icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

tamarka9
9. sep 2014

@havana_frost
@zalka dakujem baby za aktivitu, takze je to tak ze zena nemoze nastupit ma MD kedy chce, ale musi tych 6 tt resp 8tt pred porodom?
Noo ja urcite pockam, co povie lekarka na velkom sone,lebo tento termin mam vypocitany podla poslednej ms, takze sa to mohlo poposuvat a podla toho sa zariadim, lebo ja som nie moc spekulant, nemam dobry pocit ked mam nieco take robit co sa nema,ale zase aby som kvoli 5 dnom prisla o vyse 100 eur mesacne sa mi zda blbost, hlavne ked som si ja vsetko poctivo platila...

havana_frost
9. sep 2014

@tamarka9 Nastúpiť môžeš kedy chceš, v tom ťa nikto neobmedzuje (až do 28 tt po pôrode). Ale ak nastúpiš neskôr, jednak ten čas, o ktorý nastúpiš neskôr, nebudeš mať zaplatený, ani sa neposunie. A druhak - materská sa bude rátať k tomu termínu, kedy nastúpiť máš (aj keď nastúpiš neskôr). Takže ak nastúpiš 5 tt pred termínom, materská sa bude rátať, ako keby si nastúpila 6 tt pred termínom a 1 týždeň ti "prepadne".

zalka
9. sep 2014

@tamarka9 držím palec

tamarka9
9. sep 2014

@havana_frost
@zalka jasne, takze o to, co nastupim neskor, o to mi prepadne narok na materske, takze mi nevyplatia 34 tt ale len 33tt dajme tomu. Ale ak je to legalna cesta, tak radsej pridem o tyzden penazi, lebo stale sa mi to viac oplati.
Dakujem baby ste super, potom vam dam vediet ako to dopadlo 🙂

zalka
9. sep 2014

@tamarka9 len ide o to či ti budú nárok počítať z akého obdobia ... lebo podla mna to také jednoduché neni ..

lebo ty síce nastúpiš na MD 1.1.15 napr. ale ak 6t pred pôrodom bude napr. 27.12.14 tak ti k tomu dátumu vyrátajú MD ale vyplácať ti ju budú až od 1.1.15 o tom som ja písala vo svojej správe ... preto hovorím radšej sa dohodni s lekárkou.

tamarka9
9. sep 2014

@zalka ahaa, takze aj tu moze byt figel, no je riadna pecka tie nase zakony, nechapem preco to robia, mas to odpracovane, zaplatene, tak co robia caviky okolo toho.
Takze ak to nebude nejaky velky terminovy rozdiel, skusim sa radsej dohodnut s lekarkou nech mi posunie termin porodu...a mozno sa posunie aj sam a vyriesi sa to cele a ja zbytocne panikarim dopredu 🙂

zalka
9. sep 2014

@tamarka9 áno aj tam, že bude skúmať 6t pred termínom pôrodu SP akú máš MD .. a je jedno či nastúpiš 2t pred pôrodom alebo 4t pred pôrodom výšku MD to už neovplyvní ...

tamarka9
9. sep 2014

@zalka takze podstatny je termin porodu aby bol taky, ze ked nastupujes na MD v termine 6tt, bude to uz rok 2015..

sadell
9. sep 2014

Baby, na materskej som od 01.09.2014, kedy mi príde prvá materská? A koľko dostanem? Zamestnaná som už niekoľko rokov bez prestávky v jednej firme a mám minimálnu mzdu - 2. stupeň.
A môže mi nejak ovplyvniť výšku materskej, keď som konateľkou v inej s.r.o.?

alias313
9. sep 2014

Ahojte, chcela by som sa informovať. Znama je tehotna a ide na rizikove. Je zamestnana, ako sa vyplaca pn ked je na rizikovom. Je teraz 2 mesiac tehotna. A ako sa potom počíta materská? Počíta sa z predtým z platu spätne rok, alebo sa to počíta z financii, ktore dostava ked je na rizikovom. Ďakujem veľmi pekne za radu.

sadell
9. sep 2014

A výpočet materskej na tejto stránke na jeden deň sa prideľuje za každý kalendárny deň alebo pracovný deň? http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/vypocet-mate...

