Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@sunshine85 ak máš nejakého kamaráta tak sa dá ... iste si nájdeš spôsob
@zalka a aky plat by mal byt pri tej dohode? po tych 270 dnoch by som ju ukoncila a ako dlho platila DNP? dakujem ti 😉
@sunshine85 pár eur možno 20 eur ... a DNP by stačilo mať 1-2 dni pred PN alebo pred MD.. aby vzniklo .. a zaplatila si
@zalka fakt? iba takato suma? nooo, to by som mozno nejak zohnala. a na to DNP by som sa napr v jeden den prihlasila a den pred nastupom na MD odhlasila? a kludne by stacilo keby to boli nejake tri dni?
@sunshine85 na DNP by si sa prihlásila den pred MD ... a skončila DNP v posledný den MD pred nástupom na RD .. počas MD sa odvody na DNP neplatia.
@zalka ahaaa, mozno som nechapavejsia, ale este jedna otazka. keby pracujem na tu dohodu napr. od 1.2.2014 a v ten mesiac aj zistim, ze som tehu, tak by to potom nesedelo, ze? lebo na MD sa nastupuje este pred porodom a potom by som nestihla tych 270dni prace na dohodu, ze? ci dalo by sa to nejak?
@sunshine85 tak ukončiť pred nástupom na MD 2 dni dohodu, prihlásiť sa den pred MD na DNP a ešte tie dva mesiace DNP zaplatiť cca 133,43 eur za mesiac sa platí ...
@zalka ďakujem ti veľmi pekne za tvoju ochotu a rady 😉
@sunshine85 teda na DNP sa prihlásiť skôr ... a platiť ho aby v súčte s dohodou bolo 270 dní poistenia.
@zalka takze mozem si platit DNP a sucasne mat aj tu dohodu, spravne som to pochopila? a zratat to tak, aby vyslo 270 dni, hej? a ta dohoda sa potom, kedy ma ukoncit? pred MD, pocas MD alebo po MD?
@sunshine85 pred nástupom na MD ukončiť dohodu ... a áno súbežne dohodu a DNP .. tak aby ak z dohody bude 200 dní tak z DNP bolo 70 dní .. aby to spolu dalo 270 dní
Ahojte,chcem sa spýtať...pracovala som v roku 2012 do konca aprila 2013 u jedného zamestnavatela a od roku 2013 az do teraz u ďalšieho plus pokracujem ďalej u tohto zamest..otehotnela som v decembri..Moja otazka znie či splnam podmienku 270 odprac.dni alebo nie?tým ze teraz je 2014 už rok?a ak mam najvysiiu mzdu na papieri 340e aka materska mi vychadza?ďakujem krásne za odpoveď🙂a prajem pekný zvyšok večera🙂
@petra321 podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom splníš. Príjem pre výpočet materského sa ti bude počítať z roku 2013. Ide o podiel celkovej hrubej mzdy za rok 2013 u posledného zamestnávateľa a celkový počet odpracovaných dní za r. 2013 = 100% z toho 65% (vyjde ti suma na jeden deň a tá sa vynásobí počtom kal. dní v mesiaci). Ak by sme hypoteticky brali cca 340 e mesačne x 65 % tak za mesiac to vychádza cca 221 e.
@liz_lemon pocita sa tych 270 dni aj ked sa robi na dohodu?dakujem
@danielaaaxxx1 ak si dohodar s pravidelnym prijmom, tak ano
Dobry den, prosim Vas o rady. 4.10.2012 som ukončila prvú rodičovskú dovolenku. Odvtedy som bola nezamestnaná a na predĺženej rodičovskej dovolenke kvôli zdravotnému stavu syna. Predpokladám, že som v druhom týždni tehotenstva. Ak by všetko prebehlo v poriadku, rada by som si nejakým spôsobom prilepšila materskú. Pracovny pomer pred materskou trval do 30.08.2009. Mám možnosť zamestnať sa a napísať si aj najvyššiu možnú mzdu. Samozrejme si budem musieť zaplatiť odvody. Prosím tých, ktorí majú v týchto veciach prehľad....poraďte, ako sa to lepšie oplatí z finančnej stránky. Ďakujem za všetky rady...
