icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

dena1973
17. dec 2013

@nufficek Dobrovoľné nemocenské poistenie sa nezrušilo iba sa zmenili podmienky a zvýšila sa výška platieb. Nepíšeš, či ti ešte plynie nemocenské poistenie (či si v PP) a kedy ti skončilo dobrovoľné nemocenské poistenie. Ak si v pracovnom pomere, tak sa ti bude materské počítať z pravdepodobného vymeriavacieho základu (príjem aký by si mala v prípade, že by si nastúpila do práce).

rybkaa
17. dec 2013

@zalka dakujem velmi pekne za odpoved, aj ja som to tak vedela, len som si to chcela potvrdit, ze sa nemylim. No, v mojom pripade je nemozne, aby som sucasny PP ukončila, kedze som jediny zamestnanec, okrem mna je tu len jedna kocka cez urad prace, no ona tu sama zatial byt nemoze a teda ma nema kto zastúpiť....okrem toho, ako som pisala, chcem sa do prace po materskej hned vratit, pretoze je to dobra praca a sef so mnou pocita a inu pracu by som nenasla ani o sto tokov nie to este za tyzden...ale aj tak dakujem za ochotu odpovedat 🙂 Nejako sa uz so sefom dohodneme, zrejme budem trochu robit aj z domu cez materskú 🙂

zalka
17. dec 2013

@rybkaa tak ti šéf môže dať den neplateného volna abo dva ... že ťa odhlási zo SP a dá ti vyššiu mzdu od toho dátumu ... to potom pomôže ak to bude 90 dní ... ved skončiť PP a začať nový PP môžeš aj u starého zamestnávateľa ...

rybkaa
17. dec 2013

@zalka pracujem u notára a vsetko podlieha komore, takze je to velmi zložité, lebo by ma musel vymazat a znova zapísať aj v registroch a to je dost narocne ☹ Skusim sa opytat, ale zrejme to nepôjde...

zalka
17. dec 2013

@rybkaa máš už dieťa?

ingrid56
17. dec 2013

ahojte maminky, kamaratka je na ciastocnom invalidnom dochodku, v juni caka babatko, viete niektora poradit , ci ma alebo nema narok na matersku?

zalka
17. dec 2013

@ingrid56 a pracuje kamarátka?

ingrid56
17. dec 2013

@zalka nepracuje, pracovala este pred invalidkou , cca 2 roky dozadu.

zalka
17. dec 2013

@ingrid56 tak nárok na MD nemá, lebo nemá splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia, po pôrode bude dostávať RP .

ingrid56
17. dec 2013

@zalka dakujem krasne ;)

zalka
17. dec 2013

@ingrid56 rado sa stalo .

rybkaa
18. dec 2013

@zalka nie nemám, toto bude prvé

zalka
18. dec 2013

@rybkaa jaj lebo keby si mala dieťa tak vieš ísť na OCR na 11 dní a tým prerušiť poistenie ... ale ak nemáš je to ťahšie potom ...

alienka000
22. dec 2013

Dievcata,

potrebujem poradit. Uz mi niektore dievcence poradili ale pre istotu sa pytam aj tuto. Kopirujem otazku co som dala:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/nezamestnanost-a-narok-na-matersku/
Ahojte,

verím, že mi niekto bude vedieť poradiť. Práve som zistila, že som tehotná a nedávno som sa dohodla so zamestnávateľom na ukončení prac.p. v januári. TP mi vychádza na konci augusta, takže nástup ma MD najskôr asi koniec júna.
Je pravda, že keď budem nezamestnaná, tak nebudem mať pri nástupe na MD nárok na materskú z príjmu za minulý rok? Podotýkam, že posledné 3,5 roka nepretržite pracujem a som teda nemocensky poistená. Ak je to pravda ako sa tomu dá vyhnúť a mať materskú z príjmu za min. rok?

Ďakujem

zalka
22. dec 2013

@alienka000 ak si tehotná pri skončení PP ... alebo nejaké poistenia tak máš OL 8 mesiacov ...
kedy môžeš ísť kedykoľvek na PN alebo nastúpiť na MD ( na MD sa z OL nastupuje presne 6t pred termínom pôrodu .. nie skôr nie neskôr ) ... a ako ti už bolo napísané, nárok na MD budeš mať ...
Pozor počas OL .. ti nesmie vzniknúť žiadne poistenie ... ak vznikne tak OL sa zruší ..
čiže sa zamestnáš inde ... tak OL z prvého zamestnania sa ti zruší a MD bude rátaná z nového zamestnania ak tam odpracuješ 90 dní bez PN a OCR ... ak by si odpracovala menej ako 90 dní tak bude MD r átaná z platu 1 zamestnania .
založíš DNP ... tak OL zo zamestnania sa ti zruší a MD bude rátaná len z DNP tj. bude minimálna .

