Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Teda v oboch pripadoch sa bude materske pocitat z toho co uvedie mzdarka a nie z materskej a rodicovskeho?
Halooo, pozdravujem, baby surne potrebujem poradit, mam nizky prijem, skoro minimalku a uz planujeme babo, viete mi poradit, ci si mozem navysit matersku takymto sposobom? Od 27.12.2013 by som uzavrela dohodu a zamestnavatel by za mna zaplatil za tieto dni odvody z maxima. Od januara 2014 by som pokracovala v dohode az po dobu minimalne 270 dni so sumou na zmluve 20 eur, z ktorych by sa pocas roka 2014 pravidelne kazdy mesiac odvadzali odvody. Ak sa mi podari otehotniet a na matersku nastupim do konca roka 2014, splnim podmienku platenia poistneho 270 dni z prac.pomeru i 270 dni z dohody, budu mi ratat materske za rok 2013? A tym padom budem mat najvyssiu matersku? Aj ked z dohody sa v roku 2013 zaplati len tych 5 dni z maxima a potom v r.2014 sa bude platit uz len z 20 eur? Uzujem spravne? Vopred dakujem za odobrenie alebo rady
Dakujem, pomohlo 🙂
ahojte poradite aj mne od marca 2012 az do konca augusta 2013 som mala pracovnu zmluvu a teraz som od 5. augusta na marodke vznika mi narok na matersku ? a ak ano tak mi to budu vypocitavat z hrubej mzdy ci nie ...vopred dakujem za kazdu odpoved
Poradte prosim. Som v 11 tt na matersku tak pojdem nabuducy rok v lete. Momentalne robim na dohodu od tohto roku septembra. Minuly rok som nepracovala len v january na pracovnu zmluvu a ostatne mesiace som bola evidovana na urade praci. Celkovo mam odrobene 350 dni( na pracovnu zmluvu) ale to ratam od roku od 2007 az doteraz
Pokracujem 😀 uvazujem otom ze sef by ma aj zibral na pracovnu zmluvu. Ale urobilo by to nieco s materskoz? Dostala by som viac? Ci nie? Predpokladam ze budem robit este take 4 mesiace a plat mam 500 euro.
@cillamilla11 Prvá podmienka nároku na materské je nemocenské poistenie. Druhou podmienku nároku na materské je 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. To, že si si spočítala dní PP od r. 2007, tak to nie je správne, môže to byť len tie dva roky dozadu od pôrodu (spolu 270 dní). Ak by si túto podmienku splňala, tak ak nastúpiš na materské na budúci rok (2014), počítať materské sa ti bude z príjmu za rok 2013. Ak by ti zamestnávateľ dal novú prac. zmluvu (TPP) napr. od 1.12.2013, tak sa ti bude počítať z príjmu od 1.12. do 31.12.2013. Ak pracuješ na dohodu od septembra 2013 a nezmenila by sa ti pracovná zmluva (nevzniklo by nové nemoc.poistenie), tak sa ti bude počítať z príjmu od 9/2013 do 12/2013 (dohoda musí byť z pravidelným príjmom - vtedy by si mala byť nemocensky poistená). No je to za predpokladu, že budeš splňať podmienku 270 dní nemoc. poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom.
@dena1973. Ahaa chaapem ☹ no ja nemam tych 270 dni v poslednych 2 rokoch. Takze len
rodicovsky prispevok :-/a slobodne mamicky co ziju u rodicov maju nieco plus?
@cillamilla11 Ak nemáš nárok materské, tak už iba rodičovský príspevok od narodenia dieťatka. Ako slobodná mamička by si mala nárok na materské 37 týždňov (no ak nemáš 270 dní poistenia v pos. 2 rokoch,tak to nie je pre teba aktuálne) ale keď budeš poberať rodičovský príspevok od narodenia dieťatka, tak výška je rovnaká (pokiaľ sa zákonom nezmení výška RP) do 3 rokov veku dieťaťa.
baby a co zahranicie je tu nejake co chce sa vratit zo zahranicia a rodit na sk?
.......
@zalka Ahoj, baby mi ťa poradili, že sa vyznáš v týchto výpočtoch, ktoré sú pre mňa španielskou dedinou 🙂
Pracujem od 1.11.2007 na jednom mieste, na zmluve mám minimálnu mzdu odkedy som začala pracovať, aj teraz tak mám, teda hrubú 340 € a čistú 294,44 €, cena práce 459,68 €, samozrejme, na ruku dostávam podstatne viac, pracujem u živnostníka. Pracujem na plný úväzok, deti nemám, som slobodná. Vo februári plánujeme svadbu a som tehotná, teraz som v 8+6 tt, termín pôrodu mám cca 20.7.2014. Môj budúci manžel pracuje, ale zarába o dosť menej ako ja, preto sme sa dohodli, že ja budem na materskej do jej ukončenia a na rodičovskú nastúpi manžel do 3 rokov dieťaťa. Rodičovský príspevok je jednotný? Nepočíta sa už podľa príjmu, že?
