Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Ahojteeee, žienky prosím Vás, s priateľom plánujeme bábatko, vyše roka som bola dlhodobo nezamestnaná, teraz pracujem od 1.Júla, ale neplatia za mna odvody, kedže som bola dlhodobo nezamestnaná. o dieťatko sa chceme začať snažiť okolo oktobra, novembra. Prosím Vás potrebujem vedieť kedy mám nárok na matersku? čítala som niečo o 270tich odpracovaných dnoch, ale dočítala som sa niečo aj o nemocenskom poistení, ale tomu nerozumiem. Prosíííím poradte či by som mala nárok na materskú, MOOOOC VDAKA!
@larisa15 Najprv sa musíš riadne zamestnať, aby si bola nemocensky poistená v SP. Poistenie musí trvať min. 270 dní.
Aby si mala nárok musíš mať aktívne nemocenské poistenie + splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom.
Ak ti nevznikne nárok na materské, tak potom od narodenia dieťaťa požiadať o rodičovský príspevok z ÚP.
@larisa15 Len ty si sa pýtala, či budeš mať nárok na materské. Tak v tom je rozdiel či materské alebo rodičovský príspevok. A slovným spojením "riadne zamestnaná" bolo myslené, že ak budú za teba platené odvody, tak ti vznikne nárok aj na nemocenské dávky.
Rodičovský príspevok dostaneš určite. Na to má nárok každá mamička.
Viete mi poradit ci sa da nejake poistenie platit aby mi matersku dali vyssiu? Viem ze sa to dalo no teraz uz neviem. Som momentalme na MD este rok ale rozmyslame o druhom dietatku ze by som si nieco platila aby som mala narok na matersku.
@dajana23 Ahoj, a mala si nárok na prvú materskú? Ak áno, tak potom ak ti PP trvá sa dohodnúť so zamestnávateľom na tom, že ti potvrdí pred ďalšom materskou vyšší príjem. Alebo ešte by sa aj dalo skončiť PP max.26 týždňov pred nástupom na ďalšiu MD a dať si maximálne DNP a napríklad zaplatiť týždeň-mesiac a dať sa na PN.....
@dajana23 TAk potom platí to čo ti napísala @majusqa77... Ty najskôr musíš splniť podmienku 270 dní NP za posledné 2 roky a to ak by si si mala platiť napríklad z vyššieho VZ, tak sa ti to neoplatí...
Ahojte buduce mamicky. Posielam link ktory Vas moze zaujimat. http://najmama.aktuality.sk/clanok/236576/dobre...
Dievčatá prosím viete mi poradiť ako si môžem približne vypočítať materskú a PN ? Teda dúfam , že na PN nepôjdem ale ak by predsa tak aby som aspoň približne vedela koľko by som mohla dostať :-/ Ďakujem
@raduska12 Ak nastupujes na materske resp PN v r. 2016, tak pre vypocet materskeho sa bude brat prijem za r. 2015.
Ak nastupis na PN resp. materske este v tomto roku 2015, tak sa bude pre vypocet brat prijem od 1.1.2015 do mesiaca pred nastupom na PN resp. materske (lebo podla toho, co si napisala, tak si nebola poistena v jednom kuse. Mala si ukonceni PP 10.12.2014 a znova nastup od 1.1.2015. Aj ked pises, ze to stale bola ta ista firma).
ahojte, viete mi niekto prosim poradit? Bola som zamestnana do 30.septembra '15. Bejby sa (dufam🙂 narodi v juni 2016. Od tohto mesiaca (oktober '15) si platim len zdravotne poistenie ako samoplatkyna. Vychadza mi, ze nebudem mat narok na matersku, len na rodicovsku...? aka je vyska rodicovskej? a aky je jednorazovy prispevok pri narodeni? Dakujem velmi pekne za odpoved.
@nikilo Ak nie si nemocensky poistena, tak narok na materske mat nebudes. Narok vznikne na rodicovsky prispevok od narodenia dietata.
http://najmama.aktuality.sk/clanok/236159/mater...
@nikilo tak sa prihlás na DNP ... a vznikne ti nárok na pN aj na MD
ak sa prihlásiš z minima 412e tak mesačne sa platí 33,15% resp. 35,15% z tej sumy ako odvody, počas PN sa neplatí .. a MD bude 260e a PN cca 220e
ak sa prihlásiš z maxima 1236 eur .. mesačne sa platí 33,15% resp. 35,15% z tej sumy ako odvody , počas PN sa neplatí ani počas MD ... tak PN bude 220e a MD 800e ak sa stihneš poistiť do 6-8 týždna tehu, a toto poistenie bude nepretržite trvať 26 týždnov do nástupu na MD ...
@zalka, prosim Ta, co je DNP? ja sa v tychto skratkach stracam 🙂 Plat som mala vysoky, cize MD by som mala mat max. Pomer pracovny mi skoncil k 30.09., dnes som sa zahlasila ako samoplatca na zdravotnu (do 8 dni sa nedalo, bola som mimo SR, ale nemali s tym na zdravotnej problem). Ostatne zatial neplatim, ani nejako obzvlast nechcem, neverim v dochodkovy system, plus mam zivotne poistky. Tehu som v 6.tyzdni, uplne necakane 😉 Cize neviem vlastne co teraz. Je to cele nahoda, ze som skoncila prac. pomer a bum par dni na to, tehu... Dakujem velmi pekne za odpoved, s mojou účto to riesit nechcem, nakolko to este tajim.
Niekto tu pisal ze PN mi neovplivni vysku materskej ale nemozem to tu v tej zaplave sprac najst....POMOC....na MD nastupujem v januari/februari a v roku 2015 mam asi 2mesiace odmarodovane zo sebou a asi mesiac dokopy ocr z malym....pokazi mi to priemer ci nie??? ☹ dakujem

@majusqa77 ako je písané, ak ide o ten istý pp, ktorý trvá pp 1.1.2014 alebo skôr, tak z vym.základu medzi md a rd.=počas trvania