icon

Vymeriavací základ pre materskú

buvadlo13
29. aug 2013

Pôrod mám v polovici februára 2014, na materskú by som chcela ísť v polovici decembra 2013, čo by malo spadať do tých 8 týždňov pred pôrodom. Celý rok 2012 som odpracovala bez prestávky. V januári roku 2013 som zmenila zamestnanie a došlo tam k nedorozumeniu, takže som 1 deň nebola nikde evidovaná a ani som si nič neplatila, pretože som na to prišla až po týždni a keď som sa bola informovať na sociálnej poisťovni, tak mi povedali, že to sa nedá spätne doplatiť a že keď pôjdem raz na materskú, tak že ten jeden deň nebudú počítať, ale to mi bolo povedané len tak pri okienku.
Moja otázka teda znie, z akého príjmu sa mi bude počítať materská? Z príjmu z roku 2012 (ktorý bol značne vyšší), alebo z roku 2013?
Dik za odpovede 🙂

adka65432100
24. apr 2014

Napadlo ma este ci ak mam ten termin 18.12.2014 ci by sa dalo zamestnat na 90 dni s hrubym platom napr 1209€ a ci bi sa to potom ratalo z novej prac zmluvy alebo stale z roku 2013 kde mam plat len 750.. ??? Este raz diky

dena1973
24. apr 2014

@adka65432100 No zo zamestnania by to šlo. Ak máš možnosť zamestnať sa u iného zamestnávateľa na najmenej 90 kal. dní (bez PN, a ošetrovného) a aj nástup na materské by bol z tej novej firmy, tak by sa príjem počítal z nového zamestnania....

lussylu
28. apr 2014

mam otazku od 1.1.2012 som bola zamestnana do 31.8 2013 potom som do januara 2014 mala zivnost ale tu som zrusila nakolko som musela ,nahlasila som sa na urad prace v marci 2014 som nastupila na PN rizikove tehotenstvo, tym padom mam narok na nastup na matersku o 8 tyzdnov skor,mam teda narok na matersku kedze som odrobila tych 270 dni?

dena1973
28. apr 2014

@lussylu Ak máš splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom, tak nárok na materské máš. No nástup na materské tým, že si v ochrannej lehote musí byť presne 6 týždňov pred pôrodom.

lussylu
28. apr 2014

cize ked som na rizikovom a mam narok ist o 8 tyzdnov skor tak mam doktorke povedat ze staci ked ma da v case ako mam ist teda az tych 6 ?

dena1973
28. apr 2014

@lussylu Nie, že stačí to je pravidlo. Ty musíš, lebo si v ochrannej lehote a vtedy nástup na materské je presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom.

zalka
28. apr 2014

@lussylu nejako mi nesedia tvoje dátumy... bola si v čase skončenia PP 31.8.13 tehotná?
Lebo mne sa nezdá.... OL pre tehotné je 8 mesiacov ... tj. do 8 mesiacov od skončenia PP treba nastúpiť na MD ...
a ako rátam tak rátam .. tebe to nevychádza ... mesiace 9,10,11,12 /2013 + mesiace 1,2,3,4/2014 ... už ich je osem .. a ešte len 19.5. máš nástup na MD .. čo je už 9 mesiac .. a kde to ešte pôrod ... takže podla mna nárok na materskú nemáš ... nechápem ako môžeš byť na PN z OL .. dostávaš aj zaplatenú PN? lebo podla mna nedostávaš nič ...
a ak chceš mať MD z príjmu posledného zamestnania tak treba ukončiť PN , a niekde sa zamestnať na pár dní na pracovný pomer .. alebo ak ti stačí MD z DNP 260e tak pred MD sa prihlásiť na DNP z VZ 402,50 eur ... lebo ináč nárok na MD mať nebudeš.

lussylu
29. apr 2014

tehotna som od 10.10 .2013

lussylu
29. apr 2014

a nikde som nepisala ze som v ochrannej lehote

gapa
29. apr 2014

@lussylu ak nič nespravíš nárok na materské nemáš (netrvá ti nem.poistenie ani nie si v ochr. lehote po jeho ukončení, čo je dalšia podmienka na vznik nároku) a v tom prípade je jedno, kedy ta vypíše lekárka na Md (požiadaš o materské), lebo nárok mať nebudeš a až od mesiaca narodenia dieťaťa budeš poberať rod.príspevok (dnom pôrodu ťa vyradia z upsvar po doručení kopie)
ak ti vznikne nem.poistenie teraz či pred nástupom na md, tak ti nárok vznikne, kolko, to záleží od toho, či pôjde o dobrov.poistenie alebo o poistenie zamestnanca a kolko bude trvať. Ak si mala v r.2013 dobrý vym.základ s platením poistenia aspon 90kalend.dní (dni pn, očr , rodič.dovol sa do toho nerátajú), tak sa ti oplatí prac.pomer krátkodobý. Ak by tento prac.pomer netrval v den nástupu na md (požiadania o materské),t ak nástup presne 6týýždn. pred termínom!!!
Z dnp získaš nárok na minimum jednoducho, pred nástupom na md sa treba prihlásiť na dnp.,

lussylu
29. apr 2014

mna by zaujimalo kolko ma nasa mensina zarobene -odrobene a zaplatene vsade mozne ze dostava take peniaze od statu,ale clovek co sa snazi maka a robi dostane nasrane ,fakt skvely system v tomto nasom state,ciernym dat vsetko byty, pridavky ,davky lebo oni su chudaci ovesani zlatom a nam bielym nasrat a ak chceme byvat zoberte si hypoteku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