No mňa zaujíma, či by som si ja vedela ešte nejako zvýšiť materskú...ak by mi zamestnávateľ zvýšil hrubú mzdu od nového roka do pôrodu, vyšla by mi materská vyššia? Môžem preto urobiť niečo iné? Nejaké pripoistenie alebo čosi? Ak nie, koľko mi teda vyjde z môjho príjmu? ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂
@rybkaa RP je jednotný , tj. každý má nárok na rovnakú výšku RP...
a čo sa týka MD ... nepomôže ti vôbec ani kus zvýšenie HM od januára. kedže rodíš v roku 2014 tak sa MD bude počítať z príjmu roku 2013 čiže žiaden efekt to nemá ak ti zvýši mzdu v januári 2014 ... pripoistiť sa nemôžeš, si už tehotná dosť dlho a na DNP potrebuješ 270 dní poistenia tj. 9 mesiacov a kedže do pôrodu ti ostáva 7 mesiacov tak sa to stihnúť nedá .
Je jedna šanca , ukončiť PP čo máš a začať nový a odrobiť v novom PP 90 dní ... ak by si skončila PP 29.12. a novú zm luvu by si mala od 30.12. a výplata za 30.12 - 31.12. tj. za 2 dni by bola 80 eur .. a na MD alebo PN by si šla najskôr od 1.4.14 tak by si mala max. PN a aj MD ... pričom od januára by mohla byť mzda zase minimálna...
Dobrý deň, takže správne som pochopila s otázok a odpovedí že mi stačí odpracovať 270 dní čiže nejakých 9-10 mesiacov na to aby som mala nárok na materskú? Pretože zajtra nastupujem do práce a keby budúci rok v septembri otehotniem a do konca roka budem ešte pracovať tak by som už mala nárok na materskú?
@anuska2110 ahoj, ja sa vratim na Sk. som teraz v 9 tyz. a domov sa chcem vratim rodim okolo 7 mes.
Ahojte. Prosim poradte aj mne. Som na MD a poberam rodicovske, konecne sa nam podarilo druhe babo,som v 10tt.tehotenstva. Pred prvym porodom som nepracovala na zmluvu, iba brigadne..ale platila som si DNP ale po porode v aprili 2012 sa mi skoncila zmluva a ja som ju uz neobnovila, lebo nove DNP nie je az take vyhodne. Co mam urobit aby som mala aj teraz narok na matersku z DNP, kedy si ho mam znovu zacat platit aby mi vyslo 270 dni, termin porodu mam zaciatkom jula. Vopred vam velmi pekne dakujem 🙂
@kk79 ahoj a kde si v zahranici?? v anglicku ci inde? ja som v norsku a preto som chcela niekoho podobneho najst.
@j_t Na DNP sa už pýtaš neskoro....Ak by si si začala platiť teraz DNP 16.12. (od pondelka), tak do konca júna 2014 to vychádza na 197 dní, čo je málo. Ešte by ti chýbalo 73 dní. Jedine, že by si sa zamestnala a ak by si do nástupu na materské odpracovala 90 dní (bez PN, OČR...), tak by sa ti materské počítalo z tohto príjmu....inak budeš mať nárok na rod. príspevok.
@dena1973 pocitala som s tym, ze by som sa zamestnala aby mi vyslo tych 270 dni. Ale potrebovala by som vediet kolko sa teraz DNP plati. Pred tym na to aby som dostala najvyssiu matersku som si platila mesacne okolo 50 eur. Teraz je to vraj ovela viac...nevies kolko? Ci sa mi to vobec oplati? Dakujem🙂
@anuska2110 no ja som v portugalsku. trosk daleko 😒
Ahojte žienky
S priateľom chceme bábätko, lenže ja stále pracujem iba na dohodu o vykonaní práce a doteraz som bola na pracovnú zmluvu zamestnaná iba raz a to iba na jeden mesiac. Nakoľko by som chcela poberať materskú dovolenku a nie iba rodičovský príspevok chcem sa spýtať čo mám preto spraviť. Zamestnávateľ mi zmluvu dať chce lenže ja nwm kedy aa tak by som si asi dovtedy chcela platiť sama to dobrovolné nemocenské poistenie. Lenže neviem kolko sa to platí a či sa mi to vobec oplatí platiť a aká by bola potom výška mojej materskej keďže som pracovnú zmluvu v podstate skoro vobec nemala čiže ani žiaden súci plat.. Viete mi poradiť čo by bolo pre mna najvýhodnejšie?? ďakujem krásne
Kocky, prosim Vas vedeli by ste mi povedat niektora, aku matersku mozem cakat, ked teraaz som na rodicovskom , robila som pred tym a doplacala si este to dobrovolne NP do maxima (viete, to co pred rokom zrusili) a mala som maximalnu matersku. Teraz to bude ako? Caka ma materska podla platu, alebo podla posledneho odvadzania NP t.j. ked som este odvadzala maximum? Dakujem za kazdy postreh!

@kloranebb ako na čo konkretne sa pýtaš. Nie veľmi rozumiem ... a áno za dovolenku je viac ako za PN ... a papiere no musí ťa zamestnávateľ prihlásiť po skončení RD do zamestnania, ak pôjdeš na PN tak vypočítať ti náhradu mzdy, a nahlásiť na ZP to že si na PN ... potom ukončenie PN a zase nahlásiť začiatok MD.
ak pôjdeš na dovolenku tak ťa musí nahlásiť vypočítať mzdu, a potom nahlásiť začiatok MD