icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

gapa
12. jún 2016

@miciluci ak plánuješ nový prac.pomer pred nástupom na md a splníš 90dní pred nástupom na md v novej práci, tak je jedno, či sa ti obnoví nem.poistenie v terajšom zamestnaní, tj. či skončí pp 15.8. alebo 16.8. či neskôr. Podstatné by to bolo len vtedy, ak by si sa už po ukončení tohoto zamestnania nezamestnala. Bez obnovenia poistenia by ti nárok na nemocnské nevznikol, lebo by v takom prípade neplynula ochranná lehota po ukončení nem.poistnia (to zaniklo=prerušilo sa nástupom na rd).
Otázka je, či treba u teba 90dní nem.poistenia. To veru ani ja si netrúfnem odpovedať na 100% a tuším, že ani pracovníčky na soc.poistovni by nepostupovali rovnako. To už je otázka radšej na poradnu cez stránku soc.poistovne. Ak by bola taká situácia, že by tvoj nový pp netrval s platením nem.poistenia aspon 90kalend. dní a v predchádzajúcom kalend.roku k roku nástupu na md máš len dni čerpania rodič.dovolenky (nič iné!!!!). Či sa bude matesrké rátať z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na MD. Takto to predpokladám, poznám aj jeden prípad, ale kedže v tomto sú § vrtkavé, tj. ak by si nemala tých 90dní, tak by som si napísala na poradnu, nech to mám na papiery, aj ked aj to nie je záruka, ale to by som aj konzuntovala s pracovníčkou soc.poistovne, ktorá ti bude rátať materské, že či je to tak. V tomto prípade predpokladám ti radšej budú tvrdiť, že bude z minima, tj. možno radšej na istotu alebo potom trpezlivosť, ak by ti odpovedali, že z pravdep. vym.základu za mesiac nástupu na md.

miciluci
12. jún 2016

@gapa dakujem velmi pekne za obsirnu odpoved!ste velmi mila,ze sitemi to takto rozpisala 🙂

gapa
12. jún 2016

@miciluci ešte tolko, že uved aj údaje o ptp a odkedy dokedy RD si čerpala. A nezabudni na odhlášku na soc.poistovni po ukončení RD (potom nanovo prihlášku najneskôr prvý den čerpania Rdč2), ak bude trvať stále prac.pomer.

julia34
13. jún 2016

Ahojte. Od 15.maja som na materskej neprislo mi nic zo socialky viete niekto kedy by mi mala prist prva matetska?

majusqa77
13. jún 2016

@julia34 socialka ma na vydanie rozhodnutia o materskej 60 dni. Takze zavisi kedy si ziadost podala

julia34
13. jún 2016

Takze moze byt ze tento mesiac mi ani penize nepridu? Niekedy okolo 13 som podavala.

julia34
13. jún 2016

@majusqa77 Takze moze byt ze tento mesiac mi ani penize nepridu? Niekedy okolo 13 som podavala.

majusqa77
13. jún 2016

@julia34 teorericky ano, ale snazia sa to robit priebezne. Je bezne, ze ti peniaze nabehnu a vymer pride neskor

julia34
13. jún 2016

@majusqa77 aha tak uvidim no dakujem

dena1973
13. jún 2016

@julia34 Ak žiadosť o materské bola podaná do 5.6.2016 a bolo všetko v poriadku, tak materské za máj 2016 môžeš očakávať v júni 2016. Na vydanie rozhodnutia má SP 60 kal. dní od podania žiadosti.

julia34
13. jún 2016

@dena1973 aha no ok dakujem som zvedava ci to bude tento mesiac.

jajagaja
13. jún 2016

Ahojte vedel by mi niekto poradiť?
Som tehotná a termín mam v januári 2017, tiež som na predlženej rodičovskej, no od juna 2015 do januára 2016 som tiež pracovala, kde som mala hrubý príjem 500 Eur / spolu dni 205/. Od apríla 2016 do juna 2016 pracujem na dohodu , kde mam prijem 150 Eur / 90 dní/ , z čoho mi vypočítajú materskú ? a či mi vôbec vypočítaju matersku? oplatí sa mi ešte zaplatiť dokým neporodím dobrovoľne poistenie?

Ďakujem , poraďte mi kto niečo o tom vie? Niečo som počula aj o 90 dňoch ak sa zamestnám, ešte d pôrodu.

evittam
14. jún 2016

@jajagaja Ahoj, na MD máš nárok ak splníš podmienku - 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom. Nepíšeš na akú dohodu si pracovala - lebo ak na dohodu s nepravidelným príjmom tak tam sa NP odvody neplatia čiže podmienku 270 dní nespĺňaš - jedine, že by si sa ešte zamestnala. Ak na pravidelný príjem no tak tam ti vychádza, že ti budú počítať MD z tej dohody. Ak chceš lepšiu MD tak by si sa musela zamestnať na novú zmluvu na minimálne 90 dní bez PN a OČR na vyšší plat a potom by ti bola počítaná MD z toho príjmu.

jajagaja
14. jún 2016

@evittam Ďakujem za odpoveď, veľmi si mi pomohla 😀 , dohoda je na 40 hodín mesačne , tak neviem aká to je dohoda, ale asi s nepravideľním príjmom..čiže by som sa mala ešte zamestnať pred pôrodom , potom mi budú počítať materskú z terajšieho zárobku? Nestačí ak si budem platiť pripoistenie tých 90 dní? A ak sa zamestnám tak soc. poisť. spraví priemer aj zo zamestnania aj z dohody? Lebo ak ano tak to by nebolo ktovie čo za materskú.

