Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@veseleocko kedy máš nástup na MD .. ak v roku 2017 tak MD bude rátaná z predpokladaného VZ ... ak si v roku 2016 bola celý rok na RD
@zalka
Ano v septembri 2017 by mala byt MD. Vymeriavaci je z mojho platu? Ked som zarabala 500e napr.
@veseleocko áno z tvojho platu, predpokladaný ... tj. mzdárka ti potrvdí mzdu
@zalka dakujem Ti velmi pekne 🙂 vseyko dobre zelam 😉
ahojte, můžu mít dotaz, jak by to bylo s mateřskou a rodičovskou v našem případě u druhého dítěte? Zatím jsem na RD s prvním synem a přemýšlíme co dál, protože smlouva v práci mi skončila. Navíc manžel začal pracovat na Slovensku, tudíž máme i slovenské pojištění, takže předpokládám, že kdyby se podruhé zadařilo, tak budeme muset žádat o slovenskou RD. Jde, aby byla MD a RD vedená na otce a on mezitím normálně pracoval? Jak to vůbec máte s RD?
@allvinka Nemozes poberat dve davky, ak mas narok na MD dostanes najskor MD a potom RD. Ak chces mat narok na MD musis mat za posledne dva roky pred porodom 270dni nemocenske poistenie a potom musi trvat pri nastupe na MD alebo musis byt v ochrannej lehote. Na MD sa nastupuje 6-8tyzdnov pred porodom a trva 34tyzdnov. Potom sa prechadza na RD-platena do 3rokov veku dietata.Ak ti narok na MD nevznikne tak budes mat RD od narodenia dietata.
@allvinka prípadne môže otec poberať rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa (ak ty nemáš nárok na RD ani MD) a môže normálne pracovať.
@havana_frost
@evittam díky za rekac,e u nás je to tak, že rodičák, pokud nemáš nárok na mateřskou, tak je automaticky na každé narozené dítě, u vás to tak není? aby člověk mohl pobírat rodičák, tak musí pracovat?
Ahojte....poradi mi tu niekto ze ak by som teraz otehotnela ci by som mala narok na materku davku?minuly rok som pracovala dva mesiace na zmluvu a teraz som zamestnana tiez na zmluvu od 16.januara 17...kebyze otehotniem a som normalne zamestnana mala by som narok na matersku?dakujem za odpovede
A este som chcela vediet ze ked som bola na rodicovskej dovolenke tak za mna neplatil stat NP?rodicovska dovolenka mi skoncila v decembri 2016
Ahojte vedeli by ste mi poradit ako by mi pocitali matersku keby som prisla na Slovensko z Nemecka a mala napr. par mesacne babo? dakujem
@m_i_s_k_a_2 A pracujes v DE, vznikne ti narok na MD v DE? Na MD ides na SVK 6-8tyzdnov pref porodom a musis splnat urcite podmienky aby si mala narok. Inak mas narok len na rodicovsky prispevok.
A aké sú podmienky na md?
@m_i_s_k_a_2 musis mat 270dni NP za posledne 2 roky ku dnu porodu plus k tomu aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote ( bola si tehotna v case ked skoncil PP)
@nivea777 takže sa mi bude rátať iba rodicovsky príspevok? A ten je pre všetkých rovnaký či sa tiež počíta Z platu?
@m_i_s_k_a_2 Ak nesplnas podmienky naroku na MD budes mat narok na RP od narodenia dietata. Ten je ore vsetkych rovnaky-od maja 2017 213.20Eur plus rodinne pridavky 23,52Eur.
@evittam ďakujem za odpoveď A tých 270 dní musím odpracovať na Slovensku však?
@m_i_s_k_a_2 Nie odpracovat, musis mat 270dni NP. A ty v DE nepracujes,nebudes mat narok na MD tam?
@evittam áno pracujem V Nemecku ale chcela by som sa vrátiť na Slovensko
@m_i_s_k_a_2 Tak by si mala mat narok na MD v DE. Zisti si ake su tam podmienky naroku na MD.
Ahojte, mám na vás všetky veľkú prosbu ohľadom materskej aj nároku aj výšky lebo čo zisťujem tak zakaždým sa ku mne dostanú iné informácie a už mám z toho veľkú hlavu. Od 05.09.2016 mám zmluvu na polovičný úväzok do 05.06.2017 a teraz som si našla druhú prácu tiež na polovičný úväzok zmluva od 01.02.2017 do 01.02.2018 ale keď mi skončí zmluva v prvej robote t.j. 05.06.2017 zmenia mi zmluvu v druhej robote na 8 hodín a do toho februárového dátumu 2018. Predtým som mala aj od 02/2016 do 09/2016 dve dohody kým som nepodpísala zmluvu v septembri. Termín mám na 20. januára 2018. Neviem či mám nárok na materskú a či sa mi budú spočítavať príjmy keď sa tie dve zmluvy prekrývajú, kvôli výške. Ďakujem veľmi pekne za ochotu 🙂
@spetka358 požiadaš o MD 2x
1x MD zo zamestnania A v OL ... výšku vypočítajú z príjmov od 5.9.16-5.6.17 - toto platí za predpokladu že ti po 5.6.17 nevznikne další PP
1xMD zo zamestnania B ... výšku vypočítajú z príjmov dosiahnutých od 1.2.17- 30.11.17
ak by si šla na PN .. tak rozhodujúcim obdobím bude pre výpočet MD čas od nástupu do zamestnania do začiatku PN
poprípade ak by ti vznikol teraz napr. další PP alebo dohoda ... tak by si mohla žiadať o MD 3x aj z tejto dohody ale musela by vzniknúť kým ti trvá PP A ...
a musela by trvať aspon 2-3 mesiace alebo do nástupu na MD

@zalka ahoj chcem ta poprosit,ci by si mi poradila 🙂
Do roku 2011 som pracovala,v januari 2012 som nastupila na pn rizikove tehu
Nasledovala materska a rodicovska
Rodicovsku mam predlzenu do 6 rokov dietata zo zdrav.dovodov
Teraz som zistila ze som tehotna
Chcem sa poradit co robit.
Tesne pred materskou cerpat dovolenku? Z coho sa mi bude vyratavat materska prosim? Alebo keby som dala vypoved,cerpala dovolenku,a zamestnala sa v novom zamestnani s vyssim platom? Kolko by som musela byt zamestnana? Moze ma zamestnat aj manzel? Dakujem ti velmi velmi za pomoc 🙂