icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

zalka
2. jún 2014

@gabi25 nie nárok na nemocenské z DNP ti nevznikne .. ak chceš nemocenské tak sa musíš zamestnať a tak ísť na PN ..
na MD ti vznikne nárok za predpokladu, že si odpracovala aspon 1 den po skončení RD a prihlásiš sa na DNP alebo bude to zamestnanie ... mimochodom ako nemáš nárok na podporu? už si ju vyčerpala tak to myslíš?

gabi25
2. jún 2014

@zalka áno zalka podpora mi skončila minulý mesiac ale nebola som si istá s tím pripoistením, že ak by som sa zajtra išla poistiť a vo štvrtok na PN či mi SP bude vyplácať nemocenské.

zalka
2. jún 2014

@gabi25 nie nebude ...
z DNP by si mala nárok len na materské len za predpokladu, že si čerpala aspon den dovolenky po RD .

gabi25
2. jún 2014

to som čerpala, ale mám slúbenú pracovnú zmluvu od 07/2014 aspoň aby som mala nárok na MD a skúsím sa pred nástupom na MD prihlásiť na DNP tak ako si mi už raz poradila a uvidím či mi priznajú aj MD z DNP.

gabi25
2. jún 2014

@zalka to som čerpala, ale mám slúbenú pracovnú zmluvu od 07/2014 aspoň aby som mala nárok na MD a skúsím sa pred nástupom na MD prihlásiť na DNP tak ako si mi už raz poradila a uvidím či mi priznajú aj MD z DNP.

zalka
2. jún 2014

@gabi25 pozor teraz nesmie byť súbeh od júla povinné poistenie a dobrovolné takže bud MD zo zamestnania alebo MD z DNP
a ak si tehotná už teraz príjmu ťa na tú zmluvu od 7/2014? nech ťa príjmu teraz a môžeš ísť z PZ na PN ..

dadka7828
2. jún 2014

@zalka Dakujem velmi pekne lebo ma šupli na nižšiu pozíciu síce nenáročnú ale je tam prach a smrad a o 300 eur menší plat preto uvažujem na PN alebo rizikové na čo ma chcela dať lekárka už dávno niesom si totižto istá či ked so zdravotných dôvodov nemôžem vykonávať prácu a preradia ma inde či mi môžu šiahnuť aj na plat ked je to tehotenstvo :( vieš mi aj v tomto poradiť pokladík? :D

zalka
2. jún 2014

@dadka7828 neviem ti v tomto poradiť .. na PN ísť môžeš, vždy sa ráta 364 dní od začiatku PN .. čiže ak začneš PN napr. 3.6.14 tak SP ti poráta dni PN od 3.4.13 do skončenia PN ... napr. 200 dní ... a výjde SP že môžeš čerpať ešte 364-200 = 164 dní

dena1973
2. jún 2014

@dominka13 Nemáš začo.... 😉

gabi25
3. jún 2014

@zalka takže sa mi už neoplatí pripoistiť na DNP pred nástupom na MD pokiaľ budem zamestnaná?

zalka
3. jún 2014

@gabi25 no zamestnanie by muselo vzniknúť v júny a DNP tiež najneskôr 30.6.14 ...

gabi25
4. jún 2014

@zalka takže pokiaľ by mi zamestnanie vzniklo napríklad 20.júna a pripoistila by som sa na DNP tiež napr. 22 júna a cca 24.júna by som išla na PN, z toho DNP by som tiež mohla poberať PN?

zalka
4. jún 2014

@gabi25 áno

gabi25
4. jún 2014

@zalka a mohla by som brať PN aj zo zamestnania a DNP naraz , dobre tomu rozumiem? A pokiaľ by som išla z PN rovno na MD mala by som MD vyplácanú zo zamestnania a aj z DNP?

zalka
4. jún 2014

@gabi25 ak by bola splnená podmienka 270 dní tak áno

gabi25
4. jún 2014

@zalka a 270 dní za aké obdobie? Ja som bola do 25.10.13 na RD potom som 2 dni mala dovolenku a od vtedy som nezamestnaná , až na necelé tri mesiace dohody.

zalka
4. jún 2014

@gabi25 tak to by problém nemal byť ... aj RD sa tam zaráta aj tri mesiace dohody ... pohodka

gabi25
4. jún 2014

@zalka takže zalka myslíš že by som to mohla vyskúšať?

zalka
4. jún 2014

@gabi25 podla mna hej ...

gabi25
4. jún 2014

@zalka a keby som sa spýtala na SP myslíš si že by mi to povedali? Vieš ide mi o to že pokiaľ sa zamestnám a na druhý deň sa prihlásim na SP na DNP a na daľší deň pôjdem na PN vyjadrenie zo SP mi príde až do 60 dní . Ale pokiaľ pôjdem na PN, DNP nebudem platiť však?

zalka
4. jún 2014

@gabi25 počkaj PN z DNP nedostaneš ... lebo nemáš 270 dní teda máš ich pre MD ale pre PN ich nemáš
len tie 3 mesiace z tej brigády ... takže DNP by si musela ešte 6 mesiacov platiť ...

gabi25
4. jún 2014

@zalka aha, takže momentálne v mojej situácií ma zachráni sa iba čo najskôr zamestnať, aby som mohla dostávať aspoň PN z minima a v auguste ísť na MD zo zamestnania. Neni inakšia možnosť.

zalka
4. jún 2014

@gabi25 to je pravda ... kvôli PN zamestnať sa ...
ak by stačilo len MD tak stačí aj DNP ...

gabi25
4. jún 2014

@zalka ako myslíš stačí aj DNP?

zalka
4. jún 2014

@gabi25 lebo MD z DNP po RD mať môžeš
ale PN z DNP po RD mať nemôžeš ... taký je zákon

gabi25
4. jún 2014

@zalka a zalka poki

gabi25
4. jún 2014

@zalka a zalka pokiaľ by som sa ešte tento mesiac prihlásila na DNP a platila ho až do začiatku MD (t.j.august) , MD by mi vyplácali z DNP aj zo zamestnania?

zalka
4. jún 2014

@gabi25 je to možné ... skúsila by som napísať na SP cez formulár ... ale čítala som o takom...ale osobne skúsenosť nemám

gabi25
4. jún 2014

@zalka veľmi ti ďakujem za rady zalka.

zalka
4. jún 2014

@gabi25 rado sa stalo