Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@zalka
tak od 9/2014 do 30.4./2015 TPP
od 16.8./2016 do 21.8./2016 DNP
od 22.8./2016 do 15.9./2016 praca
od 16.9./2016 do 14.10./2016 DNP
od 15.10./2016 TPP trva
+dohoda s pravid.prijmom a odvodmi od 1.11.2016 do 31.12.2016 cize to budu dva mesiace alebo mozno este v januari
teraz to by malo vyjst do aprila 270 dni s tou dohodou ok vraj,len ako sa to bude pocitat materska ked som.v Novom zamestnani od 15.10.2016 ale bude pokracovat aj v 2017 a este ak by som isla na PN vo februari a bude splnene tych 90 kalendarnych dni je to.ok? Dakujem☺
@zalka Pomôžeš prosim aj mne😊
Som zamestnaná od 02/2011 u toho istého zamestnávateľa.
Do15.8.2016 na RD
Od 16.8. Dovolenka a rizikové tehotenstvo-PN-dodnes a pn az do nástupu na matersku.
Nástup na matersku mam bud 31.12.2016 alebo 1.1.2017
A neviem co sa viac oplatí,aby som mala vyššiu matersku.
Dakujem za radu!
@monika_nm MD aj PN ak odpracuješ 90 dní bude rátaná z platu z posledného zamestnania, ak v tom čase budeš aj mať dohodu tak PN dostaneš aj z dohody.
Ale dohodu odporúčam ukončiť pred nástupom na MD, lebo nemáš dost dní poistenia aby si mala nárok na MD ... čiže dohodu ukončiť aby vznikol nárok na MD, a to čo zarobíš na dohode nebude mať žiaden vplyv na výšku MD ..
tú ti vyrátajú len z platu z TPP .
babenky dnešná moja skúsenosť v SP: bola som sa spýtať panej za okníčkom , či by mi vedela povedať či spĺňam podmienku na MD. tj / či mam splnených 270 dni pred terajším zamestnaním kde mam odpracované 90 dni a či pokojne môžem ísť na PN, alebo Očr do porodu.
Nadišlo sklamanie: pani mi odpovedala aby som šla pokojne na PN alebo na OČR, že ona do systému nevidí a nevie mi povedať či to spĺňam. Mala som z nej zvlašny pocit škodoradosti a neprajnosti, ani keby ta materská šla z jej peňaženky. Som z toho sklamaná... 😖
@jajagaja Napíš ako trvali pracovné pomery a rozriešime.
@havana_frost , dakujem, uz mi vysvetlovala evittam , len som si chcela byt na isto priamo u SP si to preverit ci naozaj splnam 270 dni + 90 dni /terajsie zamestnanie/, lebo som tam mala aj zapojenu dohodu. A ci tontak je ako som si to vyrqtala sama. Preto som bola znechutena z tej pracovnicky na SP.
@havana_frost Dohoda - 22. 4 - 23.6.2015 / tu je zadrhel, clovek by si myslel ze je to okolo 70 dni, ale co mi doslo z Sp ( prehlad poistenia za rok 2015) tak je to 9 +22+23 dni dohromady 54 dni, an keby mi na dohodu platili iba pracovne dni.
prac. Pomer - 25.6 .2015 - 15.1.2016 ( 176 ) dni.
Dohoda - 6.4.2016 - 13.7. 2016 ( a tu uz neviem ci mi platilii za kalendarne dni alebo len pracovne dni. / toto som si chcela zistit SP/😔 a teraz mam TPP 90 dni
ako zistim počet dní nemoc. poistenia a poistenie v nezamest. za rok 2016 ?
Dobry den prosim vas vedela by mi niektora poradit v mojom hlavolame? som 5 rokov zamestnana a v 1.7.2017 nasa firma konci.... to znamena ze ak otehotniem v aprili tohto roka teda ze porodim az buduci rok v januari prip neskor bude sa mi materska ratat z predchadzajuceho kalendarneho roka teda u mna iba od 1.1. do 30.6.2016? lebo ako tehotnu by ma uz nikam inam do prace nevzali...
