icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

kajuska9999
10. júl 2013

Zdravím chcem sa opýtať, som zamestnaná ale som PN už od 26.4. a PN mi pokračuje až do 25.8. pretože vtedy mám nástup na MD, ale môj problém je v tom že firma v ktorej pracujem ruší pobočku kde som zamestnaná ku dňu 31.07. a ku tomu dátumu som dostala už aj výpoveď, tak sa chcem opýtať že ako mám potom postupovať aby som mala stále nárok na materkú, poistenie 270 dní som splnila. Ďakujem za radu..

smalen
10. júl 2013

🙂 podľa mňa by to nemal byť problém, ak si splnila podmienku 270 dní, tak aj keď budeš na úrade práce, by si mala mať nárok na materskú - 6 týždňov pred pôrodom. Pekný večer.

zalka
10. júl 2013

@ciaaa no opravím sa ... z vyššieho VZ ako je minimum sa môžeš prihlásiť najneskôr do 8 týždna tehu ... to mi ušlo ked som písala príspevok ,,,,... takže ak si v 7 týždni ešte stihneš sa poistiť aj z vyššej sumy, a to poistenie treba aby bolo nepretržité 26týždnov .. čo ty mať musíš aby si vôbec mohla využiť DNP .

zalka
10. júl 2013

@kajuska9999 no riadne blbé, ale nárok na MD mať budeš ... z ochrannej lehoty . Len ti nesmie vzniknúť žiadne poistenie po skončení PP .. teda od 1.8. do nástupu na MD nemôžeš sa prihlásiť na DNP, nemôžeš sa znovu zamestnať lebo si zrušíš ochrannú lehotu zo zamestnania a MD by potom bola rátaná pri DNP z minima len ... a pri novom zamestnaní by bola rátaná z predošlého... takže tam by taký problém nebol.

Odporúčam Ti ukončiť PN trošku škôr, a ísť sa zaevidovať na UP, a po skončení MD prepísať RD na mng. a ty si chod vyčerpať podporu v nezamestnanosti .. lebo po skončení RD už nárok mať nebudeš ... alebo nemusíš končiť PN ale po MD sa zaeviduj na UP , RP bude brať manžel a ty si požiadaš o podporu ...
Po skončení vyplácania podpory , zase na teba prepíšete RP a budeš na rodičovskej do 3 rokov dieťaťa.

ciaaa
11. júl 2013

@zalka aha, a ked mam HM 550, tak budem mesacne do DNP kolko platit, ak by som chcela max. matersku? a ked prejde 26 tyzdnov, tak potom co? treba nastupit na matersku hned?

zalka
11. júl 2013

@ciaaa no potom je taký čas ž e sa už nastupuje na MD po tých 26t ... 1179-550= VZ 629 eur mesačne sa platí pri balíku 2 poistení 208,51 eur .. pri plnom balíku 3 poistení je to 221,09 eur mesačne .
A ked si v 7 týždni +26t poistenie ... je 33t a na MD sa nastupuje v 34t .. predsa

ciaaa
11. júl 2013

@zalka jasne, nejako mi to nedoslo 😀 a keby som sla medzitym na pn, alebo skor nastupila na matersku, tak sa mi oplati platit DNP?
prepac, ze stale otravujem.. nevyznam sa v tom :/ este aky je rozdiel v tych balikoch?

zalka
11. júl 2013

@ciaaa tak PN by bola platená z minima tj. 216e , MD z minima 255 e ...
a balíky
1) poistenie nemocenské + dôchodkové ... 33,15%
2) poistenie nemocenské + dôchodkové + v nezamestnanosti .... 35,15%

môžeš sa prihlásiť a ísť na PN ... tým pádom odvody neplatíš a PN máš platenú.

Samozrejme PN si treba dať vypísať zo zamestnania aj z DNP ... čiže 2x tlačivo na PN z oboch poistení.

ciaaa
11. júl 2013

@zalka aha, takze to by sa mi asi neoplatilo.. ach neviem co robit 😀 dakujem za vsetky rady 😉

zalka
11. júl 2013

@ciaaa hm... ak sa nepoistíš čím skôr nárok na MD z DNP ani z minima nebude ... čiže ak chceš mať nárok na MD z DNP, tak sa prihlás na DNP ... mesiac dva poplať ... a potom chod na PN .. samozrejme PN dostaneš aj zo zamestnania 55% z hrubej mzdy , aj z DNP 216 e . Ak nič neurobíš .. tak potom dostaneš MD len zo zamestnania 65% z hrubej mzdy ...

