icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

zlatiak
30. jún 2014

@zalka ahoj prosim ta potrebujem radu....hromadne nas prepustaju z prace (este neviem do kedy budem pracovat, kedy musim odist) ale totiz snazime sa o babo....a chcela by som vediet co sa stane ak ma prepustia dohodou....nenajdem si pracu a budem musiet ist na urad prace....dajme tomu po mesiaci na urade prace otehotniem....aku mi vyrataju matersku? som zamestnana v tej firme 6 rokov, bola som na jednej materskej a v oktobri bude rok co som naspat co pracujem....bojim sa toho ze ked budem co i len mesiac na urade prace tak budem mat mizernu matersku....teraz by mi vychadzal strop....viete mi poradit prosim? ide o to ze ci sa mam co najdlhsie drzat v praci alebo im urobit po voli a ist dohodou....na co samozrejeme tlacia :(

dena1973
30. jún 2014

@zlatiak Nárok na materské ti vznikne ak budeš spĺňať podmienky pre nárok a to: 1. 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. 2. podmienka: ak budeš v pracovnom pomere resp. stihneš ochrannú lehotu ktorá je 8. mesiacov po ukončení PP.
Ak by si chcela skončiť pracovný pomer tak, aby si stihla ochrannú lehotu z tohto zamestnania musíš otehotnieť ešte počas trvania prac. pomeru, inak ochrannú lehotu nestihneš.

zlatiak
30. jún 2014

@dena1973 to este plati tych 270 dni? som niekde pocula ze uz sa to zmenilo ci zle som pocula? a ako sa s tym da vybabarat nevies nejako?

dena1973
30. jún 2014

@zlatiak Veď tých 270 dní nemocenského poistenia máš. Píšeš, že si v tej firme poistená nepretržite 6 rokov, tak nevidím v tom problém. Akurát by si mala ostať tehotná ešte v čase prac. pomeru, aby si stihla ochrannú lehotu, ak by si ostala bez práce....

zlatiak
30. jún 2014

@dena1973 hej hej som 6 rokov len som medzitym bola na materskej tak neviem ako sa to potom bere...a chcem sa spytat ak by som odisla a hned na druhy den sa inde zamestnala tak ako to bude potom materskou? alebo keby som este vo vypovednej lehote isla na PN do kym by som neotehotnela?

dena1973
30. jún 2014

@zlatiak Ak si bola aj v čase materskej v prac. pomere, tak sa aj tieto dni počítajú do nemocenského poistenia. Ak by si sa zamestnala v novom zamestnaní, tak materské sa bude počítať z nového zamestnania vtedy, keď tam opracuješ najmenej 90 kal. dní. Ak by si išla na PN a otehotnela by si ešte počas PN a tá by ešte TRVALA v rámci PRACOVNÉHO POMERU, tak by si stihla (v prípade, že po PN by si ukončila PP) ochrannú lehotu, ktorá je 8 mesiacov po ukončení prac. pomeru t. zn., že musíš stihnúť nástup na materské do 8 mesiacov po ukončení PP.

karolinkab
1. júl 2014

Ahojte dievcata-mamicky 🙂 chcela by som radu ohladom materskej. V roku 2013 som bola zamestnana do oktobra, potom pol roka na urade prace a od aprila 2014 som zamestnana. Teraz cakame babo a bude to asi feb.2015 z akeho obdobia sa bude priemerovat materska? Dakujem

dena1973
1. júl 2014

@karolinkab Nárok na materské sa odvíja od nástupu na materské (6 až 8 týž. pred pravdepod. pôrodom) . Ak nastúpiš na materské v januári 2014, tak nárok na materské sa bude počítať z roku 2014.

karolinkab
2. júl 2014

@dena1973 Ďakujem 😉

dena1973
2. júl 2014

@karolinkab Nie je začo..... 🙂

ukulela
2. júl 2014

poprosim o radu - materska sa rata zo zakladnej hrubej mzdy, alebo z celkovej hrubej aj s odmenami? vdaka.