strielala by som rad radom. od poslancov co to podpisuju po zvysok co si to zasluzi 😠

gapa
29. apr 2014

@lussylu ako som písala, ak si mala 90dní platené v r.2013 so zaujímavého vym.základu, tak sa zamestnať bud teraz alebo pred nástupom na md na pracovnú zmluvu najlepšie, stačí 1den a ukončiť, no samozrejme môžeš aj dlhšie. v takom prípade, ak si bola predtým do konca augusta 2013 nemocensky poistená aspon 9mesiacov, tak ti vznikne nárok na materské a bude sa rátať z toho zaplateného v r.2013. (+vid odpoved vyššie)

beatt
3. júl 2014

@zalka už mám vybavený vyšší plat a chystám sa na pár dní prerušiť rodičovský a potom sa naň vrátiť, aby som na budúci rok mohla skúsiť to tehotenstvo. teraz ma napadlo, že pokiaľ by som budúci rok nastúpila do práce s vyšším platom ešte pred odchodom na MD ( aby to nebol reťazový pôrod) , nemohla by som napr. ísť aj na PN, aby nemusel zamestnávateľ odvádzať vysoké odvody? neovplyvní to potom výšku materského? asi uź nie,že ?

zalka
3. júl 2014

@beatt vždy sa berie príjem za predošlí rok ... takže ak by si mala nástup na MD napr. 3/2015 a plat za 2/2015 by si mala maximum tak by ti to neovplyvnilo MD ...

beatt
16. júl 2014

@zalka ok, ďakujem.

mimiky26
16. júl 2014

@zalka A ak by som sa v tomto roku zamestnala na 3 mesiace u ineho zamestnavatela normalne na TPP a po tých 3 mesiacoch by som si opat obnovila RD alebo isla na PN,tak by sa mi MD ratala z predchadzajuceho zamestnania (pracov.pomer stale trva) alebo z toho noveho?Alebo z oboch?

nuklia
17. júl 2014

Mozem sa opytat baby.. Aka je dlzka ochrannej lehoty? Z prace som odisla k 30.11.2013, teraz som nezamestnana a za tyzden by som mala nastupit na MD... Bude sa mi teda materska pocitat z odpracovaneho roku 2013? Dakujem 🙂

dena1973
17. júl 2014

@nuklia V prvom rade musíš spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pre pôrodom. Ochranná lehota pre tehotné je 8 mesiacov po ukončení PP. To stíhaš, lebo nástup na materské bude do konca júla 2014. Ak ti na materské vznikne nárok bude sa počítať z roku 2013.

nuklia
17. júl 2014

@dena1973 dakujem... Odpracovanych mam predtym 3roky, takze s tym problem nie je.... Len som si nebola ista tou ochrannou lehotou... 🙂

dena1973
17. júl 2014

@nuklia Tak, ta je tiež v termíne.....stíhaš..... 🙂

obcansr
18. júl 2014

zdravím potrebovala by som pomoc pre jednu kočku .🙂 Od r. 2009 do 1/2014 bola vkuse zamestnaná.. ale od 6/2013 do 1/2014 bola PN po skončení PN ukončila HPP a hneď šla na PN v ochrannej lehote do 5/2014..ale je tehotná asi 11tt, zaujímalo by ma či by mala nárok na MD kebyže sa zaemstná na 90 dní bez pn a očr , a z čoho by sa jej to rátalo? z nového zamestnania alebo z minulého ? dakujem

dena1973
18. júl 2014

@obcansr Podmienkou nároku na materské je 270 dní nem. poistenia v posledných 2 r. rokoch pred pôrodom. Ak sa zamestná, tak aby sa jej príjem počítal z nového zamestnania musí odpracovať nemenej 90 kal. dní (bez PN, OČR....). Ak opracuje menej, ak príjem sa počíta z predchádzajúceho roka (ak v predchádzajúcom roku pracovala v inej firme a tam odpracovala tiež najmenej 90 kal. dní). Ak tomu tak nie je, tak sa bude materské počítať z predpokladaného príjmu....

stevvvka
18. júl 2014

ahojte baby, ak nemenim zamestnavatela, iba ppracovne miesto, tak sa to nerata ako nove zamestnanie, ze? ci?

obcansr
18. júl 2014

@dena1973 dakujem

majusqa77
18. júl 2014

@stevvvka dobre pises, nerata

dena1973
18. júl 2014

@obcansr Nemáš začo... 😉

ukulela
18. júl 2014

babeny, prosim vas, materska sa rata zo zakladnejhrubej mzdy, ako ju mam na zmluve, alebo aj z odmien, co som dostavala? vdaka

majusqa77
18. júl 2014

@ukulela z vymeriavacieho zakladu z ktoreho platis poistenie. Takze aj z odmien

ukulela
18. júl 2014

dik za odpoved, to mu aspon kus pomoze 🙂

nuklia
22. júl 2014

@dena1973 tak som bola dnes na socialke a pani mi oznamila, ze narok na MD nemam... Kedze ta ochranna lehota 8mesiacov sa pocita po datum narodenia babatka a nie nastup na MD... ☹ Nevies, neda sa s tym este nieco urobit?