ciaaa
11. júl 2013

@zalka ak by som sla teda potom na tu pn, tak materska by sa mi z coho pocitala, kolko by som dostavala potom matersku?

zalka
11. júl 2013

@ciaaa MD zo zamestnania z hrubej mzdy za rok 2012,
a MD z DNP do 26týždnov od začiatku poistenia ... minimum 255 e
nástup na MD po 26týždni z DNP ... 65% z VZ .. takže pri VZ 629 eur by bola MD 408 eur z DNP dokopy s prácou maximum cca 760 eur .

ciaaa
11. júl 2013

@zalka ok, dakujem za vsetko 🙂

zalka
11. júl 2013

@ciaaa rado sa stalo

ciaaa
11. júl 2013

@zalka este jedna otazka.. ale keby som bola na pn, tak mam nizsi VZ, ci?

zalka
11. júl 2013

@ciaaa keby si bola na PN .. tak PN ako aj MD z DNP sa ráta ... do 26týždnov poistenia je to z minima bezohľadu na VZ ...
ak začne PN alebo MD po 26týždni tak je rátaná z VZ ...

kajuska9999
11. júl 2013

@zalka ďakujem za pomoc ale ani polke z toho som nepochopila, lebo niekto mi hovoril že keď budem PN a to mi aj doktorka dala až do nástupu na materskú tak že sa na úrad práce nemusím ísť evidovať aj keď mi skončí pracovná zmluva, ale zas jedna známa mi povedala z vlastne skúsenosti že nech sa idem hneď po skončení pomeru prihlásiť na úrad že sa vraj môže stať že mi nezapočítajú roky, ale ani sama som tomu nepochopila .

zalka
11. júl 2013

@kajuska9999 no na UP sa nezaeviduješ ked si PN ... takže netreba ak budeš na PN ...
a roky do dôchodku sa už dávno nezapočítavajú ked si na UP ... takže zmysel to nemá ... akurát že ak sa prihlásiš na UP ... a vznikne Ti nárok na podporu .. tak po MD ... do 2 rokov ked sa vrátiť na UP tak podporu si budeš môcť vyčerpať ...
ak sa na UP neprihlásiš .. tak máš rok od skončenia PP kedy to môžeš urobiť aby si dostala podporu v nezamestnanosti .. potom už nárok nebude ...

simonecka84
13. júl 2013

Dobrý deň prajem,
viete mi prosím poradiť ? Ja už mám zmätok v hlave z materskej. xxi 😀 😀 😀 😀 O týždeň nastupujem na materskú od 4. jan. som bola PN kvôli riz. tehotenstvu. Ak som dobre pochopila tak sa materská ráta z predch. kal. roka čiže u mňa sa bude rátať 2012.
Moje otázky by boli ? :
1. Najprv sa poberá cca 6 mes. materská ? Kto ho platí zamestnávateľ či soc. poi. ?
Následne sa poberá rodičovský príspevok?
2. Materská je 65% priemernej hrubej mzdy za predchádzajúci rok.Je tam nejaká hranica, ako som mala teraz pri výpočte PN ? Videla som že tam píšete, že max je 1179 eur ? A čo keď som mala 2 zamestnávateľov ? Ráta sa nejaký priemer spolu s príjmu? Som trošku komplikovaný prípad 😀DDDDDD
2. Ja keď som bola na PN tak sa mi asi ukončí PN-ka musím ísť vybavovať materskú do soc. poi, alebo musím ísť k zamestn. ?
Ďakujeeeeeeeeeeeeem za pomooooooooooooooc vopred 🙂 praje krásny dník 😅 😅 😅 😅 😅

zalka
13. júl 2013

@simonecka84
1) MD je vyplácaná 34t .. tj. cca 7,5 mesiaca, vypláca ho SP
2) Ano je 65% z hrubej mzdy, ak máš splnenú podmienku 270 dní z oboch zamestnaní, tak si dáš vypísať MD pre oboch zamestnávateľov presne ako si si dávala vypísať PN ... a pozri si VZ z ktorého ti vypočítali PN ... z toho istého VZ by ti mali vyrátať aj MD
3) samoozrejme lekár ti ukončí PN, ukončenie dáš zamestnávateľom, a vypíše žiadosť o MD a to dáš zamestnávateľom oni to posunú na SP.

tinka_14
13. júl 2013

Baby mam taku otazku... od 1.7. som sa vratila do prace a poziadala som o predcasne ukoncenie materskej... tym padom uz nemam narok docerpat ani matersku z DNP? narok som mala asi do polovice augusta... na infolinke povedali, ze mam narok, na SP ze mi narok zanikol....

