Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Ahojte baby,tak ked uz je tu taka debata,tak viete pomoct aj mne?Ja pracujem v statnej sprave uz tri roky.Mozno ako viete je to s platom bieda.V hrubom mam nejak 416 Eur.No na zaplakanie.Je nejaka moznost si nejak prilepsit matersku?Viem ze plat mi nezdvihnu lebo mame tabulkove platy a to ma nepusti.Moc dakujem za radu.
@miselka007 platiť si dobrovolné poistenie v SP , alebo si nájsť súbežne aj druhú prácu ak to umožní zamestnávateľ - štátna správa.
@zalka prosim ta a to dobrovolne poistenie sa nahodou nezrusilo uz? To je tych 270dni pred porodom ci otehotnenim?a kolko by som akoze mala platit mesacne?a kde mi s tym pomozu?dakujem
@miselka007 nie nezrušili ... za minimálny VZ 393 eur sa platí mesačne 130,27 eur ... a MD z toho po 270 dnoch bude 255 e mesačne ... takže treba založiť pred otehotnením ... lebo ak si už tehotná tak nestihneš platiť 270 dní
@zalka takze peosim ta ak chxem s tym zacat napr od dalsieho mesiaca tak musim ist do mojej zdravotky a povedat im ze chcem dobrovolne poistenie na tych 270dni,hej?a kazdy mesiac by som teda musela platit tych 130,27eur?
@miselka007 no tak musíš ísť do sociálnej poisťovne, a prihlásiť sa na RFLO http://www.socpoist.sk/ext_dok-rlfo-27122012-v2... tu je poučenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-13022013... .. pošlú ti domov papier , na aký účet máš platiť odvody ... a treba platiť každý mesiac .
A nepovieš že chceš na 270 dní ... po 270 dnoch zrušíš napr. alebo pôjdeš na PN , alebo budeš platiť dalej , alebo pôjdeš na MD ...
@zalka dakujem idem si to prestudovat, ale poviem ti ze mesacne platit 130,27 eur je na moj plat dost... musim to zvazit ale ak mi to ma pomoct tak by som to chcela...
@zalka jaaj este som chcela ze co ak nahodou neotehotniem a uz prejde tych 270dni co budem mat zalatene, tak to mozem zrusit a mam vlastne doklad keby som nahodou otehotnela neskor?mozem to vyuzit aj potom,bude to platit?
@miselka007 áno po zrušení , ak ti vznikne nové poistenie do 15 mesiacov .. tak sa to dá využiť ... preto som písala o druhej súbežnej práci z kt. by sa tiež platili odvody .. pár eur mesačne .. to je lacnejší spôsob ako prísť k dnom poistenia
@zalka prosim ta,vedela by si mi vysvetlit,respektive potvrdit z coho ,z akeho vym.zakladu sa mi bude pocitat materska,ak-nastup na MD je 29.8.2013,za predchadzajuci kal.rok nevznikol vym.zaklad z dovodu cerpania rod.dovolenky,pocas predchadzajuceho obdobia MD RD som bola stale zamestnana,zamestnanie stale trva aj teraz,momentalne chodim do prace,nie som PN.
Bolo mi povedane,ze by to malo byt z predpokladaneho vym.zakladu z mesiaca,z ktoreho je nastup na MD-t.j.august,ale kedze budem pracovat len do 28.8-nebude odrobeny cely kal.mesiac,do papierov by mi mala uctovnicka zapisat PVZ za cely august?Tento prijem sa deli 30timi,z toho vyjde VZ na jeden den na vypocet materskeho?Chapem to spravne?Vdaka
Prosim Vas, poradite mi, z coho sa mi bude ratat materska, ak po RD nastupim uz tehotna do prace na cca 2-3mesiace? Ak by som nastupila na novu MD este pocas RD, tak by sa mi ratalo z predpokladaneho VZ, ale ak to nestihnem a odrobim par mesiacov tak z toho? Alebo z platu, ktory som mala pred prvou MD? dakujem
Dobry den potrebovala by som radu:som zamestnana na chran.dielny od 24.9.2012do 24.9.2014 na PN som od 10.7.2013 som na ryzikovom tehotenstve.Zam estnavatel mi volal aby som po 30 dnoch ukoncila PN na 2 dni a potom zase na PN,mne
sa to zda neaka sprostost.
