Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
viete tu niekto aj ako sa počíta denný vymeriavaci základ?dakujem
Ahojte, mam otazku. Od septembra 2012 som bola na MD, potom som nastupila na RD. Bola som zamestnana vo firme, ktora ale skoncila svoju cinnost, a ja som dostala teda vypoved. Momentalne som sice na RD, ale keby som sla zas na MD z coho sa mi pocita? dakujem
@zalka Môžeš poradiť? plánujeme druhé a v trvalom PP som 21.1.2014 - čiže rok, v prípade, že sa podarí babeno, budem mať nárok na materské? v hrubom mam 900e, ako sa vypočíta výška materského? Mám nárok si vybrať pred nástupom na MD dovolenku? preplaca sa len pri ukončení PP. Ďakujem
@jajka68 už ani nárok na podporu mať nebudeš a MD by si možno stihla ak by si sa teraz zamestnala ... lebo bez poistenia môžeš byť len 15 mesiacov .. a ak to bolo koncom oktobra 2013 tak sa ešte stíha ak na začiatku tak smola.
@danielle37 áno budeš mať nárok na MD.. MD sa vypočíta z platov od 21.1.14 do mesiaca pred nástupom na MD, napr. na MD nastúpiš 15.10.15 tak sa MD ráta z platov od 21.1.14-30.9.15 a je vo výške 65% z priemeru.a pred MD si môžeš vybrať dovolenku, preplaca sa len pri skončení PP.
@jajka68 hm.. ak by si sa teraz zamestnala na dohodu s pravidelným príjmom na také 3 mesiace, tak potom by sa ti stačilo zamestnať až po zistení tehu ... 90 dní odpracovať bez PN a OCR .. a od 91 dna kludne môžeš ísť na PN alebo MD bude rátané z toho platu.
ak by si odpracovala menej ako 90 dní tak sa bude rátať z minima
baby, ak vas prepustia, je narok na matersku? na tpp robim od 1.1.2014 a zmluvu mam na neurcito, ale momentalne sa u nas prepusta a planujeme babo....tak, ak by sa nam tento mesiac zadarilo a v piatok ma prepustia, budem mat narok na materske alebo mam smolu?
@17alisha Ak otehotnieš ešte v čase PP a stihneš ochrannú lehotu pre nárok na materské (8 mes. po ukonč. PP), tak nárok na materské ti vznikne. Nástup na materské musíš stihnúť do 8 mes. po ukončení PP a z ochrannej lehoty je podľa zákona možný nástup 6 týž. pre určeným pravdepodobným pôrodom.
@zalka ahoj Zalka, vidím, že sa v tejto problematike orientuješ, tak ťa poprosím o radu. Alebo ak sa nejaké iné baby s týmto stretli 🙂
Od 1.7.2013 do 30.6.2014 som bola na TPP zamestnaná plat 800€, potom som dala výpoveď, lebo mi nechceli dať voľno na svadbu a dlhšiu dovolenku atď.atď., júl a august som si platila ZP ako samoplatiteľ, od septembra som na ÚP a vrátila som sa do tej firmy ale len na dohodu od 1.9.14 do 31.12.14, vieš mi povedať, či mám nejaký nárok na materské dávky ?
Vopred veľká vďaka 😉
@ivkapavuk nárok ti vznikne presne 6týž pred očakávaným termínom pôrodu, lebo v čase ukončenia posledného nem.poistenia si bola tehotná a splníš aj podmienku aspon 270dní nempoistenia v období dva roky pred skutočným dnom pôrodu. Ale rátať sa bude z obdobia 1.9.-30.11.2014 (predpokladám, že si mala platené poistené aspon 90kalend.dní v tejto dohohe, pn, očr sa do toho nerátajú).
Ak by si sa teraz zamestnala pred nástupom na md u INéHO!!!! (to je podstatné) zamestnávatela na menej ako 90dní, tak by sa ti rátala materská z vym.základu v r.2014, tj. zrátal by sa aj prac.pomer aj dohda v r.2014 a vydelilo by sa to počtom dní, kedy trvali tieto dve poistenia v r.2014
@zalka vyzera to tak, ze sa vyznas, tak sa na Teba obraciam. ja na MD narok nemam, len na RD. Tak zvazujeme, ze by MD poberal mm. Od kedy moze a moze vobec, ked ja MD poberat nebudem? vies vysvetlit ako a co prosim?
@cekankacamomille Otec dieťaťa môže poberať materskú za rovnakých podmienok ako matka, t.j. musí mať 270 dní nemocenského poistenia v ostatných 2 rokoch (pred skutočnosťou, na základe ktorej sa mu materské poskytne, t.j. pred dňom odkedy o materské požiada) + poistný vzťah musí trvať (alebo ochranná lehota, u muža 7 dní). O materské môže žiadať hocikedy od 6 týždňov dieťaťa do 3 rokov veku a poberať bude 28 týždňov, vo výške 65% z vymeriavacieho základu v rozhodujúcom období. Tak ako aj žena, počas poberania materského nemôže dostávať mzdu z toho prac. pomeru, z ktorého sa mu materské vyrátalo (to sa týka zamestnanca). Počas toho obdobia ty nemôžeš poberať rodičovský príspevok. Že nárok na materské nemáš a čerpať nebudeš, je nepodstatné. Nárok každého poistenca sa posudzuje samostatne.
