icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

bambibambi2
7. jún 2013

Ahojte,prosim o radu, chcela by som sa spytat ci budem mat narok na MD a ak, ako sa mi bude pocitat. Som zamestnanec na TPP na dobu neurcitu a v r.2010 som isla na matersku , nasledne na rodicovsku, teraz v juli mi bude RD koncit a mala by som nastupit do prace na 2 mesiace(pocas ktorych budem cerpat riadnu dovolenku) a potom ist na druhu MD. Budem mat narok na MD?ak ano, ako by sa mi pocitala?
Este mam otazku, ak by som bola pocas tych 2 mesiacoch , kedy mam nastupit do prace PN, budem mat narok na MD, a ako by sa vypocitala v tomto pripade?
Co by bolo pre mna vyhodnejsie? Nastup do prace pocas tych 2mesiacoch, alebo PN?
velka vdaka za kazdu odpoved, bambi

paprikacervena
11. jún 2013

@zalka @olifcek dievcata, v tychto veciach sa vobec nevyznam, no vdaka vasim vysvetleniam mam aspon hmlistu predstavu. Mam na vas otazku - 12.8.by som mala nastupovat na MD. Mam este nejaku dovolenku, v auguste som uz chcela byt doma (ale je to iba moj rozmar, nie je to nijak dolezite). Co sa mi oplati viac a) ist na zac mesiaca na PN, b) vybrat si dovolenku, c) zostat v praci? Mam dovolenku minut teraz alebo nechat po navrate z RD? Ak po RD, z coho sa mi bude pocitat ( totiz v sucasnosti su to zaujimave peniaze o kt.by som nechcela prist)
Dakujem

zalka
11. jún 2013

@paprikacervena hm... z pohladu výšky MD je jedno či pôjdeš na Pn, alebo budeš čerpať dovolenku ... MD ale i PN sa bude rátať z VZ hrubej mzdy z roku 2012.
A čo sa týka dovolenky, ja by som si ju nechala na čerpanie po RD ... nikdy nevieš či ťa nebudú chcieť prepustiť potom a tak by sa dovolenka zišla ... ale rozhodnutie je tvoje. Po RD sa dovolenka bude rátať z platu ak hned pôjdeš na dovolenku tak sa bude rátať z hrubej mzdy čo máš v zmluve, ak odpracuješ chvílku .. a preklenie sa kvartál tak sa bude rátať z predošlého kvartálu.
Čiže teoreticky RD ti skončí 20.9. .. odpracuješ 10 dní ... dostaneš výplatu ... a dovolenka v oktobri sa ti bude rátať z platu čo si dosiahla za tých 10 dn í ... lebo 30.9. skončí kvartál.

paprikacervena
11. jún 2013

@zalka dakujem moc! Premyslim a uvidime 🙂

monik83
11. jún 2013

@zalka ahoj, chcem sa spýtať, ak ukončím prac.pomer 30.6.2013 dohodou a zaevidujem sa na úrade práce dostanem podporu v nezamestnanosti? pracovný pomer mám od r. 2002, ukončenie formou dohody a dostanem odmenu od zamestnávateľa vo výške 4 násobku mesač. platu.ďakujem ti

zalka
11. jún 2013

@monik83 a prečo by si nemala dostať podporu ked pracuješ ... či si na RD?

iivuskaa
14. jún 2013

ahojte chcela by som poprosit o radu
pracovala som v jednej praci od 20.6. 2011 do 31.5. 2012 (347 dní) bola som zhruba mesiac doma (teda so synom na RD ktorý sa narodil 9.2.2010.takže som sa nemuela hlasit na urade lebo som bola stale na RD) potom v 9.7. 2012 som nastupila do druhej práce kde zstupujem jednu babu na rodicovskej budem tu do 31.8.2013 .
chcem sa spytat na podporu budem mat narok lebo budem mat odpraccovane dva roky za posledné tri roky to viem ale snažime sa o babo a keby som otehotnela mam narok aj na matersku? či? neviem lebo lebo dva roky pred porodom som pracovala ale zas neviem kto by mi tu matersku vyplacal ked v druhej praci budem v auguste koncit kedže zadtupujem na jednu babu na RD????

