Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@kotatko1232 No čo viem musíš mať potvrdenie od gynekológa...nemusí to byť rovno tehuknižka.
@evittam ano to viem ze potvrdenie.cize nestaci nejake potvdrdenie musi byt tehu knizka.ok dakujem...
@kotatko1232 Stačí potvrdenie. Ja som napríklad nedávala ani potvrdenie pred vyše 2 rokmi a ani tehuknižku, len som to písomne oznámila. 😉
@evittam ja si uz ani nepametam co bolo pred 3 rokmi..ale tak do 1 augusta by som to stihla ak sa to podari nie
Ahojte. Ak som mala vypocitany termin doktorom 25.6 a porodila som 15.6 tak mam ist na socialnu poistovnu a zaplatia mi este tie dni?
Ahojte
Vedeli by ste my poradiť?
Idu na prvú materskú, 6 novembra, dovtedy mam odpracované vela rokov, viem ze pól roka my bude platiť zamestnávatel a chcela by som vediet ako slobodná mamička ake nároky mam na dieťa aby som dostávala co najviac materskej od štátu
A po pólu roku ako to je? A kedy by som si to mala začať vybavovať ?
@moneszka226
Materské vypláca Sociálna poisťovňa. Ak ste osamelá matka, nie iba slobodná matka, tak budete poberať materské dlhšie. To je prakticky jediný benefit. Môžte požadovať výživné na dieťa od jeho otca.
@moneszka226 V prvom rade - materská sa nepoberá pol roka ale 34 týždňov - slobodná matka samoživiteľka poberá 37 týždňov - o tie 3 týždne navyše musíš požiadať s čestným prehlásením pred skončením tých 34 týždňov. V druhom - materskú ti nevypláca zamestnávateľ ale sociálna poisťovňa. A od štátu viac nedostaneš - po materskej len rodičovský príspevok a teda ak si vybavíš výživné od otca dieťaťa - to je všetko.
Ahojte, chcem sa spýtať či by mi vznikol nárok na materskú. Od konca 26. septembra 2015 do 3. januára 2016 som pracovala na dohodu o vykonaní práce. Pravidelný príjem. V januári 2016 som sa zamestnala u toho istého zamestnávateľa na normálnu pracovnú zlmuvu. V júny sa pracovný pomer skončil dohodou. Lenže teraz som zistila, že som tehotná (6 týždňov). Na zmluvu mám odrobené 155 dní. Pred dohodou som bola nezamestananá. Rátalo by sa mi aj to čo som pracovala na dohodu pred pracovnou zmluvou a v prípade, že by mi stále chýbali nejaké dni, stačilo by mi pracovať na dohodu aby som mala nárok na materskú? Zamestnanie sa tu veľmi ťažko hľadá, najmä ak už mám jedno dieťa a čakám druhé... Ďakujem pekne za odpoveď
@bosorkalenka porátaj kalendárne dni ... na dohode ... a pripočítaj k zamestnaniu ...
@zalka vychádza mi to 250 dní všetko dokopy...
@bosorkalenka tak ked sa zamestnáš alebo poistíš DNP ... tak po 20 dnoch ti vznikne nárok na MD
@zalka ďakujem, budem musieť niečo poriešiť ešte
Ahojte,
Chcem Vas pekne poprosit o radu, kto budete vediet...bo priatel by siel na matersku (ja som po skole nemala narok), ale mal pozastavenu zivnost, otvorenu zas zaciatkom marca, asi 1,5 mes bol potom na pn a v soc poist mu povedali ze od 1/9 tr na nu moze ist. Teraz vsak nevieme z coho presne sa mu bude pocitat dvz a teda v akej vyske ju budeme dostavat a v suvislosti s tym ci ma vyznam aby si platil teraz este par mes vyssie odvody nez musi (ci sa to odrazi va vyske materskeho). Resp ci by bolo lepsie ist az bud kal rok.
Dakujem 😊
Ahojte, potrebovala by som poradiť..... Mám odrobené 3roky u jedného zamestnávatela, termín pôrodu je 16.január 2017 a od oktobra 2016 sa chcem dat na PN. Je možné potiahnuť PN až do 01.januára 2017 a až potom ísť na materskú?? Z čoho by sa mi potom vypočítala materská? Z roku 2016 od Januára-Septembra (pn sa nepočíta)? Keby som nastúpila na materskú v decembri 2016, tak by rozhodujúce obdobie boli hrubé mzdy za rok 2015? Ak tomu správne rozumiem. Dakujem za odpovede.
