icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

nada1
25. mar 2014

tak velmi pekne dakujem, naozaj nan jasnejsie 😵

zalka
25. mar 2014

@nada1 rado sa stalo

terus00
25. mar 2014

ahojte, moze mi niekto poradit? som zamestnana, v polovici juna nastupujem na MD. zaujima ma, na kolko dni dovolenky mam v tomto roku narok. nemam este 33 rokov, takze mam narok na 20 dni, ale neviem ako to je ked v juni pojdem na matersku. do nastupu na MD si planujem vybrat 9 dni, co mi urcite patri, ale neviem co s tymi zvysnymi 11 dnami. bude mi ich musiet zamestnavatel niekedy preplatit, alebo mi narok na tie dni zanikne, alebo ako to je?dakujem

zalka
25. mar 2014

@terus00 máš nárok na celoročnú dovolenku za rok 2014 takže tých 11 dní si budeš môcť vyčerpať po MD alebo aj po skončení RD po troch rokoch.

ivushka19
25. mar 2014

@zalka ahoj, mozem sa spytat? a nie je to tak, ze pocas RD jej moze dovolenku kratit?

zalka
25. mar 2014

@ivushka19 samozrejme ale ona nastupuje na MD a to ako keby robila tj. akoby robiť bude do konca roka minimálne ..
a v roku 2015 ak bude na MD napr. do 2.2.15, tak bude mať nárok na 1/12tinu dovolenky ešte čiže na cca 1,5 dňa ešte k tým tohoročným ...
a ked jej v roku 2017 skončí RD tak si bude môcť vyčerpať tie dni dovolenky tj. 11 dní z roku 2014 a aj dovolenku za rok 2015

dankariska
25. mar 2014

@terus00 Ja nastupujem na matersku v aprili a so zamestnavatelom som sa dohodla, ze dovolenku za cely rok 2014 si vycerpem uz teraz, takto mi to vyhovuje. Takze som uz doma a cerpam 22 dni dovolenky.

terus00
25. mar 2014

@zalka tak to je super, ze mi patri dovolenka za cely rok. ibaze ja sa do tej prace uz neplanujem vratit a planujem dalsie dieta pocas RD a mozno potom este aj tretie, takze by som bola doma 6-7 rokov. tak ako by som to mala urobit, aby som sa dostala k peniazom za nevycerpanu dovolenku? ta firma za 6 rokov mozno uz ani nebude existovat, kedze obe majitelky su dochodkyne a tak dlho to asi tahat nebudu... jedina moznost co ma napada je vybrat si celu dovolenku este pred nastupom na MD.. to by som mohla?

ivushka19
25. mar 2014

@zalka dakujem, ano to mi je jasne, ze ma narok, lebo MD sa berie ako odpracovany cas, ale som si myslela, ze ked nastupi na RD, tak vlastne nepracuje, v zakone je moznost kratit dovolenku, kedze neodpracuje u zamestnavatela viac ako sto dni.atd,atd... len mi nie je jasne, ci je to moznekratit danu dovolenku aj v pripade, ze je na RD.....

zalka
25. mar 2014

@terus00 no nerobila by som to, takto túto dovolenku vieš využiť ak nezmenia zákony na to aby si mala max. podporu v nezamestnanosti ... nechala by som si . Akurát ak by Ti povedali majiteľky, že to idú rušiť tak by som sa snimi počas čerpania RD dohodla na čerpaní 1 dna dovolenky, na preplatení zvyšku a skončení PP.
Toto musíš spraviť pred skončením ich podnikania .. teraz to nerob .. škoda by bola a ak chceš mať nárok aj na dalšie materské tak je lepšie mať zamestnanie.

@ivushka19 napíšem ti príklad kedy by sa krátila dovolenka za čas na RD ... nástup na MD by bol napr. 9/2014 a MD by trvala do 4/2015 .. rok 2014 neriešim, to je jasné, a v roku 2015 vzniká nárok na celoročnú dovolenku ale tá sa kráti o dni na RD ... lebo MD v roku 2015 trvá viac ako 60 prac. dní ( vid 4 mesiace v príklade tj. cca 80 dní ) .. takže od 5-12/15 by trebalo porátať pracovné dni a sviatky pripadajúce na pracovné dni.. napr. bolo by ich 165 dní na RD v tom roku tak by sa dovolenka krátila za 100 dní na RD o 1/12tinu za každých 21 dní o dalšie 1/12tin .. dokopy by sa dovolenka krátila o 4/12tiny ... a za rok 2015 by bol nárok na 8/12tin z ročného nároku na dovolenku tj. pri 20 dnovom nároku by bol nárok na 13,5 dna dovolenky.

ivushka19
25. mar 2014

@zalka super, dakujem krasne, uz tomu rozumiem..... ste zlata....

terus00
25. mar 2014

@zalka myslis po tych 6 rokoch doma, by som mohla mat max podporu v nezamestnansti? a to ako?? no mne ide samozrejme o to, aby som mala zamestnanie pocas RD, aby som potom zas mala narok na materske.. len dufam, ze mi po skonceni tejto prvej MD nemozu dat vypoved, a ze ma tam budu celych tych 6-7 rokov evidovat ako zamc na MD resp RD

zalka
25. mar 2014

@terus00 samozrejme, že ti nemôžu dať výpoved počas MD, ani RD .. jedine že by rušili prevádzku ... a áno mohla by si mať max. podporu ... funguje to takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

