Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@zalka Ahoj. Pozeram, ze si zbehla v tychto veciach. Mozes prosim poradit aj mne? JA som totiz byrokraticky analfabet. Prosim, co najjednoduchsie 😉
pracujem u jedneho zamestnavatela uz dva roky. Moj plat je cca 350 v cistom (nic moc 😖 )
DNP som si platila dva a pol roka z min. zakladu- cca 14 eur. DNP mi skoncilo koncom oktobra.
Snazime sa s manzelom o dietatko. Nejde to lahko, cakaju nas este vysetrenia, ale chcem sa tiez poistit, aby som dostala co najvyysiu matersku, keby sa nam to tento rok podarilo. Ani manzel nema dobry plat ☹
Citam, ze si tu radila jednej babe- dohodnut sa so zamestnavatelom o skonceli PP, a potom nanovo nastupit do zamestnania. Je to vyhodnejsie, ako keby som jednoducho pracovala dalej a otehotnela? budem mat aj vtedy narok na matersku aj od zamestnavatela, aj z DNP? Ci ako to je?
Prosiiim- pomoz mi mat v tom jasnejsie 😅 🙂 Dakujem velmi pekne 😉
@figurka1985 tebe skončilo DNP v oktobri 2012, technicky máš čas do decembra 2013 otehotnieť. Ty zatial rušiť a na novo uzatvárať zamestnanie nemusíš, lebo máš ešte dni v DNP . 🙂
@zalka dakujem velmi pekne :-*
Keby som otehotnela, dostanem matersku aj od zamestnavatela, aj z DNP? netreba sa nanovo prihlasovat na DNP? vedela by si mi to vyratat alebo aspon hodit vzorceky? 😉
A ked sa (cisto teoreticky) nepodari do dec. 2013, tak co potom?
@figurka1985 no pre max. PN a MD je VZ 1179 eur ... platí sa 35,15% z VZ .. takže pri tej sume 414,41 eur .
Tebe stačí platiť rozdiel 1179 e a tvojej hrubej mzdy.
A treba sa prihlásiť na DNP samozrejme ... ak to stihneš do 6 až 8 týždna tehotenstva tak sa môžeš prihlásiť aj z vyššieho VZ napr. z maxima. Ak to nestihneš tak sa stačí prihlásiť z minima 393 eur ...
a ak neotehotnieš do dec.2013 tak sa dohodni zo zamestnávateľom, že v 12/2013 ti skončí PP a od 1/2014 začne nový ..
@zalka jezinku- uz sa zacinam stracat 🙂 obdivujem ta, ze sa v tom tak vyznas🙂
takze ak dobre chapem- ak stihnem otehotniet do dec. 2013- tak do 6-8 tyzdnov sa mam prihlasit znovu na DNP.
Kedze moja hruba mzda je 429 eur- rozdiel medzi max. VZ (1179) a mojou mzdou je 750 eur. takze 35,15% zo 750 je cca 263 eur. Tolko budem platit? Ako dlho to treba platit?
Nebude sa to ratat podla toho, kolko som platila predtym- teda z min. VZ? Staci zaplatit trebars jeden mesiac?
A ak neotehotniem do 12.2013, tak v com bude vyhodne, ked skoncim PP a znovu nastupim?
Vopred dakujem, ze tu je taka dobra dusa, ktore mi vie tieto veci vysvetlit :-*
@figurka1985 no prihlásiš sa na DNP a platíš až kým nejdeš na PN .. počas PN toto nemusíš platiť ... ale to najneskôr v dec.2013 musí vzniknúť nové DNP ... teda už v dec. musíš byť 6-8tt radšej v 6tt
Nie nebude sa to rátať podla toho, toto poistenie musí trvať minimálne 26 týždňov aby bola MD zo skutočného VZ ( teda z 750e ) a nie s minimálneho ....
A ak neotehotnieš dovtedy, tak zrušiť a znovu začať PP bude výhodné v tom, že ak v tom čase nebudeš tehotná a otehotnieš napr. v 2/2014 tak staré poistenie zo zamestnania môžeš využiť ako poistenie DNP ... 🙂 čiže potom zase budeš mať čas otehotnieť do cca 3/2015 ... a využiť DNP .. chápeš?
@zalka dakujem velmi pekne :-* este si to precitam par krat a pochopim 😀 😅 😉
@figurka1985 no dúfam že áno ... a že zapamätáš .. 🙂
@zalka chcela by som tiez poprosit o radu. U mna pojde o retazovy porod - tusim tak sa to vola. Som stale zamestanan, len pred prvym porodom som bola PN (rizikove tehu). Budem mat aj tak znovu narok na MD? Cca do 10.3.2011 som pracovala, potom PN, 19.10.2011 porod. Teraz je termin porodu 22.5 2013.
Dakujem 😉
@zalka este sa mozem spytat? Je pravda, ze mozem prist o matersku, ak mi firma vyplati prispevok pri narodeni dietata?
A dalsia vec, mam este nejake resty, kde mi firma dlzi peniaze a pravdepodobne mi ich teraz niekedy vyplati, ak by sa to posunulo az na obdobie materskej, mozem o nu prist? Bude ma musiet pravdepodobne aj prihlasit do sp ako zamestnanca.
@zalka Nie, nie som tehotna. A este to aj par mesiacov pocka. Len by som sa na to rada dopredu pripravila... Nech potom nezostanem zaskocena. Takze ok,DNP si zacnem priplacat. Ale preco je vyhodne ukoncit pracovny pomer a potom sa nanovo zamestnat...???? Tomu akosi nerozumiem... Dakujem.
Chcela by som sa spýtat či by ste my vedeli poradit že aj ked som pred tehotenstvom nerobila či tiež dostanem materskú od 6.týždna ku koncu porodu . dakujem za odpoved.
No vedel by my niekto poradit či mám nárok na materskú ked som nepracovala akolko dostanem ???...A ešte by som sa chcela spýtat že či dostanem aj ja 6.týždnov pred porodom matersku ked my doktor napísal že nárok na matesku a jeho vyplatenie by som mala dostat tých 6.týždnov pred porodom .Platí to teda aj ked som pred tým nepracovala?????? 🙂 Vopred daujem.
Ahojte, prosim o radu a overenie situacie.
od roku 2010 som nastupila na MD, nasledne potom na RD, ktora mi skonci 22.2.2013. Pocas celej tej doby som bola v pracovnom pomere. 25.2. (pondelok) nastupujem do prace, ale zaroven chcem ukoncit pracovny pomer. 26.2. sa chcem prihlasit na Urad prace. Od 1.3. sa mi naskytla moznost pracovat na dohodu s pravidelnym prijmom pocas evidencie na UP. Planujeme dalsie dietatko a preto sa chcem opytat, ci mi tie tri dni, 26.2.,27.2 a 28.2. kedy nebudem nemocensky poistena narusia nejak podmienku na narok na materske tj. za posledne dva roky 270 dni nemocenskeho poistenia, kedze v r. 2012 som bola na RD. Velmi pekne dakujem za odpoved.
a kocky opytam sa materska vypocita iba zo zakladu , alebo je tam celkova hroba mzda, lebo ja mam zaklad okolo 500 e a plus mi este sa pripocitaju rozne bonusy, cize sa mi to vie vysplhat aj na 800 v hrubom, teraz neviem, co mam brat do uvahy, dakujem 🙂

@lenka92891 to hej ked zvyšovali platy , a inflácia .. :D to neni také strašne nápadné ...