Výhody krátkej materskej dovolenky
Chcela by som poukazat na niektore vyhody kratkej materskej dovolenky, ktore som si vsimla pri pozorovani dlzky materskej dovolenky v zahranici. Mam kamaratky zijuce v zahranici, kde je bezna 3 mesacna dovolenka, ktora na SK pomery znie velmi negativne ale po blizsom pozorovani sme zistili ze z toho vyplyvaju mnohe vyhody: 1. zena nestrati ekonomicku nezavislost 2. zena nestrati socialny kontakt 3. zena sa nestava zavislou na muzovej pritomnosti a nevyzaduje jeho neustalu pozornost po navrate domov 4. partnersky zivot sa meni len minimalne, nedochadza ku vyraznemu zameraniu sa len na dieta a jeho potreby 5. dieta je samostatnejsie, kedze od malicka je zvyknute na pritomnost cudzich ludi. To je len niekolko vyhod ktore prinasa kratka materska, medzi nevyhody patri skratena doba dojcenia a mensi cas straveny s dietatom. Aky je teda idealne dlhy cas byt na materskej dovolenke?
@alice107 ved prave, ja som vlastne stale isla z rodicaku na MD (sice s polrocnou prestavkou - ale to ma zavolali z RD, aby som jednu zaskocila na polroka) Takze nie som taka matka , ze som zostala so starsim dietatom dlhsie...
No a ja mam tu blbu skusenost s vlastnou mamou, ze by som chcela byt viac-menej doma, kym deti trochu nepodrastu. Pracovat len tak na pol uvazku, najlepsie doma na zivnost, aby som si to mohla casovo zladit s deckami. Uvidime, ci sa to podari. Co sa tyka opatrovatelky, tiez mi obcas dobehne studentka - niekedy mi trosku uprace, niekedy sa pohra s detmi. Ale len par hodin za tyzden, tak nepravidelne. A ja som pritom doma.
Nic netreba prehanat, ani bezat do prace po par mesiacoch a ani zostat doma cele roky. Ale dolezite je ci to vyhovuje manzelom. Ak je manzel spokojny ze 5 rokov taha rozpocet rodiny, vychadza im to financne, manzelka sa stara o domacnost, deti a manzela tak preco nie - nech zena zostane zostane na materskej roky. Ked manzel pada na hubu, robi v dvoch robotach a napriek tomu im to financne nevychadza tak treba ist robit. Tym viac v pripade ked zena je na materskej nervozna, frustrovana a trpia tym deti a manzel
s manzelom uz roky zijeme v Holandsku a rozhodli sme sa zalozit si tu aj rodinu. Materska dovolenka je tu 16 tyzdnov. Pocas tychto 4roch mesiacov zena dostava "matersku" vo vyske svojho platu, ak je zamestnana. Ak nie je zamestnana, matersku nema ziadnu. Rodicovsky prispevok je 45e mesacne a pracujuci rodicia ho dostavaju po dobu 18 rokov. Materska dovolenka sa tu musi cerpat tak, ze zena musi na nu nastupit aspon 4 tyzdne pred terminom porodu. Moze sa ale rozhodnut odist aj skor, napriklad 5 alebo 6 tyzdnov pred terminom. Potom ostava 12-14 tyzdnov materskej po porode. Potom, ak nenastupi do roboty, dostava vypoved. Po tejto materskej si zena alebo muz moze, po dohode so zamestnavatelom, zobrat rodicovsku dovolenku, co je dalsich 16 tyzdnov (v zavislosti od zamestnavatela) neplateneho volna. Vtedy zamestnavatel drzi zene (alebo muzovi) miesto. Dietatko potom chodi do skolky. Vsetky skolky tu beru deti od veku 6 tyzdnov az po 4 roky. Potom sa ide do skoly. Spociatku sa nam to zdalo velmi kratko, v porovnani s tym ako je to na Slovensku. Po case sme ale zistili ze to nie je az take zle. Okrem toho, nie je to tu povazovane za "uchylku" ale za standard. Vacsina zien to tu tak robi, taky je system. Nemyslim si ze by to tak bolo preto, ze by boli vsetky zeny karieristky. Ani nahodou. Len si tu zeny vazia pracu viac ako na Slovensku. Kym na Slovensku sa mi zdalo ze panuje atmosfera: ved aj tak musim este tolko a tolko rokov pracovat, co tam po tom ze 3 (8-10) roky ostanem doma... tu sa ku tomu stavaju ovela pozitivnejsie. Mat pracu, ktora uspokojuje, je tu ovela dolezitejsie. A ludia si akosi viac vazia, ze mozu pracovat. Na druhej strane chapem, preco sa zeny na Slovensku netesia spat do roboty - priemerny plat je azda nizky, roboty vela, robota niekedy nie zaujimava a casto atmosfera nie velmi profesionalna, a mozno ostat doma vyzera ako pohodlnejsia alternativa. V takom systeme je potom rozhodnutie medzi rodinou a pracou asi jednoduche. Vyhodou tu je, ze po navrate z materskej sa vacsinou da so zamestnavatelmi v NL dohodnut na skratenom uvazku. My sme si obaja s manzelom skratii uvazok o jeden den. Mala chodi 3 dni do tyzdna do skolky, jeden den je doma so mnou a jeden den je doma s manzelom. Casto to rodicia riesia aj tak, ze zena pracuje 3 dni do tyzdna a muz si necha plny uvazok. V tomto je to velmi flexibilne a zamestnavatelia su casto velmi