icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

dena1973
28. sep 2013

@sd29 Nie je zač.... 😉

havana_frost
29. sep 2013

@sd29 budeš mať o 4 dni menej materskej, ale zase o 4 dni dlhšie plat. Aj rátať sa to bude ľahšie, celé mesiace. Chyba sa síce stala, ale ja by som to nechala tak, ak sa cítiš na tie 4 dni ešte byť v práci.

dena1973
29. sep 2013

@havana_frost Relatívne máš pravdu, že by sa krátilo materské o 4 dni, ale len v prípade, že by pôrod nastal presne v deň stanovenia pravdepodobného pôrodu (8.11.2013). No nikdy to nie je 100 % . Ak sa narodí +,- nejaké dni, tak tam bude ukrátené o viac ako 4 dni.....ale už ako myslí....nech sa rozhodne sama.... 😉
A ešte poznámka pre @sd29 . Ospravedlňujem sa, ale štandardne sa platí materské 34. týždňov, nie 37 týž. - to je len pre osamelé matky .... 😉

jankaatg
29. sep 2013

Ahojte chcela by som vas poprosiť o radu. Od roku 2009 som bola na materskej. V tom istom roku som si zacala platit aj DNP, z ktorého mi potom vysla materska na dalsie dieta narodené v roku 2/2011. Nakolko doslo k zvysovaniu DNP prestala som si to platit. V aprili 2013 som zistila, že čakame babo a teda som nastúpila od mája do zamestnania. Na matersku by som mala nastúpiť 2.11.2013 - termín mám v decembri. Budem mať nárok na materskú? Neviem ako sa berie tých 270 dní, či sa tam ráta aj obdobie rodičovskej. Ďakujem za odpoveď.

zalka
29. sep 2013

@jankaatg hm.. počas rodičovskej si mala zamestnávateľa alebo si nastupovala na rodičovskú ako nezamestnaná?
Ak si mala zamestnávateľa .. a vrátila si sa po MD a RD do práce tak nárok na MD mať budeš, ak si zamestnávateľa nemala. A toto je nová práca tak potom nárok na MD mať nebudeš.

jankaatg
30. sep 2013

@zalka od roku 2004 mám toho istého zamestnavateľa. Teraz v máji som nastúpila do práce v podstate na polrok a opat idem na MD. Takisto poberam este rodicovský nakoľko najmladší bude mať 3 roky vo februári. A ak budem mať nárok tak ako si ho mám vypočítať? A ešte otázočka ak nastúpim na MD 2.11. tak budem mať nárok na RD za mesiac november? Zalka veľmi pekne ďakujem.

zalka
30. sep 2013

@jankaatg áno budeš mať nárok na RP za mesiac november ... a MD budeš mať vypočítanú z predpokladaného zárobku teda z toho čo ti mzdárka napíše do papierov pre SP.

jankaatg
30. sep 2013

@zalka veľmi pekne ďakujem za odpoveď, potešila si ma 🙂

zalka
30. sep 2013

@jankaatg len si to ustriehni pri mzdárke aby nedala menšiu sumu na papiere pre Sp.

tisa82
2. okt 2013

známa je v 20 týždni tehotenstva, vypísaná je na rizikové tehotenstvo. Je zamestnaná už niekoľko rokov. PN jej vyšlo cca 10 eur na deň. Je možné nejakým spôsobom navýšiť materské?
Ďakujem

zalka
2. okt 2013

@tisa82 ani nie ... ak neukončí PP a nevznikne jej nový čo vydrží bez PN aspon 90 dní a bude z vyššej mzdy nemá šancu zvýšiť si MD ...

andrea287
2. okt 2013

Prosím vás, viete mi poradiť, keď som SZČO, ako si vypočítať materskú? Ako zistiť, či mám na ňu nárok? Prípadne, čo treba uhrádzať, aby mi vznikol nárok?? Ďakujem veľmi pekne

zalka
2. okt 2013

@andrea287 platíš odvody do SP ako szčo?

andrea287
2. okt 2013

nie, neplatím. ako dlho je prosím potrebné platiť, aby bol nárok na materskú?

andrea287
2. okt 2013

@zalka nie, neplatím. ako dlho je prosím potrebné platiť, aby bol nárok na materskú?

zalka
2. okt 2013

@andrea287 no treba platiť 270 dní ... moc sa to nevyplatí .. po narodení dieťaťa dostaneš RP cca 200 e
ak by si platila minimálne odvody dostala by si len o 55 e vyššiu MD .. a kopu by si investovala do odvodov .. nevyplatí sa

jana1975
4. okt 2013

Ahojte,chcela by som sa spýtať:RD mi končí 29.10.2013,som zamestnaná na dobu neurčitú,momentálne som znovu tehotná a termín pôrodu mám 4.3.2014,čiže cca na 10 týždňov by som mala nastúpiť do práce,čomu by som sa ale najradšej vyhla,pretože moja práca je dosť náročná,chcela by som ísť až do nástupu na MD na PN.Mám ale ešte 17 dní dovolenky a chcela som sa spýtať,či by sa mi nejako pokazila materská,keby som si tú dovolenku vyčerpala,to by bolo do 24.11.2013 a potom by som išla od 25.11.2013 na PN až do nástupu na materskú,alebo mám tú dovolenku radšej nechať prepadnúť?Ďakujem.

