icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

evittam
18. nov 2016

@blondie257 No ved ak tebe trva PP od 1.4.2016 do 31.1.2017 tak tych 270dni mas splnenych v decembri 2016. Co sa tyka dohody tak tam je otazne aka to bola dohoda- ak na nepravidelny prijem tak tam sa neplatia odvody do NP cize sa to ani nezapocitava.

evittam
18. nov 2016

@blondie257 A ak ti skonci PP tak ako pises narok na MD budes mat lebo si v ochrannej lehote a tvoj VZ pre MD bude z noveho zamestnania-teda ak normalne pracujes od toho 1.4. bez PN a OCR.😉

blondie257
18. nov 2016

@evittam dakujem za odpoved.
Ta dohoda bola v jednom kuse na 3 mesiace u toho isteho zamestnavatela, u ktoreho mam riadny PP teraz,ktory skonci toho 31.1.2017.teda ukoncenie PP nema vplyn na zanik naroku na materske,lebo som v ochrannej lehote tych 8 mesiacov.PN som cerpala len teraz v novembri a to 11dni a OCR v okt 6dni,ma to nejaky vplyv na to??

blondie257
18. nov 2016

Este taka otazka,ked mi skonci PP,je vhodne ist na marodku alebo nie? Ovplyvni to nejako ten narok na materske? Vdaka

evittam
18. nov 2016

@blondie257 Nie PN a OČR na MD nemá vplyv, tu nejde o to ako dlho ti trvala tá dohoda ale či bola na pravidelný alebo nepravidelný príjem - to treba vedieť, nakoľko - ako som už písala- pri nepravidelnom príjem sa neodvádzajú odvody na NP. No a ak chceš nejaké peniaze kým pôjdeš na MD tak choď po skončení PP - alebo môžeš aj skôr na PN - nech máš aspoň nejaký príjem a potom prejsť na MD.

blondie257
18. nov 2016

@evittam dohoda bola na pravidelny prijem,pozeram na vyplatnu pasku z dohody a su tam odvadzane nemocenske davky.No urcite aspon nejake peniazky budu. To by bolo fajn ist na PN a prejst na matersku.PN moze dat aj gynekolog aj obvodny? Ci musi obvodny na zaklade gynekologa?

evittam
18. nov 2016

@blondie257 Môže bud jeden alebo druhý - to je jedno.

blondie257
18. nov 2016

@evittam dakujem.krasne za odpovede....potesili 😉

miciluci
18. nov 2016

Ahojte,chcem vas poprosit o radu.mam nastúpiť na matersku 31.12.2016 alebo 1.1.2017
V roku 2015 som bola na RD
V roku 2016 RD a od polovice augusta opäť zamestnaná (čerpana dovolenka a potom pn)
Za ktory rok mi vyjde lepšia materská,aby som vedela teda ako si ti matersku nadstavit.
Dakujem za radu !😊👍🏼

jajagaja
19. nov 2016

Ahoj, vie mi niekto poradit? Surne prosim!!!!!! Mam PP Od 15.8 .2016 ccc na 1100 eur, nastup na matersku mam 4.12. 2016. Mala ma anginu , mozem ist uz na ocr? Aby som si neposr..... vysku materskej kde uz splnam tych 90 dni? a mozem byt na nej az do nastupu na MD.
Dakujem za odpoved

nivea777
19. nov 2016

@jajagaja na ocr mozes byt 10 dni..potom musis vybavit inu diagnozu

jajagaja
19. nov 2016

Ja viem, sak by som to este doriesila tie 4 dni dovolenkou

jajagaja
19. nov 2016

Alebo by som to uz neako pospajala s manzelom, no jedna sa o to ci od 24. 11 do 3.12. Mozem byt na ocr a potom toho 4. 12 nastupit na MD, ci to nebude mat vpliv na vypocet MD, aby som si nepokazila ten 90 dnovi priemer

evittam
20. nov 2016

@jajagaja Ak máš raz 90 dní bez PN a OČR tak ich máš a nemáš si čo pokaziť. 😉 Ale pozor - máš aj splnenú hlavnú podmienku nároku na MD - a to 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom?

jajagaja
20. nov 2016

To ano mam , ale to bolo za min. mzdu a 3 mesiace na dohode a teraz som sa zamestnala u znameho a tu mam 90 dni za tych 1100 Eur, chcela som to potiahnut az do toho 4.12. kym nepojdem na MD , ale uz mi nema kto byt s malou, ktora je chora, preto som sa pytala ci si to uz pred koncom s OCR nepokazim , keby som sa dala vypisat od toho 24.11.2016 do 3.12.2016 a potom sla 4.12 . na MD. Dakujem za odpoved

monika_nm
20. nov 2016

Ja sa chcem opytat,TP by som mala mat 18.4.som zamestnana teraz aj mam dohodu aby mi vysli tie dni,lebo vraj sa to potom spocita,robila som aj pred tym a platila DNP takze by to malo vyjst,ale chcem sa spytat,ak budem mat TPP od 15.10.do 20.1.Co je tych 90 dn bez PN ,pocitaju sa kalendarne dni vsak? A potom by som 0d 20.1.isla na PN,lebo msm zdravotne problemy a bude splnena podmienka na narok materskej,bude sa mi to pocitat z tohto PP kde odrobim tych napr.100 dni vsak?Dakujem krasne za radu☺

monika_nm
20. nov 2016

Este sa chcem spytat ,lebo som nad tym.premyslala,ze ak som v novom PP od 15.10.pred tym ssom par dni robila v inej firme a potom mala DNP,tak ako sa to bude pocitat,bude sa to pocitat podla 2015 alebo podla toho noveho zamestnania,cize od 15.10.do 18.4.ked je termin porodu,dakujeeem.

