icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

nana30
6. jan 2014

@zalka ahoj, čítala som si tvoje príspevky, ale nie som si istá, na čo mám nárok, tak ťa prosím o radu. Od 3.10.06 PP, 7.6.2010 MD /pred nástupom na MD som bola cca 6,5mes. na PN/ , 19.7.2013 ukončenie RD, 23.7.2013 ukončenie PP, 24.7.23 UP. Momentálne som tehotná a TP je 11.6.2014, podpora mi končí 24.1.2014.
1/ po skončení podpory budem mať nárok na PN, ak by som sa teraz prihlásila na DNP?
2/ budem mať nárok na materskú, z čoho sa mi bude počítať?
3/ dá sa nejako docieliť, aby sa mi materská rátala z VZ z roku 2014?

Prosím ťa o radu, aké mám možnosti. Veľkaáá vďaka, ak si nájdeš čas a poradíš 🙂 🙂

zalka
6. jan 2014

@nana30
1) áno kedže si v čase skončenia PP nebola tehu
2) ak sa prihlásiš na DNP tak z DNP, ak si nájdeš zamestnanie a bude trvať menej ako 90 dní tak zo zamestnania toho predošlého , MD je 65% z VZ (hrubej mzdy)
3) ak si nájdeš zamestnanie, kt. bude trvať bez PN a OCR minimálne 90 dní .. tak MD bude rátaná z príjmu z toho zamestnania ...

nana30
6. jan 2014

@zalka
Neviem, či mi to výjde, ale chcela by som sa skúsiť zamestnať na menej ako 90 dní, to by sa mi potom rátalo z toho VZ ako podpora, ano?
To musí byť PP na dobu určitú, neurčitú alebo môže byť aj na dohodu? Stačí aj na niekoľko dní, napr. 10?

zalka
6. jan 2014

@nana30 no rátalo by sa to z VZ z roku 2013 .. podpora sa ráta s posledných 2 rokov ...
a áno stačí na cca 7 dní ak sa zamestnáš ... vznikne ti ochranná lehota a kedykoľvek môžeš ísť na PN ... a MD potom presne 6t pred termínom pôrodu

ninula11
7. jan 2014

Prajem pekný deň a všetko dobré do Nového roku 🙂
Chcela by som sa opýtať, ako to budem mať, keď: november 2013 som ukončila štúdium, december 2013 som sa zamestnala na dobu 1 rok (zatiaľ pracujem jeden mesiac). S priateľom plánujeme svadbu a v blízkej budúcnosti otehotnieť .. čo by bolo pre nás rozumné, platitť si dobrovoľné nemocenské? Koľko mi treba odrobiť, aby som mala nárok na materskú? zarábam 650e v hrubom. A čo keď mi nepredĺžia zmluvu na ďalší rok, resp na dobu neurčitú, budem nezamestnaná a čo potom, budem mať nárok na materskú a rodičovský príspevok?
Prepáčte, možno sú otázky laické, ale nevyznám sa do toho ... kedysi dávno som si platila aj dobrovoľné nemocenské, ale potom prišlo to zrušenie, resp. už sa nedalo platiť samostatne (to bolo ešte počas štúdia a odvtedy už uplynuli dva roky). Veľmi pekne ďakujem za radu, S pozdravom a prianím pekného dňa, Nina

terezicka1234
7. jan 2014

Ahojte, baby od júna 2012 som zamestnaná u jedného zamestnávateľa. Samozrejme, že mám napísanú minimálnu mzdu na zmluve. Niekedy v júli by som mala nastúpiť na materskú dovolenku, neviete mi poradiť, ako si navýšiť materskú, tak aby mi to vychádzalo viac ako z minimálnej mzdy? Stačí ak si budem dobrovoľne platiť vyššie nemocenské?

nana30
7. jan 2014

@zalka ďakujem za odpovede, ale ešte mám na teba niečo, rada sa ti revanšujem, lebo nemám sa na koho obrátiť, keby tety na úrade, boli ochotné poradiť ako ty, jaj to by bolo niečo 🙂
1/ k tvojej predchádzajúcej odpovedi, to platí aj v prípade, že by som sa na tých cca 7dní zamestnala na dohodu o vykonaní práce a súbežne by som bola evidovaná na UP a poberala podporu?
2/ po dobratí podpory, t.j. koniec januára by som išla na PN, tá by sa mi rátala z VZ z roku 2013 alebo z príjmu dohody za tých 7dní v roku 2014?

