Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@zalka oboje zamestnat.
od 1.6 do 1.9 na 1-2 hod uvazok denne (ide iba o to aby sa mi to zaratavalo do odrob dni, ak je to vobec mozne pri takom pocte hodin)
a od 1.10 normalne u ineho zamestnavatela uz na 8h, hruba mzda bude 1080 eur. (z nej by som chcela mat v idealnom pripadu vypocitanu matersku)
dakujem ti!
@zalka este raz dakujem a napadla mi este jedna vec ktora ma zrejme neminie. ak sa poistim na DNP a napr. po 8 tyzdnoch DNP ma moja dr. vypise na rizikove tehotenstvo (alebo aj od zaciatku tehotenstva) ako je to s DNP potom ? budem ho platit nadalej ? alebo kedze budem na PN pozastavuje sa platba DNP ? a vznikne mi potom narok na matersku ? dakujem
@kamed tak aby bola MDrátaná z 2 zamestnania tak musíš odrobiť 90 dní bez PN a OCR ... v druhom zamestnaní ...
@boba245 si bola zamestnaná, tj. máš splnenú podmienku 270 dní poistenia, tj. prihlásením na DNP ... a ak pôjdeš po pár dnoch na PN .. tak máš nárok na platenú PN, ale počas platenej PN odvody neplatíš.
Ak by bola neplatená PN tak len vtedy by si odvody musela platiť.
Prosim, nastúpila som do práce 1.6.2015, nástup na materskú mam keď to bude 6tt pred porodom, na začiatku novembra, ak 8tt, tak v októbri. Dnes som bola na sociálke, aby mi povedali, z čoho mi bude vyplácaná MD. Pani tvrdila, že od 1.6.2015 do septembra (októbra) 2016, ale budu odratane dni pnky. Mala pravdu? Dakujem pekne
Áno mala, lebo to bude viac ako 90 dni
Baby v roku 2013 som sla na matersku mala bude mat 3 rocky a keby som sla znova na materku kolko by my vysla??taka ako prva alebo o nieco nizsia??
@kotatko1232 Ahoj. Záleží od toho či tvoj PP stále trvá. Ak áno tak záleží od toho čo ti potvrdí zamestnávateľ na potvrdenie pre SP ako pravdepodobný príjem - kľudne ti môže napísať aj viac ako si mala v r.2013 a potom budeš mať aj vyššiu MD. Ak sa s ním však nebude dať dohodnúť záleží od toho akú si mala mzdu - či si mala napríklad HM+nejaké bonusy a odmeny.....lebo v prípade, že ti potvrdí pravdepodobný príjem podľa zmluvy a tvoj VZ pri prvej MD obsahoval aj nejaké tie odmeny a bonusy tak áno tvoja MD bude pravdepodobne nižšia.
@evittam tak pred materskou som mala plat skoro 700eurbez bonusou a teraz za ten cas co tam niesom sa to zmenilo a plat maju ledva 450eur
@kotatko1232 Tak ak máš na zmluve 700,- Eur tak by ti zamestnávateľ mal potvrdiť tento VZ.
no lebo ja tam robim uz 7 rok
@stazistka kedže ti zamestnanie nevzniklo od 1.1.15
tak sa ti nebude MDrátať z príjmov za rok 2015
ale MD sa ti bude rátať z príjmov za rok 2015 a 2016
ak nastúpiš na MD v 11/2016
tak tvoja MD sa vyráta z hrubých príjmov od 1.6.15 -31.10.2016 a odrátajú sa dni na PN ( to sú vylučiteľné dni )
čiže príklad ak rozhodujúce obdobie je 500 dní ale z tých 500 d ní som bola 50 dní na PN .. tak sa moje príjmy vydelia 450 dnami.
ak by si nastúpila na PN napr. v júli 15.7.16 a táto PN by trvalo do nástupu na MD
tak PN sa vyráta zpríjmov od 1.6.15-30.6.16 , ale MD sa vyráta z príjmov od 1.6.15-14.7.16
@zalka takže mala pravdu pani v soc.poisťovni. super, toto som potrebovala vedieť. Aj tak to je už jedno, 2 nočné za sebou už teraz ledva zvládam ☹ budem musieť ísť na pn, nemam možnosť robiť len denne a aj tak mám v podstate "nebezpečnú" náplň práce. Len ešte vydržať do dovolenky v júli 🙂 veľmi ďakujem, posielam ♥
Ahoj,poprosím poradiť,keď ma manžel 2 pracovné pomery, je možné aby jeden trval naďalej a z druhého by mu platili materskú? Ďakujem za radu
ahojte. nejako sa v tom nevyznám. som slobodná a s priateľom mame 5 mesačnáho synčeka. keďže som bola zamestnaná tak beriem materskú. len neviem teraz či ju budem dostávať 37 týždňou a som braná ako slobodná mamička alebo len 34 týždňov kedže priateľ je na rodnom liste ako otec dieťaťa. poradte ak viete. ďakujem

@zalka ahoj, prave pozeram ze sa v tychto vypoctoch super vyznas, neskusila by si sa prosim ta pozriet na ten moj hore uvedeny prispevok? moc by si mi pomohla. dopredu vemi pekne dakujem 🙂