Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Určite sa dohodneme . A zalka keby som ostala na tú dohodu to by mi mohli vypočítať MD 20€ (to iba pre info, dám na tvoju radu a urobím tak ako si napísala)
@zalka ahoj, čítam,že si sikulka a radis maminam, chcela by som aj ja poradiť, ak by si bola taka dobrá. Chcela by som co možno najvyššiu materskú ako asi kazda 😉 porad mi prosím , ci mam nejake možnosti zvýšenia, resp. Aku materskú budem poberat. Prvá dcérka sa mi narodila 3.2014 teraz som cca v 4tt som stále zamestnaná ale na rd, do práce sa uz ale vracať nebudem nakolko som tehu a tiez tam uz pre mna nebude miesto. Prvú materskú som poberala aj z dnp, co neviem,ci by sa dalo aj teraz, ci by sa mi to oplatilo, ci je este cas a kolko by som mesacne musela platit, a ako vlastne postupovať. Hrúbu mzdu aj s premiami som mala pred prvou md cca 630€, aku budem mat teraz matersku? Dik moc za tvoj čas a rady, ktorými tu všetkým pomáhas
@jana2605 no pripočítaj 460 dní ku dnu skončenia DNP a dostaneš presný deň ktorý je ten posledný na to aby ti vzniklo DNP .. a áno stačí zaplatiť 1 den a ísť na PN ... a potom na MD...
@gabi25 lebo nemám istotu, že ti dajú MD zo zamestnania aj z DNP .. a keby ti z DNP nedali MD tak ho musíš platiť ... preto som napísala zrušiť po dvoch dnoch zaplatiť 3 dni a čakať ... či priznajú alebo nepriznajú ...
ahoj @zalka dakujem za predchadzajuce odpovede, ale este sa chcem nieco spytat. pred nastupom na RD sa mam sama prihlasit na doch. poistenie statu. ale ked ja budem vedena u zamestnavatela, neurobi mi to automaticky on? kdesi som citala, ze roky, pocas ktorych sa zena stara o dieta sa zapocitavaju do dochodku. ale vyzera to ze je to "chytak", ako vela veci v tomto state, lebo ked zena nevie,ze sa ma sama prihlasit na doch. poist. tak sa jej to nezapocita do doch. cize tu nic nie je automaticke, o vsetko treba ziadat a zistovat si sam, aby si o nieco neprisiel.. ale pri nastupe na MD vsetko urobi zamestnavatel, ano? ako ja vlastne budem evidovana v SP pocas materskej?
@zalka ahoj včera som ti pisala o 22:14, dopĺňam slubene info.
Dnp som platila od 11.3.2011 do31.1.2012 od 2.1.2012 som bola pn a následne od 27.1.2012 MD klasika 34 týždňov potom RD, ktorá stále trvá až do 19.3.2015kedy dcérka dobrí 3 rocky, ale zistila som, že som tehotná, cca 4tt termín pôrodu odhadujem na začiatok decembra. Tak ted babo rad 😀 moc sa nevyznam, ale chcela by som vedieť na co mam nárok, resp ako si prilepsit 😉 vzniká mi stále nárok na matersku zo zamestnania predpokladám to by bolo tých 65% z 630€? Vopred veľké diiiik
@zalka ani sa mi uz neoplatí začať platiť dnp? Predpokladaný príjem bude asi taký ako som mala pred nástupom na Md, nie? Ci môžu mi ho aj znížiť? Totiž s firmou to šlo dolu vodou, všetkých poprepustali, držia to len na papieri, založili nejaku inú, prepustili baby aj na rodicovskych- tie ktoré sa dali ukecat, ja ešte s jednou kolegynou sme stále zamestnane na Rd, nechcela som sa dat vyhodiť práve kvôli ďalšej materskej.takze asi mi teraz budú chcieť robiť zle ako ich poznám.
Oki, tak budem aspoň kludna, že viac sa urobiť nedalo, dik moc
@vbc22 tak nejako ... lebo by si potrebovala 270 dní poistenia aj z 2 zamestnania alebo z DNP na MD ..
dá sa to dosiahnuť kombinácoiu ... napr. 2x zamestnanie teraz ... alebo zamestnanie + DNP .. pričom jedno z poistení by sa zrušilo a dosiahla by sa podmienka 270 dní .. a bola by MD z nového zamestnania + MD zo zamestnania starého
ja sa chcem informovať, rodiť budem v júli 2014, v roku 2013 som bola 10 mesiacov zamestnaná (od roku 2008 ) v tej istej firme a november-december 2013 som mala 2 zamestnania na 50% úväzok, čo trvá dodnes. Ako to ovplyvní moju materskú? V oboch zamestnaniach som na trvalý pracovný pomer. ďakujem
@miriammar13 Napíš presnejšie dátumy. Nie je zrejmé, či v prvej firme (od r. 2008) pracuješ do dnes. A taktiež v tých 2 firmách na 50% úväzok - sú to úplne iné firmy? Od toho sa všetko odvíja.... 😉
V prvej firme pracujem od roku 2008 do dnes, len od 1.11.2013 na 50% úväzok. V druhej firme pracujem od 1.11.2013 tiež na 50% úväzok. Sú to úplne odlišné firmy. Vyšší príjem mám práve v tej druhej firme, v ktorej som od novembra.

@zalka Ahoj, chcela by som sa opýtať, skončilo mi DNP v 5 marca 2014. Počas neho som bola na MD 5 mesiacov, potom som si 1 mesiac zaplatila a 3 mesiace som bola na marodke. Tak ak som to dobre pochopila, ak by som otehotnela niekedy v priebehu dalšieho roka, mám nárok na mterskú z DNP? Respektíve, dokedy najneskôr by som mohla ísť na marodku ako tehotná, aby som potom dostala aj materskú z DNP...rizikové tehotenstvá som mala obe...takže tretie nebude výnimka, na čo ma aj lekár upozornil...dakujem za odpoved