@nikoleta_rapko ak budeš tehotná v čase ukončenia pp 30.6.2016 a nevznikne ti nové nem.poistenie, tak sa bude materské rátať z vym.základu roku 2015, tj. akoby si na md nastupovala v posledný den nem.poistenia=prac.pomeru.- vid § 54 ods.8 Zákona o soc.poistení (teraz som ho v akejsi téme kopírovala, snád nie na tvoju otázku 🙂 )
juj super tak to ste ma potesili dakujem 🙂
Baby, prosím vás, keď som zamestnaná od 3.10.2016 kedy môžem plánovať 2 babo, aby mi vyšla materská? Absolútne sa v tých dňoch nevyznám, neviem ci to majú byť odrobene dní alebo kalendárne alebo ako. Ďakujem..
Baby vzdy sa pocitaju kalendarne dni vsak nie pracovne,myslim tych 90 dni co treba mat minimum bez pn a ocr a z toho sa rata materska ak je minimalne 270 dni splnenych☺
@p_etrisha
@monika_nm
áno, dni kalendárne sa rátajú aj pri potrebných 270dnoch pre nárok na materské (beriú sa všetky dni nem.poistenia v období 2roky pred skutočným dnom pôrodu.
A aj do 90dní bez pn, očr.
petrisha, ak si nebola nem.poistená (zamestnaná a si až od 3.10.2016 a tvoj prac.pomer s istotou bude trvať aspon 270dní (tj. nie je doba určitá), tak sa môžete snažiť už o bábo. Resp. aspon teda po uplynutí skúšobnej dobe, aby si bola istá, že ťa neprepustia, ak by si napr. musela ísť na pn.
ahojte. prosim viete mi poradit kolko tyzdnov sa pobera materska? a kedy mam ist na socialnu poistovnu poziadat o rodicovsky prispevok?
Ahojte, rada by som sa na vás obrátila, nakoľko keď so sa bola pýtať v SP, tak mi pani povedala, že mám prísť až po novom roku, že budú nejaké zmeny, ale predpokladám, že tie sú už asi verejne známe....
Moja situácia: bola som zamestnaná od r. 2014 do 30.5.2016 , od 1.6.2016 som SZČO, pričom zatiaľ neplatím odvody do SP. Som tehotná a termín pôrodu by mal byť v polovici júla 2017.
Viem, že potrebujem byť nemocensky poistená 270 dní za posledné dva roky, čo spĺňam. Problém je s tou druhou podmienkou, aby to bolo ešte 90 dní vkuse pred pôrodom.
Rozmýšľam nad dvoma alternatívami, prosím poraďte či je to však vôbec možné:
1. buď sa dobrovoľne poistím ako SZČO od 1.1.2017, avšak neviem či je takáto možnosť vôbec možná, keď tých 270 bolo zo zamestnania a toto by bolo zo živnosti. Druhá vec je, či by sa materská rátala z odvodov z roku 2016 alebo by sa rátala z toho, čo by som platila od 1.1.2017
2. zamestnám sa u zamestnávateľa, u ktorého som skončila pracovný pomer k 30.5.2016, taktiež neviem, či sa to dá, či tým pádom spĺňam podmienku a tiež je dôležité vedieť, či by som mala materskú vypočítanú z roku 2016 alebo z tohto nového zamestnania, ide hlavne o to, aby som vedela, koľko by som mala mať tie odvody, aby som mala materskú čo najvyššiu.
Prosím poraďte mi, čo bude v mojom prípade najvýhodnejšie. Vopred veľmi pekne ďakujem.
@majusqa77 ahoj, mozem prosim aj ja otazocku? 10.3. mam termin, mne narok na matersku nevzniká, 6 tyzdnov po porode by chcel o matersku zaziadat manzel. Do 30.5. 2016 bol zamestnany, 270 dni za dva roky splnene ma, odvtedy je na urade prace, na socialke mu povedali ze mu staci mat aktivne nemocenske poistenie v case ziadania materskeho.... ale aku vysku si ma platit? ako dlho? a vymeriavaci zaklad mu budu brat z coho? predtym mal plat cca 1300 eur, doteraz bral podporu.... dakujem 🙂

@zalka este z dohody urcite budu platene odvody,skobtrolujem si to,len to mam az teraz od novémbra cize odvody budu az v decembri za november☺