icon

Vymeriavací základ pre materskú

buvadlo13
29. aug 2013

Pôrod mám v polovici februára 2014, na materskú by som chcela ísť v polovici decembra 2013, čo by malo spadať do tých 8 týždňov pred pôrodom. Celý rok 2012 som odpracovala bez prestávky. V januári roku 2013 som zmenila zamestnanie a došlo tam k nedorozumeniu, takže som 1 deň nebola nikde evidovaná a ani som si nič neplatila, pretože som na to prišla až po týždni a keď som sa bola informovať na sociálnej poisťovni, tak mi povedali, že to sa nedá spätne doplatiť a že keď pôjdem raz na materskú, tak že ten jeden deň nebudú počítať, ale to mi bolo povedané len tak pri okienku.
Moja otázka teda znie, z akého príjmu sa mi bude počítať materská? Z príjmu z roku 2012 (ktorý bol značne vyšší), alebo z roku 2013?
Dik za odpovede 🙂

dena1973
18. feb 2014

@kaktusik007 Neviem, čo si tým myslela 24, 5828. Je to úplne jedno či je to 24,5828 resp. 24,5827 (tento malý detail vôbec v ničom nezaváži) pretože v konečno dôsledku sa to zaokruhľuje 😉. V podstate si v svojom príspevku zopakovala to, či som už písala.....A nie som si celkom istá, či v SP poskytnú takú informáciu o odvodoch za celý rok..... 😒
@havana_frost

havana_frost
18. feb 2014

@dena1973 To číslo 24,10 som len tak strelila približne. Pozrela som presne a bolo to 24,58787500 Eur. Takže asi je to v poriadku.

zalka
18. feb 2014

@havana_frost hehe to bolo zlaté, urobila si búrku v pohári vody 😝

havana_frost
18. feb 2014

@zalka 😀 Lebo mi nejde do hlavy, prečo ak za rok 2013 je maximum (približne, nepamätám si presne tie čísla) 780 Euro, za 2014 je to 800 Euro, tak mám dostať maximum za 2012 (760 €), keď rozhodujúca skutočnosť nastala v 2013.

kaktusik007
18. feb 2014

@havana_frost pretoze v zakone je definovane, ze ak narok nastane v 2013, berie sa vymeriavaci zaklad za rok predtym, cize 2012. - zjednodusene.

dena1973
18. feb 2014

@havana_frost No, to som rada (ha, ha 😀 ), že sme si to tak pekne vysvetlili..... 🙂
@zalka 😉

beatt
14. mar 2014

Ahojte, ak som to celé správne pochopila, tak keď sa vrátim do zamestnania po 2 ročnej rodičovskej a zamestnávateľ so mnou ukončí pracovný pomer a podpíše nový na 1.200 eur a bude robiť min 90 dní, tak na materskú pôjdem s maximálnou materskou?

zalka
14. mar 2014

@beatt nemusí ukončiť s tebou PP ... si tehotná? vy ste mohli aj pred rokom zmeniť zmluvu a zvýšiť plat ... a MD sa ti bude rátať z predpokladaného VZ

beatt
17. mar 2014

teraz niesom, ale na budúci rok plánujem, preto sa pýtam. Takže ja aj počas materskej môžem zmeniť zmluvu? Napr. mi ju zamestnávateľ navýši, ja nastúpim po rodičovskom na týždeň do práce a hneď na materskú a pôjdem podľa novej zmluvy?

zalka
17. mar 2014

@beatt no nie je to tak ... celkom ...
ak nastúpiš na MD v roku 2014 ... tak sa berie v úvahu rok 2013 ten si nepracovala bola si celý na RD .. a MD v roku 2014 sa Ti bude rátať z predpokladaného príjmu .. tj. z toho čo ti mzdárka napíše do papierov
ak nastúpiš na MD v roku 2015 ... a v roku 2014 odpracuješ pár dní z nového VZ ... čiže spravíte dodatok k zmluve o novom plate... ( pr. odpracuješ od 1.7. do 15.7. a 16.7. sa vrátiš zase na RD ) tak budeš mať VZ v roku 2014 a tým pádom sa ti MD v roku 2015 bude rátať z tých odpracovaných dní .. a ked tam bude vysoká výplata tak budeš mať vysokú MD

sandra3
17. mar 2014

Ahojte, chcem si len potvrdiť správnosť,
t.č. som na UP, nárok na materskú mám /spĺňam podmienku 270 dni/,
Tp 5,8,2014, nástup na materskú 24,6,2014, ak sa teraz zamestnám od
24,3,2014/ je to 92 dní/ na prac. pomer s VZ 1,200 € - bude max. materská?
nič sa nestane, ak by som porodila skôr?

