Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
No pekne,tak to sa môžeš poďakovať kompetentnej osobe u vás vo firme 😠
@petrowna na stránke SP je upozornenie pre mamičky, že nie je povinnosť zamestnávateľa odovzdávať žiadosť o MD na SP, to by si mala riešiť mamička sama. Zamestnávateľ je len povinný potvrdiť žiadosť, a mamička by si mala sama odniesť na SP túto žiadosť.
Takže sa asi toho zamestnávateľ držal alebo to zapotrošili.
@evittam ved to by aj mna zaujimalo ako to posielali,mi dnes povedali,ze na socialke maju vela roboty,ze to nestihli asi este spracovat :D a boli prekvapeni ze som volala na socialku,ze zbytocne si robim starosti,ze sak ani to za mna vybavia...ved vidim ako to za mna vybavuju !!!
@petrowna Moja, nikto za teba nič nevybavý, to môžu tak rozprávať 😀 , dobrá sranda. Ja keď som tam volala ohľadne niečoho iného tak 3 mi povedali to isté, štvrtá mi to potvrdila ráno a nakoniec fešanda pri okienku mi povedala úplne niečo iné a zbytočne som sa prehnala, tak asi tak sú tam kompetentní. 🙂
Ahojte, ak mi vie niekto prosím poradiť, veľmi moc budem vďačná za radu, vôbec sa vo veciach ohľadom MD nevyznám. Budúci rok plánujeme s mužom bábätko. Som SZČO, avšak zatiaľ som nemala povinnosť platiť odvody, ani som dobrovoľne neplatila. Ak budem platiť odvody od budúce roka, a môj mesačný príjem bude za rok 2014 v hrubom cca 1300€, je to postačujúce na to, aby som dostala maximálnu výšku MD, alebo si mám dať pozor aj na niečo iné? Ďakujem za vysvetlenie, váš čas a radu.
@francoise287 nie nebude to postačujúce ... tvoj mesačný príjem len veľmi nepriamo ovplyvní výšku tvojej odvodovej povinnosti, a záleží na výdavkoch kt. máš , ktoré si uplatníš v DP ...
mala som SZCO mal 1000e príjem mesačný na fa ... a platil odvody do SP v minimálnej výške ...
@zalka DP za rok 2014 budem musieť mať upravené aj kvôli poskytnutiu úveru, tak výdavky budú evidované minimálne. Na čo sa prosím zamerať, aby som si na to dala pozor a dobre sa pripravila?
@francoise287 no asi na to aby si nebola tehotná skôr ako začneš platiť odvody ...
@zalka 😀 to mi je jasné, ja len že či tam nie sú nejaké ešte iné podmienky... aká čiastka odvodov sa prosím platí aktuálne do SP, aby výška MD bola maximálna? Viete mi prosím poradiť, či si môže SZČO platiť DNP, aká je stanovená maximálna výška? moc vám ďakujem 🙂
@francoise287 povinne poistený SZCO si DNP platiť nemôže ...
na max. MD treba VZ 1207,50 eur a platí sa 33,15% z VZ ... odvody ...
@zalka veľmi pekne vám Ďakujem za vaše rady a pomoc
@francoise287 rado sa stalo ... tu si vypočítaš cca ako by ti vyšiel VZ ... ak si poupravuješ príjmy a výdaje ... bajočko http://www.socpoist.sk/kalkulacka-na-informativ...
Babizne učiteľky, prosím vás, koľko približne mi vyjde materská (presne mi to asi nikto zatiaľ nepovie), ak som v 10. platovej triede?
Takže materská je 65% hrubej mzdy, ale to potom dostanem v čistom, či? Myslím z tej sumy, ktorá mi vyjde sa mi už nebudú strhávat žiadne odvody, že?
Mám otázočku.Vie mi tu niekto poradit či budem mat nárok na MD,ked som od konca novembra 2012 do konca konca oktobra 2012 bola PN a nasledne na to som až doteraz naUrade práce?Pred PN a aj počas nej som bola zamestnana a na urade som potom brala 6 mesiacov podporu v nezamestnanosti.Poradte.Dakujem.
@jajka74 Tie termíny máš nejaké popletené, ale asi si bola zamestnaná PN do konca októbra 2013. Čiže od novembra 2013 si nezamestnaná? A nemáš ani dobrovoľné poistenie? V tom prípade by si mala nárok iba ak by si porodila do konca júna 2014 (8 mesiacov po zániku poistenia). Viac nie.
havana frost máš pravdu zle som to napísala.Na PN som bola od novembra 2012 do konca oktobra 2013.Odvtedy som nezamestnaná až doteraz.dobrovolne poistenie si nepriplácam. Takže nebudem mat nárok na nič?Da sa to dobrovolné poistenie spetne nejako doplatit aj teraz?

@evittam ta to odo mna len schmatla a ani sa so mnou nebavila..neda sa nejako na socialku zavolat ci to tam maju?nevies nahodou?