ustretovi. Relativne malo zien sa rozhodne nepracovat a ostat dlhodobo doma s detmi. Ci sa to niekomu paci alebo nie, je to v podstate financna zalezitost. Vascina si dvakrat rozmysli, ze ci je skutocne lepsie byt uplne nezamestnany, nez pracovat aspon na ciastocny uvazok. Samozrejme ze sa v zahranici zaraba lepsie ako na Slovensku, ale aj vydavky na bezny zivot su tu ovela vyssie: 42% dane, priemerna cena bytu v nasom regione je 240tis e, priemera vyska podnajmu je okolo 1200e (2izby bez energii). Benzin je asi 1.8e/L, podla objemu motora sa plati dialnicna dan (obdoba Slovenskych nalepok na prednych oknach) co je okolo 500e a viac rocne, zdravotne poistenie od 120 e vyssie mesacne, poistenie domacnosti okolo 25e mesacne atd atd... Potraviny a oblecenie je tu cenovo porovnatelne ako na Slovensku. Predstava niektorych, ze aj z jedneho priemerneho platu by si tu zili ludia ako prasata v zite je uplne scestna. Vacsina rodin si jednoducho nemoze dovolit dlhodobo zit len z jedneho platu, splacat hypoteku atd atd a este aj zabezpecit detom kvalitnu buducnost (napriklad, na rozdiel od postkomunistickych krajin, vzdelanie tu nie je uplne zadarmo, tak aj na zdravotne vydavky sa treba financne spolupodielat, jednoducho treba si nasetrit). Skolka na tri dni do tyzdna stoji 12 000e rocne. Pre priemerne zarabajuci par sa to stale oplati viac ako dat vypoved a ostat doma.
Dalsim aspektom je, ze zeny, ktore sa aj rozhodnu ostat dlhodobo doma s detmi, su potom velmi znevyhodnene na trhu prace a najst si zamestnanie, uz aj po roku stravenom doma, je hlavne v case krizy velmi narocne.
Suhlasim aj s argumentom o strate socialneho kontaktu. Kedze vacsina mamiciek s malymi detmi tu pracuje, sanca nepracujucej mamicky travit dni s inymi kamoskami-mamickami kocikovanim, pitim kavicky a vykecavanim je miziva, lebo vascina z nich ide po 3 mesiacoch spat do roboty. Fakt je, ze nepracujuce zeny sa tu casto citia osamele a frustrovane z nedostatku socialnych kontaktov.
Argument, ze deti ktore by isli skor do skolky su potom "citovo oplostene" alebo "odputane" je uplne nepodlozeny. Pozname vela deti ktore v tomto systeme vyrastli a oplostene ani odputane ani nahodou nevyzeraju. Je sica pravda, ze priemerny holandan/ka sa osamostatnuje od rodicov v skorsom veku, nez na Slovensku. Vacsinou ked idu na univerzitu alebo ked skoncia strednu, najdu si robotu a odstahuju sa od rodicov a snazia sa zit samostatne. Vidiet 20-25 rocnych byvat s rodicmi je nezvykle. Toto ale nevyplyva z nedostatku lasky ku rodine, ale z uvedomenia a ambicii dosiahnut veci vlasnymi silami. Cize dalo by sa povedat, ze z deti, ktore vyrastaju v holandskom systeme sa skor stanu samosatnejsi ludia v dospelosti.
Argument, ze zena sa musi vzdat kojenia ked ide spat do roboty je tak isto mylny. Vacsina zamestnavatelov tu ma povinnost poskytnut zene priestor a cas na odsavanie mlieka pocas pracovnej doby. V mojej robote moze zena stravit az 2 hodiny z 8 hodinoveho pracovneho casu odsavanim az kym sa nerozhodne prestat kojit.
myslim si, ze nie je jednoduche povedat, ci je slovensky alebo holandsky system "horsi" alebo "lepsi". Myslim si, ze je OK ak roznym ludom vyhovuju rozne pristupy ku materskej dovolenke. V krajinach ako Holandsko, kde je materska dovolenka 4 mesiace, a kde to vsetci povazuju za standardne a kde sa tomu prisposobuju skolky a casto aj zamestnavatelia, je relativne lahke vratit sa po kratkom case spat do roboty a vidiet v tom vyhody. Na Slovensku, kde nie su vytvorene podmienky ktore by financne alebo socialne stimulovali zeny ku velmi skoremu navratu do roboty, je pochopitelne ze zeny ostavaju doma dlho a tak isto v tom vidia vyhody. A je dost povrchne oznacovat zeny, co sa skoro vratia do prace za zle matky, pytat sa ze naco mali deti, alebo sa pytat ze naco sa tu vobec kladu otazky ohladom dlzky materskej... diskutovat o rozdieloch a byt otvoreny inym sposobom je dolezite.

@dai "inak ucitelstvo ked ho chces naozaj vykonavat je asi najlepsia praca pre matku, pokial rodinu teda muz dost zabezpeci...tam sa mozes vratit aj po 10-tich rokoch u mna by to po 8-mich rokoch bolo zacinanie od uplneho zaciatku"
Tak u mna by to bolo od zaciatku de facto. Mam v nom odrobene defacto nejaky 1,5 roka. Cosi mi uznali aj z inej roboty. Ale ako rozbehli karierny system, tak som ako zacinajuci... no nechcem sa tam vratit. 😉 Nielen kvoli tomu. A inak ani velmi nemozem. Mam diasyna a chodim mu podavat inzulin do skoly.
P.S. Moj manzel je ucitel. To staci. 😀