ďakujem za odpoveď

dena1973
17. mar 2014

@sandra3 Keď budeš mať u posledného zamestnávateľa odpracovaných min. 90 dní (bez PN, ošetrovného...), tak nárok ti vznikne z príjmu od tohto posledného zamestnávateľa.

efkak
17. mar 2014

ahojte, vidim ze ste v tom zbehle tak sa chcem opytat ...
ak som od roku 2012 na UPSVaR a poberam davku v hm. nudzi plus pris. na byvanie ak sa teraz zamestnam na 90 dni u nejakeho zamestnavatela budem mat narok na pn z prijmu aj matersku ?
predpokladany termin mam koncom oktobra
nerozumiem podmienke 270 dni....

dakujem za odpoved

zalka
17. mar 2014

@efkak nie nárok na MD mať nebudeš, nemáš v posledných 2 rokoch 270 dní poistenia kt. sú podmienkou pre získanie MD: Ak sa zamestnáš tak môžeš dostávať PN , pri tej nie je táto podmienka zo zamestnania.

anetkaadamko
18. mar 2014

@zalka ahoj, chcem sa spýtať.............na tom tlačive na žiadosť o materske už nie je kolonka,kde zamestnávateľ vypisuje predpokladanu mzdu.........odkiaľ to poisťovňa zobere? Vypočíta si z odvodov? ...................... pýtam sa preto, lebo idem z rodičovskej na MD...............a keďže som si predtým platila aj DNP, tak neviem aké materské by som bola bývala mala bez neho......

zalka
18. mar 2014

@anetkaadamko no zamestnávateľ to vypíše ....

beatt
18. mar 2014

@zalka takže mi v podstate stačí urobiť doplnok k zmluve, prerušiť rodičovský tento rok na pár dní a na budúci rok sa bude vychádzať z novej sumy. Musím sa teda dohodnúť so zamestnávateľom. 🙂

zalka
18. mar 2014

@beatt áno tak nejako

sonka3
28. mar 2014

Ahojte, viete mi niekto poradit: v pripade, ze pocas trvania RD sa zamestnam na dohodu a ak by som isla na druhu matersku, z coho sa mi vyrata jej vyska? Z platu, ktory som mala pred nastupom na prvu matersku, alebo z platu, ktory mam z prace na dohodu pocas rodicovskej dovolenky....dakujem za rady

caculiq
11. apr 2014

@zalka pozeram, ze si v tychto veciach zbehla a vies dobre poradit, tak sa na teba obraciam aj ja, lebo som z toho uz jelen 🙂
Je horna hranica materskej nejak obmedzena?
V maji 2014 by som mala nastupit na matersku. Zamestnana som skoro 3 roky, takze narok by som mala mat. Zaujima ma vsak vyska toho VZ. Rata sa do vypoctu aj 13.plat a rocne bonusy (mam ich priblizne vo vyske mesacneho platu)? Vsetko mi bolo vyplacane na ucet, nie "na ruku".
Dakujem 🙂

zalka
11. apr 2014

@caculiq hrubá mzda za rok 2013 deleno počet kalendárnych dní ... sa rovná DVZ ... a MD je 65% z DVZ
Pn je vylučiteľná doba,
Takže 13 plat, odmeny, bonusy ti navýšia samozrejme prípadnú MD alebo PN ... a áno horná hranica MD a PN je obmedzená max. VZ .. v roku 2013 bol 1179 eur .. tento rok je 1207,50 eur

caculiq
12. apr 2014

@zalka dakujem 🙂

dena1973
12. apr 2014

@caculiq Max. hranica denného vymeriavacieho základu (obmedzenie DVZ) pre výpočet PN a materského je od 1. 1. do 31. 12. 2014 = 39,6987 eur a z toho pre materské 65 % a pre nemocenské 55 % na 1 kal. deň

caculiq
12. apr 2014

@dena1973 no to obmedzenie DVZ nie je bohvieco.. nenapada mi nic ine ako "dan za uspech a sikovnost"...

skanika
17. apr 2014

ahoj chcem sa opytat ci mam narok na matersku,bola som zamestnana skoro 3 roky.od 1.septembra 2013 som bola nezamestnana a poberala som podporu.ostala som tehotna niekedy zac.septembra,mozno koncom aug. termin mam 4.juna a na jednej socialke mi povedali ze narok na matersku mam,lebo mam odrobene roky a na druhej ze pokial som nebola tehotna v case zamestnania tak mam narok len na rodicovsky prispevok a musim doniest potvrdenie od lekara ci som bola tehotna 31.8.2013

zalka
17. apr 2014

@skanika a bola si tehotná k 31.8.13?
ak áno dones papier a dostaneš MD,
ak si nebola tehotná k tomu termínu ( berie sa podla poslednej menzes ) tak ti treba niečo urobiť .. zamestnať sa na pár dní , alebo sa poistiť na DNP aby si mala nárok na MD ... už si žiadala? prečo to riešiš až teraz ked máš nastúpiť o chvílku na MD ak si už nepožiadala o MD.

skanika
17. apr 2014

no ja presne neviem ci uz som bola...a riesim to az teraz,len z toho dovodu,ze mi bolo povedane,ze na tu matersku narok mam,az vcera ked som sla so ziadostou,tak mi povedali toto

zalka
17. apr 2014

@skanika tak chod na gynku, žiadaj potvrdenie že si bola tehotná k 31.8.13 .. ak si mala posledný menzes pred týmto termínom lekár ti potvrdenie dá ak si mala po tom termíne tak jedine zamestnanie, alebo DNP ale z DNP bude MD len 260e

adka65432100
23. apr 2014

Dobry den, chcem sa Vas opytat pracujem v novej firme od 1.3.2013...termin mam na 18.12.2014.... Pred tym som pracovala v starej firme skoro cely rok 2012...Chcem vediet ci sa da dobrovolne nemocensky pripoistit a poberat tym padom vatsiu matersku? Kolko dni musim byt DNP a prirataju aj dni s predchadzajuceho zamestnania??? Kto mi poradi kocky🙂

dena1973
23. apr 2014

@adka65432100 Aby si mohla mať nárok na materské z DNP musíš plňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky pred pôrodom. Ty to už do pôrodu nestihneš..... 😒 .