@ivushka19 rado sa stalo

janci1985
25. mar 2014

ako usetris z materskej?: skus aj toto: http://homebook.aspone.cz

terus00
26. mar 2014

@zalka aha, takze ak mam napr 25 eur denny priemer, tak mi staci nechat si 3 dni dovolenky (1 den vycerpat, zvysne 2 si dat preplatit = 75 eur za 1 den) a budem mat max podporu? dobre vediet... ak som to pochopila dobre, tak to musim urobit az v roku, ked nebudem mat iny prijem, cize po RD, aby mi pocitali podporu iba z tohto prijmu, ze?
a este sa chcem spytat, radila si tu niektorym mamickam, cosi ze sa maju den pred nastupom na RD odlhasit alebo prihlasit v soc. poistovni (nepamätam presne). to by mala urobit kazda zena ked jej konci MD alebo je to nejaky konktretny ich pripad? tie reg. listy do soc. poistovne..

zalka
26. mar 2014

@terus00 áno presne tak ako píšeš ... a žiaden príjem nesmieš mať 2 roky ... teda myslím žiaden zdaniteľný príjem ...
a prihlásiť sa nástupom na RD na SP na dôchodkové poistenie štátu aby sa rátali roky do dôchodku

gabi25
26. mar 2014

@zalka Ahoj zalka prosím o radu ak môžeš. Už sme spolu písali... Od 30.10.2013 som na úrade práce a poberám podporu v nezamestnanosti. Od roku 2006 som bola zamestnaná u posledného zamestnávateľa, rok 2010 MD , 2011 RD až do 10/2013 potom som dala výpoveď. Momentálne som v 12 tt a chcem sa spýtať či budem mať nárok na MD a z akého príjmu sa mi bude vyrátavať , termín mám 10/2014.
Od 01/2014 príležitostne pracujem, mám uzavretú dohodu o prac.činnosti a mám možnosť sa zamestnať od 06/2014 ale neviem či ma nebude chcieť doktor napísať na PN. Vopred ďakujem.

zalka
26. mar 2014

@gabi25 hm ... radšej sa zamestnaj skôr ak chceš vyššiu MD tak potrebuješ 90 dní poistenie bez PN a MD ..
ak sa zamestnáš a pôjdeš na PN tak sa môže stať že ti vyrátajú z minima PN i MD ... neviem ti povedať, či by ti vyrátali MD z maxima ... kvôli príjmu čo si mala po RD ... skús napísať na stránku SP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s .. ale pozor aby tie dohody neprekročili 90 dní ... radšej skončiť dohodu na 89 den .. a o pár dní nech vznikne nová

gabi25
26. mar 2014

@zalka no veď to ja mám dohodu od 7.1.2014 do 31.12.2014 a potom by sa mi to rátalo z tej dohody?

zalka
26. mar 2014

@gabi25 áno presne tak ... potom by sa ti MD rátala z tej dohody ... a mať 65% zo sumy 148 eur nie je žiadna výhra ...

gabi25
26. mar 2014

ha ja práve že mám tú prácu iba občas, za január som mala odpr.20 hod. a za február nič. O tom že by som mala MD z maxima ani nerozmýšlam. Iba neviem čo mám urobiť lebo už teraz ma doktor chcel vypísať na PN a myslím si že za dva mesiace to nebude lepšie. A aby sa mi MD vypočítavali z nového zamestnania, ak som správne pochopila musela by som odpracovať 90 dní a to asi nepôjde. Preto neviem čo mám urobiť

zalka
26. mar 2014

@gabi25 hm... no riskni to ... koľko ti ešte treba byť na UP a dobrať podporu?
2 mesiace .. tak aj na podpore môžeš sedieť doma 2 mesiace a mať podporu ..
potom sa zamestnaj ... po skončení podpore .. a chod na PN .. tak ti zaplatia z minima PN ... a pred MD sa nahlás na DNP a modli sa aby si dostala MD zo zamestnania aj z DNP ... 🙂 2x z minima cca 520e dokopy..

gabi25
26. mar 2014

@zalka to by sa dalo?

zalka
26. mar 2014

@gabi25 skúsiť to môžeš ... ja by som sa zamestnala .. zamestnanie by trvalo do pôrodu alebo aj dlhšie ..
a den pred MD by som sa prihlásila na DNP ... požiadala o MD zo zamestnania + z DNP ... a o dva dni by som DNP zrušila ( pre istotu) a ak by mi schválili MD aj z DNP tak by som sa hned prihlásila zase na DNP aby som mala dosť dní poistenia ... aby sa nazbierali ...

gabi25
26. mar 2014

@zalka na úrade práce som do polovice mája

zalka
26. mar 2014

@gabi25 tak potom ti nič nebráni ... urobiť to tak ako som napísala a ak ti zamestnanie ostane do konca RD tak zase ak nepomenia zákony budeš môcť mať vysokú podporu .

gabi25
26. mar 2014

@zalka zalka trochu tomu nerozumiem. Vyjadrenie z SP o MD z DNP by mi prišlo až keď budem na MD. Pokiaľ by som sa prihlásila počas MD nemusela by som ho platiť?

zalka
26. mar 2014

@gabi25 nie .. ak máš nejakú dávku vyplácanú z DNP .. v tomto prípade MD .. tak prihlásením sa na DNP počas MD neplatíš ...

gabi25
26. mar 2014

@zalka aha, no uvidíme ako to už bude. Takže nárok na MD budem mať tak či tak. A zalka môžem dať výpoveď z dohody bez udania dôvodu?

zalka
26. mar 2014

@gabi25 samozrejme .. ved máš problémy ... iste sa dohodneš s nimi ...