@pettrav podla toho, čo píšu na stránkach SP, aj keby si nastúpila na md neskôr ako 6týž. pred termínom, tak materské sa vyráta z vym.základu stanoveného akoby si na md nastupovala 6týž. pred termínom, tj. ak máš termín 16.1.17, tak nástup v 12/2016 a rozhod.obdobie je rok 2015. Ale pracovníčky na soc.poistovni nie vždy postupujú jednotne, tj. nečudovala by som sa aj v prípade, že by to urobili inak, ale ich usmernenia sú také, z r.2015.
Chcem sa opytat ak mi vypocitali matersku na jeden den7e.tak to znamena 7krat31kalendarnych dni cize 217e.doatanem matersku?
@liz_lemon
@semancikova ano
Baby idem si k Vám po radu, lebo nikde to neviem nájsť, ak viete o nejakej stránke kde to najdem potvrdené tak poprosím o link. No ide o to, že neviem z čoho sa mi počíta materska. A teda termín by bol až v auguste 2017. Takže robim u zamestnávatela dlho a materska sa bude počitat z príjmov v roku 2016. A tu je otázka: z ktorej sumy sa mi počíta materska? patria tam aj odmeny a preplatenie nadčasov? podľa mna áno lebo ved aj z toho mám stiahnuté odvody. Viete mi to niekto presne povedať? Napr. ak mám hrubú mzdu 650 a čistú 450 a odmeny a príplatky za pracu nadčas a prácu za vikendy napr. v hodnote 100 € tak z akej sumy sa mi to počíta? lebo ja som z toho jeleň. Dakujem pekne za odpovede.
@eleonora21 ahoj, všetko más na stránke soc. poistovne. a ráta sa ti to z denného vymeriavacieho základu, ktorý je rátaný zo súhrnu hrubých hmiezd.
viac info: http://www.socpoist.sk/materske/1293s
definícia hrubej mzdy: Hrubá mzda je súčtom základnej mzdy, doplnkovej mzdy (odmien, prémií, osobných ohodnotení, podielov na hospodárskom výsledku), mzdových zvýhodnení (príplatkov za prácu nadčas, nočnú prácu, sviatky, za prácu v sťaženom a zdraviu škodlivom prostredí) a náhrad (náhrady za dovolenku, sviatok, pri prekážkach na strane zamestnanca alebo zamestnávateľa).
ak sa mýlim, opravte ma prosím
dúfam že som trochu pomohla
@eleonora21 hruba mzda je hruba mzda. ta je vzdy, aj na paske len jedna. rata sa do nej vsetko, aj odmeny, aj priplatky
jej kočky dakujem pekne ste ma velmi potešili 🙂 dakujem pekne za odpovede
A ešte jedna otazočka z toho základu ročného sa mi teda vypočíta 75 % materskej ak tomu správne rozumiem. Z tej sumy sa mi ešte niečo odpočitava, nejaké odvody alebo čo? či je to už moja čistá materska? je možné že materskú by som mala vyššiu ako čistú mzdu?
@eleonora21 teraz je tusim 70%, 75% majú schváliť a v platnosti by mala byť až v polke buď. roka. áno je to tvoja čistá materská, už sa z toho nič neodvádza. no ak si mávala často prémie a pod je možné že materská prevyšuje čistú mzdu, len pozor na max vymeriavací základ.
Neviete mi niekto povedat ci ocerka sa neako pocita , alebo ovplivnuje vypocet materskej dovolenky? Na matersku nastupujem 2 decembra , chcela by som pracovat do 18 novembra, to mi akurat padne tych 90 dni s vacsou vyplatou. Som v praci uz neskutocne unavena, ale nechcem si pokazit vypocet vacsej materskej, preto sa chcem opytat ci mi to neako uskodi ked sa dam po tych 90 dni vypisat na ocr, alebo pn do vtedy kym nepojdem na matersku, jedna sa uz iba o neakych 10 - 12 dni

@evittam ďakujem