Zrejme nesplnam podmienku nemocenskeho poistenia - 270 dni. Da sa to este napravit nejakym sposobom za kratsi cas? Napr. pracovna zmluva a pripoistenie?
Ahojte zienky, mozno sa tu najde nejaka co sa v tychto veciach vyzna...ak zena posledny rok pred otehotnenim bola vedena na UP, ale nebola jej priznana ziadna podpora v nezamestnanosti a pred UP bola 3 roky na materskej, ma narok na matersku pri dalsom dietati? Uradnicka na urade soc. veci a rodiny mi povedala, ze kazda zena ma narok na matersku, ich nezaujima, ci ta osoba bola predtym vedena na UP, alebo pracovala u nejakeho zamestnavatela, ide len o vyslednu sumu materskej, ktora je ovplyvnena prijmom. Ja vsak nemam za posledny rok ziaden prijem, teda okrem prispevku 23 eur mesacne na prve dieta.poradite, vyznate sa v tom, je tu nejaky podobny pripad? 😖
@tixi ahoj, ak dobre pocitam....si nejaky podobny pripad ako ja 🙂 teraz som volala do socialnej ...nemam narok na matersku, kedze za posledne 2 roky nemam splnenu podmienku 270 dni platenia nemocenskeho poistenia. Takze narok na matersku nesplnam...mozem dostavat iba rodicovsky prispevok od dna narodenia dietatka.
pisala som o materskej, chcela som vsak napisat ci mam narok na rodicovsky prispevok, teraz je vo vyske tusim 203 eur mesacne
@miskokatka, ja som vlastne az teraz zistila, ze materska je jedna zalezitost a rodicovsky prispevok druha...uz som sa zlakla, ze po narodeni dietata nedostanem nic. Cize budeme dostavat aspon tych 203 eur mesacne plus 23 eur na kazde dieta?
@tixi Ano, to budes urcite dostavat, to dostava kazda zena,ked porodi dietatko...ak by si porodila dvojicky, tak je to tusim okolo 300 € ....
Plus dostanes prispevok pri narodeni dietatka...cca 800 €
@zalka Ahoj, čítala som tvoje príspevky vyššie. Prosím o radu. Ak som teraz zistila, že som tehotná - cca 2 týždne, nestíham si dobrovoľne platiť tých 270 dní, aby som splnila podmienku na získanie materskej. Ak by som sa teraz zamestnala a popritom si platila DNP, prirátava sa to? 😖 Splnila by som podmienku tých 270 dní? Ďakujem pekne za odpoveď. 🙂
@miskokatka áno splnila ale musela by si jedno poistenie ukončiť pred MD ... čiže ak sa zajtra zamestnáš .. a popri tom uzavrieš DNP .. tak DNP zruš po cca mesiaci dvoch ... ak je VZ za DNP nižší ako hrubá mzda v zamestnaní.
Ahojte, prosim vas o radu... 2 roky robim za minim,mzdu na papieri a planujeme babatko, zacali by sme skusat asi o par mesiacov, a kedze mi vychadza z tej minim, mzdy necelych 200 eur materska, tak som sa vas chcela spytat, ako by sa dala navysit - ci sa da doplacat niekam na socialne, alebo kam sa to niekedy v minulosti doplacalo, aby sa dala zvysit materska...
vobec tomu nerozumiem, neviete ci je nejaka taka moznost? dakujem velmi pekne...
@zalka dakujem krasne za odpoved. Este by som sa opytala....Ak by som zajtra uzavrela DNP a platila by som si ho nejakych 5 mesiacov a potom by som sa zamestnala na dva mesiace a pred nastupom na MD by som pracovny pomer ukoncila....z akej sumy by sa mi vyratavala materska? iba z toho zamestnania? alebo sa berie aj vyska DNP? Dakujem a pekny vecer.
@miskokatka pozor dokopy musí byť 270 dní poistenia .. čo 5+2 mesiace toľko nie je ... a súbeh sa robí ak si už tehotná a nemáš poistenie ... a MD by sa rátala z aktuálneho poistenia ... takže ak by si zamestnanie skončila tak by sa MD rátala len z DNP

@zalka dakujem. no najst nejaku pracu na dohodu asi nebude realne....