6zmysel
14. jún 2013

Pocita sa aj trvanie PN do tych 270 dni?

patris64
24. jún 2013

a ako dostanem ten príspevok pri narodení dieťaťa čo to vychádza okolo tých 160eur???? musím nejaké tlačivo, alebo???viem že ten prispevok okolo tých 650eur sa dostáva až po 28dnoch dožitia a to treba vypisať tlačivo zo SP...no ako tj s tým prispevkom 160eur neviem...diky 🙂

slavka034
24. jún 2013

@patris64 keď pôjdeš na matriku pre rodný list dieťaťa tam ti dajú aj vypísaný a potvrdený papier žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa ktorý nesieš na UPSVaR..... a neviem ale aké tlačivo z SP treba vypísať na žiadosť o príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa??? Pokiaľ viem tak papier potvrdzuje iba pediater že dieťa má viac ako 28 dní tvoj gynekológ že si chodila na preventívne prehliadky a niekde trebalo aj dokladovať zo zdravotnej poisťovne že si poistencom

patris64
24. jún 2013

@slavka034 dakujem

dena1973
24. jún 2013

@6zmysel Keď je PN počas riadneho pracovného pomeru, tak sa tento počet dní PN ráta do 270 dní nároku na materské.

liliana363
24. jún 2013

Ahojte, chcem sa opytat, planujeme babo, ale neviem najst toto: uvazujem nad balikom dobrovolneho poistenia : nemocenske a dochodkove. Daju sa tam dat rozne VZ, ci musi byt jeden VZ na cely balik?

dena1973
24. jún 2013

@iivuskaa Ak nemocenské poistenie (pracovný pomer) zanikne v období tehotenstva, trvanie ochrannej lehoty je osem mesiacov t.j. do 8 mesiacov po ukončení pracovneho pomeru musí byť nástup na materské, inak nárok na materské nie je iba na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa. Nástup na materské v ochrannej lehote môže byť iba 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. Podmienka 270 dní v poslednýchých dvoch rokoch pred pôrodom musí byť splnená (ale to zrejme bude).

gapa
24. jún 2013

@iivuskaa
bude podstatné, či budeš tehotná v čase ukončenia tohoto nem.poistenia/prac.pomeru. Ak budeš, tak ti plynie tá 8mesačná ochr. lehota pre tehotné. Tehotenstvo sa ráta od prvého dna poslednej menštr., tj. možno ak budeš mať PM dajmetomu 20.8. a prac.poemr končí 31.8. a dalšia menštr už nepríde, tak je to ok. Ono lekár ti musí potom potvrdiť, že si bola 31.8.2013 tehotná a to prikladáš k žiadosti o mateské.

iivuskaa
25. jún 2013

@gapa,@dena1973, dakujem za odpovede, mam trochu v tom jasnejšie 😀, možno že aj tento mesiac to vyjde ze sa babo zadari, čiže ked budem končiť v práci budem teoeticky na konci tretieho mesiaca, čiže budem mat narok na MD? termin by vychadzal na začiatok marca 2014 čiže 6 tyždenov predtym by som šla na MD aj ked budem v tom čase uz nezamestnana pol roka..?

gapa
25. jún 2013

@iivuskaa
áno, materské by sa ratalo z obd 9.7.2012-31.12.2012, akoby si na md išla v posledný den trvania nem.poist., no ale treba dodať, že sa bude postupovať podla zákona čo bude účinný v den nástupu na md, tj. ak by boli, zmeny, môže sa neičo zmeniť.

iivuskaa
25. jún 2013

@gapa dakujem a možem ešte otázočku, prečo sa MD vypočítava iba z odbobia ked som nastupila do prace teda od 9.7. 2012 do konca roka 2012 a neberie sa do úvahy aj rok 2013. a ešte som sa chcela spýtať potom tu žiadosť o matersku by som predkladala na sociálku? zamestnávateľovi už nie, že? keď v tom čase budem už nezamestnaná.

dena1973
25. jún 2013

@iivuskaa K tomu obdobiu je to tak, že do úvahy sa berie iba rok 2012, pretože si v tomto roku pracovala a odpracovala si 90 dní. Rok 2013 by sa bral v prípade, že do konca roka 2012 by si nemala odpracovaných 90 dní. Inak rok 2013 sa berie ako rozhodujúce obdobie až v roku 2014. A žiadosť o materské v prípade, že už budeš v ochrannej lehote môžeš odovzdať rovnom v Sociálnej poisťovni.

