icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

liebling98
13. sep 2014

@hervay keď otehotnieš, máš nárok akurát na preradenie na menej namáhavú prácu. Čo iné okrem platu by si chcela ešte od zamestnávateľa dostať? Túto časť otázky som trochu nepochopila. Na materskú dovolenku nastupuješ 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu (8 týždňov zo zdravotných dôvodov). Keďže pracuješ, budeš dostávať materské vo výške 65% denného vymeriavacieho základu po dobu tuším 34 týždňov od nástupu na materskú. Po pôrode máš nárok na príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa (necelých 830€ jednorázovo) a každý mesiac prídavky na dieťa ( teraz 23,10 €, budúci rok môže byť viac). Po uplynutí materskej tých 34 týždňov máš nárok na rodičovský príspevok (teraz okolo 203€).

hervay
13. sep 2014

nemyslela som od zamestnávatela,ale zo socialky alebo tak.A ten jednorázový príspevok nezávisí od toho ,že už jedno dieťa mám- 9 ročné.ked som bola tehotná s dcérou vtedy som nepracovala ,takže neviem ako zo chodí.Ináč dakujem pekne už som v obraze.

liz_lemon
13. sep 2014

@liebling98 prispevok pri narodeni je uz len cela suma, uz to nie je rozdelene, a rodinne pridavky su uz 23,52 E

liebling98
14. sep 2014

@liz_lemon Ďakujem za opravu sumy (23,10 € to bolo minulý rok). Áno viem, že pri narodení je to len jedna položka,vyplácaná, keď sa dieťa dožije 28 dní, ale názov to má tuším stále taký dlhý, lebo mamičky napr 4-teho dieťaťa dostanú len tých cca 150€, bez tej príplatkovej zložky.

mysiacik2
19. sep 2014

Chcela by som sa opýtať, či mám nárok na materskú, ak by som teraz otehotnela. Predtým som bola 2,5 roka na MD a od augusta minulého roka som znova nastúpila do zamestnania. Ďakujem 🙂

dena1973
19. sep 2014

@mysiacik2 Ak splníš podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom (to zn., že si bola v posledných 2 r. pred pôrodom nemocensky poistená) a budeš mať prac. pomer ku dňu nástupu na materské (resp. spĺňať ochrannú lehotu), tak nárok na materské ti vznikne.

stanilka
19. sep 2014

ahoj, rodicovska mi konci 30.12.2014, teda 31.12.2014 uz budem opat v zamestnani. Je mozne, ze ak by som v roku 2015 nastupila na dalsiu MD bude mojim VZ pre matersku ten jeden jediny den roku 2014?

dena1973
20. sep 2014

@stanilka Áno. Ak zotrváš v tomto zamestnaní a nastúpiš na materské znova v roku 2015, tak príjem sa bude brať z roku 2014.

stanilka
20. sep 2014

@dena1973 Dakujem, myslim si to aj ja, ale ved overim si to aj na socialke.

dena1973
20. sep 2014

@stanilka Nie je začo.... 😉

jamar
22. sep 2014

Ahojte,
chcem sa opýtať a utvrdiť sa v tom, čo si myslím.
Nastupujem na MD vo februári 2015. Som zamestnaná na TPP už od 03/2013. Teraz sa mi naskytla možnosť v rovnakej firme ako som zamestnaná uzavrieť dohodu o PČ od oktobra alebo novembra 2014 do konca roka príp. januára 2015 na urcité práce ako výpomoc. Chcem sa opýtať, či sa pri vypočítavaní materskej posudzuje každé nemocenské poistenie zvlášť, tj. z TPP mi vznikne nárok na Materské za rok 2014 a z dohody, kedže bude uzavretá na viac ako 90 dní sa mi VZ vypočíta zvlášť a teda by mi to navýšilo materskú? Oplatí sa mi uzavrieť dohodu?

zalka
22. sep 2014

@jamar aj z TPP aj z dohody potrebuješ na MD 270 dní poistenia, takže z TPP dostaneš MD a z dohody nedostaneš ... ak si predtým nemala nejaké poistenie ... alebo si si neplatila v posledných 15 mesiacoch DNP.

lena48
27. sep 2014

Ahojte, potrebovala by som poradit ohladom DNP. som na materskej od 12/2012. stale mi plynie PP a rozmyslame, ze buduci rok sa posnazime o druhe babo, tak aby som isla z materskej do materskej cize niekedy v roku 2016. vela citam o DNP a tak rozmyslam, ci si to nezacnem platit aj ja, aby som mala vyssiu matersku pri druhom dietati. mohla by mi nejaka dobra dusa vysvetlit ako to funguje? kolko sa tam plati, ako dlho to musim platit a ci sa mi to vobec oplati platit..ci to nie je nejaka horibilna suma. mala by som dostavat aj materske kedze som stale zamestnana, no chceli by sme si prilepsit. dakujem za rady 🙂

dena1973
27. sep 2014

@lena48 Od 1.7.2014 je zmena zákona, čo sa týka DNP. Ak si zamestnaná, tak sa nemôžeš aj dobrovoľne nemocensky poistiť. Nemôže ti plynúť súbežne prac. pomer aj dobrovoľné nemocenské poistenie.

