Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Možem vás poprosit o radu a vysvetlenie,lebo som z toho trochu mimo.Som na začiatku tehotenstva a kedže sme sa dlhšie snažili chcela by som sa dat vypisat na pnku.Praca vo fabrike nieje med lizat - vetsinou.Ako mi budu potom ratat matersku?Pracujem od roku 2008 u toho isteho zamestnavatela a termin porodu predbežny je 23 januar 2017.To budu ratat za rok 2016 ked budem pn?Dakujem
Ahojte, chcela by som sa spýtať tých, ktorí sa tomu rozumiete viac, študovala som si na nete všetko možné ale odpoveď na moju otázku som nikde nenašla.
Ak zoberieme do úvahy modelovú situáciu, aktuálne mám odpracované 2 roky, s tým, že v roku 2016 od januára do mája som mala hrubú mzdu príklad aby sa lahko počítalo 1000eur, v júni prejdem na živnosť, avšak nebudem si platiť odvody, príjmy by boli napr. 1500eur mesačne. Keby v priebehu budúceho roka (je to jedno v akom mesiaci, alebo sa to líši?) nastúpim na materskú, v akej výške budem dostávať peniaze? Je v tomto prípade výhodnejšie pracovať na TPP alebo je to totožné?
Ďakujem veľmi pekne za zodpovedanie, naozaj som v tomto stratená, neviem z čoho mám počítať ten vymeriavací základ...
@romy22
DNP (platí sa celý balík poistenia) musí trvať aspoň 26 týždňov, aby sa z neho počítalo materské, inak bude z minima. Zároveň však k dobe trvanie poistenia DNP je možné pripočítať dobu predchádzajúceho zamestnania. Všetko je teda otázka lehôt a prepočtov, čo sa oplatí viac a čo stíhate.
@mimusss Aby bol nárok na materské musia byť splnené 2 hlavné podmienky:
1. podmienka: 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom
2. podmienka: aktívne nemocenské poistenie resp. splnenie ochrannej lehoty pre tehotné (OL pre tehotné 8 mes. po ukončení PP)
Výška materského sa počíta podľa výšky vymeriavacieho základu.
Ak by si sa dobrovoľne nemocensky poistila, tak sa bude počítať podľa toho aký VZ si určíš..., no aby sa platilo z tohto VZ, ktorý si určíš, tak musíš byť nemocensky poistená minimálne 26 týž. (do nástupu na materské) + musí byť splnená podmienka 270 dní NP v posl. 2 r. pred pôrodom.
Ak ti vznikne nový pracovný pomer (u iného zamestnávateľa ako bol ten posledný), tak sa bude počítať z príjmu od nového zamestnávateľa. No musíš u nového zamestnávateľa odpracovať do nástupu na materské minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR + musí byť splnená podmienka 270 dní NP v posl. 2 r. pred pôrodom (táto podmienka musí byť splnená stále - pri každom variante poistenia).
Ak by u nového zamestnávateľa nebolo odpracovaných 90 kal. dní do nástupu na materské, tak by sa sledoval predchádzajúci kal. rok (či tam bolo odpracovaných 90 kal. dní) a vtedy by sa počítalo z predošlého kal. roka.
Cavte baby, potrebovala by som pomoc. Termin porodu mam 29.08.2016. Od 15.10.2015 do 30.06.2016 mam zmluvu s mojim terajsim zamestnavatelom.. Predtym som pracovala 3 mesiace v roku 2014 (april, maj a jun). Mam narok na materske? kedy je pre mna najvyhodnejsie nastupit na MD? Mala by som ist na PN skor ako mi skonci PP? Alebo sa so zamstnavatelom nejako dohodnut nech mi predlzi zmluvu aspon o 2 tyzdne? Dakujem za kazdu radu... 🙂
@nikulkaa zapocitava, ale tp je 29.8.2016, cize sa to rata od 29.8.2014. Nech ti predlzia zmluvu o 2 tyzdne a narok mat budes.
@holubicka28 aha.. jasne.. uz rozumiem.. Dakujem 🙂
@nikulkaa nemas za co😊 inak kludne aj na dohodu potom, aj u ineho zamestnavatela, ak sa z nej bude platit nemocenske.
Ahojte,vedel by mi niekto prosim poradiť ci mi vznikne nárok na materskú v takomto prípade:momentálne som na rodicaku.do prace sa mam vrátiť 16.8.avsak som opäť tehotná a je možné ze sa zo zamestnávateľom nedohodneme na mojom návrate na 3,5mesiaca kvoli pracovnej dobe.avsak manžel by ma zamestnal vo svojej firme ihneď na druhý den ponukonceni pp.vznikol by mi tak nárok na materskú?
Dakujem za odpovede!🙂
@draik ale aj tak by jej vznikol narok, nie? aspon ja viem tak, ze ano. kedze sa prac.pomer skonci po skonceni rodicaku.
@miciluci inak - ja by som to potom mozno skor riesila tak, ze 1 den dovolenku vycerpat, zbytok dovolenky nech ti praplatia a chod sa prihlasit na UP. je tam sanca na maximalnu podporu... ..pripadne druhe riesenie - ak u muza odpracujes viac ako 90 dni (bez pn a ocr) - materska sa ti bude pocitat z prijmu u neho
Baby je tu nejaká z Vás , ktorá robí v Sociálnej poisťovni ? Potrebovala by som niečo prebrať a najmä poradiť . Hm ? Ďakujem

Ahojte, prosim vedeli by ste mi poradit, nakolko by som potrebovala ozrejmit ci by som mala narok na matersku. Od 1.4.2016 som na UP, zamestnana som bola predtym nepretrzite 8 rokov. V maji som otehotnela a teda priblizny termin porodu je koneic januara 2017. Budem mat narok na matersku ci nie? Nakolko tych 270 dni nemocensky poistena poslenych dvoch rokoch splnam..
Dakujem velmi pekne