bolo mi to divne ako bezdetnej a este divnejsie mi to je, ked uz mam sama doma takehoto malickeho cloviecika. ved to su okamihy, ktore matke nenavrati NIC, cas plynie rychlo, deti sa rychlo ucia nove veci, rastu a rozvijaju sa. praca tu bude po cely zvysok zivota, ale obdobie prvych pokrokov, slov atd. je pri kazdom babatku len jedno. ale je to o prioritach, co uz...
@hajanka presne, najlepsie je ked si to moze zena sama rozhodnut - ja som pri malej napr. bola doma 16 mesiacov - potom som isla naspeat do prace - bolo to moje rozhodnutie, pricom som brala ohlad na povahu mojej dcery ako aj jej vyspelost - ona uz v 16-tich mesiacoch zacinala dost plynule rozpravat, chodila etc. k tomu je to taky temperamentny krpcek 🙂 ja som ju nedala do jasli ale som si platila opatrovatelku az do jej 2.5 roka kedy isla uz do skolky - opatrovatelka bola overena starsia pani, ktora mala s malou perfektny vztah, vela ju naucila etc. - moja mala uz velmi dobre rozoznavala kto je mamina, tesila sa na mna, na vikendy atd. ... v praci to bolo tiez ok a relativne rychlo sa mi podarilo sa vratit do pracovneho tempa...
teraz som si zvolila zastupovanie na rok, s tym ze uvidim aky bude maly, aka povaha, ci bude vsetko ok - cize zadne dvierka som si nechala otvorene keby nieco - zamestnavatel mi vysiel v ustrety, zena ktora ma zastupuje teraz otehotnela, cize nam to vyjde akurat🙂 keby nastal akykolvek problem s malinkym, tak samozrejme doma zostanem, ale verim ze vsetko pojde dobre ako pri malinkej...
moja malinka je inak asi to najmojkavejsie dieta na svete, pritom velmi suverenne, samostatne a sikovne ( to citujem poslednu spravu zo skolky, aj ked ja si to ako hrda milujuca matka myslim samozrejme tiez 😀 ) .
inak 3 ci 6 mesiacov je aj na mna malo - neviem si predstavit teraz odist od malinkeho... to ma este moc potrebuje - aspon ja mam ten pocit... tiez ale poznam rodiny kde zena zaraba a muz je na materskej - hlavne v nemecku - po 6-tich tyzdnov sup sa naspaet do prace...to rozhodnutie ako rozhodnutie rodinne ale akceptujem, kedze aj otca povazujem za rodica
😉

este jedna myslienka, ktoru mam - myslim, ze dnesne zeny si matersku ovela viac uzivaju a vacsinou skutocne aj 3 roky doma zostanu, v porovnani s nasimi matkami. Tie v najlepsom uz po dvoch rokoch fujazdili do prace. Len sa mi zda, ze vychova dnesnych deti je akoze free a dnesni drobci sa mi zdaju drzi a nevychovani oproti tomu aki sme boli my. No tolko detvakov poznam co cvicia s rodicmi. Predvcerom - jedna patrocna soplana - kopla otca do nohy, lebo chcel aby nieco urobila. Tolkokrat to vidim na ulici - deti kmasu matky za oblecenie ...