Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
ahojte, moze mi niekto poradit? som zamestnana, v polovici juna nastupujem na MD. zaujima ma, na kolko dni dovolenky mam v tomto roku narok. nemam este 33 rokov, takze mam narok na 20 dni, ale neviem ako to je ked v juni pojdem na matersku. do nastupu na MD si planujem vybrat 9 dni, co mi urcite patri, ale neviem co s tymi zvysnymi 11 dnami. bude mi ich musiet zamestnavatel niekedy preplatit, alebo mi narok na tie dni zanikne, alebo ako to je?dakujem
@ivushka19 samozrejme ale ona nastupuje na MD a to ako keby robila tj. akoby robiť bude do konca roka minimálne ..
a v roku 2015 ak bude na MD napr. do 2.2.15, tak bude mať nárok na 1/12tinu dovolenky ešte čiže na cca 1,5 dňa ešte k tým tohoročným ...
a ked jej v roku 2017 skončí RD tak si bude môcť vyčerpať tie dni dovolenky tj. 11 dní z roku 2014 a aj dovolenku za rok 2015
@terus00 Ja nastupujem na matersku v aprili a so zamestnavatelom som sa dohodla, ze dovolenku za cely rok 2014 si vycerpem uz teraz, takto mi to vyhovuje. Takze som uz doma a cerpam 22 dni dovolenky.
@zalka tak to je super, ze mi patri dovolenka za cely rok. ibaze ja sa do tej prace uz neplanujem vratit a planujem dalsie dieta pocas RD a mozno potom este aj tretie, takze by som bola doma 6-7 rokov. tak ako by som to mala urobit, aby som sa dostala k peniazom za nevycerpanu dovolenku? ta firma za 6 rokov mozno uz ani nebude existovat, kedze obe majitelky su dochodkyne a tak dlho to asi tahat nebudu... jedina moznost co ma napada je vybrat si celu dovolenku este pred nastupom na MD.. to by som mohla?
@zalka dakujem, ano to mi je jasne, ze ma narok, lebo MD sa berie ako odpracovany cas, ale som si myslela, ze ked nastupi na RD, tak vlastne nepracuje, v zakone je moznost kratit dovolenku, kedze neodpracuje u zamestnavatela viac ako sto dni.atd,atd... len mi nie je jasne, ci je to moznekratit danu dovolenku aj v pripade, ze je na RD.....
@terus00 no nerobila by som to, takto túto dovolenku vieš využiť ak nezmenia zákony na to aby si mala max. podporu v nezamestnanosti ... nechala by som si . Akurát ak by Ti povedali majiteľky, že to idú rušiť tak by som sa snimi počas čerpania RD dohodla na čerpaní 1 dna dovolenky, na preplatení zvyšku a skončení PP.
Toto musíš spraviť pred skončením ich podnikania .. teraz to nerob .. škoda by bola a ak chceš mať nárok aj na dalšie materské tak je lepšie mať zamestnanie.
@ivushka19 napíšem ti príklad kedy by sa krátila dovolenka za čas na RD ... nástup na MD by bol napr. 9/2014 a MD by trvala do 4/2015 .. rok 2014 neriešim, to je jasné, a v roku 2015 vzniká nárok na celoročnú dovolenku ale tá sa kráti o dni na RD ... lebo MD v roku 2015 trvá viac ako 60 prac. dní ( vid 4 mesiace v príklade tj. cca 80 dní ) .. takže od 5-12/15 by trebalo porátať pracovné dni a sviatky pripadajúce na pracovné dni.. napr. bolo by ich 165 dní na RD v tom roku tak by sa dovolenka krátila za 100 dní na RD o 1/12tinu za každých 21 dní o dalšie 1/12tin .. dokopy by sa dovolenka krátila o 4/12tiny ... a za rok 2015 by bol nárok na 8/12tin z ročného nároku na dovolenku tj. pri 20 dnovom nároku by bol nárok na 13,5 dna dovolenky.
