Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Veď práve to som robila tanitta 🙂 a pani ochotne my poradila, a aj presne my vysvetlila veci!! Takže preto som všetkým poradila, je to najjednoduchšie tam skočiť, pekný večer všetkým 😉
Ahojte prosím poraďte mi 🙂 som zamestnaná a mám minimum na papieri 331€ koľko mi vychádza materská? Dakujem
Ahojte som zamestnaná na na výplatnej páske mám minimum 331& koľko mi vychádza meterskA? A čo by Som mohla pre to urobit aby som mala väčšiu matersku? Dakujem
ahojte ak pojdem na zaciatku v roku 2014 ma matersku a momentalne som nezamestnana . ako si vyalepsit matersku a keby som nejaky cas bola zamstnana pred materskou ako dlho by mi bolo treba aby mi mali z coho vypocitat ? lebo dobrovolne poistit sa mi asi neoplati :( dakujem
@magica78 tak sú 3 možnosti ...
1) zamestnať sa tak aby zamestnanie trvalo minimálne 90 dní bez PN a OCR
2) prihlásiť sa na DNP, kt. do nástupu na MD musí trvať minimálne 26 týždňov aby bola MD rátaná z VZ z DNP
3) zamestnať sa .. na krátko ... a MD bude rátaná z príjmu za rok 2013 od predchádzajúceho zamestnávateľa
Ahojte mam otazku. Od 30.7.2013 mam nastup na MD, marodujem od 4.2.2013 a dnes sa ma gynekolog pytal ci mam este dovolenku ze by som si ju vycerpala. Chcela by som vediet ci si mam ukoncit PN-ku alebo pokracovat aby som si nepokazila MD.
baby ja pracujem a aj mienim až do nástupu na MD....ale ak by som náhodou šla na maródku tak sa mi počíta materská aj z maródky či? Lebo u mňa to spraví dosť rozdiel tak aby som vedela. Ďakujem
ahojte chcela by som sa spytat viete mi niektora poradit ci mam narok na matersku davku ked som od 15.6.2012 zamestnana na dobu urcitu 1 rok ( cize teraz 15.6.2013) mi bude koncit PP. Som od 29.januara 2013 na rizikovom tehotenstve ( teda cerpam dlhodobo PN) a termin porodu mam az 4. septembra. Na matersku pojdem az v polke jula dovtedy som vedena ako nezamestana na urade.nebude to problem aj ked bude za mna socialka platit odvody kedze som na rizikovom (to je iste to mam zistene)....Len mi ide o to ci mam narok na tu matersku davku?Poradte prosim...
@cypercanka1 áno máš nárok na MD .. nakoľko v čase skončenia PP si tehotná, a pre tehotné platí 8 mesačná ochranná lehota kedy môžu ísť kedykoľvek na PN a tiež na MD presne 6t pred pôrodom .
@zalka jej to si ma strasne moc potesila lebo s tym teraz zapasim ci mam alebo nemam narok😀
@cypercanka1 akurát ked si ku skončeniu PP na PN tak ťa nezaevidujú na UP ... takže po skončení PP chod do ZP a povedz, že si PN ... daj im potvrdenie zo SP o poberaní nemocenských dávok aby ti nevznikla dlžoba voči ZP ... iné neriešiš ... môžeš byť na PN až do nástupu na MD. Pn bude nadalej vyplácaná a tiež aj MD dostaneš , len si ustriehni aby ťa lekár vypísal 6t pred termínom pôrodu .. nie skôr nie neskôr.
este sa teda spytam lebo nemam s tym ziadne skusenosti ...ako treba tu matersku vybavovat a co k tomu aby mi ju priznali potrebujem ....dokladujem tam ja osobne vyplatnymi paskami osobne na socialke ze osm robila alebo si to socialka vyziada sama od zamestnavatela?
@cypercanka1 na SP odovzdáš žiadosť o materské . SP ak bude mať nejasnosti tak si vyžiada sama od bývalého zamestnávateľa podklady, ináč SP podklady má, každý mesiac jej zamestnávateľ hlási koľko si zarobila.
@zalka aha jasne ....a tu ziadost na SP treba kedy podat?
@cypercanka1 to ti vypíše lekár .. 6t pred termínom pôrodu ... potom to dáš na SP ... pozor musí to byť presne 6t nie skôr nie neskôr ...
dakujem velmi pekne za prinosne info...velmi mi pomohli...pekny den
@cypercanka1 rado sa stalo.

@deman vieš čo moja ... ako ešte som nezažila aby na SP podali relevantné informácie. Skôr oklamú alebo zavádzajú .. a ak poradia tak skôr tak, aby nárok nevznikol.
Nestalo sa to prvý raz ... a ked neveríš , tak počúvaj tetušky zo SP a dostaneš veľké gulové ...