evittam
15. jún 2016

@jajagaja Najskôr si zisti aká je to vlastne dohoda.......Pripoistiť sa už nedá - nie je možný súbeh DNP a zamestnanie. Ak je to dohoda na nepravidelný príjem - tak tam sa neplatí NP (tiež som ti to písala) a musíš sa ešte teda zamestnať tak aby sa odvádzali odvody NP a tebe sa tie dni počítali - lebo stále prakticky máš len 205 dní na tú zmluvu jún 2015-január 2016 (inak to bola aká zmluva?). Ak by si uzavrela novú zmluvu a na ňu odpracovala 90 dní bez PN a OČR tak sa ti bude počítať MD z toho-ako som ti už napísala.

kotatko1232
15. jún 2016

@evittam ahoj .mozem ajj ja otravovat 🙂

evittam
15. jún 2016

@kotatko1232 Kľudne. 😉 Len odpoviem neskôr. Idem s malou von. 😉

kotatko1232
15. jún 2016

@evittam to bude minutaa.

kotatko1232
15. jún 2016

@evittam v jednej firme pracujem uz teraz 7 rok ..ale som este na RD lenze malu mi zoberu az od septembra do skolky .mne uz tento mesiac konci RD vezmem si este z prace cca mesiac dovolenku co som mala.a potom netusim lebo oni tam pracuju od 6 do vecera do 17:00 a to ja nemozem ak by som dala vypoved a nahodou by sa nam podarilo o dalsie babo ked uz by som bola dajme tomu na podpore mam narok na Matersku??

evittam
15. jún 2016

@kotatko1232 Bohužiaľ nie - musela by si sa znovu zamestnať niekde - nakoľko podmienka pre nárok na MD je 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom - čo by si splnila ale ďalšou podmienkou je aktívne NP alebo teda, že by si to stihla v ochrannej lehote, ktorá je 8 mesiacov (čiže už by si musela byť tehotná pred skončením pracovného pomeru). Prípadne si vezmi tú dovolenku a potom PN alebo neplatené voľno a od septembra nastúpiť.

jajagaja
15. jún 2016

@evittam Bola to normálna prac. zmluva, ale na dobu určitú. Keďže mi mala nastúpila do škôlky tak som sa aj ja zamestnala, ale dosť často bývala chorá tak som musela opať požiadať o rodičovský príspevok, no aj tak v práci mi nepredĺžili zmluvu. Rodičák mám do oktobra 2016, a vypomáham si tou dohodou , keď mala je v školke , keď nie je chorá. Teraz čakám druhé babo 😀, Takže sa musím ešte zamestnať na tých 90 dní? potom môžem ostať do materskej napríklad aj PN?chcela by som to spraviť dokým na mne ešte nevidno , že som tehotná. Ináč veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Dámy na sociálke na mňa pozerali ako na nepríčetnú keď som sa na toto pýtala.

evittam
15. jún 2016

@jajagaja No nepíšeš aká je tá dohoda - ak na pravidelný príjem a na malý tak by si mala aj nič moc materskú. Ak chceš vyššiu MD, tak treba nový pracovný pomer na vyššiu mzdu na minimálne 90 dní bez PN a OČR - a to sa už opakujem. 😉 A áno ak splníš na tú novú zmluvu tých 90 dní bez PN a OČR tak potom môžeš ísť v pohode na PN a následne na MD.

jajagaja
15. jún 2016

@evittam je to dohoda o pracovnej činnosti, vo výplatnej páske mi odvádzajú odvody aj nemocenské poistenie a to v sume 2,68 tak neviem aka je to dohoda . Mam len toľko vo výplate, koľko si odrobím.
2,30 na hodinu v hrubom to nieje ktovie čo , preto končím v júny, aj tak mi malá ostane doma cez prázdniny.

julia34
20. jún 2016

Ahojte. Vie mi niekto poradit poberam matersku a ze pri tom sa da aj rodicovsky ak materska nedosiahla nejaku vysku ako to je ?

evittam
20. jún 2016

@julia34 Nie, nemôžeš poberať aj materskú aj rodičovský. Ak tvoja materská nedosahuje výšku rodičovského príspevku čo je 203,20 Eur, tak od narodenia dieťaťa ti bude UPSVaR doplácať rozdiel do uvedenej sumy.

julia34
21. jún 2016

@evittam a este mi viete povedat ako sa vyplaca ku koncu mesiaca ci napr: od 1.1.do 1.2 ?

luluapali
21. jún 2016

Ahojte. Chcem sa spýtať, z akého príjmu sa počíta materská? 70% z hrubej mzdy?

kotatko1232
21. jún 2016

@evittam a este jedna otazocka...buduci mesiac idem este na dovolenku na 27 dni z prace a keby som do vtedy stihla byt tehulka tak to by stacilo oznamit v praci kedze tak skoro by mi nedali tehot.knizku cize nejaky doklad od gynekol...
Vtedy by mi nemohli dat vypoved....

evittam
21. jún 2016

@julia34 No aj MD aj RP sa vypláca vždy mesiac dozadu (ako napríklad mzda) a cca okolo 13.-15. v mesiaci - na účet.

evittam
21. jún 2016

@luluapali Ahoj, je to 70% z tvojho vymeriavacieho základu t.z., že ak by si napríklad nastúpila na MD tento rok a minulý rok si celý pracovala tak tvoj VZ pre MD bude hrubý príjem za r.2015.