Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@kostickabonnie no najneskôr pred nástupom na MD ... aby ti rátali MD z nového PP a požiadaš o MD len z novéo PP.
@zalka mám tam jednu dohodu O pracovnej činnosti do 30.6., ktorá je naviazana na súčasný pracovný pomer, tak či ju mám predčasne ukončiť alebo stačí ukončiť prác.pomer v deň skončenia dohody, teda 30.6.
@zalka A ešte som sa chcela opýtať, ten nový pracovný pomer môže byť na dobu určitú, teda od 1.5. do 31.8.napríklad?
@kostickabonnie môže byť na dobu určitú ... a tak PP neruš stačí zrušiť dohodu toho 30.6. ...
@zalka takže môžem mať dva PP ale materské si uplatním len z nového, tak ? tento súčasný je zhruba na 5 hodín mesačne (to sa odvádzajú len nejaké centy, tvárim sa, že som zamestnaná), dohoda hovorí o max. 10 hod. za týždeň (to je EU projekt - lektorovanie) , čiže ten nový (4 mesačný) by mal byť v tom prípade (pre istotu) zhruba na nejakých 30 hodín týždenne? (ja neviem, či sa to niekde sleduje, kto koľko odrobí za deň, ale na ministerstve si dávajú tú námahu, či sa niekomu neprekrýva vo výkazoch práce čas) (aj keď v podstate nový PP môžem robiť z domu v ľubovoľnom čase)
@kostickabonnie ja som ťa pochopila, že máš TPP + dohodu ...
a že dohoda ti skončí .. a chceš 2 TPP
ak máš tak ... tak MD žiadaš z TPP + 2 TPP
@zalka ahoj, chcem sa ťa opýtať, lebo viem, že si odborník 😉 už si mi pár krát poradila ...chcem teda vedieť, keď mám trvalý pracovný pomer, som momentálne na rodičovskej dov. a som opäť tehotná, v práci to už vedia, či sa mi ďalšia materská bude rátať z predpokladaného platu alebo z terajšej materskej, a ak z platu ako budú vedieť koľko by som zarábala, lebo plat mi šiel hore, takže by som mala mať aj niečo vyššiu druhú materskú, ďakujem 🙂
@zalka ahoj, mám dlhšiu otázku:
na 1. materskú dovolenku som nastupovala ako zamestnanec 16.1.2010. Vtedy mi bol vyrátaný denný vymeriavací základ 20,5343€. Bezprostredne po skončení poberania materského som prešla na rodičovskú dovolenku a rodičovský príspevok. Počas rodičovskej dovolenky som sa prihlásila do Soc. poisťovne ako DNPO.
Pri nástupe na 2. materskú dovolenku 15.2.2012 bol určený úhrn vymeriavacích základov 37,0009€. Po tejto MD som opäť bezprostredne pokračovala v RD a poberaní rodičovského príspevku. Svoje poistenie DNPO som mala prerušené až dokiaľ nebol zákonom zrušený súbeh povinného a dobrovoľného nemoc. poistenia. V tom čase som už bola tehotná a teda v ochrannej lehote.
Od 24.12.2014 som si uplatnila nárok na (3.) materské z povinného poistenia zamestnanca (moja pracovná zmluva sa za ten čas nemenila) a tiež z poistenia DNPO. Bol určený pravdepodobný denný vymeriavací základ 19,9000€.
Prečo sa určoval pravdepodobný denný vymeriavací základ? Prečo je nižší ako pri prvom nástupe na MD?
Soc. poisťovňa (telefonicky) zdôvodnila, že do systému DNPO som sa nevrátila a teda moje poistenie ako DNPO sa skončilo ešte v roku 2012. Súdiac podľa vymeriavacieho základu mi materské z DNPO nepriznala. Ale v roku 2012 som bola na rodičovskej dovolenke a poberala rodičovský príspevok až do uplatnenia si nároku na 3. materské.
Ráta alebo neráta sa obdobie prerušenia do obdobia trvania poistenia?
Mám nárok na materské z poistenia DNPO?
Ďakujem za informácie.
@marika_marika nie nemáš nárok, lebo DNP musí byť aktívne pri žiadosti o MD alebo musíš byť v ochrannej lehote, a nič s toho si nemala splnené, tak MD je rátaná len zo zamestnania z predpokladaného príjmu ...
DNP nie je zamestnanie, aby sa rátala aj RD do poistenia.
@hemka tuším v žiadosti o MD je kolonka nie som si istá.
@marika_marika pri DNP neexistuje prerušenie poistenia. Prerušenie existuje len pri povinnom poistení zamestnanca alebo szčo, tj. poistenie ti počas čerpania RD v zamestnaní netrvalo z dnp, ale zákonom zaniklo v roku 2012 (myslí vtedy sa dalo najneskôr 31.1.2012 nanovo prihlásiť, inak dlhodobé dnp zaniklo uplynutím 270teho dna).
Ak si mala teraz, pri nástupe na md 24.12.2014 denný vym.základ 19,9eur, tak ti mzdárka uviedla ako pravdepodobný vym.základ 597eur (30x19,9), predtým si asi mala vyššiu mzdu na den za rok 2009 (ak pp vznikol pred rokom 2010).