misicka2207
2. júl 2014

Ahoj babulky aj ja mam otazocku kedze z tohoto som mimo od februara 2013 som nezamestnana, pracovala som 2,5 roka, september 2013 som bola na dohodu s tym ze vedena stale na urade vo februari tohto roka som otehotnela,november mam termin, mam narok na matersku ci len na rodinne dakujem za odpoved

dena1973
3. júl 2014

@misicka2207 Ak nie si zamestnaná, tak nárok na materské zo sociálnej poisťovne ti nevzniká. Vzniká ti nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa, ktorý vypláca úrad práce....

zalka
3. júl 2014

@misicka2207 len september si pracovala? či dlhšie?

misicka2207
3. júl 2014

@zalka len v septembri na dohodu a predtym 2,5 roka na zmluvu

zalka
3. júl 2014

@misicka2207 škoda že si sa neozvala skôr, už ti nárok na MD nevznikne si veľmi dlho bez poistenia .. ešte pred dvoma mesiacmi sa s tým dačo dalo robiť... ☹

bambula281987
16. júl 2014

ahojte chcem sa opytat kolko presne teraz trva materska pol roka ci 8mesiacov ked som slobodna mamicka a zijem s priatelom dakujem.

dena1973
17. júl 2014

@bambula281987 Ak žiješ s priateľom a zdieľate spoločnú domácnosť, tak nárok máš riadne na 34. týždňov. Ak by si bola sama s dieťaťom, tak nárok je na 37. týždňov.

luci5
31. júl 2014

@dena1973 možem sa ťa opýtat aká by mi vyšla materská ak som opatrovatel svojej starej mamy už 5 rokov nepretržite, medzitým som mala dve deti. mladšia už bude mat 4 roky, dakujem

dena1973
3. aug 2014

@luci5 Ak nie si nemocensky poistená v sociálnej poisťovni (nemáš prac. pomer, alebo DNPO, SZČO), tak nárok na materské ti nevznikne. V takom prípade je nárok iba na rodičovský príspevok z úradu práce.

luci5
4. aug 2014

@dena1973 dakujem ti pekne za odpoved 🙂

dena1973
4. aug 2014

@luci5 nemáš začo..... 😉

ina7
15. aug 2014

Chcela by som sa poradit. Viem, ze narok na matersku mam, ale trapi ma jej vyska. Nastup na matersku mam mat v januari 2015. Bohuzial to vyzera tak ze budem musiet byt PN do konca tehotenstva, cize cca 5 mesiacov v roku 2014. Ovplyvni mi to vysku materskej, kedze sa bude pocitat z prijmu v roku 2014?

zalka
15. aug 2014

@ina7 PN je vylučiteľná doba, nijako to neovplyvní výškku MD v roku 2015

ina7
15. aug 2014

@zalka Dakujem velmi pekne za odpoved. Moc ma potesila. 🙂 Uz som sa bala ze mi ta pnka dokasle aj matersku.

zalka
15. aug 2014

@ina7 nie neboj nedokašle

petrowna
20. aug 2014

chcela by som sa spytat,od 19.7.2014 som na materskej dovolenke,zamestnavatelovi som odovzdala tlacilo na vyplacanie materskej,no do dnes mi zatial neprislo nic zo socialky,malo by mi prist kolko budem dostavat penazi nie? 🙂 nejake tlacivo od nich...vie mi niekto povedat kedy to od zaciatku materskej tak posielaju? aby som tam zbytocne nesla stresovat na tu socialku ..🙂

evittam
20. aug 2014

@petrowna Tlačivo si mala odovzdať na SP a zamestnávateľ si mal urobiť len kópiu. Prípadne ak sa môžeš spoľahnúť na zamestnávateľa, že ti to odovzdá na SP tak je dobre. Ja som si to radšej zaniesla sama. A do 2 týždňov mi prišiel doklad o výmere zo Sociálnej poisťovne.

petrowna
20. aug 2014

@evittam tak to som pokaslala teda...ja som odovzdala tlacivo zamestnavatelovi a neurobila si kopiu :(

evittam
20. aug 2014

@petrowna Inak aj ja som zo Žiliny 🙂 . Tak k nemu skoč nech ti to vráti a spraví si kópiu. Či sa ti to nedá? Inak to ti mohla aj osoba čo to má na starosti - účtovníčka,mzdárka, a pod..... povedať. 🙂