Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Určite sa dohodneme . A zalka keby som ostala na tú dohodu to by mi mohli vypočítať MD 20€ (to iba pre info, dám na tvoju radu a urobím tak ako si napísala)
@zalka ahoj, čítam,že si sikulka a radis maminam, chcela by som aj ja poradiť, ak by si bola taka dobrá. Chcela by som co možno najvyššiu materskú ako asi kazda 😉 porad mi prosím , ci mam nejake možnosti zvýšenia, resp. Aku materskú budem poberat. Prvá dcérka sa mi narodila 3.2014 teraz som cca v 4tt som stále zamestnaná ale na rd, do práce sa uz ale vracať nebudem nakolko som tehu a tiez tam uz pre mna nebude miesto. Prvú materskú som poberala aj z dnp, co neviem,ci by sa dalo aj teraz, ci by sa mi to oplatilo, ci je este cas a kolko by som mesacne musela platit, a ako vlastne postupovať. Hrúbu mzdu aj s premiami som mala pred prvou md cca 630€, aku budem mat teraz matersku? Dik moc za tvoj čas a rady, ktorými tu všetkým pomáhas
@jana2605 no pripočítaj 460 dní ku dnu skončenia DNP a dostaneš presný deň ktorý je ten posledný na to aby ti vzniklo DNP .. a áno stačí zaplatiť 1 den a ísť na PN ... a potom na MD...
@gabi25 lebo nemám istotu, že ti dajú MD zo zamestnania aj z DNP .. a keby ti z DNP nedali MD tak ho musíš platiť ... preto som napísala zrušiť po dvoch dnoch zaplatiť 3 dni a čakať ... či priznajú alebo nepriznajú ...
ahoj @zalka dakujem za predchadzajuce odpovede, ale este sa chcem nieco spytat. pred nastupom na RD sa mam sama prihlasit na doch. poistenie statu. ale ked ja budem vedena u zamestnavatela, neurobi mi to automaticky on? kdesi som citala, ze roky, pocas ktorych sa zena stara o dieta sa zapocitavaju do dochodku. ale vyzera to ze je to "chytak", ako vela veci v tomto state, lebo ked zena nevie,ze sa ma sama prihlasit na doch. poist. tak sa jej to nezapocita do doch. cize tu nic nie je automaticke, o vsetko treba ziadat a zistovat si sam, aby si o nieco neprisiel.. ale pri nastupe na MD vsetko urobi zamestnavatel, ano? ako ja vlastne budem evidovana v SP pocas materskej?
@zalka ahoj včera som ti pisala o 22:14, dopĺňam slubene info.
Dnp som platila od 11.3.2011 do31.1.2012 od 2.1.2012 som bola pn a následne od 27.1.2012 MD klasika 34 týždňov potom RD, ktorá stále trvá až do 19.3.2015kedy dcérka dobrí 3 rocky, ale zistila som, že som tehotná, cca 4tt termín pôrodu odhadujem na začiatok decembra. Tak ted babo rad 😀 moc sa nevyznam, ale chcela by som vedieť na co mam nárok, resp ako si prilepsit 😉 vzniká mi stále nárok na matersku zo zamestnania predpokladám to by bolo tých 65% z 630€? Vopred veľké diiiik
@zalka ani sa mi uz neoplatí začať platiť dnp? Predpokladaný príjem bude asi taký ako som mala pred nástupom na Md, nie? Ci môžu mi ho aj znížiť? Totiž s firmou to šlo dolu vodou, všetkých poprepustali, držia to len na papieri, založili nejaku inú, prepustili baby aj na rodicovskych- tie ktoré sa dali ukecat, ja ešte s jednou kolegynou sme stále zamestnane na Rd, nechcela som sa dat vyhodiť práve kvôli ďalšej materskej.takze asi mi teraz budú chcieť robiť zle ako ich poznám.
@vbc22 tak nejako ... lebo by si potrebovala 270 dní poistenia aj z 2 zamestnania alebo z DNP na MD ..
dá sa to dosiahnuť kombinácoiu ... napr. 2x zamestnanie teraz ... alebo zamestnanie + DNP .. pričom jedno z poistení by sa zrušilo a dosiahla by sa podmienka 270 dní .. a bola by MD z nového zamestnania + MD zo zamestnania starého
ja sa chcem informovať, rodiť budem v júli 2014, v roku 2013 som bola 10 mesiacov zamestnaná (od roku 2008 ) v tej istej firme a november-december 2013 som mala 2 zamestnania na 50% úväzok, čo trvá dodnes. Ako to ovplyvní moju materskú? V oboch zamestnaniach som na trvalý pracovný pomer. ďakujem
@miriammar13 Napíš presnejšie dátumy. Nie je zrejmé, či v prvej firme (od r. 2008) pracuješ do dnes. A taktiež v tých 2 firmách na 50% úväzok - sú to úplne iné firmy? Od toho sa všetko odvíja.... 😉
V prvej firme pracujem od roku 2008 do dnes, len od 1.11.2013 na 50% úväzok. V druhej firme pracujem od 1.11.2013 tiež na 50% úväzok. Sú to úplne odlišné firmy. Vyšší príjem mám práve v tej druhej firme, v ktorej som od novembra.

@zalka Ahoj, chcela by som sa opýtať, skončilo mi DNP v 5 marca 2014. Počas neho som bola na MD 5 mesiacov, potom som si 1 mesiac zaplatila a 3 mesiace som bola na marodke. Tak ak som to dobre pochopila, ak by som otehotnela niekedy v priebehu dalšieho roka, mám nárok na mterskú z DNP? Respektíve, dokedy najneskôr by som mohla ísť na marodku ako tehotná, aby som potom dostala aj materskú z DNP...rizikové tehotenstvá som mala obe...takže tretie nebude výnimka, na čo ma aj lekár upozornil...dakujem za odpoved