dena1973
9. sep 2014

@alias313 Rizikové, či riadna PN sa počíta rovnako. Ak prac. pomer bol aj minulom roku v tej istej firme ako teraz, tak sa PN-rizikové bude počítať z príjmu za rok 2013. Je to 55% z vymeriavacieho základu. Materské sa počíta rovnako, len je dôležité kedy bude nástup na materské. Ak bude v r. 2014 a prac. pomer bol v tej istej firme aj v minulom roku, tak príjem sa bude počítať z roku 2013. Ak bude nástup v roku 2015, tak z roku 2014 a je to 65% z vymeriavacieho základu.

dena1973
9. sep 2014

@sadell Prvá dávka (materské) ti príde v priebehu októbra 2014. Materské sa ti bude vyplácať z minimálnej mzdy (ak nemáš vyššiu) a je to 65% z vymeriavacieho základu. Presne koľko dostaneš sa dozvieš z rozhodnutia, ktoré ti pobočka SP zašle. Ak si ešte nemocensky poistená v inej firme a nárok si si uplatňovala z druhej firmy, tak ti to nárok neovplyvní. Materské sa vypláca za každý kal. deň v mesiaci.

miri.b
Autor odpoveď zmazal
dena1973
9. sep 2014

@miri.b Ak máš nástup na materské v roku 2014, tak za rozhodné obdobie sa berie rok 2013. Keďže si v r. 2013 bola celý rok na RD, tak sa ti bude nárok počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ....Dohoda bola s nepravidelným príjmom, tak ani odvody na nemocenské sa ti zrejme nerobili. Ak aj áno (ako píšeš, že za 1 mesiac), tak by ti to materské ovplyvniť nemalo, ak to bolo na inú pracovnú zmluvu a tým by to bolo nové poistenie.....

miri.b
Autor odpoveď zmazal
sadell
9. sep 2014

@dena1973 dakujem

alias313
9. sep 2014

@dena1973 dakujem pekne za odpoved.cize ak spravne rozumiem pn bude vypocitana za rok 2013 a na matersku nastupuje 2015 tak za rok 2014..Ale ked uz bude v 2014 na konci na pn,ma to nejaky vplyv na vypocet materskej/vymeriavací zaklad?dakujem

dena1973
9. sep 2014

@miri.b Ale nepravidelný príjem nezakladá nemocenské poistenie, takže neviem, či ti vznikne nárok. Je potrebné zistiť, či si nemocensky poistená resp. nie si... Takto je ťažko niečo konštatovať.....Jedine iba to, že ak si nastúpila do nového zamest. tohto roku (2/2014) a si riadne nemocensky poistená a poistenie ti bude trvať až do nástupu na materské, tak príjem sa bude počítať od 2/2014 do 11/2014. Ak nemocensky poistená nie si, tak nárok na materské nevznikne....

dena1973
9. sep 2014

@alias313 Nemocenské sa do príjmu pre výpočet materského nezapočítava....

dena1973
9. sep 2014

@sadell Nemáš začo.... 😉

miri.b
9. sep 2014

@dena1973 Ďakujem

alias313
10. sep 2014

@dena1973 dakujem za odpoved a ochotu 😉

nair
10. sep 2014

@gapa Ahoj 🙂 21.5. si mi radila ohľadom odvodu do sociálky kvôli materskej.. A chcela by som sa ešte popýtať na nové skutočnosti..
Najprv som si platila sociálku ako SZČO - 11 mesiacov, potom som bola dobrovoľne nezamestnaná, teraz som na úrade práce (celé obdobie spolu kedy som si sociálku neplatila je viac ako 460 dní - je to cca. 472 dní ak som dobre spočítala). V utorok nastupujem do práce ako zastupovanie počas dlhodobej PN (nepredpokladajú, že pani sa ešte vráti, no stať sa to môže).
Ak by som bola v tejto chvíli už tehotná, nárok na poberanie materskej mi asi nevznikne.. Ak by som ale otehotnela prvé mesiace v práci, je to už ok? Bez ohľadou na to, či by som išla počas tehu na PN?
Vieš mi prosím zjednodušene povedať, ako si viem vypočítať, či, a aký by mi v tom prípade vyšiel materský a rodičovský príspevok?
Môžu ma ako tehotnú vyhodiť bez toho, aby sa pani, ktorú zastupujem, vrátila do práce? Alebo mi zanikne zmluva až jej nástupom, a ak nenastúpi počas môjho prípadného tehotenstva, resp. materskej, tak ma vyhodiť nemôžu?
Viac otázok, ale nikdy som nebola bežným zamestnancom, takže sa do toho vôbec nerozumiem.. Veľmi mi pomôže, ak mi aspoň v niečom poradíš.. 🙂
Alebo aj Ty, @zalka ..
Ďakujem dievčatá! 🙂