zalka
7. jan 2014

@nana30
1) pre istotu by som sa ja radšej zamestnala na TPP , lebo dohody berú trošku ináč VZ z nich aby si si skôr neublížila ako pomohla
2) PN z príjmu z roku 2013 pri zamestnaní sa na TPP, mimochodom ak by si mala dohodu len 7 dní tak by ju klasifikovali ako dohodu s nepravidelným príjmom tj. neobnovilo by sa ti nemocenské poistenie ... lepšie je TPP.

nana30
7. jan 2014

@zalka
a je jedno, či to bude TPP na dobu určitú alebo neurčitú?

zalka
7. jan 2014

@nana30 je to úplne jedno ... dohodni tam skúšobnú lehotu tak môžeš skončiť PP aj počas tehu ...

zalka
7. jan 2014

@terezicka1234 už jne neskoro ... DNP potrebuješ platiť 270 dní aby si mala MD z toho poistenia, a kedže si tehotná a tehotenstvo trvá 9 mesiacov tak už sa nepripoistíš.

nana30
7. jan 2014

@zalka ešte raz to všetko zrhniem...lebo v prvom príspevku, hore na tejto strane bod 3 som sa pomýlila, chcela som nap. ako docieliť, aby sa materská rátala z VZ z roku 2013 😅
24.1.2014 mi končí podpora, odhlásim sa z UP a 25.1.2014 ak sa podarí uzavriem TPP, ktorý po cca 7 dňoch ukončím a pôjdem na PN. PN sa mi bude rátať z VZ z roku 2013 a na materskú treba nastupiť presne 6t pred pôrodom a materská sa mi bude tiež rátať z VZ z roku 2013, ano? Dobre som to pochopila?

zalka
7. jan 2014

@nana30 áno správne si to pochopila.

nana30
7. jan 2014

@zalka ďakujem za tvoje cenné rady, pekný dník 🙂 😉

zalka
7. jan 2014

@nana30 rado sa stalo ...

katarinkaj
8. jan 2014

Ahojte, budem trosku mimo temy, ale vyznate sa a nechcem zakladat novu temu, zda sa mi to zbytocne. Prosim vas, viete mi poradit kolko ziadosti o matersku si potrebujem vypytat o lekara, ked som nezamestnana (270 dni v poslednych dvoch rokoch odrobene mam) a platim si DNP z minima? A staci to potom poslat soc. poistovni postou? Dakujem vam.

zalka
8. jan 2014

@katarinkaj kedy ti skončil PP , kedy si otehotnela, a od kedy si platíš DNP? bez toho sa poradiť nedá ak nedáš dátumy

katarinkaj
8. jan 2014

@zalka PP mi skoncil 28.2.2013 (trval 5 rokov a dva mesiace), otehotnela som v juni, (termin mam 7.3.2014). Na DNP som sa prihlasila z minima na 7 dni v juli alebo auguste (presne napamatam, ale urobila som to tak, ako si mi radila v lete 🙂 A teraz som sa prihlasila opat od 23. 12. 2013.

zalka
8. jan 2014

@katarinkaj a kvôli čomu si sa prihlásila 23.12? si na PN odvtedy či kvôli čomu si sa prihlásila

katarinkaj
8. jan 2014

@zalka Riadila som sa tymto: " Ahojte, opytam sa pre istotu este raz aj ked to tu uz bolo vysvetlovaneemoticon pracovala som 5 rokov do 28.2.2013. Teraz som na urade prace. Som tehotna v 7-8 tyzdni. Co mam presne urobit aby som dostala matersku. Podla predch. prispevkov staci ist na dnp na seden dni a platit z minima a potom to zrusit. Potom den,dva pred nastupom na matersku sa opat prihlasit na dnp. Pocas materskej sa neplati a tak po pol roku to zrusit pred zacatim rodicovskej dovolenky. Je to tak? Dakujem vam." Je to prispevok, ktory som pridala v lete minuleho roku (https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/ako-vybavit-matersku-dovolenku-ked-som-nezamestnana/ ), akurat som sa prihlasila uz teraz, lebo zijem na druhom konci Slovenska a uz sa tam nechystam, aby som si podala ziadost.