lena48
27. sep 2014

dakujem za info, dnes som akurat nieco take o zmene vygooglila..:/ este nech mi vysvetlia, ze naco to potom je, ked ako nezamestnana by som to asi nemala z coho platit..:D

dena1973
27. sep 2014

@lena48 Tak toto sa vysvetliť nedá.....ani mne nie je jasné, že z čoho si to má taký bežný človek platiť..... 😒

liz_lemon
27. sep 2014

@lena48 ale vies kolko je tu takych "nezamestnanych", ktori si to platia? dokonca z maxima, zrejme robia niekde na cierno

lena48
27. sep 2014

no pre mna aj keby som bola zamestnana, tak aj z minima je to dost...no kazdy robi ako vie...aj na psa pride mraz ;) my poctivi sa mozeme len uskromnit :D

ajinka007
6. okt 2014

Ahojte 🙂 Chcela by som vas poprosit o odpoved na jednu moju otazku. V pripade, ze mam 2 zamestnania, vypocitava sa materska zo suctu oboch miezd alebo len z tej vacsej? Alebo ako to je? Dakujem velmi pekne za odpoved.

majusqa77
6. okt 2014

@ajinka007 ak platis z oboch poistenie, tak z oboch... ..ale nespocitava sa, ale z kazdeho zvlast (ale maximun plati)

ajinka007
6. okt 2014

@majusqa77 dakujem pekne 🙂

havana_frost
6. okt 2014

@ajinka007 A z každého zvlášť aj musíš splniť 270 dní poistenia a každé musí aktuálne trvať, resp. plynúť ochranná lehota.

ajinka007
6. okt 2014

@havana_frost Dakujem pekne 🙂 Ano, o tych 270 dnoch resp. ochrannej lehote som vedela, len som sa nikde jasne nedocitala, ci je to mozne z oboch zamestani sucasne.

cheerlady
6. okt 2014

Ahojte,chcem sa spytat-mam tpp od 10/2011,na matersku by som mala nastupit v roku 2015.som vsak pn (rizikove) - ovplyvni to nejako vysku materskej alebo sa budu brat do uvahy prijmy mimo pn? Dakujem pekne zaodpoved.

gapa
6. okt 2014

@cheerlady ak nástup bude v r.2015, tak materské sa vyráta z vym.základov v roku 2014. zrátajú sa vymeriavacie základy a vydelia sa počtom dní, za ktoré sa platilo nem.poistenie (tj. 365dní mínus dni PN, očr ... tj. dni, kedy nie je povinnost platiť, príp. mínus dni, kedy bolo preuršené poistnenie, napr. dni rodič.dovolenky), materské na 1kalend.den bude potom 65% z tohto denného vym.základu. tj. pn to vlastne neovplyvní, ak zvyšok roka máš bežný plat.

tinkazilina
6. okt 2014

@gapa ahoj, síce študujem sociálnu prácu, ale táto oblasť je mi úplne cudzia. Vedela by si mi prosím poradiť? V 11/2011 sa mi narodil synček a zároveň bola zrušená organizácia v ktorej som pracovala a tak mi bol ukončený pracovný pomer. Od 6/2012 do 4/2014 som pracovala na Dohodu o vykonaní práce. Od 5/2014 som si založila živnosť. Momentálne som v 30 tt, čakám dvojičky. Veela by si mi prosím poradiť či budem mať nárok na materskú, keď už pracovný pomer netrvá? A aká je výška? a kedy mi treba ísť do soc. poisťovne a čo tam potrebujem zdokladovať?

Ďakujem za odpoveď.

gapa
7. okt 2014

@tinkazilina z tej dohody sa od 1.1.2013 (resp, tuším ked bola ukončená? tieto dohody o vyk. práce neovládam, či môžu byť aj s pravid. príjmom, kedy sa platí aj nem.poistenie, či až od r.2014 to tak berú) sa odvádzalo len dôchodkové poistenie???? nemocenské neodvádzali? Ak nie, nárok na materské nemáš. Ak áno, tak podla dátumov vzniku a zániku nem.poistenia a výšky sa ti možno oplatí platiť chvílu dobr.poistenie, ak je vym.základ na den z dohody nízky.

