Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@amaca ak otehotnieš ešte do ukončenia prac. pomeru a budeš máť splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom, tak by si mala ešte stihnúť ešte 8. mes. ochrannú lehotu po ukončení prac. pomeru to zn., že nástup na materské musíš stihnúť do 8 mes. po uk. PP.
ahojte baby. tak mam dalsiu otazku.
spomenula som na urade prace, ze sa mi crta nejaka praca na leto ( termin porodu mam 13.10.) a ze ake su potom podmienky nahlasovania tej prace na urade prace a ze cim to treba dokladovat. a hoci som nespomenula aka dlha bude doba zamestnania tak tetulka na urade to hned vyhodnotila tak, ze bud to bude DOHODA alebo ( a teraz na toto sa chcem spytat ) ZMLUVA NA KRATKU DOBU ( alebo tak nejak to nazvala ). co to je ta zmluva na kratku dobu??? som ani nevedela ze take nieco existuje.
pytam sa preto, lebo to zamestnanie bude len take akoze koli tomu aby som mala narok na matersku ( podmienku o 270 dnoch splnam z ineho zamestnania ) kedze v case nastupu na matersku musim byt nemocensky poistena. uz som si zistila, ze ist do toho zamestnania na Dohodu nie je vhodne, lepsie je ist na TPP. len ta Zmluva na kratku dobu ma prekvapila. co je to kratka doba?????
a ak teda chcem tu pracu len koli tomu nemocenskemu poisteniu a materskej tak ta zmluva co uzavriem moze mat okrem zaciatku platnosti aj KONIEC platnosti? TP mam 13.10. , nastup na MD mi vychadza na 1.9. a zamestnana by som bola napriklad od 15.7. ( koli vypocte vysky materskej nechcem aby som pred nastupom na MD pracovala dlhsie ako 90 dni ). chcem sa spytat ci v tej zmluve moze byt napriklad datum ukoncenia pracovneho pomeru ( napriklad 1.11. )??? ako sa to potom hodnoti? ako Dohoda alebo ako ta Zmluva na kratku dobu alebo je to jedno ak je v zmluve to, ze je to na trvaly pracovny pomer?
@zalka
@zalka ok. cize to bude len zmluva na dobu urcitu, ziadna dohoda ani kratka zmluva ci co to rozpravala ta tetula?
a este jedna otazka. ta teta na urade hovorila, ze ak teda by to bola ta dohoda alebo tak kratka zmluva ci co, tak ze po ich uzavreti sa musim tak ci tak hlasit na urade a dokladovat prijem kazdy mesiac a z evidencie ma nevyradia. Ako je to pri tej klasickej Zmluve na dobu urcitu s tymi datumami ako si napisala 15.7.-21.10. ? vtedy ma uz vyradia z evidencie a nemusim dokladovat prijem???
a je podmienka na to platenie nemocenskeho poistenia zamestnavatelom aby som bola vyradena z evidencie na urade prace alebo tam kludne mozem byt evidovana ale zamestnavatel to nemocenske bude platit a narok na matersku budem mat?
@lagunasa áno ak tvoj príjem na PZ bude vyšší ako 149 eur v hrubom tak ťa vyradia, pri dohode by ťa nevyradili... ale pri normálnej PZ aj ked na minimálnu mzdu ťa vyradia z evidencie na UP ...
ale nebolo by lepšie sa zamestnať tak aby si mala nárok na MD .. ale ostala zamestnaná? tj. že by ti PZ neskončila pred nástupom na MD alebo po nástupe na MD ... ale normálne až po skončení RD ... hm? bol by další nárok na podporu ...
@zalka dobre, to s tou PZ uz teda chapem.
ta tvoja otazka ..... no relativne mozem len, potom mam doplnujucu otazku - ked teda by som bola zamestnana aj pocas RD tak ako je to potom z odvodami? lebo teraz som dohodnuta s kamoskou ze kym pojdem na MD a akoze u nej budem pracovat tak jej tie odvody co za mna zaplati vratim, ale potom ked uz budem na MD a neskor na RD tak ona bude za mna stale odvadzat odvody ci tie sa vobec neodvadzaju ani pocas RD?
a tiez som chcela byt loajalna voci nej, aby si nemyslela, ze po skonceni RD si budem narokovat u nej skutocne pracovat.
@zalka aha. a ak by som chcela mat teda znova narok na podporu tak sa musim oficialne vratit do prace po RD? ci staci ten pracovny pomer ukocit aj pocas RD, napriklad niekedy ku koncu RD? ale asi sa musim normalne vratit do tej prace a asi musim byt aspon par dni zamestnana a platit nejake tie odvody, ze?
@lagunasa príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka tu prvu cast chapem.
1) ta druha cast ..... "ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ..." - to ze to neovplivni vysku podpory myslis tu vysku podpory ktora ti vyjde z tej dovolenky?
2) o dovolenku ( hoci len na jeden den ako si uviedla v bode 1) mam poziadat pocas RD, dobre tomu rozumiem?