zalka
13. júl 2013

@tinka_14 napíš radšej na kontaktný formulár do SP príde ti písomná odpoved a na základe nej sa odvoláš voči rozhodnutiu o zániku MD z DNP ...

simonecka84
13. júl 2013

Ďakujeeeeeeeeeeeeeeeem moc si mi pomohla 😀DDDDD
Ešte taká mala otázka 😀 😀 😀 😀 Ten limit maximálny je teda tých 1179 eur čiže toľko môžeš dostať či skôr z toho sa to max vypočítava tých 65% ?

liz_lemon
13. júl 2013

@simonecka84 z tej sumy sa vyratava materske, lebo max. materske je cca 750 E

simonecka84
13. júl 2013

aha dakujem za vysvelenie 😉😉😉😉

zalka
14. júl 2013

@simonecka84 u teba sa berie z oboch zamestnaní príjem v roku 2012 a tam bolo maximum 1153,50 eur takže z toho bude max. MD.

simonecka84
14. júl 2013

🙂

iivuskaa
15. júl 2013

@zalka ahojte chcela by som poprosit o radu uz som raz pisala pytala som sa ako by to bolo s materskou keby cakam babo a minula mesiac sa zadarilo az moc 😀 cakame dvojicky..
a teraz ta otazky/ky
pracovala som v jednej praci od 20.6. 2011 do 31.5. 2012 (347 dní) bola som zhruba mesiac doma (teda so synom na RD ktorý sa narodil 9.2.2010.takže som sa nemuela hlasit na urade lebo som bola stale na RD) potom v 9.7. 2012 som nastupila do druhej práce kde zstupujem jednu babu na rodicovskej budem tu do 31.8.´2013,
čiže od 1.9 sa budem hlasit na urade prace ako nezamestnana budem mat pol roka narok na podporu v nezamestnnost a taktiež potom 6. tyždnov pred terminom porodu(termin mam 9.3.2014 mozem mastupit na matersku (plynie mi od toho 1.9.2013 8-mesačna ochranna lehota pre tehotne) teda neviem ked cakam dvojicky nastum na matersku je mozno este skor ako 6tyzdnov.?
mam to teda riesit takto alebo si mam od septembra plati nejake dobrovolen apoistenie ci nemusim ked som v tej ochrannej lehote a mam narok na matersku???
dakovala za rady

usacek79
15. júl 2013

@zalka tebe by sme tusim mali za tie rady aj platit, vdaka! 🙂
prihodim aj svoju otazku - som zamestnanec aj SZCO - prijem zo zamestnania je vsak ooovela vyssi, ako zo SZCO (ako SZCO mi ani nevyplyva povinnost platit socialku, platim len zdravotku 12e mesacne..)
Prijem zo zamestnania mam vsak taky, ze nieco nad tisic je pevna zlozka + ale mam k tomu kazdy mesiac 40% odmeny, ktore su v podstate pevnou sucastou platu (su nemenne, teda nie je jeden mesiac tolko a druhy tolko..), ALE teda mam pocit, ze materska sa vypocitava BEZ tejto pohyblivej zlozky, len z pevneho platu, ze..? ci sa berie ohlad na vysku zaplatenej nemocenskej? Tu mi samozrejme platia z oboch spocitanych zloziek platu..
SOm z toho trochu zmatena, lebo uplne som ratala s tym, ze budem mat najvyssiu matersku, kedze mam kazdy mesiac hruby prijem aj o 500viac, ako je ta najvyssia suma, z ktorej sa matrska vypocitava, ale ked som teraz zistila, ze sa zrejme rata len z tej zakladnej zlozky, tak som dost sklamana 🙄 sice nepridem o vela (mam len o 100 menej v hrubom..), ale predsa.. Ci je to inak?

A teda podotazka - ta moja zivnost nebude robit ziadnu sarapatu pri materskej...?

vdaka! 😵

zalka
15. júl 2013

@iivuskaa hm... no v prvom rade .. v septembri ti nesmie vzniknúť žiadne poistenie lebo si zrušíš OL zo zamestnania .
Ako tak pozerám na tvoje dátumy, tak by som sa prihlásila na DNP ... niekedy začiatkom augusta .. toto DNP by som si nechala až do skončenia MD .
A nárok na MD ti vznikne zo zamestnania z OL .. a z DNP z aktívneho poistenia ... na MD z OL môžeš nastúpiť presne 6t pred termínom pôrodu ...

Pozor DNP založ najneskôr tak v polke augusta, aby si splnila podmienku 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch, a nemôžeš sa z neho odhlásiť lebo by ti zanikla táto podmienka .... proste musíš ho mať až do pôrodu, počas PN a MD sa odvody z DNP neplatia.