alienka000
22. dec 2013

@zalka dakujem za obsiahlu odpoved 😉
zamestnat sa inde nemam v plane. A nebudem si teda platit ani ziadne DNP. A ze nesmie vzniknut ziadne poistenie, myslis tym iba nemocenske, hej? Zivotna poistka sa dufam nerata 😀
Len pre upresnenie, mozem sa teda bez obav zapisat na UP hned po skonceni PP a presne 6 tyzdnov pred TP nastupim na MD, hej?
A co sa stane ked ma pocas pobytu na UP vypisu na rizikove? nebude to nic menit na OL?

zalka
22. dec 2013

@alienka000 počas tých 8 mesiacov môžeš ísť aj na PN .. dáš si vypísať normálnu PN a zanesieš originály na SP, kopiu na UP ... podporu ti počas PN pozastavia ... po skončení PN ti obnovia vyplácanie podpory ...
a áno môžeš sa bez obáv zaevidovať na UP ... v opačnom prípade by si musela platiť mesačne 55,02 eur odvody do ZP ... to je na tento rok od budúceho budú vyššie ešte si nepamätám sumu ...
a životná poistka sa neráta ...

alienka000
22. dec 2013

@zalka supis, dakujem za odpovede. si ma upokojila 😀

zalka
22. dec 2013

@alienka000 rado sa stalo ...

elka7
27. dec 2013

Dobrý deň, viete mi niekto poradiť? V januári 2014 nastupujem na MD. Celý rok 2013 a dávno predtým som pracovala na HPP. Od 1.7.2013 som mala popri zamestnaniu na HPP i DoVP u iného zamestnávateľa. Chcem sa spýtať či mám nárok na výpočet materskej i z tejto DoVP, alebo len z HPP? Ďakujem

dena1973
28. dec 2013

@elka7 Ak si na dohodu riadne nemocensky poistená (t. j. máš pravidelný príjem), tak si môžeš materské uplatniť v súbehu (z oboch zamestnaní). Žiadosť o materské si dáš vypísať u gynekológa 2x - z každého poistenia zvlášť.

elka7
28. dec 2013

@dena1973 Dakujem!

dena1973
28. dec 2013

@elka7 😉

tatis
1. jan 2014

Dobry den,precitala som si tu viacero rad a prispevkov, ale mam v tom stale chaos. Vedeli by ste mi prosim poradit v mojom pripade?Zaciatkom marca 2014 mi po troch rokoch konci materska dovolenka a vraciam sa do prace, ale zaciatkom jula 2014 by som mala nastupit na dalsiu MD. Budu tie 4 mesiace medzi tym stacit, aby som mala narok na matersku? Alebo co by som mala urobit, aby som opat potom dostala matersku. Pracovny pomer u zamestnavatela mi stale trva. DAKUJEM!!! 🙂

zalka
1. jan 2014

@tatis oznám zamestávateľovi písomne , že si tehotná aby ťa neprepustil. A nárok na MD budeš mať z predpokladaného príjmu, teda podla toho čo ti mzdárka napíše do papierov. Bezohladu na to, či budeš pracovať alebo budeš na PN ...

tatis
1. jan 2014

tam by sa mala pisat posledna hruba mzda spred prvej MD? A co s tymi 270 dnami nemocenskeho poistenia? tam som vykryta? A velmi pekne Ti dakujem, ze mi venujes svoj cas 🙂

zalka
1. jan 2014

@tatis no môže sa napísať aj viac, ak šli platy na firme kde robíš hore za posledné tri roky ... záleží od mzdárky.. a čo sa týka 270 dní , ty si zamestnanec, nastupom do práce po RD sa ti obnoví poistenie teda túto podmienku budeš mať splnenú to sa neboj.

tatis
1. jan 2014

Ja som to asi zle ale napisala, kedze som bola doma cele tri roky tak mi konci vlastne RD nie MD a tym ze mi do nastupu na dalsiu MD ostanu len 4 mesiace, to nie je 270 dni.....

zalka
1. jan 2014

@tatis neviem čo riešiš ... ale tým že si zamestnanec a po skončení RD nastúpiš do práce tak sa ti obnoví poistenie. Tj. bude sa na teba pozerať že tú podmienku 270 dní máš splnenú .... aj ked reálne odrobíš alebo odmaroduješ len tie 4 mesiace

tatis
1. jan 2014

Aha, ja som myslela, ze mi to len potom zacnu pocitat...som blba do tychto veci a nevies si predstavit aka som Ti teraz vdacna 😵 a aky balvan mi padol zo srdca, lebo nutne potrebujeme trosku viac penazi ako rodicovsku almuznu 😒 Este raz velmi pekne dakujem 🙂
@zalka