Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@handricky
65% z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na MD. Spýtaj sa mzdárky, aké číslo ti uvedie, od nej to záleží (a napr. aby ti nedala minimum, lebo aj to som už počula, dokonca jednu tak navigovali zo soc.poistovne, aj ked to bolo zo začiatku, ked zmenili zákon). No najmenej by mala dať mesačnú hrubú mzdu akutálnu v danom mesiaci.
@zalka
dakujem ti velmi pekne viac nič neplatila od 22.1.2013
a este ked to platila od 30.1.2012 tak sa jej to ako bude priemerovať na dni alebo sa jej to rozpočita na celý mesiac
vieš to je pre moju sestru ja som jej to radila a už si to overujem lebo vtedy som jej radila na up práce ze dostane maximum a dostala len 500 - ved aj to je dobre ale čo už 🙂
dakujem Mirka
@gapa ok, ked uz nie som zamestana? zamestnavatel ti je povinny drzat pracovne miesto iba pocas materskej tusim. nie aj pocas rodicovskej. takze nie som zamestana, odhlasil ma z pracovneho pomeru. som na rodicovskej. minulu matersku som mala tych 65% zo mzdy (resp. tam som bola na min. mzdu a zvysok som si do socialky dobrovolne platila).. akurat ma zaujima, z coho sa potom vypocita druha materska 😀. dobrovolnu socialku pri druhom som uz neplatila.
@handricky
máš nárok len na rodič.príspevok 199,6eur od mesiaca narodenia dieťaťa. Nie je pravda, čo píšeš, že musí držať miesto len počas md, ak čerpáš RD, tak si v tzv. ochr. lehote, no to by bolo od teba treba o dosť viac info, aj k nároku na príp. materské (odkedy dokedy trval prac.pomer, odkedy dokedy bola md, kedy máš termín, či iné nem.poistenie si mala), takto je vela kombinácii.
aha tak to radšej nie necháme to tak 🙂
dakujem ti velmi pekne si zlatá
Ahojte,
mala by som otázku k ohladom výpočty materskej dovolenky, ako mi to vypočítajú teda...
V roku 2012 som pracovala do septembra na 2 prac. miestach, pričom som mala aj živnosť. Dovtedy za mňa platili aj nemocenské aj sociálne zamestnávatelia. Od októbra 2012 nepracujem ale živnosť stále mám a platím ja svoje nemocenské ale socialne neplatím. Rodiť budem v auguste, MD začnem v júni. Teda ako mi vypočítajú ten príspevok???
Prvý PP od september 2011 do máj 2012, a druhé zamestnanie od máj 2012 do sept. 2012. Nemala som medzi nimi ani jeden deň prázdny. Počas tohto obdobia som nebola tehotná. Tehotná som od decembra 2012.
Ale zo živnost som nikdy nemala príjem, kedže som pracovala, nevenovala som tomu žiadny čas...
@deman no ak chceš materskú ... tak sa musíš prihlásiť na DNP ... ale kedže je už neskoro tak bude len minimálna 255 e ...
alebo druhá možnosť ... nájdeš si zamestnanie ... na menej ako 90 dní .. a tvoja MD bude 65% z hrubej mzdy čo si mala minulý rok v druhom zamestnaní ...
ak neurobíš nič tak nárok na MD mať nebudeš, len na RP po narodení dieťaťa.
Mám takú blbú otázku, čo to je DNP?? 🙂
Keby som teraz našla nejakú prácu s dobrou výplatou na zmluvu, a stihla by som tých 90 dní, tak by mi MD vypočítali z tých posledných 90 dní 65 percent?? Ale asi tých 90 dní už nestihnem, hlavne keď na MD vstúpim už v júni...že!! Hlavne keď by som rodila skoršie ako mám termín...dobre som to pochopila!?