zalka
10. sep 2014

@nair
1) áno ak si teraz tehotná MD nevznikne
2) výška RP je stanovená zákonom, výšku nevieš ovplyvniť
3) ak otehu počas zamestnania a získaš 270 dní poistenia nárok na MD bude
4) ak bude nástup na MD v roku 2015 tak sa výška MD vypočíta súčet hrubých príjmov od nástupu do zamestnania do 31.12.14 a vydelí sa počtom kalendárnych dní zamestnania ( PN je vylučiteľná doba) toto platí za predpokladu, že do nástupu na MD odpracuješ aspon 90 dní bez PN a OCR ...
5) ak ťa príjmu na zástup a budú ťa chcieť vyhodiť, tak požiadajú pani aby zrušila PN a aby sa vrátila do práce čo i len na 1 deň a tým pádom ti zmluva skončí ...všetko záleží od toho ako bude napísaná zmluva ..

gapa
10. sep 2014

@nair ak ozaj vkuse 472dní nie si nem.poistená, tak až v prípade, že porodíš najskôr na 271vý den trvania prac.pomeru (ak nebudeš mať prerušenia, čo asi nehrozí, napr. neplatené volno, očr dlhšia ako 10dní....) tak máš nárok na materské. Ak bude tvoje nem.poistenie trvať pred vznikom pn/md aspon 90kalend. dní, tak sa materské vyráta z vym.základu od nástupu do práce do 31.12.2014 (nástup predpokladám rok 2015)
Záleží, ako je zmluva napísaná. Ak vyslovene zástup počas pn a by si bola tehotná a pani ukončila pn a začala pracovať (predpokladám aj keby len čerpala dovolenku??), tak ti končí prac.pomer bez ohladu na tehotenstvo či pn. Teraz rozmýšlam, ak by tá zastupovaná pani ukončila prac.pomer, napr. po ukončení pn bez nástupu do, či by tvoj prac.pomer sa zmenil na prac.pomer nd dobu neurčitú, vlastne áno.
aspon tolko.

3aneta1
10. sep 2014

Ahojte vedel by mi niekto poradiť či mám nárok na materskú ak od 01.04.2014 som na UP predtým som pracovala na zmluve 2 roky a vo februári mám termín pôrodu.Ja sa do toho až tak nevyznám.Ďakujem za kadú radu 🙂

havana_frost
10. sep 2014

@3aneta1 Ahoj, momentálne ti nevzniká, pretože nemáš nemocenské poistenie, ani nebudeš v ochrannej lehote. Ale ak si založíš dobrovoľné nemocenské poistenie (DNP), budeš mať nárok. Teraz ešte záleží, ako dlho si budeš platiť DNP a či budeš aj na rizikovom PN, či sa ti bude rátať materská z predchádzajúceho platu alebo z DNP. Ešte by sa dalo stihnúť všeličo.

nair
10. sep 2014

@zalka @gapa Ďakujem ešte raz, už mám v tom celkom jasno. Personalistka sa vyjadrila tak, že ma chcú zobrať na trvalo, len mi nevedia momentálne urobiť nové pracovné miesto, preto zatiaľ zástup. Ale to je situácia, keď nie som tehu, ktovie, čo by bolo potom, aj keď si myslím, že počítajú s tým, že skôr či neskôr na materskú pôjdem.. Uvidím.. 🙂
Pekný deň prajem!

hervay
13. sep 2014

Ahojte možem aj ja radu?tiež som z toho jelen.Pracujem už 3 roky na 12 HOD smeny ako zdrav .sestra.kolegyna tiež otehotnela a mala možnosť pracovať 8 hod denne lenže odišla na PN.Chceli by sme bábo lenže neviem aký by sme mali rozpočet.Keby som otehotnela a pracovala až do konca nástupu na MD.dostávala by som normálne plat a čo ešte k tomu?A ked už porodím tak potom by mi platil aj zamestnávatel alebo ako?A kedy je tá materská a rodičovská dovolenka?Dakujem vopred