sanoo
8. jan 2014

Ahojte, chcem sa spytat, ci je platenim DNP este mozne zvysit matersku. Moja draha pracuje od juna 2012 v TPP, zamestnavatel odvadza minimalne odvody. Koncom decembra sme zistili, ze cakame babatko, termin je v auguste. Da sa nejako este ovplyvnit vyska materskej?
Dakujem za kazdu radu.

zalka
8. jan 2014

@katarinkaj no ty si sa prihlásila v decembri kedy bol VZ 393 eur ..
ak by si sa prihlásila v januári tak VZ bol 402,50 eur .. čiže bola by kulilinček vyššia MD. Preto ma to prekvapilo.

katarinkaj
8. jan 2014

@zalka Tak ja budem vdacna, ked nieco vobec dostanem 🙂 kedze si to babo tak naplanovalo 🙂 a vravim, bola som v presove len den pred vianocami a den po vianociach, inak zijem v BA. Aj som sa pytala na soc. poistovni ci nepotrebujem dve ziadosti napr. vypisat kvoli tomu, ze v roku 2014 idu odvody hore, ale pani mi povedala, ze sa mi to navysi automaticky...Podla listu zo soc. poistovne by som mesacne mala platit 133, 42 eur.

zalka
8. jan 2014

@katarinkaj áno platby ti navýšia automaticky ale MD ti budú počítať z roku 2013 ... mala si to poriešiť ináč .. mala si vypísať prihlášku teraz .. a poslať ju z BA do PO doporučene .. napr. dnes s dátumom začiatku poistenia 15.1. a bola by si mala vyšší VZ a nemusela si platiť toľko dní poistenia :(

katarinkaj
8. jan 2014

@zalka No to mi vobec nenapadlo...myslela som, ze tam musim ist osobne...ako to na Slovensku vacsinou chodi. A kolko ziadosti teda potrebujem?

zalka
8. jan 2014

@katarinkaj kedy máš nástup na MD? ... stihneš ešte poslať poštou ukonkčenie toho čo si uzatvorila v decembri ... a nanovo sa prihlásiť ...
vieš ak dnes pošleš odhlášku tak ju dostanú tak cca v piatok .. tak sobotný dátum na odhlášku môžeš dať .. a to isté ak pošleš dnes novú prihlášku s dátumom deň pred MD .. čo ja viem napr. na MD máš ísť 20.1. tak pošleš s dátumom vzniku poistenia 19.1. ale pošleš dnes tak by nemal byť problém ...

katarinkaj
8. jan 2014

@zalka idem hned poriesit 🙂 24. 1. by som mala mat nastup na MD

zalka
8. jan 2014

@katarinkaj oki doki dúfam že poriešiš ... odhlášku pošli 1 ks doporučene a ked budeš posielať prihlášku tak treba aj vyhlásenie poslať .. tiež 1 ks im pošli doporučene ..

sunshine85
10. jan 2014

@zalka ahoj zalka, prosim ta da sa nejak zvysit pripadna MD (tehu este nie som), zamestnana som do r. 2010 a min. rok som mala hruby prijem 710€ mesacne. Cisto hypoteticky, keby mi zvysili plat a porodila by som tento rok, MD by sa ratala z r. 2013 alebo by sa ratal aj rok 2014.

zalka
10. jan 2014

@sunshine85 ak ti zvýšia plat tento rok, a budeš rodiť tento rok resp. nastúpiš na MD tento rok tak MD ti to neovplyvní lebo vypočíta sa s príjmu z roku 2013
hypoteticky, dohoda o pracovnej činonsti za pár eur .. robiť 270 dní potom ukončiť dohodu, prihlásiť sa na DNP 402,50 eur a máš MD z DNP + z prvého zamestnania