@hemka
je to tlačivo: Potvrdenie zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku
a na nom je uvedené toto:
zdroj: http://www.socpoist.sk/2149-menu/55449s
Ak to nie je vyfiltrované, je tam vela formulárov, treba si to vyfiltrovať nasledovne:
Oblasť záujmu: vyber si- nemocenské poistenie, Cieľová skupina: vyber si -Zamestnávateľ, stlač Zobraziť
7. Vymeriavací základ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac,
v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (zamestnávateľ nie je povinný vypĺňať; v prípade potreby požiada pobočka Sociálnej poisťovne zamestnávateľa o uvedenie predpokladaného príjmu zamestnanca)3)
@zalka áno, dobre si pochopila, ja som si myslela, že musím ukončiť aj súčasný pracovný pomer A až tak uzatvorit novy, aby za rozhodujúce obdobie brali obdobie len Z nového poistenia. Keby som si uplatňovala materské z obidvoch ttp, tak či by potom nerobili nejaký priemer, ktorý by ma stiahol dole s vymeriavací základom.
@kostickabonnie ak z oboch TPP budeš mať 270 dní poistenia .. tak aký priemer ... sa ti to spočíta nie spriemeruje ...
@zalka prepáč, už som ťa asi domotala 😒 mala som na mysli výpočet DVZ, aby rozhodujúcim obdobím bolo len obdobie nového poistenia, ktoré sa bude platiť najmenej 90 dní pred nástupom na materskú. A tým, že si mi napísala, že nemusím ukončiť súčasný prac. pomer a aj z neho si mám nárokovať na materské, tak či by potom nepočítali DVZ z predchádzajúceho kalendárneho roka a teda zo súčasného PP, ktorý by bol tým pádom minimálny. Ďakujem za všetky odpovede
@kostickabonnie fakt neviem čo chceš vedieť ... ak máš plat na TPP 1 - 500 eur
a založíš si TPP 2 s 500 eur ... tak MD ti vyrátajú z 1000 e
po 90 dnoch bez PN a OCR ... sa bude rátať MD z TPP 2 z toho príjmu už nič sa nebude iné brať do úvahy ..
a z 1 TPP sa bude brať do úvahy rok 2014 ... či fakt ako ja neviem čo chceš vedieť ... a čo vlastne riešiš .. si povedala že máš teraz TPP + dohodu ... TPP trvá viac ako 270 dní? dohoda trvá koľko?
@zalka, dobra dusa, este otazocka ohladom pripadu, kt. sme rozoberali pred tyzdnom - dohodaA trva od 19.1-30.4 (102dni) + dohodaB od 26.1-30.4 (95dni) + TPP{B} na1/4uvazok zacne od 1.2 -pricom potrebnych 90dni trvania TPP splni 2.maja ... otazka znie - kedze nastup na matersku je najskor 19.6, - ci ked pojde v obd.po 2.5 na PN (aby uz za maj nemusela platit odvody) - ci jej to ovplyvni vysku materskeho, ...co v pripade ked po 2.5 bude mat neplatenu dovolenku? teoreticky, ak dobre uvazujem, by stacilo dat TPP od 1.3, aby neplatila zbytocne za 4m, ale len za 3, no na druhej strane je tam vacsi risk v pripade predcasneho porodu. co povies @zalka? vdaka
zdravim Vas chcela by som poradit .Som momentalne nezamestnana a tehotna moja posledna praca bola v roku 2013.chcem sa opytat ci mi bude z posledneho zamestnania vypocitana materska termin mam august 2015,ci mam vobec na to narok dakujem.....
@pegasol11 Aby si mala nárok na materské musela by si byť nemocensky poistená (pracovný pomer, DNP...) 2. podmienkou pre nárok na materské je 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom. Ak tieto podmienky nespĺňaš nárok na materské ti nevznikne. V tomto prípade máš nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa z ÚPSVaR.
@pegasol11 Ahoj, nárok na materské momentálne nemáš a musela by si dodať presnejšie termíny, kedy si pracovala (odkedy dokedy) + kedy máš termín, aby sa dalo dopátrať, či ešte nárok mať môžeš, ak by si si napr. založila DNP alebo sa zamestnala.
Ahoj, chcela by som sa opytat, prislo mi rozhodnutie o materskej a sumu mam vypocitanu na den. V mesiaci sa materska pocita na den pracovny, ci sa pocitaju aj vikendy? Neviem sa k tomu dopatrat:D

Ahojte, chcem poprosiť o radu k výpočtu materskej, lebo teraz "látali nejaké diery" 😠 😠 tak či náhodou neopravili aj túto.
Chcela by som v tomto roku nastúpiť na materskú, ale súčasný prac. pomer je s minimálnymi odvodmi, takže materská nič moc.
Chcela by som ho ukončiť a uzatvoriť nový pracovný pomer (v inej firme) na dosiahnutie max. DVZ, ktorý bude trvať najmenej 90 kalendárnych dní pred nástupom na materskú.
Plánovaný termín pôrodu 29.9., čiže nástup na materskú 18.8. a vznik nového PP by mohol byť od 1.5. Kedy by som mala ukončiť súčasný PP alebo to nebude mať vplyv? Vďaka za odpoveď, veľmi mi to pomôže.