Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
ahojte, chcela by som sa opytat ci neviete ako je to z vypoctom materskej dovolenky ak som minuly rok bola 1,5 mesiaca nezamestnana iba na zivnosti (zdravotku som si platila sama, od socialky som oslobodena) a ostatne mesiace som poberala prijem zo zamestnania. zaujimalo by ma ci aj za tie 2 mesiace sa nieco rata do vymeriavacieho zakladu pre matersku, po pripade ci sa do neho zaratava aj prijem zo zivnosti. Dakujem
@zalka ahoj, potrebovala by som poradit, v septembri idem na matersku, viem ze MD sa mi bude vypocitavat za rok 2013, ktory som cely odrobila na 3/4 uvazok normalne na zmluvu. ale k tomu som dostavala nadalej aj rodicovsky prispevok na malu. takze by ma zaujimalo ci sa mi bude materska vypoctiavat len z toho platu v praci alebo z celkoveho prijmu to znamena plat + rodicak. dakujem
mam otazku ohladne typu zmluvy koli nemocenskemu poisteniu aby som mala matersku.
spomenula som na urade prace, ze sa mi crta nejaka praca na leto ( termin porodu mam 13.10.) a ze ake su potom podmienky nahlasovania tej prace na urade prace a ze cim to treba dokladovat. a hoci som nespomenula aka dlha bude doba zamestnania tak tetulka na urade to hned vyhodnotila tak, ze bud to bude DOHODA alebo ( a teraz na toto sa chcem spytat ) ZMLUVA NA KRATKU DOBU ( alebo tak nejak to nazvala ). co to je ta zmluva na kratku dobu??? som ani nevedela ze take nieco existuje.
pytam sa preto, lebo to zamestnanie bude len take akoze koli tomu aby som mala narok na matersku ( podmienku o 270 dnoch splnam z ineho zamestnania ) kedze v case nastupu na matersku musim byt nemocensky poistena. uz som si zistila, ze ist do toho zamestnania na Dohodu nie je vhodne, lepsie je ist na TPP. len ta Zmluva na kratku dobu ma prekvapila. co je to kratka doba?????
a ak teda chcem tu pracu len koli tomu nemocenskemu poisteniu a materskej tak ta zmluva co uzavriem moze mat okrem zaciatku platnosti aj KONIEC platnosti? TP mam 13.10. , nastup na MD mi vychadza na 1.9. a zamestnana by som bola napriklad od 15.7. ( koli vypocte vysky materskej nechcem aby som pred nastupom na MD pracovala dlhsie ako 90 dni ). chcem sa spytat ci v tej zmluve moze byt napriklad datum ukoncenia pracovneho pomeru ( napriklad 1.11. )??? ako sa to potom hodnoti? ako Dohoda alebo ako ta Zmluva na kratku dobu alebo je to jedno ak je v zmluve to, ze je to na trvaly pracovny pomer?
@zalka dakujem za odpoved, skoda, lebo keby som nenastupovala do prace tak mi vyjde ovela lepsia materska teraz, ale zase to co som zarobila je daleko viac ako by som mala o nieco lepsiu MD par mesiacov. takze 65 percent z hrubej mzdy? to znamena ak som zarobila 1000 Eur v hrubom, dostanem 650 Eur? myslela som si, ze sa to vyratava z cisteho prijmu. dakujem este raz
Ahojte aj ja sa chcem opytat. Som zamestnana na dobu urcitu,momentalne na RD,no PP stale trva. Od aprila 2012 do decembra 2012 som bola na MD,odvtedy na RD. Momentalne som opät tehotna,termin porodu mam koncom marca. Viem,ze MD mi budu pocitat z predpokladaneho prijmu,no to bude dost nizka suma:(
Preto ma zaujima,ak by som sa teraz inde zamestnala na cca.3 mesiace a az do nastupu na matersku cerpala PN, pocitala by sa mi MD z tohto zamestnania? Dakujem za odpovede
@mimiky26 U nového zamestnávateľa musíš odpracovať najmenej 90 kal. dní (bez PN, OČR....) t.j. čisté dní v práci. Inak sa ti bude počítať z príjmu z predchádzajúceho kal. roka (ak si pracovala v inej firme a tam si odpracovala tiež tých 90 kal. dní). Ak neodpracuješ tento počet dní, tak je to znova z predpokladaného príjmu.