andrea287
4. okt 2013

@zalka mala by som ale nárok na nejakú materskú, ak si teda nič neplatím?? a ten RP cca 200 na to má nárok každý? Dá sa prosím nejako prilepšiť s peniažkami?

zalka
4. okt 2013

@andrea287 si tehotná... na materskú musíš mať 270 dní poistenia tj. 9 mesiacov ... kde ich získaš? ked tehotenstvo ti bude trvať už len 8 mesiacov do pôrodu. Mesiac ti už chýba . Platiť sa neoplatí, možno ešte zamestnanie ... + kombinácia s DNP ...

anshelia
4. okt 2013

@zalka ahoj, kedže tu čítam, že sa vyznáš v týchto veciah okolo rodičovskej a materskej, tak sa opýtam aj ja. som na rodičovsej dovolenke do 6.11.2014, ale v máji 2014 by sa mi malo narodiť druhé dieťa. pred prvou materskou som odrobila 10 rokov vkuse a mám zmluvu na dobu neurčitú. budem mať v pohode nárok aspon na takú materskú ako som mala prvú? alebo sa to bude počítať podla toho, že som na RD a tým pádom mám malý príjem?

zalka
4. okt 2013

@anshelia no u teba pôjde o reťazový pôrod, takže MD ti vypočítajú z predpokladaného príjmu , teda z toho čo ti mzdárka napíše do papierov pre SP ... takže toto si ustriehni u mzdárky

anshelia
4. okt 2013

@zalka ďakujem 🙂 takže ked som ťa dobre pochopila, tak ja jej mám navrhnúť čo mi tam napíše? ona by mi tam teda mohla napísať to isté ako pri prvom, ale aj viac?

zalka
4. okt 2013

@anshelia no predpokladaný príjem, takže ak by si zarobila toľko ako pri prvom tak môže i toľko, ak sa dvíhali mzdy v zamestnaní a bola by si zarobila viac kedby si robila tak môže i viac napísať ... a ak je zaťatá tak napíše hrubú mzdu na zmluve tj. i menej ... hovorím záleží na nej.

anshelia
5. okt 2013

@zalka noo to si ma nepotešila, ale ja si to zistím, ďakujem ti veľmi pekne za info 🙂

dena1973
5. okt 2013

@anshelia Menej ako máš na pracovnej zmluve by napísať nemala. To by ti museli dať zmenu mzdy a to písomne (zmena pracovnej mluvy). To si ustriehni..... 😉

anna61
11. okt 2013

ahoj, chcem sa poradiť - posledné zamestnanie v trvaní 3 r. a 4 mes. mi skončilo v 11/2012, od decembra 2012 som evidovaná na úrade práce, pol roka som brala peknú podporu, teraz za mňa UP platí len zdravotné a ja DNP zatiaľ neplatím. Termín by som mala mať cca 1/2 mája 2014. Do splnenia tých 270 dní odvodov pred pôrodom za posl. 2 roky
mi chýba cca 3 mes. čo by som si doplatila. Môžem mať ako VZ použitú aj tú podporu + si niečo privyrábam na DIČ? Uvažujem aj o Živnosti. Alebo ako píšete, ak by som sa zamestnala (musí byť TPP?) na menej ako 90 dní, VZ sa počíta z hr. príjmu od predchádzajúceho zamestnávateľa, ale ten môj posledný bol do 11/2012 a MD bude od 3/2014.
Ďakujem.

skoricaxx
11. okt 2013

@zalka
mam pocit že v tomto pripade to kedze chodi do prace a odpracuje viac ako 90 dní tak z reálnej mzdy teraz, aktívne poistenie???,

dena1973
12. okt 2013

@anna61 Ak ti chýba v posledných 2 rokoch pred pôrodom 270 dní poistenia, tak sa môžeš prihlásiť na DNP a to z minima ( z 393 eur) do nástupu na materské.....potom nastúpiť na materské, no materské by si mala platené iba z minima (za predpokladu splnenia podmienky 270 dní 2 roky pred pôrodom). Ak by si chcela získať max. materské z DNP, tak tam je tiež podmienka 270 dní poistenia v posl. 2 r. pred pôrodom a poistenie by muselo trvať nepretžite 26 týž. do nástupu na materské ( a to už do 3/2014 už nestihneš).
Pri nástupe do práce - musíš odpracovať minimálne 90 dní (bez PN, očr....), aby ti mohol vzniknúť nárok na materské z prijmu z tej firmy, do ktorej by si nastúpila. Ak odpracuješ menej bude to iba z minima. Podmienka 270 dní musi byť splnená!
Podpora sa do prijmu v žiadnom prípade neberie......

anna61
14. okt 2013

ďakujem dena1973, tak to musím prerátať, či sa mi to finačne oplatí tie cca 2,5 mes. čo mi chýba do 270 d. platiť DNP,
aby som mala materskú 255 € a nie len ten rodič. príspevok

dena1973
14. okt 2013

@anna61 nemáš začo....pouvažuj a už je iba na tebe ako sa rozhodneš.... 😉