3) tych 12 dni dovolenky si dala len ako priklad alebo je to z nejakeho zakona, ze po navrate z RD mi vychadza 12 dni dovolenky? to iste plati aj o tych 10eurach? alebo sa mam so zamestnavatelom dohodnut ze ako mi vychadza mzda za dovolenku po RD?
4) prakticka vec ohladne skoncenia PP - pocas toho jedneho dna dovolenky mam akoze podpisat papier o ukonceni PP ( vypoved alebo aj z mojej strany ) s tym, ze datum ukoncenia PP ma byt ktory den? ten dovolenkovy alebo az ten nasledujuci?
@zalka otazka k bodu 1 - spominala si jeden den dovolenky koli maximalnej podpore ale teraz posledne si napisala ze dovolenky nebude podpora. tak uplne nechapem ako presne to je. cize mam ist na jeden den do prace pracovat klasicky a potom byt jeden den doma na dovolenke a v ten jeden den dovolenky ukoncit PP? a potom platim odvody z toho jedneho dna co som pracovala a ako tam ma potom vplyv ten jeden den dovolenky?
- a od coho sa potom odvija vyska toho zarobku po navrate z RD. totiz neviem si to cele prakticky predstavit ako sa to vsetko da stihnut za jeden den v praci. ked si predstavim, ze pridem prvy den po RD do prace a v ten den sa bude musiet stihnut to, ze mi zamestnavatel upravi vysku zarobku ( na to aby som mala maximalnu podporu ), nato konto poziadam o ukoncenie PP a este hoci neviem preco mam mat na druhy den dovolenku.....
@lagunasa márnosť ... môžeš odpracovať den alebo oddovolenkovať den je to úplne jedno ... proste obnoví sa ti poistenie .. a zo mzdy za odrobený den alebo dovolenku pôjdu do SP odvody a tie ovplyvnia výšku podpory.
a zamestnávateľ ti neupravuje mzdu .. len ti preplatí dovolenku a to je sakra rozdiel ... lebo dovolenka preplatená k čerpanému dnu alebo odpracovanému dnu ti VZ zvýši ved som ti to uvádzala už v príklade prečítaj si to ešte raz a pouvažuj
@zalka tak ja som asi fakt nechapava, ale napisala si, ze ak som na dovolenke po RD tak sa SP ziadne odvody neplatia a teda nemam narok na podporu tak nechapem, ze je zrazu jedno ci odpracujem alebo oddovolenkujem.
a na tu upravu mzdy sa pytam reto, lebo teraz som dohodnuta na minimalnu mzdu ale ked sa budem chciet teda vratit po RD tak stale tam bude ta minimalna mzda nahodena a z nej nechapem ako mozem mat maximalne odvody. preto sa pytam na to, kedy si ten plat dat zvysit aby aj vyska dovolenky bola vyssia alebo mzda za jeden den.
@lagunasa myslíš toto?
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
... tým odpracovaním som myslela dovolenka, alebo den práce ...
ak tvoje dieťa má 15.7.2014 tri roky napríklad
a) a tvoj PP skončí 16.7.14 s tým , že 16.7. máš dovolenku alebo pracuješ a zvyšok dovolenky ti preplatia tak odvody do SP sa platia a tým pádom ti to ovplyvní výšku podpory
b) ak tvoj PP skončí 15.7.14 s tým , že ti dovolenku len preplatia tak sa s toho odvody do SP NEPLATIA a tým pádom ti to neovplyvní výšku podpory
@dena1973 dakujem pekne za odpoved
este sa chcem spytat, ci nevies poradit zase v inej oblasti:
kamaratka je na MD, pravdepodobne sa uz do prace po jej skonceni nevrati, pre vypocet podpory bude lepsie ak jej dovolenku preplatia alebo ak sa ju vyberie v obdobi medzi materskou a rodicovskou? Dakujem
Ahojte, poradi niekto? 30.9. mi zacina materska, bude sa mi vypocitavat z VZ za predchadzajuci rok? Ak by som si dala stihla dat dobrov.nem.postenie este za tri mesiace, zohladni sa to, ci nie? Mam v tom bordel, dakujem za info.
ahojte..poradíte mi niekto, kto sa vyzná v materskej dobre? aký vymeriavací základ (resp. z čoho sa mi bude vypočítavať) ak som bola v r. 2013 zamestnaná od 9. mája, predtým som bola na RD. tohto roku som od 1.apríla zmenila zamestnanie, ale v podstate som pracovala nepretržite. nástup na MD mám niekedy začiatkom novembra 2014. bude sa mi rátať celý rok 2013 ako vymeriavací základ alebo ak som zmenila zamestnanie, tak sa mi bude rátať priemer až od tohto obdobia?? to by bolo pre mňa lepšie, keďže momentálne mám o dosť vyšší plat. a ešte jedna vec - započítavajú sa do vymeriavacieho základu aj OČR - teda to, čo mi bolo vyplatené zo soc. poisťovne počas OČR??
ďakujem vopred za odpovede

ahojte, prosím o radu: plánujem dať výpoveď v práci, no zároveň by som chcela aj otehotnieť. Budem mať nárok na materské, pokiaľ budem poberať podporu? Ak áno, z akého príjmu sa mi bude materské počítať?Dakujem