iivuskaa
25. jún 2013

@dena1973 dakujem za odpoved

gapa
25. jún 2013

@iivuskaa
r. 2012 sa berie preto, lebo tento tvoj posledný prac.pomer/nem.poistenie trval viac ako 90dní (dni pn, očr, teda bez vym.základu sa nerátajú) a ak budeš tehotná v čase ukončenia tohto nem.poistenia a už ti žiadne nové nem.poistenie po ukončení nevznikne, tak sa určuje tzv. rozhod.obdobie pre výpočet nem.dávky (materskkého príp. nemocneského či ošetrovného) akoby si na md nastúpila v posledný den trvania nem.poistenia, tj. 31.8.2013 a berie sa len vym.základ z tohoto posleného nem.poistenia (teda nie do 31.5.2012) teda ak vzniklo nem.poistenie v predch.kalend.roku, tak z obdobia od začiatku nem.poistenia do 31.12.2012
- ak by ti po ukončení tohto nem.poistenia vzniklo nové nem.poistenie "zamestnanca" u iného zamestnávatela (prac.pomer alebo dohoda s "pravidelným" príjmom) a toto by trvalo menej ako 90dní, tak sa berie vym.základ z rokku predchádzajúceho roku nástupu na md, ak je v tomto období aspon 90dní bez pn..., tj. pri nástupe na md v r.2014 by sa bral vym.základ z r.2013 a tam viac ako 90dní máš (predpokladám nie si dlhodobo pn, ...), len by nemalo ísť o toho istého zamestnávatela.

no a ešte dalšie, toto platí teraz, v r.2014 už môže byť nejaká zmena zase.

iivuskaa
25. jún 2013

@gapa nie nebola som vôbec pn počas prac.pomeru a dakujem za odpoved 😀

zkad
27. jún 2013

Ja by som sa chcela spýtať...na materskú pojdem v septembry 2013 a za min rok-odrobený celý /2012/ som mala priemernú mes. hrubú mzdu 505eur. Kolko budem mať materskú? 505x65%=328,25? Dostanem 328,-Eur alebo sa to ráta inak. Vie mi niekto poradiť? Ďakujem

dena1973
27. jún 2013

@zkad To je iba približná suma. Presná suma sa vypočíta z celkového hrubeho príjmu a celkom odracovaných dní (bez PN, prerušeného poistenia...).

zkad
28. jún 2013

@dena1973 ďakujem za odpoveď 🙂

sportpark
28. jún 2013

no akurat is tu čítamlebo neviem teiž si stýmto radu na matersku som išla v roku 2010 v juni terz som skončila a idem zatial na dohdou a od septembra by som mala ist na tpp kolko presne musim odrobit aby som mala nárok na matersku ? staci ak by som bola teraz 2 mesiaace na dohodu pretoze ju nemam kam dat a potom na tpp alebo je lepsie si nieco zaplatit?

poradte mi dakujem pekne

zalka
28. jún 2013

@sportpark si nemala počas RD zamestnanie? ... ak nie tak potrebuješ k nároku na dalšiu MD 270 dní poistenia ... ak budeš mať dohodu s pravidelným príjmom tak tam budú platené odvody aj do nemocenského poistenia takže tie dni sa Ti budú počítať k splneniu podmienky 270 dní poistenia ..

sportpark
28. jún 2013

mala som pracovala som na dohodu. ale to sa ráta za tento rok ze?

zalka
28. jún 2013

@sportpark z dohody sa platia odvody len od 1.1.2013 ... takže minulý rok dohoda sa nepočíta k splneniu podmienky 270 dní poistenia ... lebo predtým žiadne poistenie z dohody nebolo

janka_petrzka
28. jún 2013

@zalka ahoj, mozem aj ja poprosti o radu? prave som nastupila na MD a prislo mi rozhodnutie zo socialky ale nejak sa mi to nezda... dobre tomu rozumiem ze ak nastupujem na matersku 18.juna 2013 tak sa mi aj tak rata vyska zakladu z roku 2012? a aky je v tomto pripade ten mximalny denny vymeriavaci zaklad? lebo na nete som nasla ze pre rok 2013 je to 38,7617 EUR ale ked som volala na socialku tak mi ta pani povdala ze aplikuje este ten maximalny z roku 2012, co je 37,8197 EUR... co je spravne? lebo ved idem na MD v roku 2013 tak preco aplikovat maximum z roku 2012??