evittam
21. nov 2016

@jajagaja Ja neviem ako ti to už mám napísať aby si to pochopila.... 😕 Ak máš splnenú hlavnú podmienku nároku na MD a tou je 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom, a máš novú zmluvu u nového zamestnávateľa a odpracovala si na tú novú zmluvu minimálne 90 dní bez PN a OČR tak máš nárok na MD a tvoj VZ pre MD sa bude počítať z tej novej zmluvy. Ešte pozor - tá dohoda tie 3 mesiace bola na pravidelný alebo nepravidelný príjem?

evittam
21. nov 2016

@monika_nm Akú máš dohodu? Aj pre teba platí to čo som napísala pre @jajagaja

jajagaja
21. nov 2016

@evittam na pravidelny prijem 😊 dakujem ti

monika_nm
21. nov 2016

@evittam dufam,ze dobre a kazdy den 2 hodiny,takze to.je isto pravidelny prijem a s tou dohodou by som to.v pohode mala mat do aprila 270 dni vtedy mam TP.Ja len ze z coho sa mi bude pocitat lebo za tento rok to mam pol augusta DNP potom TP,potom som odisla a zase DNP a od 15.10.mam TPP a k.tomu od novembra tu dohodu☺

evittam
21. nov 2016

@monika_nm Tak toto máš dosť komplikované - to neviem. A si poriadne zisti na aký príjem máš dohodu - to, že pracuješ každý deň 2 hodiny ešte neznamená, že ťa tak vedú aj papierovo....Máš vyplátné pásky? Pozri sa či sú za teba odvádzané odvody NP.
@zalka čo myslíš - z čoho sa jej bude počítať MD? Tu sa strácam úplne.. 😉

miciluci
21. nov 2016

@evittam ahoj,prosim ta vies mi poradiť:Ahojte,chcem vas poprosit o radu.mam nastúpiť na matersku 31.12.2016 alebo 1.1.2017
V roku 2015 som bola na RD
V roku 2016 RD a od polovice augusta opäť zamestnaná (čerpana dovolenka a potom pn)
Za ktory rok mi vyjde lepšia materská,aby som vedela teda ako si ti matersku nadstavit.
Dakujem velmi pekne!

evittam
21. nov 2016

@miciluci Toto neviem presne - bohužiaľ. A nechcem podať zlú informáciu.

obcansr
21. nov 2016

@miciluci a tebe práca trvala aj počas rd alebo si bola nezamestnaná a zamestnala si sa v auguste

zalka
21. nov 2016

@monika_nm bez presných dátumov tvojich poistení za posledné 2 roky sa nedá povedať , či ti vznikne nárok aj na MD z dohody .. a tiež ako píše @evittam pozri si výplatné pásky z dohody, či máš odvádzané poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie.

miciluci
21. nov 2016

@obcansr stale som bola aj som zamestnaná u jedného zamestnavatela

obcansr
21. nov 2016

@miciluci najlepšie ti odpovie na to zalka

majusqa77
21. nov 2016

@miciluci nielen datumy, ale podla mna aj plat je v tomto pripade uz dolezity.. ..lebo rok 2017 uz bude vyssi VZ ako 2016... ..ci? @zalka?

monika_nm
21. nov 2016

@zalka z dohody mi isto nevyjde,lebo tu mam len teraz november a december,to aby som mala priratane dni k naroku na Md,lebo by sa mali spocitavat dni vsak? Takze takto by mi to malo do toho aprila v pohode vyjst,mala som to robila som do konca aprila 2015 potom som si dala dnp v polke augusta 2016 a 22.8.som zacala robit na TPP ale odisla som boli tam zle podmienky a ja tehu,tak som si hned po ukonceni dala dnp,ale podarilo sa mi ist na TPP od 15.10.a to budem mat aj po porode,cize mi pokracuje TPP a este mam aj dohodu teraz od novembra na dva mesiace,takze ta je len na zaratanie dni.Len teraz ak to bude ok a vyjde mi to,tak ako sa to bude pocitat vypocet,ked az od augusta mam TPp,alebo DNP.A teda viem ze pocita sa z noveho vym.zakladu ak odrobi sa aspon 90 dni to su kalendarne dni vsak?A ono to vychadza ze aj ked ostavam vo firme stale aj po porode tak to je v tomto roku len 2.5 mesiaca.A tak co sa to bude pocitat len za rok 2015 alebo aj rok 2016 sa to bude pocitat,teda z oboch.Trosku komplikovanejsie ti to pisem,ale som z toho jelen☺