@deman no presne si sa neskoro obačila ... 90 dní .. a super prácu so super platom si mala riešiť skôr ... teraz už len DNP dobrovolné poistenie v SP sociálnej poisťovni ... alebo krátke zamestnanie aby vznikol nárok na MD z platu z poslednej práce ...
a tých 90 dn í musí byť odpracovaných .. nie na PN , nie na OCR a nie na MD .. takže tie určite nestihneš.
Ináč na doplnenie 65% z priemernej hrubej mzdy mesačnej ... lebo mám pocit, že si to zle pochopila
Je mi strašne lúto, lebo dobrú plácu so zmluvou by som mohla riešiť aj teraz, ale keďže už nestíhnem tých 90 dní márne by som to riešila. Tak teraz nemožem robiť nič múdre finančne, a dostanem iba minimalnu tých 255 eur aj kedˇnebudem platiť naďalej socialne poistenie ?
Dostala som minimálnu mzdu. Tak keď neriešim tú sociálku tak nedostanem nič na MD, 0 eur?
Oplatí sa platiť sociálne poistenie na tých 6 týždňov, možno by som mala zaplatiť aj tie predošlé mesiace, ktoré som dovtedy neplatila??
@deman prihlás sa den, dva pred nástupom na MD na DNP v SP .... zaplatíš poistné za deň cca 4,50 eur za 2 dni 9 eur .. a tak dalej ...
MD ti lekár vypíše z DNP ... počas MD toto poistenie sama neplatíš ... a po skončení MD , pred nástupom na RD ho zrušíš ...
Minimálny VZ - vymeriavací základ je 393 eur a z tej sumy sa vypočíta potom materská .
Ďakujem za radu, teda iba toľko dní by som zaplatila soc. poistenie na koľko dní som na DNP a potom počas MD už nie. A potom to zruším, Ďakujem ti za pomoc, inak odkiaľ vieš tie veci tak velmi dobre? pracuješ niekde takej sfére? si v tom múdra 😉
Dobrú noc, deman
@deman áno presne tak ako píšeš ... koľko dní si prihlásená na DNP a nie si na PN , OCR alebo MD tak toľko dní treba zaplatiť ... počas PN, OCR alebo MD sa odvody neplatia .
Ty sa vieš aj deň dva prihlásiť vopred pred napr. PN ak by trebalo ísť ...
A odkiaľ viem tie veci, čo ja viem .. naučila som sa ich ... 🙂 pekný večer.
Ahojte, chcela by som sa spytat ci budem mat narok na MD a ak, ako sa mi bude pocitat. Som zamestnanec na TPP na dobu neurcitu a v r.2010 som isla na matersku , nasledne na rodicovsku, teraz v juli mi bude RD koncit a mala by som nastupit do prace na 2 mesiace(pocas ktorych budem cerpat riadnu dovolenku) a potom ist na druhu MD. Budem mat narok na MD?ak ano, ako by sa mi pocitala?
Este mam otazku, ak by som bola pocas tych 2 mesiacoch , kedy mam nastupit do prace PN, budem mat narok na MD, a ako by sa vypocitala v tomto pripade?
Co by bolo pre mna vyhodnejsie? Nastup do prace pocas tych 2mesiacoch, alebo PN?
velka vdaka za kazdu odpoved, bambi
No bola som pre istotu na soc. úrade sa spýtať na tie fin. veci, a žiaľ tu tie rady my nepomohli, lebo to nie je také jednoduché že pred materskou pár dní sociálneho vyplatím a potom dostanem peňažky... žiaľ no! ☹ Chodte sa opýtať na soc. úrad všetci ktoré máte otázky, oni tam všetko povedia, dostanete či nie, koľko a odkedy, pre istotu!!

baby z coho sa vypocitava materska (resp. mam narok na matersku), ak poberam rodicovsku. teda idem od jedneho dietata k druhemu?
Pri prvom dietati je to automaticky tusim 60% zo mzdy.. ako je to pri druhom? ak sa druhe narodi este pocas poberania rodicovskeho prispevku? diky