Výpočet materskej dávky
Žienky, prosím, viete mi niektorá poradiť? Od júna 2014 pracujem v súčasnom zamestnaní (predtým v ČR), termín mám február 2016, čo znamená, že na materskú pojdem v decembri 2015. Materská sa mi bude rátať z príjmu za rok 2014 alebo 2015? Ak za rok 2014, tak len od toho júna do decembra? Akosi sa v tom začínam zamotávať... Za každú radu budem moc vďačná 😊
@dena1973 tak presne neviem ako brali ten prijem len viem že nie z tých poslednych 90 dní
@wanessa_47 Tak zrejme ti nebrali do uvahy zvysenie platu, to nieje dovod na zmenu poistneho pomeru. Mohol sa to brat prijem od nastupu do PP, ak si nastupila v priebehu r. 2014 do mesiaca pred nastupom na PN...
@gapa mohla by som sa aj ja spýtať, keďže od 1.1.2016 sa bude vraj zvyšovať materská z pôvodných 65% na 70% je výhodné počkať do januára a nastúpiť na MD až v januári ako v decembri 2015? Pracujem od r. 2012 u toho istého zamestnávateľa a násup na MD mám 18.12.2015, no neviem či pre tých pár dní sa oplatí nastúpiť na MD až v januári 2016???????? Vďaka za odpoveď.
@sjuz13 naposledy, ked zvyšovali matetské z 60 na 65%, tak v prechdných ustanoveniach bolo uvedené, že sa od 1.1. už dostáva to vyššie percento (nepamätám už presne, ako to bolo uvedené, no pozerala som to nedávno), tak predpokladám, že aj teraz to tak spravia (je pred volbami), tak teda prejde tie vyššie %.
No a na MD treba nastúpiť najneskôr 6týž. pred termínom, ak teda nepracuješ. Iste nečerpaj dovolenku, to by ti aj tak nezmenilo rozhodujúce obdobie pre výpočet materského, lebo sa berie najneskôr 6týž. pred termínom. Tj. ak by si mala 6týž. pred termínom v roku 2015, tak ti to nepomôže a skrátiš si celkové obdobie poberania materského (ráta sa tuším 28týž. po pôrode, no najviac 34týž. od 6týž. pred termínom (v zákone uvedené od vzniku nároku na materské).
@gapa Ďakujem za odpoveď, tých 6 týždňov je už aj tak najneskôr a to vychádza v tom decembri ako zase nejde mi teraz že musím mať každé euro, ale aj málo poteší, a dúfam, že to do toho decembra v práci vydržím a užijem si pokojne čas pred pôrodom 🙂 takže mala by som normálne nastúpiť v decembri? a ešte otázočka....niektoré baby tu písali, že materská sa po zvýšení % aj tak prepočíta?????
@sjuz13 zákon nie je schválený, tak ti to nikto na 100% nepotvrdí, ale predpokladám, že áno, lebo je pred volbami a takto mamičky budú spokojné a budú ich voliť, tj. malo by im to zvýšenie prejsť, čo sa plánovalo už predtým za inej vlády a ešte vtedy výhodnejšie (myslím čítala som že p. Mihál chcel materská postupne zvýšiť na 100% na dobu 52týž.)
@gapa Veď si riadne pobavila- aspoň mňa. No čo viem, tak to Mihál navrhol, ale mu to neschválili, tak potom všade - v TV, vo svojom blogu na nete a podobne krásne vysvetlil ako funguje DNP, no a podľa vlastnej skúsenosti s niektorými známymi a kolegyňami - vlastne veľa ľudí-hlavne budúcich mamičiek o tom ani nemalo "páru" a keď sa to takto zverejnilo a upozornilo sa na to, tak hurá poďme sa pripoistiť a samozrejme, že sa to potom schválilo, nakoľko určite na to tlačila aj SP,pretože zrazu z čoho by to všetko platili....- trepnem - napríklad dovtedy o tom vedelo 1000 mamičiek a platili si to a potom ich bolo už 10000.... Takže mu to nakoniec vyšlo, ha....vi. 😖
@gapa http://www.teraz.sk/ekonomika/schvalila-zvyseni... vyzera, ze schvalene to je, este ci to podpise prezident, alebo to budu musiet schvalit este raz 🙂
Pri 70% VZ je výška materského 91% čistého platu. Čo už nie je také zlé. Škoda len, že majú ten strop. Lebo mne nepríde spravodlivé, že odvádzam aj zo 4000, ale naspäť dostanem najviac z 1300.
@havana_frost Niekde ten strop musí byť. Vieš si predstaviť keby nebol??? Ja nie....
A neviem odkiaľ by SP zobrala na také vysoké materské peniaze.... ???
@dena1973 Odtial by ich bral na materské, odkiaľ mu ja dávam peniaze v podobe odvodov 🙂 Strop áno - ale ako pre SP, tak aj pre zamestnanca. Nie odvody z 5-násobku a dávky z 1.5 násobku.
@havana_frost najviac nedostaneš 1300, práve dnes som riešila túto problematiku , maximálny výmeriavaci základ pre materskú je 1236 a 70% je 865,2, teraz je maximálna materská 819 a včera bolo v správach, že sa zvýši cca o 30 EUR, takže možno ešte menej ako som napísala. Plat 1236 a viac ´maximálna materská pre rok 2015 819 EUR
@havana_frost Ale to je všetko politika...ešte si si nezvykla, že zamestnanec iba dáva,ale nič nedostane.. :( ?
Takto sme to nechceli a ani nechceme, ale nič s tým nenarobíme...
Strop musi byt lebo tie co odvadzaju roky z 4k platia na tie co odvadzaju 270dni z fiktivneho platu 1236 a starostlivo planuju retazove porody ci jak sa tomu nadava :D
Aj pri poslednej zmene na 65% sa to týkalo aj tých mamičiek, ktoré nastúpili koncom roka a v nasledujúcom kal. roku sa im výška materského automaticky menila zo 60% na 65% v VZ. Tak je viac ako pravdepodobné, že sa to bude týkať každej....či nástup bude v r. 2015 resp. 2016.

Aka je vyska max materskej pripadne bude od 2016? A dani sa tato ciastka/odvody do soc/zdrav atd... ci to uz je ciste? Diiky