Ak máš nejaké konkrétne otázky, kľudne formuluj.
@havana_frost vycerpavajuca odpoved, dakujem. a co sa bude diat so mnou, pocas doby, ked mm bude na MD. Ja sa musim prihlasit na UP a byt registrovana nezamestnana, alebo co a ako?
@cekankacamomille bud na UP, alebo sa zamestnat
@cekankacamomille Alebo aj nič, budeš sa starať o dieťa do 6 rokov, takže zdravotné poistenie budeš mať pokryté.
@havana_frost nerozumiem. pytala som sa na obdobie, kedy mm by poberal matersky prispevok, ci ja sa musim niekam registrovat, alebo co a ako, lebo po skonceni m.prispevku by sa mm vratil do prace a ja by som pokracovala v mat. dovolenke
@cekankacamomille Ja chápem 🙂 Ty by si nepokračovala v žiadnej dovolenke, tú nebudeš mať, budeš pokračovať v poberaní rodičovského príspevku (to len aby sme sa rozumeli v pojmoch). Počas obdobia, kedy manžel bude poberať materské, ty (ani on samozrejme) nemôžeš poberať rodičovský príspevok. To však neznamená, že sa nemôžeš starať o dieťa. Nenašla som nič, čo by to vylučovalo, ani v zákone o zdravotnom poistení, aj sme to tak s manželom 3 mesiace praktizovali. Ty sa podľa zákona o zdrav. poistení budeš starať o dieťa do 6 rokov (nemusíš poberať žiadny príspevok). Prípadne môžeš byť na tú dobu aj samoplatca (57 é mesačne), ale to sa mi zdá zbytočné, keďže to môžeš hodiť na štát. Z hľadiska nemocenského poistenia (SP) nie je nič povinné, ale taktiež si nie som vedomá, že by niečo zakazovalo byť naďalej poistencom štátu na účely dôchodkového poistenia (t.j. budú sa ti rátať "roky" - v tomto prípade mesiace), aj keď nepoberáš žiadny príspevok a manžel poberá materské.
Len tak na okraj, keď budete vybavovať: vyrátaj si, aby muž požiadal o materské od 2. dňa v mesiaci = on dostane materské za takmer celý mesiac (bez jedného dňa, materské sa dáva za dni) a ty dostaneš za ten mesiac ešte celý rodičák (RP sa vypláca za celý mesiac, aj keď nárok spĺňaš len za časť mesiaca, t.j. aj len za 1 deň). Ideálne aby vám to tak nejako vyšlo aj na začiatku, aj na konci (aby poberal čo najviac dní v poslednom mesiaci materskej + ty v ten mesiac opäť celý rodičák), môže prípadne požiadať o skoršie ukončenie vyplácania materského, nie plných 28 týždňov, ak by vám napríklad 1 - 2 dni zasahovali do ďalšieho mesiaca, škoda prísť pre 40 euro materského o celý rodičák (200 euro).
@cekankacamomille registruješ sa len na zdravotnej poisťovni ako osoba ktorá sa stará o dieťa, tam ti dajú tlačivo, treba tam ísť osobne, no ale neviem, či sa vám to ako rodine vyplatí, lebo ty budeš bez príjmu a manžel bude mať len materskú, keby si ty išla na rodičovskú dovolenku tak on dostane celú mzdu + ty dostaneš rodičovský cca 200 eur a načo budete doma dvaja, nechápem
@kvetinka131 Oplatí sa to len v prípade, ak manžel aj naďalej nejako zarába a popri tom poberá materské. Ale podľa toho čo píše @cekankacamomille to neplánujú, takže máš pravdu, budú v čistej strate. Ale zase ani pol roka dieťa s obomi rodičmi doma nie je na zahodenie 🙂 🙂
@havana_frost podľa mňa sa to oplatí jedine v prípade, ak by muž požiadal o "materskú" na 2 mesiace, teda povedzme od 2.2.2015 do 27.3.2015 napríklad, takto by vlastne počas 2 mesiacov boli doma obaja a on by dostal "materské" a ona za február aj marec plný rodičovský a trochu by jej pomohol s dieťaťom. Inak mi to príde ako totálna blbosť aby bola doma dvaja, on bez mzdy a ona bez ničoho.
@havana_frost pod pojmom "manžel aj naďalej nejako zarába" myslíš čo? Lebo počas poberania materského nemôže poistenec poberať mzdu. Teraz si nie som istá, ale môže byť napr. konateľom? Sa mi zdá, že nemôže mať žiadny príjem, teda ak nemyslím čiernu prácu.

@nat987 kalendarne dni