@mimiky26 No podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom musí byť splnená....to určite, no počíta sa aj doba z každého ukončeného nemocenského poistenia. A čo sa týka, či je TPP resp. dohoda, tak tam sa to neodvíja od toho, ale od príjmu. Podľa toho aký budeš mať príjem (viac resp. menej), tak podľa toho príjmu sa bude počítať materské....za predpokladu, že budeš mať odpracovaných 90 kal. dní v novom zamestnaní......
ano,tomu rozumiem,len to som chcela vediet ci sa z tohto zamestnania bude pocitat materska aj keby sa po tych 90 dnoch PP ukoncil...?
@mimiky26 Áno, môžeš sa dať na PN aj po ukončení PP....ak už bude tých 90 dní v tom poslednom zamestnaní, tak sa bude počítať aj nemoc aj materské z toho posledného zamestnania....budeš v ochrannej lehote......pre tehotné je ochranná lehota 8 mes. po ukončení PP (t.j. nástup na materské musí byť do 8. mes. po ukon. PP). Aby sa ti počítalo toho posledného poistenia, tak už nový PP ti nesme vzniknúť....
@dena1973 ahoj, ovplyvni podnikanie MD? chcem zacat podnikat...
@zvolsiinylogin Samotná materská nie.....Výška materskej sa odvíja od výšky odvodov.....
@dena1973 Prepac ze som taka otravna, no zistila som ze ten prijem by bol v tom novom zamestnani nizsi ako som predpokladala. Islo by cca o taku sumu aku som mala predtym. Oplatilo by sa mi to aj tak? Tie poistenia by sa zratavali z predchadz.zamestnania aj z toho noveho alebo by sa vyska MD ratala len z toho noveho?
@zalka dobry den, uz ste mi raz pomohli... a potrebujem este jednu radu.. som stale PN.. nastup na matersku mam 1.8. ( som v ochrannej lehote), ibaze dnes som bola na poradni..bola zastupujuca lekarka, ktora mi nemohla vypisat matersku..moja lekarka je na dovolenke..som obj. az 6.8- cize vtedy pojdem aj na kontorlu- poradnu... bola som na socialke..vraj mi ma spatne lekarka potom vypisat k 1.8. matersku..je to pravda? a kedze som Pn tak mi moze aj spatne ukoncit marodku? ci ako ? ak by ma vypisala na matersku az od 6.8. budem mat stale narok na poberanie plnej materskej..nie rodicovskeho? dakujeeeem vopred za odpoved.. / nejako sa v tom vobec nevyznam 😢
@mimiky26 Ak by si v novom zamestnaní odpracovala tých 90 kal dní, tak sa počíta iba z toho nového poistenia (zamestnania). Ak tam tých 90 kal. dní neodpracuješ, tak sa počíta z predchádzajúceho kal. roka pred nástupom na materské za predpokladu, že v predchádzajúcom roku máš odprac. 90 kal dní.
Ahojte,
manzel by mi chcel zvysit matersku kratkodobym zamestnanim v jeho firme alebo podpisanim dohody o vykonani prace (s vyskou odmeny, ktora by spolu s mojim terajsim zamestnanim dosiahla maximum na matersku). Momentalne som od 1.1.2012 zamestnana (s obcasnymi PNkami a OCRkami) a pokusame sa o babatko. Je nutne aby so mnou uzavrel prac. pomer alebo dohodu este pred otehotnenim? Co by ste odporucili? Ma PNka alebo OCRka tiez vplyv na vysku materskej? Musime dodrzat nejake lehoty?

@zalka dakujem 🙂 takze si nemusim robit starosti...