tinkazilina
7. okt 2014

@gapa ďakujem za odpoveď. Od 1. 1. 2013 sa platilo aj nemocenské. Bola ukončená 1. 4. 2014. Dostávala som priemerne cca 400 Eur brutto. Bola som sa tam pýtať asi 3x, nevedeli mi poriadne nič povedať, no mohla som si veru platiť. Teraz sa mi to už zrejme neoplatí 17. 12. mám termín pôrodu,na MD pôjdem 8 týždňov pred. Ale asi tam ešte zájdem radšej

cheerlady
7. okt 2014

@gapa dakujem za odpoved 🙂

gapa
7. okt 2014

@tinkazilina
Nárok na materské 8týž. pred očkaávaným pôrodom môže vzniknúť len ak v den násupu na md (teda vlstne požiadania o materské, kedže szčo nečerpá md, len zamestnanec s trvajúcim prac.pomerom) trvá nem.poistenie. Ak netrvá nem.poistenie v den nástupu na md, ale si v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia (v ochrannej lehote si, ak ti zanikne nem.poistenie počas tehotenstva) tak nárok vznikne len ak žiadaš o materské presne 6týž. pred termínom (vid Zákon o sociálnom poistení § 50), teda ak požiadaš čo i len o 1den skôr, tak istotne nárok nevznikne!!!!!!! Takže pozor na to, nemôžeš ísť 8týž. pred, ak ti netrvá nem.poistenie. Či si v ochrannej lehote, záleží, či si v posledný den trvania nem.poistenia (teda 31.3. alebo 1.4.2014) bola tehotná alebo nie. To riešiť na soc.poistovni nebudú, či si tehotná bola. Záleží, či ti dá gynekolog potvrdenie, že si tehotná a aj si tehotná bola v ten dátum xx.xx.xxxx (podla mojich poznatkov a info od mamičiek, tak ak prvý den posl. menštr. bol pred ukončením nem.poistenia, tak lekári dali takéto poistenie, lebo tehotenstvo sa vlastne ráta od PM.) Ak by si porodila skôr ako 6týž. pred termínom, tak sa prepíše žiadost o materské -ten nástup na md (predpokaldám tak sa to robí, lebo raz som niečo také zažila u sestričky, že to prepisovaliaterského, či v ročnom zúčtovaní vznikne povinnost platiť aj za toto obdobie ako szčo, no nezapamätala som si to) a nárok vznikne. Tiež ti vznikne nárok na nemocnské pred nástupom na md, ak máš také potvrdenie.(rátalo by sa oboje z vym.základov v roku 2013 z dohody, tj. súčet všetkych vym.základov z dohody:365dní x 65%= materské na 1kalend.den)
Ak by ti to lekár nepotvrdil, tak ti nárok nevznikne.
Ak by si chcela nastúpiť na md skôr ako 6týž. pred, teda 8 týž. pred termínom, tak sa to dá vklude, treba sa prihlásiť na dobrov.poistenie nemocenské+dôch. aspon z minima tuším 402,5eur,pred nástupom na md (dá sa aj v den nástupu, no lepšie skôr, napr. 1den pred, ale treba zaplatiť poistené v splatnosti!!!! so správnym variab. a konšt. symbolom). Potom potvrdenie od lekára nepotrebuješ.
Ak ti trvalo nem.poistenie 1.1.2013-31.3.2014 a prihlásiš sa na dnp, tak ti vznikne nárok na materské z dnp z minima cca 65% z 402,5eur na mesiac. Podmienku aspom 270dní nem.poistenia v období dva roky pred pôrodom splníš vdaka ukončenému nem.poisteniu z dohody, tj. je treba si pre istotu overiť, či ozaj to nem.poisteie trvalo, lebo je to podstatné pre vznik nároku na mateské.
Ked budeš odosielať rodné listy k žiadosti o matesrké, možno by som napísala aj sprievodný list, že posielaš oba RL od dvojičiek, na základe toho máš nárok na matesrké tuším 42týždnov, aby si mala dôkaz, že si odovzdala oba k žiadosti o mateské. Ak by si sa chcela prihlásiť aj na dôch.poistenie štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (treba do 45dní od pôrodu, ak chceš aby začalo trvať odo dna pôrodu), tak ti nesmie trvať žiadne Povinné dôch.poistenie (teda ani povinné dôch.poistenie zamestnanca na prac.pomer alebo dohodu a ani povinné dôch.poistene szčo, čo hrozí najskôr od 1.7.2015, ak sa stane, treba dať do 8dní odhlášku. Ale teraz rozmýšlam, ty si asi prihlásená teraz s tým starším dieťaťom, teda ti asi to poistenie trvá, takže potom stačí len rodný list + prehlásenie asi, možno odhlášku a prihlášku, u mna tak chceli.
Dúfam, že som nič tam nedoplietla, lebo sa mi dnes akosi velmi zle dávajú dokopy myšlienky 🙂