Výpočet materskej, na ktorú nastupujem 2/2021
Ahojte. Chcela by som sa spýtať na výpočet materskej, na ktorú mam nastúpiť koncom 2/2021. V máji 2020 som skončila RD, hneď na to 1 deň dovolenky a skončila som PP, zvyšok dovolenky preplatený aj s odstupným. 270 dní NP spĺňam a kebyže sa zamestnám napr. od 1.2.2021 s tým, že nový PP nebude trvať dlhšie ako 90 dní, ked nastúpim na MD, tak sa mi bude materská počítať z roku 2020 a teda z toho vymeriavacieho základu, čo som mala akože 1 deň odrobený? Ďakujem.
Ahojte môžem sa opýtať ako sa počíta ťa výška materskej ono ja to mám zložité minulý rok som tri mesiace robila za 750 v čistom potom dva mesiace PN ( korona ) vyšla mi 90€ 🤣 5 m 600 v čistom a teraz mám okolo 800 v mojej práci nevydržím dlho ( fabrika) takže pôjdem PN s čoho mi vypočítajú z platu či PN. ? Lebo sa mi stalo že keď som bola na podpore vypočítali ju z PN ku🙈 a teraz sa bojím že mi to urobia aj z materskej. A neviem ako dlho to tu vydržím. Termín mám v septembri . Chcem pracovať čo najdlhšie ale aj tak mi v máji končí zmluva takže tu mi nepredĺžia🤣
@levicat tak sa ti MD vyráta z platov od 22.10.2020 do mesiaca predchádzajúceho mesiacu nástupu na MD ..
ak na MD nastúpiš napr. v júli 15.7.
tak sa ti MD vyráta z platov od 22.10.2020-30.6.2021
ak by si medzičasom nastúpila na PN .. napr. od 25.1.2021
tak PN sa ti vyráta z platov od 22.10.2020-31.12.2020
a MD sa ti vyráta z platov od 22.10.2020 do 24.1.2021
hrubých platov .. MD je 75% priemerného hrubého platu
@zalka ahoj, prosím ťa nemáš skúsenosť s tým,ze mne teraz povedali,že mi ten deň dovolenky nedajú, pracujem v štátnej správe, že to je pre nich takto zložité...že by na jeden deň museli prepustit tú ženu,čo je tam namiesto mňa, že by ma museli dať na jeden deň do rozvrhu práce...že to neurobia...
Ahojte chcela by som sa informovať od 5.3.2019 do 31.1.2020 som bola zamestnána
Od 1.2 do 1.4 som bola živnostníčka a od maja 2020 som na úrade práce,v mesiaci júl som otehotnela dr má vypísala na materskú od 15.2.2021 prišiel mi papier,že nemám nárok na materské . Alw neviem prečo s akého dôvodu keď mám 333dni odpracovanýchKeď som bola pn kvôli rizikovému tehotenstvu tak som bola na sociálke a tam mi povedali,že na pn nemám nárok ale materská mi vijde a teraz mi prišlo že na ňu nemám nárok neviete prečo ? Nerozumieme tomu ďakujem za každú odpoved
@natalkinmarek lebo si nesplnila podmienku, aktívne poistenie ... alebo ochranná lehota,
ty si nemala aktívne poistenie, ani si nebola v ochrannej lehote, a preto si nemala nárok na MD.
Keby si sa pýtala skôr, a prihlásila sa pred nástupom na MD na dobrovolné poistenie tak si MD mohla mať. Takto žial škoda ale nárok nemáš.
@zalka ahoj, prepáč, že otravujem, ale čítam diskusiu a vidím, že sa rozumieš trošku tej MD ☺️Ja som to čítala z každej strany, ale neviem. Tak v skratke.
7 rokov som robila vo firme, pracovná zmluva. Minulý rok korona som dostala výpoveď. Apríl,máj , jún som bola na úrade práce, a v júli ma vzali naspäť, kde som doteraz ( teraz pandemicka pn, ale to je jedno). Nastup na materskú júl 2021. Môžem sa opýtať za aké obdobie sa mi bude rátať MD? ☺️ Dakujem za tvoj cas
@katuska2017 o júla do mesiaca pred nástupom na MD, čiže od júla 2020 do júna 2021
alebo od júla 2020 do nástupu na PN ak z PN pôjdeš na MD
@zalka ďakujem krásne 🥰
Ahoj, už som čítala veľa diskusií ale tu to je najaktuálnejšie a očividne sa tomu aj rozumieš. Poprípade, mohla by som ti napísať správu? 🙂 Tak by som mala na vás otázku ohľadom materskej. 🙂 Ako ju získať?
Od Novembra 2017 do Augusta 2020 som bola zamestnaná. Tým pádom spĺňam podmienku 270 dní. Žiaľ, potom mi nepredĺžili zmluvu. Do 31.10. som bola PN a od 1.11. som bola evidovaná na úrade práce a poberala podporu. Neskôr som sa dočítala, že je potrebné aj aktívne nemoc. poistenie. To žiaľ nemám. Dobrovoľne NP sa mi už nebude rátať, lebo nespĺňam lehotu 8m od ukončenia zmluvy. Tak ako teraz? Padla možnosť sa zamestnať na min. 90 dní. Keďže termín pôrodu mám 9.9. a nástup na materskú 29.7. 2021.
Snáď som to napísala zrozumiteľne. 😁
Ak by mi vedel niekto poradiť, bola by som zato nesmierne vďačná.
A ešte, ak sa zamestnám od 1.4. 2021..budem mať nárok aj na nový príspevok,, Tehotenské "?
@11girl1133 áno zamestnaj sa ... a nárok na MD mať budeš a aj na nový príspevok
@zalka ďakujem za odpoveď 🙂
@zalka ešte sa môžem opýtať? 🙂
Pravdepodobne ma zamestná jeden známy.. aby som splnila tých 90 dní. Lenže čo potom? Keďže mi to vychádza od 1.4. - 30.6...nástup na MD mám zatiaľ 29.7. (6 týždňov do pôrodu) ale snáď by sa na základe rizikového tehotenstva dalo dať 8 týždňov. Ostať zamestnaná a len prejsť na materskú? Alebo ísť na PN (od 1.7.). Zamestnávateľ by musel za mňa platiť odvody i v tom čase čo som na PN alebo MD? Alebo potom zrušiť PP? K tejto info som sa nikde nedostala. Čo by bola lepšia možnosť.
@11girl1133 pozor SP toto vyhodnotí ako účelové, ak odpracuješ len 90 dní a pôjdeš PN ... odpracuj viac dní ...
@zalka presne toto momentálne riešime. Preto by som ostala zamestnaná aspoň do polovice mesiaca.. len ako potom ďalej? Keďže v tom zamestnaní nechcem ostať po materskej. Ako spraviť ten prestup na materskú?
@11girl1133 ved z práce na MD .. alebo z PN na MD ...
@zalka áno, len počas toho obdobia bude musieť platiť zamestnávateľ za mňa nejaké poplatky? Odvody?
@11girl1133 počas PN, MD, RD žiadne poplatky odvody zamestnávateľ neplatí
@zalka ďakujem za trpezlivosť a odpoveď 🙂
Prajem pekný zvyšok večera.

@zalka nechápem ako potvrdiť. .. tak mám odniesť papier čo mi dá doktor najskôr na firmu a oni mi to dajú späť A odniesť na socialku? Ďakujem