@antonia1903 Ak ste na rizikovom tak PN by mala trvať až do nástupu na materské. Ak sa PN preruší a znova začne, tak prvých 10 dní bude musieť znova vyplácať zamestnávateľ a od 11. dňa pokračuje znova soc. poisťovna. Neviem, čo tým zametnávateľ sleduje...?
@dena1973 ahoj ja si myslim ci mi nechce dat pocas tych 2 dni ukoncenie PP?ved ked som na PN prepustit ms nemoze ci?
@antonia1903 Počas PN by ukončiť PP nemal, no dnes je možné všetko 😒 . A keby ti náhodou aj dal ukončenie PP počas PN, tak nárok na nemocenské ti bude naďalej trvať a aj nárok na materské mať budeš.
Ahojte idem si znova o radu od Vas. 🙂
Uz sa Vam asi pred dvoma tyzdnami pisala o mojom probleme, 31.7. mi skoncil PP(vo firme som pracovala od 3.10.2011), v OL som isla na PN, buduci mesiac podstupujeme umele oplodnenie, v pripade uspechu sa chcem spytat ako by som mala postupovat, ci si mam zriadit platenie DNP (jedno DNP som mala, ktore mi skoncilo 12.5.2012), neviem ci si mam zacat platit opat, alebo z coho by sa mi ratala MD???? naozaj by som mala narok iba na rodicovsky prispevok????
neviete mi prosim vas poradit este v tejto veci???? lebo neviem ci si mam hladat nove zamestnanie äaj ked to nie je lahke...) prosim o radu
ja tomu fakt nerozumiem, ja som teraz na PN a ak sa podari ze zostanem tehu tak chcem pokracovat v PN az az az.. ja si kludne zalozim DNP ak mi to v niecom pomoze, mne ide o to ze v zamestnani som mala teda iba do 31:7. pekny VZ, a ked som volala na SP mi povedali ze mam narok na minimalnu ciastku co je teda RP nakolko som v tomto obdobi nezamestnana.... ak mi naozaj prinalezi iba RP, tak budem naozaj na PN-ke co najdlhsie, nakolko sa mi rata este z VZ. dufam ze dobre hovorim 🙂 dakujem
@zalka ja tomu fakt nerozumiem, ja som teraz na PN a ak sa podari ze zostanem tehu tak chcem pokracovat v PN az az az.. ja si kludne zalozim DNP ak mi to v niecom pomoze, mne ide o to ze v zamestnani som mala teda iba do 31:7. pekny VZ, a ked som volala na SP mi povedali ze mam narok na minimalnu ciastku co je teda RP nakolko som v tomto obdobi nezamestnana.... ak mi naozaj prinalezi iba RP, tak budem naozaj na PN-ke co najdlhsie, nakolko sa mi rata este z VZ. dufam ze dobre hovorim 🙂 dakujem
@lenka2602
no ak nič neurobíš tak budeš mať len RP ...
ak sa po otehotnení zamestnáš napr. na 7 dní ... a potom pôjdeš na novú PN tak PN budeš mať vyplácajú z VZ z predošlého zamestnania .. aj MD ...
ak po otehotnení sa prihlásiš na DNP , a budeš si ho platiť tak tiež budeš mať nárok na MD ...
ak po otehotnení, skončíš túto PN čo máš, a prihlásiš sa na DNP z maxima a pôjdeš na novú PN ... tak novú PN dostaneš 216e ale MD dostaneš 760 eur ak bude to poistenie DNP trvať 26týždnov ...
možností máš po milú riť ... ak sa dopracovať k MD ... ale teraz ako povedali na SP nárok nemáš ... ale môžeš mať ... nebudem sa opakovať
dakujem ti krasne, si uzasna !!!!
@zalka Zalka prosim ta, (ak by som sa zamestnala menej ako 90 dni....) ta MD z predosleho zamestnania sa mi bude ratat za obdobie iba roku 2013 (tam som odrobila iba 7 mesiacov), alebo za rok 2012 (do maja 2012 som mala DNP, to aj z toho by sa mi ratalo???)??? nevies nahodou???
dakejum

Baby, tento rok v decembri nastupujem na MD, minuly rok (2012) som bola 4 dni pn (v marci). Zníži mi to nejak materskú? Ďakujem.