@zalka myslis po tych 6 rokoch doma, by som mohla mat max podporu v nezamestnansti? a to ako?? no mne ide samozrejme o to, aby som mala zamestnanie pocas RD, aby som potom zas mala narok na materske.. len dufam, ze mi po skonceni tejto prvej MD nemozu dat vypoved, a ze ma tam budu celych tych 6-7 rokov evidovat ako zamc na MD resp RD
@terus00 samozrejme, že ti nemôžu dať výpoved počas MD, ani RD .. jedine že by rušili prevádzku ... a áno mohla by si mať max. podporu ... funguje to takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
@ivushka19 rado sa stalo
ako usetris z materskej?: skus aj toto: http://homebook.aspone.cz
@zalka aha, takze ak mam napr 25 eur denny priemer, tak mi staci nechat si 3 dni dovolenky (1 den vycerpat, zvysne 2 si dat preplatit = 75 eur za 1 den) a budem mat max podporu? dobre vediet... ak som to pochopila dobre, tak to musim urobit az v roku, ked nebudem mat iny prijem, cize po RD, aby mi pocitali podporu iba z tohto prijmu, ze?
a este sa chcem spytat, radila si tu niektorym mamickam, cosi ze sa maju den pred nastupom na RD odlhasit alebo prihlasit v soc. poistovni (nepamätam presne). to by mala urobit kazda zena ked jej konci MD alebo je to nejaky konktretny ich pripad? tie reg. listy do soc. poistovne..
@zalka Ahoj zalka prosím o radu ak môžeš. Už sme spolu písali... Od 30.10.2013 som na úrade práce a poberám podporu v nezamestnanosti. Od roku 2006 som bola zamestnaná u posledného zamestnávateľa, rok 2010 MD , 2011 RD až do 10/2013 potom som dala výpoveď. Momentálne som v 12 tt a chcem sa spýtať či budem mať nárok na MD a z akého príjmu sa mi bude vyrátavať , termín mám 10/2014.
Od 01/2014 príležitostne pracujem, mám uzavretú dohodu o prac.činnosti a mám možnosť sa zamestnať od 06/2014 ale neviem či ma nebude chcieť doktor napísať na PN. Vopred ďakujem.
@gabi25 hm ... radšej sa zamestnaj skôr ak chceš vyššiu MD tak potrebuješ 90 dní poistenie bez PN a MD ..
ak sa zamestnáš a pôjdeš na PN tak sa môže stať že ti vyrátajú z minima PN i MD ... neviem ti povedať, či by ti vyrátali MD z maxima ... kvôli príjmu čo si mala po RD ... skús napísať na stránku SP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s .. ale pozor aby tie dohody neprekročili 90 dní ... radšej skončiť dohodu na 89 den .. a o pár dní nech vznikne nová
ha ja práve že mám tú prácu iba občas, za január som mala odpr.20 hod. a za február nič. O tom že by som mala MD z maxima ani nerozmýšlam. Iba neviem čo mám urobiť lebo už teraz ma doktor chcel vypísať na PN a myslím si že za dva mesiace to nebude lepšie. A aby sa mi MD vypočítavali z nového zamestnania, ak som správne pochopila musela by som odpracovať 90 dní a to asi nepôjde. Preto neviem čo mám urobiť
@gabi25 hm... no riskni to ... koľko ti ešte treba byť na UP a dobrať podporu?
2 mesiace .. tak aj na podpore môžeš sedieť doma 2 mesiace a mať podporu ..
potom sa zamestnaj ... po skončení podpore .. a chod na PN .. tak ti zaplatia z minima PN ... a pred MD sa nahlás na DNP a modli sa aby si dostala MD zo zamestnania aj z DNP ... 🙂 2x z minima cca 520e dokopy..
@gabi25 skúsiť to môžeš ... ja by som sa zamestnala .. zamestnanie by trvalo do pôrodu alebo aj dlhšie ..
a den pred MD by som sa prihlásila na DNP ... požiadala o MD zo zamestnania + z DNP ... a o dva dni by som DNP zrušila ( pre istotu) a ak by mi schválili MD aj z DNP tak by som sa hned prihlásila zase na DNP aby som mala dosť dní poistenia ... aby sa nazbierali ...

tak velmi pekne dakujem, naozaj nan jasnejsie 😵